Ronald Boutkan – Verstand komt met de jaren

Verstand komt met de jaren naar het schijnt, maar hoe oud moet een collegelid dan zijn alvorens het zichtbaar wordt? Deze week twee opmerkelijke besluiten die bij velen toch wel de wenkbrauwen deden fronzen. Het tegen alle regels in doordrammen van werk aan een stationsplein en het terugdraaien van het gratis parkeren in de binnenstad.

Er waren nogal wat mensen die op Facebook of onder berichten her en der ongezouten en ondoordacht reageerden. Eentje noemde de protestanten voor behoud van een muurtje “een zooitje ongeregeld” en vond dat ze “samen met het puin” de stad uit moesten worden gegooid. Een ondernemer zei over Scholte “trap die vent de stad uit” en juichte het aan de laars lappen van de regelgeving door het college enthousiast toe, maar zal daar als de gemeente zijn bedrijf onterecht aanpakt vast heel anders over denken. En weer een ander vond dat, als we toch gaan slopen, het postkantoor ook meteen maar even meegenomen moest worden.

Tja, wat je ook vindt van de herinrichting van het stationsplein, regels zijn er niet voor niets. En de overheid is bij uitstek de partij die de laatste jaren roept dat het vertrouwen van de burger in diezelfde overheid teruggewonnen moet worden. Het bestuur van Den Helder rept de laatste jaren keer op keer over meer inspraak en burgerparticipatie, maar heeft nog steeds geen idee wat dat precies inhoudt. Als mensen slechts willen dat ook de overheid zich aan de regels houdt, is dat blijkbaar een probleem. Dan zijn die mensen zeikerds en moeten ze hun bek houden en oprotten. Leve de ongehoorzame overheid, blijkbaar…

Maar goed, de lokale machthebbers hebben hun zin en geen gemeenteraad of burger die daar echt iets tegen kan doen. De uitslag van een rechtszaak komt te laat en dat geldt ook voor een extra raadsvergadering. Want al zou de oppositie het voor elkaar weten te boksen om een meerderheid te vinden voor een motie van wantrouwen tegen een wethouder of het hele college, dan nog verandert dat de plannen niet. En het volgens sommigen heel belangrijke en bijzondere muurtje komt er niet mee terug.

Parkeren

Dan gratis parkeren, het onderwerp van gesprek de laatste jaren. De veel en terecht bekritiseerde Stadspartij had als belofte gratis parkeren in de hele binnenstad. Het lukte ze keer op keer niet het te regelen. Een zwak alternatief als 2e en 3e uur gratis werd als overwinning gevierd, maar was natuurlijk niet meer dan een nederlaag. En toen het ze eindelijk wel lukte om per 1 december 2016 echt gratis parkeren in te voeren, bleek dat een pyrrusoverwinning. Na anderhalve week Sinterklaasverkoop besloot het college al dit cadeautje aan de Nieuwediepers terug te vorderen. Och, wat was het opeens druk in die binnenstad en och, die vervelende winkelmedewerkers parkeren ook!

Onzinnig natuurlijk om het wel of niet slagen van een tijdelijke proef (tot en met derde kwartaal 2018, zo was beloofd), af te laten hangen van de week voor Sinterklaas. Of de hele maand december, van oudsher sowieso de drukste maand voor de winkeliers. Had het volk nou even laten wennen aan de nieuwe regels, ging in maart eens rustig kijken hoe het was uitgepakt en nam dan een weloverwogen besluit. Maar nee, een paar vriendjes konden geen parkeerplek voor de deur vinden en hoppa, we draaien de boel weer terug.

Deze week werd duidelijk dat we voortaan maximaal twee uur gratis mogen parkeren. Nu heb ik zelf geen auto, dus waar maak ik me druk om, maar vreemd vind ik het wel. Helemaal vreemd vind ik dat bewoners en ondernemers in de binnenstad voor het luttele bedrag van 23,80 euro een jaarontheffing kunnen aanvragen, zodat ze alsnog het hele jaar door onbeperkt mogen parkeren. Maar wie zorgden er na 1 december nu ook alweer voor dat er geen parkeerplek meer te vinden was in de binnenstad? Waar gingen de klachten ook alweer over? Juist, over bewoners en ondernemers die de gratis plekken ‘voor de deur’ inpikten. Goed geregeld college. Eerst een probleem verzinnen dat er niet is en dan komen met een oplossing die niets oplost. Verstand komt met de jaren, naar het schijnt. Laten we het er dan maar op houden dat ze allemaal nog jong van geest zijn.

Den Helder Actueel, 13 januari 2017 – 06:03

Reacties

Anton Hagen
13 januari 2017 at 07:20
Prima verwoordt Ronald!!
Hier maak je zeker geen vrienden mee,maar dat siert jou,je bent keurig onafhankelijk.
In ieder geval beter dan de spreekbuis van de Telegraaf n.l het NHD.

wkloosterhuis
13 januari 2017 at 18:57
ik vindt dit ook prima verwoord, dit is Den Helder op zijn best….. er moeten wat meer luizen in de pels komen bij de raad……….. de bewoners kunnen ook de straat op gaan…..(maar dat is aanzetten tot ongehoorzaamheid)

Frida
13 januari 2017 at 08:42
Helemaal mee eens. Het lijkt wel of er een vloek rust op Den Helder wat het college betreft. Al jaren en jaren zitten er in het gemeentehuis kopstukken die alleen voor eigen eer en glorie (en die van hun vriendjes) werken. Het schijnt maar niet tot hun botte hoofden door te dringen dat ze er zitten door en voor de inwoners van deze stad. Het is alleen maar ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. En zich maar afvragen waarom het inwoners aantal zo terug loopt.

D.A.
13 januari 2017 at 09:45
Mooi geschreven,….. de eerdere burgemeester kon zijn broek niet ophouden, met de afspraken van de huidige kunnen de inwoners hun broek laten afvegen. Geluisterd word er toch niet,………. het muurtje was een deel van een monument, en had / heeft ook een functie Dit college kan niet de ” helling proef ” niet doorstaan.

wkloosterhuis
13 januari 2017 at 19:06
de toegang tot de de echte pluche is hermetisch afgesloten…………je kan er alleen bij komen als je uit hetzelfde hout bent gesneden………. en dit is de reden waarom er niets kan veranderen………whisfull thinking…..

Bodelo
13 januari 2017 at 09:49
Ik erger mij mateloos aan wat er allemaal gebeurd (of meer; hoe het gebeurd). Maar als je dan de reacties van sommige hersenlozen leest onder bijvoorbeeld facebook berichten. Je verwoord het uitmuntend in dit stukje, het is mij uit het hart gegrepen.
Noot; overigens vermoed ik dat onze wethouder (evenals de NS als vastgoed eigenaar) de “waarde” van het muurtje volkomen onderschat hebben.

Hotmail 2
13 januari 2017 at 10:25
De wethouder is eind verantwoordelijk maar het Team Vergunningen, cluster Wabo heeft steken laten vallen en niemand heeft schijnbaar met de rechten van de architect rekening gehouden. De lessen van het kunstwerk Julianaplein zijn niet goed binnen gekomen of zullen alle geesten op de afdeling al verjongt zijn?

Ĺoes Vermeer-lagerveld
13 januari 2017 at 10:22
Ronald, jouw reactie is mij uit het hart gegrepen maar ben het niet eens met het feit dat het College dan toch maar moet blijven zitten. Ze hebben te veel fouten gemaakt. Denk onder andere aan de kwestie rond Geurt Visser!! Die valse burgemeester die met een anonieme brief in de raadzaal stond te zwaaien. Een burgemeester onwaardig. Het staat nog steeds op mijn netvlies. Een zwarte dag in de democratie van bestuurlijk Den Helder. Geen hoor en wederhoor. En dan de aangifte bij de Rijksrecherche, dat loopt ook nog steeds. De Raad is het aan zijn burgers verplicht dit wanbestuur naar huis te sturen. Doen zij dit niet, zijn zij medeverantwoordelijk voor alle zaken die Den Helder niet goed gaan. En wanneer alle bezwaren van de diverse bezwaarmakers en de procedures bij de Rechtbank zijn afgewikkeld, kan het zo zijn dat de gemeente wordt teruggefloten en de fouten dienen te worden hersteld. Het is onzin te veronderstellen dat de andere zaken op het gemeentehuis dan weer stilleggen. We hebben wel meer keren tussentijdse wisseling van de wacht gehad. Raad van Den Helder, durf de moed op te brengen dit College naar huis te sturen. Het zal uw partijen bij de komende verkiezingen goed doen. Een partij die een College steunt dat zich niet aan de regels houdt, verliest stemmen. Hoe ver is men dan gezonken en wat verwacht men dan nog van de burgers.

Judge X
13 januari 2017 at 16:12
Ik ben het geheel eens met uw reactie mevr. Loes Vermeer-Lagerveld.
Ik vraag mij slechts één ding af,bestaat er een bewijs van aangifte en zo ja is deze later niet ingetrokken ?
In de tijd van Geurt te Pijnacker heeft zich dit namelijk ook al eens voor gedaan.
Hij zou het document van aangifte morgen eens mee kunnen nemen naar DWOZ op LOS-radio,zodat in ieder geval de aangifte kan worden vastgesteld.

Skriks
13 januari 2017 at 11:48
De hr. Boutkan stipt terecht het probleem van de symbolische 23,80 aan.
Ik ga er van uit dat dat bedrag nog aangepast wordt en in ´de burger eerst laten wennen´ tactiek valt.
Op zich is 23,80 geen belemmering voor wie dan ook zou je zo zeggen.
Dan verbaas ik me nogal over de ´felicitaties´…in sommige reacties.
Men schijnt te denken dat de hr. Boutkan zich mogelijkerwijs in een wespennest zou kunnen steken wanneer hij een kritisch stuk schrijft.
DHA staat ´boven´ de partijen en kan alleen maar onafhankelijk goed functioneren.
De hr. Boutkan is zich daar zeker van bewust en heeft misschien juist wel dáárom voor dit vak gekozen, de krant ontleent hieraan haar bestaansrecht, alle eventuele samenzweringstheorieën ten spijt…

HZdwg
13 januari 2017 at 14:28
Ik herinner me nog hoe stipt het regime-Schuiling zich aan de regeltjes hield toen een bezwaarschrift waar ze geen behoefte aan hadden was ontvangen op een tijdstip waarvan ze met enig kunst-en-vliegwerk konden zeggen dat het nét even te laat was.

strandloper
14 januari 2017 at 01:18
Het regime-Schuiling is een toepasselijke benaming. Schuiling snoert iedereen de mond door met zijn hamer een woordvoerder af te knallen. “Ja maar voorzitter….” Knal! “Ik wilde…” Knal! Ik ontneem u het woord.
Bij Koen Schuiling moet ik altijd denken aan Judge Bean. Een destijds beruchte judge in het Wilde Westen. Als de “verdachte” na een vonnis van $ 100 alleen maar zei “Uh..” werd de boete verhoogd tot $ 500.

Henk van Kuijk
13 januari 2017 at 18:20
Stel: ik ben wethouder of burgemeester, dan zou ik a.s. maandag zeggen: “Geachte Raad, wij bieden onze excuses aan. Natuurlijk hadden wij de bezwaarprocedure moeten respecteren, als overheid. En niet de politie moeten inschakelen. We leggen dus het werk nu stil, totdat die procedure netjes is afgerond, inclusief rechtszaak. We gaan de schade herstellen, en overleggen met de architect. Het muurtje bouwen we terug. De bomen kunnen helaas niet terug. We gaan ons ook sterk maken naar NS Vastgoed om het totale station te renoveren, eveneens in overleg met de architect. Dat is immers ook hard nodig, zoals diverse bewoners bij de eerste fase van de participatie vroegen. Met een fietsenstalling binnen. Wij hopen oprecht dat we zo weer in harmonie met u verder kunnen, en met de bewoners.”
Maar, zo zal het niet gaan, helaas.
De Stadspartij zal – in haar sleutelpositie – weer meehobbelen met het College en de burgemeester, en niemand durft een Motie van Wantrouwen in te dienen. Men zegt dan: “Het verdient niet de schoonheidsprijs, maar we moeten wel door, vanwege Sail, begrijpt u wel. We moeten aan de stadspromotie denken. En, we hebben afspraken met de aannemer gemaakt, die we na moeten komen. En de rechter verbiedt ons niet om door te gaan.” En de oppositie wil geen bestuurscrisis. Maar: op de langere duur zal dit gebeuren VVD, D66, CDA, PvdA en Stadspartij veel stemmen kosten.

wkloosterhuis
13 januari 2017 at 19:18
tja de samenhang in de oppositie……….die is er wel……maar zou misschien nog beter kunnen?…….op naar de volgende verkiezingen!!!!!!!

’t Kraaiennest
13 januari 2017 at 20:00
Grote honden bijten elkaar niet!

L. van der Heide
14 januari 2017 at 00:24
Ik ben helaas bang dat de meeste stemmers tijdens de verkiezingen dit gedoe alweer vergeten zijn…

strandloper
14 januari 2017 at 00:49
De escapades van de Stadspartij zijn overgetelijk evenzo die van het college. De Stadspartij kan nog wel een moedige daad uitvoeren en met de oppositie de hele handel opblazen.

Simon.H
14 januari 2017 at 19:39
Ach de ruggengraatloze oliebollen van de stadspartij kunnen wellicht niet anders dan meedoen met deze burgemeester en collegeleden, want dat krijg je als je je ziel aan de duivel verkoopt

http://denhelderactueel.nl/2017/01/verstand-komt-jaren/