Ronald Boutkan – Vermoedelijk minder stembureaus voor referendum

Den Helder – Ook in Den Helder mogen we op 6 april volgend jaar weer naar de stembus. Dit keer niet voor gemeenteraads-, provinciale, Europese of Tweede Kamerverkiezingen, maar voor het raadgevend referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. Sommige gemeenten hebben al laten weten minder stemlokalen dan gebruikelijk in te richten, maar in Den Helder is hierover nog niet heel veel bekend, aldus een woordvoerster.

Het organiseren van een referendum kost volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ongeveer net zoveel als de organisatie van een reguliere stembusgang. Toch stelt het Ministerie van Binnenlandse Zaken er fors minder geld voor beschikbaar. Gevolg lijkt te zijn dat in veel gemeenten de inwoners op minder locaties kunnen stemmen dan bij ‘normale’ verkiezingen.

Een woordvoerster van de gemeente Den Helder laat weten dat nog niet is besloten hoe het referendum in Den Helder wordt aangepakt. “Wij gaan er pas in januari mee aan de slag, maar waarschijnlijk worden er wel met wat minder stembureaus ingericht dan gebruikelijk. Hoe en wat moeten we echter nog helemaal uitwerken.”

Het referendum is een gevolg van de succesvolle actie GeenPeil (http://geenpeil.nl/), een initiatief van GeenStijl.nl (http://www.geenstijl.nl/), het Burgercomité EU (http://www.burgercomite-eu.nl/raadgevend-referendum-oekraine/) en het Forum voor Democratie (http://www.forumvoordemocratie.nl/).

Den Helder Actueel, 20 november 2015 – 11:07

Reacties:

abkebab01
20 november 2015 at 11:43
Net maar even een mailtje gestuurd naar geenpeil Democratie kost nu eenmaal geld Wel miljarden aan naheffingen betalen aan Brussel. Maar geen paar miljoen over hebben voor een Raadgevend referendum. Wel een wet maken maar niet de portemonnee trekken. Dus ik zou graag van de gemeente willen zien dat ze de maatschappij serieus nemen en genoeg stemlokalen gaat openen om deze democratische gang naar een stembus mogelijk te maken. Ook als dat wat extra geld gaat kosten. De gemeente moet maar in Den Haag extra geld gaan vragen, Daar is deze wet gemaakt

Fred
20 november 2015 at 18:06
Wij mogen wel stemmen , maar ze maken het wel zo lastig mogelijk. Lijkt Rusland wel.

Cees
20 november 2015 at 22:55
Beste Fred, lees eens wat USA informatie, dan schrik je pas werkelijk! Florida vergeten, weet je nog? etc. En ook nu wordt er weer alles aan gedaan om het stemmen voor gekleurden en mogelijk democraten moeilijk te maken. Maar in de EU gaat het (zie doodzwijgen NH dagblad van hoorzitting gisteren) ook al rap dezelfde kant op!

Fred
21 november 2015 at 10:16
Of de USA. Je snapt in ieder geval wat ik bedoel. Er wordt van alles aangedaan om het referendum onderuit te halen. Ik zie ze er nog voor aan om het op die dag te laten sneeuwen.

http://denhelderactueel.nl/2015/11/vermoedelijk-minder-stembureaus-voor-referendum/