Ronald Boutkan – Urban Resort maakt scenario’s voor toekomst Postkantoor

Den Helder – De gemeente heeft het bedrijf Urban Resort in de arm genomen voor het ontwikkelen van enkele toekomstscenario’s voor het voormalig Postkantoor aan de Middenweg. Uitgangspunt is nog steeds dat het Rob Scholte Museum hierin een plaats krijgt. De kans dat hij het gebouw volledig voor zichzelf krijgt bestaat nog wel, maar lijkt niet zo groot meer.

In het coalitieakkoord wordt gesproken van een museale invulling van het voormalige postkantoor. Een invulling van het pand als volwaardige expositieruimte geniet volgens het college nog steeds de voorkeur. “Met dat vertrekpunt gaan wij scenario’s voor de toekomst van het gebouw verkennen, waarbij de ruimten ervan, ook aan de heer Scholte, marktconform kunnen worden aangeboden”, werd eerder al gemeld. “Concreet betekent dit dat wij nu een aantal scenario’s / denkrichtingen voor de toekomst van het postkantoor laten ontwikkelen. Wij hebben de zomerperiode benut om een bureau te selecteren met ervaring met vergelijkbare projecten dit traject te begeleiden.”

Gekozen is voor het bureau Urban Resort van de heer Jaap Draaisma. “Hij heeft ruime ervaring met de koop/verkoop, verhuur en verbouw van kunstenaarspanden. Met name in Amsterdam (NDSM-werf, Volkskrant-gebouw, ACTA), maar ook in steden als Rotterdam, Den Haag en Nijmegen. Uitgangspunt voor de scenario’s is een pand met aantrekkelijke functie(s) en een financieel sluitende exploitatie. Op grond van deze uitgangspunten is het streven om het Rob Scholte museum te behouden.”

November
Voor het maken van de scenario’s worden gesprekken met enkele sleutelpersonen gevoerd en worden op grond van zoveel mogelijk relevante financiële, bouwkundige, juridische en andere informatie, enkele denkrichtingen ontwikkeld. Die moeten begin november gereed zijn, want het college wil ze presenteren tijdens de raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer van 9 november. “De reacties daarop geven nadere richting aan de visie die we in december aan de raad willen aanbieden voor besluitvorming.”

Wethouder Odd Wagner liet woensdag tijdens de wekelijkse persconferentie van het college (Wagner was het enige aanwezige collegelid) weten dat Scholte absoluut nog in beeld is, zelfs als hij het volledige gebouw wil gebruiken. “De enige vraag die we tot nu toe steeds hebben gesteld is kom met een goede businesscase, want het kan niet zo zijn dat over een paar jaar blijkt dat de gemeente er bakken met geld tegenaan moet gooien om een museum in stand te houden. Als hij met een goede financiële onderbouwing komt, is alles nog mogelijk.”

Den Helder Actueel, 2 september 2015 – 12:34

Reacties:

hellen
2 september 2015 at 12:56
Ik wil niet zeuren hoor maar Amsterdam,Rotterdam,Den Haag,Nijmegen ……Den Helder,is dat geen broekmaat te groot voor de gemeente,ik ben benieuwd wat dat gaat kosten en voorspel een flop,

Rob
2 september 2015 at 12:56
BAM weer geld weggegooid !!!!!

Dick Berts
2 september 2015 at 13:21
Weer een laffe aanslag op Rob Scholte. B&W doen alles om hem de voet dwars te zetten. Het gebouw laten verloederen bijvoorbeeld (Odd Wagner waar is je onderhoudsplan??), geen gegevens aanleveren zodat Scholte geen businessplan kan maken, allerlei blokkades opwerpen zodat Scholte zijn vleugels niet kan uitslaan in het gebouw, onzekerheid scheppen over de toekomst van het postkantoor, direct verontwaardigd reageren als Scholte niet meteen weet hoeveel bezoekers hij verwacht. Iets waar bij de Nollen gelukkig nooit een probleem van is gemaakt, dat project gaat in de toekomst net als het Scholte Museum honderdduizenden bezoekers trekken, maar je moet wel even geduld hebben natuurlijk enz. enz. En dan midden in het gesprek dat je met Scholte aangaat er een ander bedrijf opzetten en vervolgens glashard ontkennen dat je Scholte aan het slopen bent, want dan krijg je de publieke opinie tegen je. Wat een schofterig gemeenstebestuur hebben we hier toch. En dan druk ik me nog heel voorzichtig uit ook! Gemeenstebestuur was eigenlijk een typefout, maar ik laat die met veel plezier staan!

dagobert
2 september 2015 at 14:32
Semper Fi , Hurra !!

Willem Ruiten
2 september 2015 at 16:35
Dick het is allemaal niet zo raar als de gemeente graag een finacieele onderbouwing wilt van Robbie.
Wij burgers zijn het wel een keer zat om de kunstenaar weer voor jaren onderdak te geven van onze belastingcenten.

Dick Berts
2 september 2015 at 18:28
Natuurlijk moet er -zeker in crisistijd- goed op de centen worden gepast. Maar alleen Scholte willen laten investeren, zelf niet het minste risico willen lopen en billenknijperij gaat Den Helder niet vooruit helpen. “Scholte biedt geen houvast, geeft geen enkel getal, zelfs niet over verwachte bezoekersaantallen”, aldus wethouder van Dongen in een interview. De bezoekersaantallen van Van Gogh? Een!! Zijn broer…. De bezoekersaantallen van Rudi van der Wind? Nul komma nul, maar zijn werk is inmiddels onbetaalbaar aan het worden en de Nollen zullen een van de grootste trekpleisters van Den Helder gaan worden. Een groot kunstenaar wordt zelden begrepen in zijn eigen tijd. De risico’s beheersbaar houden, daar gaat het om. Maar Willem, als je alle ins en out zou weten van dit drama, dan wist je, dat B&W Scholte weg willen hebben, zonder daarvoor de politieke consequenties te hoeven dragen, daar zijn dit soort valse kunstgrepen op gericht. Vroeger bestond er een methode waarmee je iemand met je auto opzettelijk kon aanrijden en hij had dan zogenaamd de schuld. Ik ben even vergeten hoe dat precies werkte, maar dit college kan je er alles van vertellen. En via zo’n maffia methode gaan ze Scholten de stad uit werken. En het overgrote deel van de gemeenteraad is te dom om het te doorzien.

dagobert
2 september 2015 at 19:28
Ik denk, dat de oude coalitie het wel door heeft , maar zwijgt. Het tegenhouden van de stadhuisplannen inclusief sloop ,steekt ze nog steeds. Ze hebben nog steeds stille hoop. Vandaar dat de palenrammers al glijk vooraan staan om met Reenders en co te praten. Ze staan te trappellen om terug te komen, En dat is allemaal te danken aan die clowns partij , met opperclown Bassie voorop die zijn fractie leider niet wil erkennen

Jan Mosk
2 september 2015 at 20:07
Eerste zin: helemaal mee eens. Maar “als je alle ins en out(s) zou weten van dit drama, dan wist je, dat B&W Scholte weg willen hebben”. Ik weet alle ins en outs niet, dus … vertel!

jonathan
2 september 2015 at 21:47
Het positieve is dat niet Rob Scholte maar het hele college naar huis gestuurd wordt dus we hebben hier met een memorabele necrologie van het college te maken. Extra raadsvergadering en weg zijn ze.

http://denhelderactueel.nl/2015/09/urban-resort-maakt-scenarios-voor-toekomst-postkantoor/

1 Comment

 1. Uit het door de heer Wagner gestelde over Rob Scholte, te weten:”De enige vraag die we tot nog toe hebben gesteld is, kom met een goede businesscase etc. …. En als hij met een goede financiële onderbouwing komt, is alles mogelijk”, blijkt:
  ten eerste dat de heer Wagner totaal geen kennis heeft van dit dossier en
  ten tweede behoort te weten dat een goede businesscase slechts kan worden opgesteld wanneer je weet, of het gebouw kan worden gekocht, gehuurd en in dit laatste geval voor hoelang kan worden gehuurd en aan de huidige overige gebruikers de gebruikersovereenkomst is opgezegd, zoals bij Besluit van 9 december 2014 is overeengekomen.
  Ik kan derhalve concluderen dat de heer Wagner totaal niet weet wat ondernemen en risico nemen is. Zo ja, dan had hij deze domme opmerkingen niet gemaakt. En wat nog erger is, Rob Scholte heeft vele malen SCHRIFTELIJK aan het College verzocht hem hierover te informeren. Wordt het koop of huur en voor hoelang? Nooit enig bericht ontvangen en nu Rob Scholte de Zwarte Piet toespelen?
  Heer Wagner, uit uw opmerkingen moet ik helaas concluderen dat u nog nooit een dag ondernemer bent geweest en dus nog nooit een dag risico heeft genomen. Praten over zaken waar u geen verstand van heeft? Weet u eigenlijk wel hoe een businesscase eruit ziet en uit welke onderdelen deze bestaat?
  Sorry, een bewijs van onvermogen voor de domme opmerkingen van deze wethouder!!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image