Ronald Boutkan – Uiterlijk postkantoor mag niet worden gewijzigd

Den Helder – Mocht er nog een koper komen voor het voormalig postkantoor aan de Middenweg, dan is het deze partij in elk geval verboden om iets te wijzigen aan het uiterlijk van het gebouw. Daar heeft de gemeenteraad maandagavond toe besloten. Alleen VVD en CDA waren tegen.

De fractie Vermooten steunde het amendement (wijziging van het besluit, red.), maar vroeg zich wel af hoe er straks woningen gemaakt kunnen worden in het pand, als er aan het uiterlijk niets kan worden gewijzigd. “Er moeten dan toch kozijnen in?” Wethouder Odd Wagner had hier niet direct een passend antwoord op.

Kees Visser (VVD): “Het lijkt wel of we met dit amendement er alles aan doen om het onmogelijk te maken gegadigden te vinden, die iets moois van dit pand willen maken. Wij zien ook, dat deze erfenis zou kunnen leiden tot een monumentale status.” Volgens Tjitske Biersteker (CU) is het amendement slechts bedoeld om toezeggingen van de wethouder te formaliseren.

Horeca

Het amendement kwam naar voren tijdens de (korte) behandeling van het nieuwe bestemmingsplan van het gebouw. Er mag een combinatie in van cultuur, wonen en horeca. Die horeca mag nog maar 10 procent zijn, zo besloot de raad. In het oorspronkelijke plan was dit nog 50 procent, maar dat vonden de meeste fracties echt te veel. Hoewel de wethouder eerder al had toegezegd, dat het horecadeel niet meer dan 10 procent zou zijn én dat het uiterlijk van het postkantoor niet zal worden aangepast, wilden een aantal fracties dit toch zwart-op-wit vastgelegd hebben. Het amendement werd ingediend door de fractie Vermooten, Behoorlijk Bestuur, ChristenUnie, Beter voor Den Helder, Vrije Socialisten en GroenLinks. Tijdens de raad van maandagavond stemden ook PvdA, Stadspartij en D66 voor.

Stemming amendement postkantoor (foto Gemeente Den Helder)

Den Helder Actueel, 26 september 2017 – 08:25

Reacties:

Judge X
26 september 2017 at 09:43
CDA, VVD en de autoritaire grote bek van Kees Visser, dienen door de kiezer op 21 maart 2018 zwaar te worden afgestraft.
Dan kan de burger van Den Helder aan de partijen met de grote ‘D’ laten zien, hoe een Democratie functioneert en dat wij de macht zijn waar deze op moet steunen. 🙂

RB
26 september 2017 at 10:22
het zal zeker weer eens tijd zijn dat het terugbrengen van AOW leeftijd naar 65 weer eens ter sprake komt

Fred
26 september 2017 at 11:34
Is dat een punt voor een Gemeenteraad ??? Klok en Klepel weet je nog ?

RB
26 september 2017 at 12:37
hap hap, als je dit sarcasme nog niet eens kunt vatten dan denk ik dat je zelfs de kerk niet eens kunt vinden…..
.
.
(oh voordat je hier weer op ingaat dan zal ik even proberen uit te leggen dat er in de kerktoren vaak een kok hangt die dan ook weer een klepel heeft, dus daar komt dat ding dong geluid vandaan wat je vaak rond kerken hoort…..)

L. van der Heide
26 september 2017 at 11:09
Hopen dat die monumentale status er snel komt en dit mooie robuuste pand opgeknapt wordt. En die monumentale status hoeft wat mij betreft niet bij ‘gemeentelijk’ te blijven, waarom zou het geen rijksmonument kunnen zijn? Zie de lijst: https://nl.wikipedia.org/wiki/Beschermingsprogramma_Wederopbouw_1959-1965

Evelien
26 september 2017 at 11:32
Wat een verschrikkelijke SOAP serie!!! bah!!
en hypocriet!!!
Toen de gemeente nog belang had bij het pand mocht het wel van uiterlijk veranderd worden, en hoe?!?!?! En nu word het leven zuur gemaakt van een koper die er nog de moed voor kan opbrengen er uberhaubt iets mee te doen.
Ik kijk de hele dag naar dat vreselijk lelijke pand! En het word echt hoog tijd dat er iets mee gedaan word. Het ziet er niet uit!!!
En dat de soap serie eindelijk eens stopt.
MAKE UP YOUR MIND!!!!

Bobbie
26 september 2017 at 15:14
En inmiddels zitten er tonnen aan beton-rot reparatie kosten in.. Zonde van t geld… Was dit niet geïnvesteerd had het gebouw zichzelf naar beneden gehaald.

Kobus
27 september 2017 at 12:49
betonrot bestaat niet maar wel rot beton m.a.w. het ijzer in het beton is gaan roesten en “slaat” uit naar buiten, vandaar het afbrokkelen van beton. In de soap tent van Scholten kan dit best goed hersteld worden.

tjitskebiersteker
26 september 2017 at 14:16
als het college bereid zou zijn om het pand te verkopen aan RS dan kon er gestart worden met de opknapbeurt van het pand. Of iets mooi of lelijk is, is vaak een kwestie van persoonlijke smaak. Daar moet het niet over gaan maar over de waarde van een pand voor de gemeente, de omgeving. Het pand stond er in elk geval eerder dan dat u er kwam wonen, dus dat is wel een bewuste keuze.

Bobbie
26 september 2017 at 15:12
Een bewuste keuze van mannetjes uit een tijd waar beton mooi was (zie watertoren…). Moet wel zeggen dat de beton-look weer een comeback aan het maken is

RB
26 september 2017 at 17:18
RS is toch vrij om te bieden?

tjitskebiersteker
26 september 2017 at 17:29
Hij heeft ook geboden

RB
27 september 2017 at 14:22
wat is het probleem dan?

Hijneken
27 september 2017 at 21:04
Het probleem is politieke kotslucht, in combinatie met arrogantie, nepotisme, kiezersbedrog en oligarchie. Het is meer dan overduidelijk dat er hier een opzettelijke drempel wordt opgeworpen. Ze moeten zich schamen daar aan de Bijlweg!

Monique_K
28 september 2017 at 14:44
RB, het probleem is dat zijn bod, van 245.000 euro als ik het goed heb, straal werd genegeerd.

Bobbie
26 september 2017 at 15:08
Hoe kan het zijn dat dit pand nog niet plat is…
Het mag dan van één of andere bekende architect zijn… Maar iedereen vind dit blok beton toch lelijk?!
Even eerlijk zijn nu hè…

L. van der Heide
27 september 2017 at 00:21
Ik vind het niet lelijk. Hier, ik heb het gezegd, je vraag is dus met nee beantwoord. Maar daar gaat het niet om, smaken verschillen en zijn veranderlijk. Het hoort zoals mevrouw Vermeer-Lagerveld al aangaf bij de geschiedenis van Den Helder als wederopbouwstad. Net als de mensen nu met weemoed terugkijken naar de na de oorlog, in het kader van vernieuwing en modernisering, gesloopt panden zullen mensen over 50 jaar, als er niets meer van over is, met weemoed terug naar de gesloopte wederopbouwgebouwen.

Fred
27 september 2017 at 12:20
Ik heb 25 jaar met plezier in dit pand gewerkt. Het is/was een prachtig gebouw en het voldeed destijds precies waarvoor het ontworpen en gebouwd is. En dat is nu juist het probleem met dit soort bedrijfsgebouwen. Het is voor een speciale bedrijfstak gebouwd en daar krijg je niet snel geschikte kandidaten of bedrijven voor. Tevens , is het gebouwd in een rumoerige tijd, ( koude oorlog) . Er zit daarom dan ook een bomvrije schuilkelder onder het gebouw, iets wat velen onder u waarschijnlijk niet weten..

RB
27 september 2017 at 14:41
bomvrij betekend iets als dat er geen bom in aanwezig of verwerkt is?
net zoiets als loodvrije benzine en alcoholvrij bier….

Monique_K
28 september 2017 at 14:47
Ik vind het ook niet lelijk. Dus uw conclusie dat het plat zou moeten zijn omdat iedereen het lelijk vindt slaat nergens op.

Fred
26 september 2017 at 19:07
Had je kunnen weten RB ! Als je de klepel gezocht had. Je wist toch waar hij hing ? Rob heeft een paar weken geleden al een bod op het pand uitgebracht. Lezen is je sterkste punt niet.

Loes Vermeer-Lagerveld
26 september 2017 at 21:03
Rob heeft niet alleen geboden maar het bod is door de advocaat van de gemeente – namens de gemeente- ook geaccepteerd . En nu net doen alsof dat niet juist Is? Onbetrouw bestuur wordt altijd gestraft. Het is al gauw maart 2018.!! Gemeenteraadsverkiezingen!!

Fred
26 september 2017 at 21:21
Als dit waar is , dan heeft de Advocaat van de Gemeente wel een erg vergaand mandaat van de gemeente gehad. Ik neem aan dat deze advocaat dat ook ongetwijfeld zwart op wit heeft.

qrap88
26 september 2017 at 21:05
Is het een ieder reeds duidelijk, dat er inmiddels zoveel geld is verspilt pratend over dit gebouw, dat directe sloop vele malen goedkoper was geweest…

Loes Vermeer-Lagerveld
26 september 2017 at 21:19
Met iets meer historische kennis en gevoel zou u, qrap88, deze uitspraak niet doen. Dit gebouw is onderdeel van de na-oorlogse wederopbouwperiode, intensief behorende bij de geschiedenis van Den Helder. Het was een periode van soberheid, dus geen gebouw met franjes maar wel behorende bij de zeer bewogen geschiedenis van onze stad. En dan is het “Mooi” of “Niet Mooi” eigenlijk niet meer aan de orde. Wees blij dat Rob Scholte deze geschiedenis op juiste wijze weet te respecteren en er iets van wil maken…Zulke mensen zouden we meer in Den Helder moeten hebben en vooral koesteren, niet afmaken…..

strandloper
26 september 2017 at 23:31
In het college van B&W zit niemand die de opbouwperiode in de jaren 50 en 60 heeft meegemaakt, laat staan aan mee gewerkt. In de gemeenteraad nog een enkeling. Het interesseert ze geen bal. Zulke mensen kunnen wij missen als kiespijn en ik sluit mij aan bij de laatste zin van mevrouw Vermeer.

qrap88
27 september 2017 at 12:07
Ik heb het niet over “Mooi” of “Niet Mooi” gehad Mevr. Vermeer-lagerveld. Het gaat er mij om dat het in Nederland niet gewoon is om gebouwen die hun functie hebben verloren te slopen, zodat er ruimte ontstaat om iets nieuws te kunnen plaatsen. (Ik doel hier niet op een nieuw stadhuis). Ik windmij vooral op over het feit dat er veel te lang over gepraat wordt en zelfs externe buro’s worden ingeschakeld, waardoor wij inwoners van de gemeente weer mogen betalen. meer niet

Judge X
27 september 2017 at 01:36
Gister bezocht ik met een klein gezelschap het inmiddels landelijk zeer bekende Rob Scholte Museum.
Aardige ontvangst door een charmante dame bij de kaartverkoop, welke ons in kort uitlegde dat er geen geplande routes waren uitgezet en wij dus ongedwongen alle ruimtes in onze eigen keus van volgorde konden betreden, om de uitgebreide kunst collectie te bezichtigen.
Entree € 2,50 welke wij feitelijk weer terug kregen in de vorm van een aangeboden kop koffie of thee.
Eerst onze ronde door het museum maar gemaakt en de bijeengebrachte diversiteit van kunst ontsproten uit creatieve geesten bekeken.
Gewoon op je gemak langs de objecten slenteren, die van laag tot hoog en tot in alle nissen die dit gebouw bevat waren opgesteld, neergezet en gehangen.
Ik vond het vrij druk voor zo’n zwaarbewolkte doordeweekse dag, maar zeker niet hinderlijk zoals ik het in andere musea vaak moet ervaren.
Blijkbaar door een regelmatige roulering van de geëxposeerde kunst, kwamen we de omgekeerde borduurwerken niet tegen, maar we zagen een ongekende variatie van geherwaardeerde huisvlijt met een kwalitatief hoog technisch gehalte, tot geschoolde kunst vaak ook voorzien van hersencel prikkelende teksten, tot bizarre producties met een inhoud waar wel enige tijd over nagedacht diende te worden.
Ook ontbrak het tussen deze kunst niet aan humor, door de opstelling van de objecten in elkaars buurt, geschreven teksten, grappige tekeningen schilderijen en etsen, maar ook de macaber-cynisch-morbide humor van Rob Scholte zelf, die hij aan de dag weet te leggen in verband met de aanslag die ooit op zijn leven werd gepleegd.
Toch wel even anderhalf uur rondgesjokt in dit overigens nog maar kleine deel, van deze indrukwekkende architectuur ooit bestemd voor onze PTT, maar met een zeer grote potentie voor verdere uitbreiding als museum en aanverwante zaken zoals bv kunst educatie, workshops en bijbehorende horeca.
Bestuurders met enige visie, zouden deze publiekstrekker niet aan hun neus voorbij laten gaan, om het op een positieve manier van Den Helder op de kaart zetten nu eens echt aan te slingeren, met een ongekend groot en attractief museum.
Maar ja …., we blijven als Nieuwediep tot op heden toch echt nog een ‘death end hole with small-minded people’.

Ik bedank het personeel van het Rob Scholte Museum voor de aardige ontvangst en een heerlijk kopje koffie, wens u allen veel succes toe in de toekomst en waarschijnlijk ga ik u wel wat vaker bezoeken.
U kunt in ieder geval zeggen: ‘Judge X was here !’, ondanks het feit dat u hem niet herkende. 😉
Pulling the string is my thing. 😛

Ad
27 september 2017 at 12:17
begint nu wel erg trieste vormen aan te nemen……….. je zou bijna denken dat…
nogmaals een paar keer langs gereden en werkelijk geen hond voor de deur zien staan of binnen gezien.. platgooien en een KFC neerzetten. leuk voor de toeristen……en hun kinderen
nee…. laat ook maar. eigenlijk de aandacht niet eens meer waard…..zucht

Judge X
28 september 2017 at 12:38
Laat me raden redactie …. ehmm.. KFC of New York Pizza heeft gereclameerd ….? 😛

Ronald Boutkan
28 september 2017 at 12:41
nee hoor, uw onfatsoen liep weer eens de spuigaten uit. Maar dat wist u zelf ook wel.

Judge X
28 september 2017 at 13:53
Ach …., goed ik zal mijn fatsoensregels tav mensen op zoek naar een gezonde maaltijd, maar niet de moeite nemen daarnaast ook eens een museum te bezoeken, wat scherper onder de loep nemen en ze hier op aanpassen. 😉
Nooit te oud om te leren in een veranderende samenleving zeg ik altijd maar. 🙂

Ronald Boutkan
28 september 2017 at 14:15
heel fijn, dat maakt ons allen weer blij.

Hijneken
27 september 2017 at 21:20
Supra Judge! Hele mooie bijdrage waardoor het éxtra duidelijk is waarom Den Helder (lees de politiek van de Bijlweg) met z’n takken van het museum af moet blijven en het pand voor Rob’s bod van de hand zou moeten doen.

Mandy Seinstra
28 september 2017 at 14:16
Verkoop van onroerend goed is een kwestie van marktwerking. Vraag en aanbod. Gaat de de politiek er voorwaarden aan gaat verbinden, is van marktwerking geen sprake meer en dreigt het meer en meer een soort sovjet unie oplossing te worden. Hoewel in de voormalige Sovjet Unie veel gelijksoortige gebouwen als het voormalige postkantoor staan. Deze vaak zijn gerestaureerd en in mooie staat zijn. Kortom, de politiek maakt dit gebouw onverkoopbaar en laat het vervallen tot een jarenlang hangdossier. Politiek hoort oplossingsgericht te zijn.
Koop van onroerend goed is ook vaak wat de gek er voor geeft. Nu is de heer Scholte bepaald niet gek en heeft er ook plannen mee. Voor andere kopers zijn de politieke beklemmingen een struikelblok.
Het argument om gebouwen, die hun functie hebben verloren te slopen is kul. Veel gebouwen hebben door de afbrokkelende marine activiteiten hun functie verloren, Veel gebouwen hebben door terugloop van de Helderse bevolking hun functies verloren en zijn niet gesloopt. Het is dus geen wet van Meden en Perzen. Elk gebouw verdient het om correct beoordeeld te worden. Ook het voormalige postkantoor

RB
30 september 2017 at 12:51
ik zie net dat er verkocht op staat, ook verdwenen van de site van redres, iemand een idee wie het aangekocht heeft (dhr Scholte?)

Hotmail 2
30 september 2017 at 13:45
Het is alleen in het weekend verkocht

Dirk
1 oktober 2017 at 20:42
Er was ook eens een plan om dit pand te slopen om er op deze plek een nieuw station annex stadhuis voor in de plaats te zetten. Nu dat plan niet door gaat wordt het te koop aangeboden maar mag er door de nieuwe eigenaar uiterlijk niets aan worden veranderd……… Politiek blijft toch een interessant fenomeen…….

Fred
1 oktober 2017 at 22:18
Ja Dirk, Er was eens,…… zo beginnen alle sprookjes.

http://www.denhelderactueel.nl/2017/09/uiterlijk-postkantoor-mag-worden-gewijzigd/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image