Ronald Boutkan – Terugblik op 2015: maart

Den Helder – Het jaar is bijna ten einde. In de laatste dagen blikken we terug op de hoogte- en dieptepunten, de leuke en minder vrolijke dingen. Vandaag een kijkje op het nieuws uit Den Helder in de maanden maart en april.

Voor wethouder Pieter Kos begon de maand maart met een motie van wantrouwen. Die werd ingediend tijdens een debat over zijn functioneren met betrekking tot het Rob Scholte Museum. Volgens D66 had KOS “de raad bewust onjuist voorgelicht, heeft hij informatie achtergehouden en is hij zonder mandaat te hebben verplichtingen aangegaan”. De motie werd met 15 stemmen voor en 16 tegen weggestemd.

Andere wethouders hadden vrolijker dingen om zich druk over te maken. Zo namen Odd Wagner en Dirk Pastoor deel aan een ramenlapwedstrijd, die werd gewonnen door Wagner.

Brand
Het houten huisje van stadsnomade Alex de Beus werd vrijdagavond 6 maart getroffen door brand. Het zelfgemaakte verblijf op het Molenplein brandde volledig uit. De politie trof half maart in Quelderduyn (langs het spoor bij de Nieuweweg) het lichaam van een in eerste instantie onbekende man aangetroffen. Volgens een woordvoerder was geen sprake van een misdrijf, maar had de man zichzelf van het leven beroofd.

Ziggo en UPC gingen samen en dus moest het netwerk flink worden aangepast. Alle klanten moesten de tv’s en decoders opnieuw naar zenders laten zoeken, maar voor wie daar moeite mee had stuurde Ziggo een speciaal hulpteam naar Den Helder, om mensen die het zelf niet kunnen, te helpen. Aan het einde van de maand lag een ander netwerk eruit, het stroomnetwerk. Zowel in Den Helder zelf als in Julianadorp zaten mensen ruim een uur zonder stroom. De oorzaak was een defect in een hoogspanningsstation in Diemen.

Verkiezingen
Er waren verkiezingen, zowel voor de provincie als voor het Waterschap . De verkiezingen voor Provinciale Staten werden in Den Helder gewonnen door de PVV. Groen, Water & Land werd veruit de grootste in het Waterschap. Aukelien Jellema (PvdA) en Hanneke Kaamer van Hoegee (VVD) kregen een plek in het provinciebestuur, maar geen van de lokale kandidaten voor het Waterschap wist bij de verkiezingen voldoende voorkeurstemmen te behalen om een plek in dit bestuur af te dwingen.

Het duurde even voor het rond was, maar op 28 maart werd dan toch MFC ’t Dorpshuis in Julianadorp officieel geopend. Al een aantal jaren geleden werd er een aanzet gemaakt om het Trefpunt in Middelzand te verbouwen tot een eigentijds complex zoals het nu uiteindelijk is, een Dorpshuis voor Julianadorp met sportaccommodaties voor basisscholen en sportverenigingen.

Aan het einde van de maand besloot de gemeenteraad dat het nieuwe horecaplein achter de Koningstraat niet de naam krijgt van initiatiefnemer Carlo Assorgia, maar dat het genoemd zal worden naar Anton Pieck, een van de bekendste oud-inwoners van de stad.

Den Helder Actueel, 27 december 2015 – 08:52

http://denhelderactueel.nl/2015/12/terugblik-op-2015-maart/