Ronald Boutkan – Terugblik op 2015: april

Den Helder – Het jaar is bijna ten einde. In de laatste dagen blikken we terug op de hoogte- en dieptepunten, de leuke en minder vrolijke dingen. Vandaag een kijkje op het nieuws uit Den Helder in de maanden maart en april.

Met behulp van een ouderwetse stormram werd begin april het eerste gat in de muren van de voormalige jeugdgevangenis De Doggershoek gemaakt. De eer was aan burgemeester Koen Schuiling, die bij het ‘rammen’ hulp kreeg van Ronald Ligthard (unitmanager COA). De gaten waren nodig om het complex minder op een gevangenis te laten lijken. Later in het jaar werd het gebouw in gebruik genomen als opvanglocatie voor vluchtelingen.

Mooi nieuws voor een 39-jarige man uit Den Helder, hij won met een kraslot een geldprijs van 25.000 euro netto. Wat hij met het geld van plan was? Een nieuw bed kopen. Een andere inwoner van Den Helder won liefst 173.000 euro in de Postcodeloterij Miljoenenjacht. De gelukkige winnaar speelde mee met het Bingospel en won hetzelfde bedrag als de winnaar in de studio.

V&D
De perikelen rond V&D begonnen al vroeg in het jaar, met in april het nieuws dat de winkelketen de huur voor de winkel in Den Helder had opgezegd. Het was echter puur een onderhandelingstactiek, V&D had geen echte plannen om de stad te verlaten. Dat wilde Rob Scholte ook niet, maar de gemeente maakte het hem niet makkelijk. Een groot aantal bekende Nederlanders schreef een open brief aan het college van burgemeester en wethouders van Den Helder, ter ondersteuning van de kunstenaar en zijn strijd voor behoud van het Rob Scholte Museum, gevestigd in het voormalige postkantoor.

Slechts nieuws voor de basketbalfans in april. Duidelijk werd dat het nog wel even zal duren alvorens (als ooit) de mannen van Den Helder weer op het hoogste niveau uitkomen. Meer dan tweehonderd personen namen in april deel aan het eerste GeoCache Event in Den Helder.

Passion
Het Joint logistic Support Ship Karel Doorman werd in Den Helder officieel in dienst gesteld. “Dit schip is letterlijk en figuurlijk een multi-tool”, zei Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk bij de indienststelling. De Marine wilde ook meehelpen met het naar Den Helder halen van The Passion en ook de Helderse politiek schaarde zich massaal achter het idee van vlootpredikant Fred Omvlee. Later in het jaar bleek het niet gelukt.

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen werden tien inwoners van Den Helder benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde in Fort Kijkduin. Een elfde inwoner viel een nog hogere eer te beurt, hij werd benoemd tot Ridder. De stad zelf werd niet geridderd, maar wel genomineerd, in de categorie tot 100.000 inwoners voor de Nationale Citymarketing Trofee.

Het bestuur van de Helderse Historische Vereniging (HHV) droeg dinsdag 29 april de toren van de voormalige Opstandingskerk aan de H.A. Lorentzstraat in Den Helder over aan de gemeente Den Helder. “We gaan zo spoedig mogelijk beginnen met de restauratie. Nog vóór de zomer is de toren klaar en dan kan de toren, als sieraad voor onze stad, weer jaren probleemloos mee”, sprak wethouder Dirk Pastoor.

Blauwe vlaggen
Op de laatste dag van de maand werden in Vlissingen zes Blauwe Vlaggen uitgereikt aan de Helderse vertegenwoordigers van de stranden en jachthavens. Uit handen van ‘Michiel de Ruyter’ kregen Jan Roelofsen en Ruud Koelewijn van de Stichting Strandexploitatie Noordkop (SSN) deze voor de Helderse stranden Duinoord, De Zandloper en Julianadorp aan Zee. Voor de jachthaven KMJC Schiereiland Harssens werd deze uitgereikt aan Jouke Spoelstra, verder waren er vlaggen voor de jachthaven Breewijd en de passantenhaven Willemsoord.

Den Helder Actueel, 27 december 2015 – 12:15

http://denhelderactueel.nl/2015/12/terugblik-op-2015-april/