Ronald Boutkan – Stemmen voor referendum Oekraïne in Den Helder netjes geregeld

Den Helder – Het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne wordt in Den Helder op min of meer dezelfde wijze aangepakt als een normale verkiezing. Dat laat de gemeente desgevraagd weten. Er worden alleen geen extra tellers ingezet en er is 1 plaatsvervanger minder. Op locaties waar anders twee of meer stembureaus zijn gevestigd, komt dit keer een stembureau.

Elk stembureau krijgt een bezetting van drie vaste stembureauleden en een plaatsvervangend lid. De plaatsvervanger vervangt de vaste leden tijdens de lunch en tijdens het diner (de vaste leden eten bij toerbeurt). Om 21.00 uur helpt de plaatsvervanger mee bij het tellen van de stemmen, net als de drie vaste leden van het stembureau. “Omdat het alleen om een ja of nee gaat, er geen lijsten en kandidaten geselecteerd hoeven te worden, hebben we niet meer mensen nodig”, aldus de gemeente.

De gemeente Den Helder zegt ook voldoende geld beschikbaar te hebben voor het houden van het referendum. “Er is genoeg budget voor, maar we moeten er wel zelf op toeleggen. De vergoeding van het rijk is niet voldoende, maar dat is eigenlijk altijd zo.”

Minder stembureaus
Toch telt Den Helder op 6 april minder stembureaus dan bij een reguliere verkiezing, maar dat heeft geen invloed op het aantal locaties waar mensen kunnen stemmen. “We gaan van 32 stembureaus naar 24. Alle locaties waar dubbele stembureaus zaten worden samengevoegd: Bethelkerk, Gymzaal Vogelwei en Wijksteunpunt de Verbinding. Wijkhuis Drooghe Bol vervalt helemaal, omdat de twee stembureaus die hier zaten nu overgaan naar een stembureau (op enkele meters afstand) in basisschool De Hofstee.”

Daarnaast vervalt het stembureau in de locatie Stichting Huurdersbelangen De Schooten. “Deze kiezers verdelen we over de locatie Baptistengemeente en Wijkhuis De Boerderij.” Ook de Draaikolk vervalt, maar die kiezers gaan naar de nabijgelegen locatie van Tuindersvereniging Texelstroom. Tot slot vervalt ook buurthuis De Kroft als stemlocatie. “Deze kiezers gaan naar Zorgcentrum de Groene Vecht.”

Aanvaardbare afstand
De nieuwe indeling is dusdanig dat alle kiezers volgens de gemeente “binnen een aanvaardbare geografische afstand hun stem kunnen uitbrengen. De stembureaus worden ook niet te groot.” Net als anders bestaat ook nu de mogelijkheid een stem uit te brengen in elk willekeurig stembureau. “De kiezer kan dus altijd kiezen als hij/zij bijvoorbeeld dicht bij het werk de stem wil uitbrengen of om dit te doen in het dichtstbijzijnde stembureau.”

In tegenstelling tot bij gewone verkiezingen worden er dit keer geen speciale debatavonden georganiseerd.

Den Helder Actueel, 19 januari 2016 – 13:23

Reacties:

MrAbkebab (@MrAbkebab)
19 januari 2016 at 15:15
Gelukkig word het goed geregeld. Den Haag vind dit referendum maar niks, maar ik ga gebruik maken van mijn democratisch recht. Of je nu Ja of Nee stemt laat zien dat we onze eigen zegje willen behouden. Dus ga op 6 April naar de stembus en laat Den Haag zien dat wij wel geven om onze democratie

H.Keizer
19 januari 2016 at 22:15
Handig nieuws zonder stemdatum….

Ronald Boutkan
19 januari 2016 at 22:20
Los van het feit dat de datum niet het nieuwsitem is, staat die datum gewoon in het artikel hoor. Alleen niet in de titel, even doorlezen!

http://denhelderactueel.nl/2016/01/stemmen-voor-referendum-oekraine-in-den-helder-netjes-geregeld/