Ronald Boutkan – Stadspartij zet leden uit fractie, coalitie verliest meerderheid (update)

Den Helder – De Stadspartij heeft het vertrouwen opgezegd in drie leden van de fractie. Het gaat om Daniëlle Pater, Carlo Assorgia en Joke Vorstman. Volgens fractievoorzitter Reenders is hen gemeld dat er in de fractie geen plaats meer voor hun is. “Het vertrouwen is weg, onder meer omdat enkele leden bezig zijn met de oprichting van een nieuwe partij. De fractie heeft besloten afscheid te nemen van deze drie collega’s”, aldus Reenders.

Volgens Reenders is afgelopen zaterdag door de fractie tot deze stap besloten. Harrie van Dongen, Erik Nuninga, Marcel Karhof, Nico van Delft, Marcel De Knijff, Dolf Salverda en alle commissieleden staan achter dit besluit. “Alleen van Paul Koopman is dat nog onduidelijk. We hebben hem gevraagd wat hij doet, maar hij heeft nog geen antwoord gegeven. Hij is wat ons betreft overigens nog gewoon welkom en we hopen dat hij in de fractie blijft.”

Deze vergaande stap betekent dat bij de eerstvolgende raadsvergadering de drie (of mogelijk vier) genoemde raadsleden geen deel meer zullen uitmaken van de Stadspartij. Daarmee verliest de coalitie haar meerderheid. “We gaan de komende tijd eens bekijken hoe we verder gaan”, zegt Reenders. “We moeten vooruit met Den Helder, dat is het enige waar het om gaat. En dat kan niet zolang de oppositie vanuit de coalitie komt. We zullen de coalitie moeten uitbreiden, hoe zien we binnenkort.” De overige coalitiegenoten waren zondagavond nog niet geïnformeerd, burgemeester Koen Schuiling wel.

Al langer niet goed
Het zit al langer niet goed binnen de fractie. Tijdens de roemruchte gemeenteraadsvergadering waarin wethouder Geurt Visser werd ontslagen, riep Reenders al dat hij de volgende dag zijn functie ter beschikking zou stellen. Vorstman kreeg het tijdens die vergadering niet alleen met Reenders aan de stok, maar ook met burgemeester Koen Schuiling. Marcel de Knijff sprak die avond niet namens de partij, maar namens zichzelf en Paul Koopman riep hardop “mijn fractievoorzitter liegt!”.

Het kwam na die vergadering niet tot een scheuring in de partij, want na “een goed gesprek” werden de rijen weer gesloten en waren alle fractiegenoten weer ‘vriendjes’. Dat was voor de bühne, want intern bleef het rommelen. Dat Reenders de herbenoeming van Schuiling steunde, werd niet door al zijn partijcollega’s als prettig ervaren. Het gedoe rond het Rob Scholte Museum wordt door enkele raadsleden van de partij deels in de schoenen van Reenders geschoven.

Reactie Vorstman
Volgens Joke Vorstman is zij helemaal niet bezig met de oprichting van een partij. “Dat is mijn zoon en die heeft samen met Geurt Visser een partijnaam bedacht om in 2018 mee te willen doen aan de verkiezingen. Ik ben een echte Stadspartijer en ik blijf de partij trouw. Dat heb ik ook binnen de fractie gemeld, ik wil helemaal niet uit de partij.” Volgens haar steunt Koopman de drie en heeft De Knijff zich vooralsnog van stemming onthouden. Vrijdag kwam de fractie ook al bijeen en toen is naar de vermeende nieuwe partij gevraagd en heeft Vorstman volgens haar nadrukkelijk gemeld er niets mee te maken hebben. Bij de vergadering van zaterdag waren volgens haar ook Pater, Koopman, De Knijff en Assorgia niet aanwezig. De drie fractieleden waarin het vertrouwen is opgezegd, zijn zondag telefonisch door Reenders geïnformeerd.

“We moeten nu gewoon met elkaar als gehele partij in gesprek, want dat is nog helemaal niet gebeurd. Daarna kunnen we definitieve besluiten nemen, nu nog niet. Wij drieën gaan ons nu beraden over wat te doen, maar wij blijven wel bij elkaar.” Vorstman acht de kans klein dat de elf raadsleden van de Stadspartij alsnog bijeen blijven, “het ziet er slecht uit, maar niets is onmogelijk in de politiek”.

Reactie De Knijff
“Dat ik achter het besluit sta om drie fractieleden uit de partij te zetten is pertinent onjuist. Ik was er op geen enkele wijze bij betrokken”, laat De Knijff weten. “Wat de toekomst betreft sta ik op hetzelfde standpunt als collega Paul Koopman: ik wacht even af wat er verder gebeurt. In het bijzonder wacht ik af welke houding de partij tegenover mij aanneemt!”

Den Helder Actueel, 23 augustus 2015 – 20:41

Reacties:

Dick Berts
23 augustus 2015 at 20:49
Kleine luyden zonder verantwoordelijkheidsgevoel, die overlopen van rancune en alleen maar bezig zijn met hun onderlinge spelletjes in plaats van met het fatsoenlijk besturen van deze stad. Zelfs bidden kan Den Helder niet meer helpen. Dit is het Romeinse Rijk vlak voor de val. Als je durft te kijken dan zie je het overal…

MrAbkebab (@MrAbkebab)
23 augustus 2015 at 20:50
Deze partij is maar voor 1 ding gekozen, het tegenhouden van de bouw van het nieuwe stadhuis. Met deze ruzie is het goed mogelijk dat het stadhuis alsnog gebouwd gaat worden. Hebben deze mensen wel 1 keer aan de inwoners van Den Helder gedacht NEE dacht het niet. Jammer maar Den Helder is de dupe van dit drama

tanta sidonia
23 augustus 2015 at 21:03
ik wacht op meer info

Dick Berts
23 augustus 2015 at 21:08
En weer verslaat Ronald Boutkan al zijn concurrenten waar je nog zwaar voor moet betalen ook. En dat op zondagavond. Den Helder mag je dankbaar zijn!

Roel Prins
23 augustus 2015 at 21:53
Wethoudster Van Dongen treinde zaterdagmiddag richting zuiden. Enkele reis?

DickB
23 augustus 2015 at 22:55
Politici zijn altijd vooral bezig met hun eigen stoeltje in plaats van met het wel en wee van de burgers van hun stad. Is altijd zo geweest, zal altijd zo blijven , helaas…… Weeffout in de democratie

Aukelien Jellema
23 augustus 2015 at 23:16
Weeffout.. .? Aan de wieg van elke politicus ( dat wil zeggen, wel in onze Nederlandse democratie) staat de kiezer. .

Dick Berts
23 augustus 2015 at 23:45
Aan de wieg van Helderse politici staan geen kiezers meer, want we beginnen genoeg te krijgen van dat onophoudelijke luiers verschonen,

Mark Ten Berghe
23 augustus 2015 at 23:00
Meneer Prins, u hangt altijd aan de wagen. U remt alles, zelfs de ontwikkeling van Den Helder. U bent een vervelende opdringerige mening

Dick Berts
23 augustus 2015 at 23:51
In 1921 werd de de zwerver Hadjememaar in de Amsterdamse gemeenteraad gekozen. Inderdaad, hadden we hem maar.

strandloper
24 augustus 2015 at 00:03
De Stadspartij maakt alleen nog kans als de heer Reenders nu daadwerkelijk opstapt. Ik zie hem als de splijtzwam binnen de Stadspartij. Hij kon wellicht als de beste de ogen van de inwoners voorzien van de juiste beglazing, politiek leiderschap is hem niet gegeven. Het bestuur van de stadspartij lijkt mij ook niet de meest kundige.
Het aantrekken van een nieuwe wethouder voor financiën is nu helemaal onmogelijk. Althans “het neusje van de zalm” zoals de partij wilde. Gefeliciteerd maar weer geachte kiezers.

Kees Jan
24 augustus 2015 at 00:26
Was de Stadspartij geen ledenpartij?? Dan is het namelijk aan de leden of de dames Vorstman & Pater en de heer Assorgia moeten vertrekken of niet….
.
Brillemans (Peter Reenders) heeft met het “persoontje” (Koen Schuiling) het vertrek van deze 3 raadsleden vast voorbereid. Brillemans wil namelijk een coalitie met de VVD, D66 en CDA, want dan kunnen ze immers het stadhuis op de stationslocatie bouwen….
.
Of hebben de fractieleden die nu uit de fractie zijn gezet vragen gesteld over een vastgoed deal, welke Brillemans heeft gesloten om van zijn oude winkelpand drive-in woningen te maken? En word dit dan volledig gesubsidieerd door het “Gevelpotje” van de gemeente, zeestad en woningstichting?
.
Misschien doen de leden van de Stadspartij er wel goed aan om Brillemans uit de fractie te zetten. Hij heeft immers bewezen niet te communiceren met zijn overige raadsleden. Dat zie je bij alle besluiten die in de gemeenteraad worden genomen.
Wat zijn de woorden van Brillemans eigenlijk waard? Hij heeft tegen deze online krant gezegd dat de rest van de fractie het met hem eens was? Nu blijkt dat heer de Knijff het pertinent oneens is met het besluit om deze 3 mensen uit de partij te zetten. Hoe zit dat met de andere raadsleden?

http://denhelderactueel.nl/2015/08/stadspartij-zet-leden-uit-fractie-coalitie-verliest-meerderheid/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image