Ronald Boutkan – Stadspartij onaangenaam verrast door optreden wethouders

Den Helder – De Stadspartij is de afgelopen tijd enkele keren onaangenaam verrast door het optreden van wethouders van haar coalitiegenoten. Fractievoorzitter Peter Reenders noemde in het LOS-programma “De Week op Zaterdag” de wethouders Kuipers en Haitsma bij naam.

In het programma was Reenders samen met Carlo Assorgia van Beter voor Den Helder te gast naar aanleiding van het feit dat beide fracties eerder in de week formeel de vredespijp hadden gerookt, na een maandenlange ‘ruzie’. Beide heren gaven aan goed te willen samenwerken in de toekomst, maar stelden ook dat de splitsing van de Stadspartij, terugkijkend, juist wel goed is geweest voor de onderlinge verstandhoudingen.

Assorgia gaf op een bepaald moment aan verrast te zijn door het verhaal van wethouder Bob Haitsma (VVD) dat de gemeente nu voor miljoenen garant gaat staan voor woningcorporatie Woontij. “Bij een garantstelling hebben we afgesproken dat we daar kritisch naar zouden kijken en dan moet je ook kijken naar welke gemeente er het meeste baat bij heeft”, aldus Assorgia. “Texel zou in deze minimaal moeten participeren.”

Aan de bel
“Ik ben het volledig met Assorgia eens”, sprak Reenders. “Op de site van Woontij staat dat ze vooral op Texel gaan ontwikkelen, dus wij willen weten wat Texel aan garantstelling geeft. Als die niets doen, krijgen we nog wel een discussie. Hoe dan ook zullen we nog wel even aan de bel trekken bij de wethouder.”

Reenders benadrukte dat in dit geval niet alleen de oppositie buitenspel was gezet, maar ook de coalitie. “Dat stuk kwam voor ons als partij, ondanks dat we in de coalitie zitten, ook als een verrassing en dat geldt ook voor de overige coalitiegenoten. Het is dus niet zo dat de oppositie hier buitenspel is gezet, maar de hele raad. Wij waren net zo verrast dat we het in de krant moesten lezen en dat niet eerst de raad werd geïnformeerd. Ook als het een besluit is waarover de raad hooguit bedenkingen mag hebben, dan nog was het fatsoenlijker geweest als de raad eerst via een brief op de hoogte was gesteld.”

Koppen
Volgens Reenders heeft zijn partij het al een paar keer ‘aan de stok gehad’ met wethouders. Ook ten aanzien van wethouder Lolke Kuipers (D66) kraakte hij een kritische noot. “Ten aanzien van die koppen (de beeldengroep, red.) is heel duidelijk afgesproken dat er eerst een paar mogelijkheden geboden zouden worden en dan blijkt het opeens toch zomaar geregeld. Ik zeg niet dat het een slechte plek is waar ze komen te staan, maar het had fatsoenlijker geweest, juist daar waar we steeds zeggen we willen de burger betrekken bij bepaalde besluiten, haar naar ideeën te vragen.”

Ondanks de kritiek van Reenders wil hij niet zover gaan om te stellen dat de Stadspartij zich heeft vergist in de nieuwe coalitiegenoten. “Nee hoor, maar die jongens zijn ook nieuw, die moeten ook nog leren. In het begin van het vorige college gingen er ook dingen mis, ook door onervarenheid van de wethouders.”

Audio:

Den Helder Actueel, 25 januari 2016 – 06:45

Reacties:

Klaas
25 januari 2016 at 07:22
Dat college van cdavvdpvdad66 stuurt aan op een faillissement van de gemeente waarna herindeling op de loer ligt en de burger helemaal niets te vertellen heeft. Echt schandelijk.

hellen
25 januari 2016 at 07:37
De burger betrekken bij bepaalde besluiten…tuuuurlijk zolang ze maar niet verlangen dat hun besluit dan ook uitgevoerd wordt

Rebel
25 januari 2016 at 07:41
De heer Reenders is verrast, maar zegt dan wel dat “ook deze jongens nog moeten leren”.
Ik denk dat de heer Reenders nog steeds niet in de gaten heeft dat de agenda van de 4 landelijke partijen een geheel andere is dan de rest van de raad.
Waar ik eigenlijk meer door werd verrast was zijn mededeling dat het Openbaar Ministerie de burgemeester had gebeld om iets te betekenen in een mogelijke strafrechtelijke zaak tussen de raadsleden onderling.
Ik heb zomaar een donkerbruin vermoeden dat het niet bij dit ene telefoontje is gebleven.
Dan worden een aantal zaken wel pikant.

Fred
25 januari 2016 at 08:08
Wat Reenders en consorten , ook nog niet door hebben , is het feit dat zij hem en de restanten van de Stadspartij nodig hadden om de “macht “terug te krijgen. En nu dat ze die terug hebben, de stadspartij een vijfde , overtollig wiel aan de wagen is geworden.

Danny
25 januari 2016 at 09:42
Mensen toch… waar staat hier het belang van gemeente Den Helder voorop? Zijn dit volwassen mensen die als kleine kinderen ruzie blijven maken? Om misselijk van te worden! Als je nu al zo begint, dan kan je beter direct stoppen want deze kinderachtige houding zegt al genoeg.

Fred
25 januari 2016 at 10:45
Het belang van Den-Helder staat voorop bij een goed samenwerkend bestuur. Dat is hier niet het geval. Ik vind het nogal wat , dat een coalitie genoot (stadspartij) niet op de hoogt is van het handelen van een wethouder . Deze gaat garant staan met gemeenschapsgelden aan derden ,zonder dat mede coalitie genoten daar kennis van hebben. En dan blijkt dat de garant stelling aan Woontij , nier eens Den-Helder betreft , maar hogstwaarschijnlijk Woontij Texel . Het gaat hier wel over miljoenen.Noem jij dat maar kinderachtig.

tanta sidonia
25 januari 2016 at 11:19
Miljoenen………asjemenou……… ik ben wars van stiekem gedrag……. de landelijke partijen zijn weer terug en dat zal je weten??? Wie is er schuldig aan dat deze de nieuwe coalitie vormen vandaag??? ook zo iets…….

Simon H
25 januari 2016 at 12:51
laat me raden die populaire partij die zich noemt als voor de stad en het tegendeel heeft laten zien

Simon H
25 januari 2016 at 13:04
gebrek aan vertrouwen is een gevolg van de daden stadspartij is meelopertje in helderse coalitie zie hoe reenders het goed praat wethouders hoor je ter veranwoording te roepen in raad als coalitievriendje
Fred
25 januari 2016 at 15:19
TOET!! … TOET !! TOET!!! De stadspartij, RECHT DOOR ZEE !!!

Roel Prins
25 januari 2016 at 12:20
De lobbycratie heeft weer eens een greep in de portemonnaie van de belastingbetaler gedaan

Simon H
25 januari 2016 at 12:32
die stadspartij loopt het dun door de broek verkiezingen 2018 hoppa 0 zetels

Boaz
25 januari 2016 at 12:40
Er is een absoluut gebrek aan vertrouwen in de raad/wethouders hetgeen een basisvoorwaarde is voor een goed functionerend team. De angst om een conflict aan te gaan maakt de er geen enkele betrokkenheid is. Het ontlopen van de verantwoordelijkheden maakt dat persoonlijk belang voorop staat ipv de gemeenschappelijke belangen van de raad/wethouders. De perfecte coctail voor een volledig disfunctionerend politiek apparaat in den helder.
Reenders en assorgia zouden zich moeten afvragen waarom ze niet zijn geinformeerd: onervarendheid van de wethouder is nl te makkelijk. wat hebben jullie ertoe bijgedragen dat hij wel datgene zou doen wat je zelf ook beschaamd. vertrouwen…..

Ziener
25 januari 2016 at 14:54
Als u zich wat meer zou verdiepen in de betreffende wethouder dan begrijpt u opeens een stuk beter waarom de raadsleden niet geïnformeerd zijn. Ik herinner mij uit een verleden nog iets over een taxibedrijf en ettelijke miljoenen waarover gezwegen werd.

Simon H
27 januari 2016 at 15:19
? en de rest van het verhaal taxibedrijf enzo

tanta sidonia
25 januari 2016 at 15:31
o ja, dat taxi-bedrijf….zou dat ook niet eens boven tafel moeten komen????? Of was het niet bewezen, ja toch?????

Danny
26 januari 2016 at 09:08
Bedoelen we taxibedrijf Capned wat vroeger hun hoofdvestiging had in Harderwijk? Jeetje zeg.. over ouwe koeien gesproken.

Fred
25 januari 2016 at 15:47
SST.SSTT het is een VVD er. De partij der grootgraaiers.

Fred
25 januari 2016 at 16:30
Het is wel erg stil aan de kant van de oppositie ! En wel opvallend dat deze zaal wordt aangeslingerd door een coalitie partner. Zijnde het vijfde wielpartij.

Simon H
25 januari 2016 at 16:53
coalitie vriendje reenders zal wel een goed woordje doen voor zijn vvd collega ons kent ons

Kees Jan
26 januari 2016 at 00:58
Reenders kan ook niet anders. Hij is al jaar en dag lid van de landelijke VVD. Misschien zelfs al wel van de lokale VVD afdeling.
.
En wat moet er komen uit de oppositie Fred? Zitten de meeste daar niet gewoon geld op te strijken tot de volgende verkiezingen? Meer als de helft van de oppositie slaat nog deuk in een pakje boter….

jonathan
25 januari 2016 at 17:25
Reenders steunt in de raad elk VVD voorstel hoe belachelijk ook en krijgt als Dank 0 zetels bij de volgende verkiezingen

Fred
25 januari 2016 at 17:56
Oh, Ed, Ik doe dit niet . Dit veroorzaakt de Stadspartij toch echt zelf.!!

Danny
25 januari 2016 at 21:07
Bekvechten, ruzies, persoonlijke aanvallen.. al tegen het belang van de gemeente in. Uiteindelijk komen de grootste verliezers en praatjesmakers vanzelf naar boven. Wie Den Helder niks te bieden heeft of verder naar de klote helpt wordt vanzelf aan de schandpaal genageld!! Zo werkt dat namelijk hier en het zal je de rest van je leven achtervolgen… welkom in Den Helder!

http://denhelderactueel.nl/2016/01/stadspartij-onaangenaam-verrast-door-optreden-wethouders/