Ronald Boutkan – Schuiling schreef boek met onderzoeker Vissergate

Den Helder – Hoe onafhankelijk is een externe deskundige als deze ooit samen met de burgemeester een boek schreef? Die vraag is actueel, nu blijkt dat Koen Schuiling samen met Cees Versteden het boek “Bestuursrecht in praktijk” schreef. En juist Versteden moet nu onder meer onderzoeken of het college juist heeft gehandeld inzake ‘Vissergate’.

“Beoordeel of het college terzake zorgvuldig heeft gehandeld en breng de communicatie van het college over de kwestie in de richting van de gemeenteraad nader in beeld.” Dat is een van de opdrachten aan de onderzoeker die moet uitzoeken wat er nu allemaal goed en fout is gegaan rond het ontslag van ex-wethouder Geurt Visser. Het college heeft de onderzoeksopdracht zelf geformuleerd en de gemeenteraad ging er maandag mee akkoord. Het college heeft ook zelf de onderzoeker voorgesteld en ook daar ging de raad mee akkoord.

Die onderzoeker blijkt dus samen met Schuiling een boek over bestuursrecht te hebben geschreven. “Hoe onafhankelijk wordt een onderzoek als dat wordt geleid door een goede bekende van degene die mede word onderzocht?”, vraagt raadslid Daniëlle Pater (Stadspartij) zich via Twitter af. Haar voorman Peter Reenders vindt het geen probleem. “Deze man heeft bewezen dat hij goed onafhankelijk onderzoek kan doen, het contact met Schuiling is van jaren geleden en zijn cv is uitmuntend en daar hecht ik meer waarde aan. De door Versteden zelf geformuleerde onderzoeksopdracht gaat zelfs verder dan de Stadspartij wenste, dus ik zie geen probleem.”

Niet van belang
Ook Michiel Wouters van Behoorlijk Bestuur vindt het “op zich niet van belang”. “In de wetenschappelijke wereld schrijven mensen wel vaker samen boeken. De onderzoeksopdracht die ik zelf had opgesteld was aanzienlijk coulanter dan deze, dus dat Versteden veel verder wil gaan in zijn onderzoek geeft al aan dat hij er wel onafhankelijk instaat.” Bob Haitsma (VVD) acht dit ‘nieuws’ ook geen reden voor een andere onderzoeker: “ik neem aan dat hij de zaken goed gescheiden kan houden”.

“Het is zuiver toeval dat deze onderzoeker nu weer op het pad van Schuiling komt. Ze hebben elkaar twintig jaar terug ofzo ontmoet, hij heeft meegewerkt aan het boek en daarna geen contact meer gehad. Schuiling heeft nu eenmaal een groot netwerk, dus het is dan toch lastig iemand te vinden waar echt nooit contact mee is geweest. Bovendien is deze onderzoeker niet door de burgemeester zelf uitgezocht”, zo laat een woordvoerster van de gemeente weten.

Den Helder Actueel, 30 jun 15 – 13:52

Reacties:

dagobert
30 juni 2015 at 14:14
Juist om enige schijn van het niet onafhankelijkheid zijn te voorkomen , had men deze man niet moeten kiezen. Nu blijft het altijd een vraagteken of hier wel integer gehandeld is. ( slager en eigen vleeskeuring)

Kees Jan
30 juni 2015 at 14:26
De schijn van belangenverstrengeling is in deze zeer groot. Te groot als het gaat om een serieus onderzoek.
De personen die reageren, de heren Reenders, Haitsma en Wouters hebben volgens een andere krant voor de herbenoeming van Koen Schuiling gestemd. Hoe zuiver zijn zij in dit verhaal, en geven zij wel weer wat de meerderheid van de raad van deze ontdekking vind?
Weer komt Schuiling weg in een onderzoek, welke door een vriend van hem word uitgevoerd.
Ook de gemeentelijke afdeling communicatie moet is stoppen met liegen. Je kunt wel zeggen dat er 20 jaar geleden voor het laatst contact is geweest tussen Schuiling en Versteden, maar de uitgifte datum van hun laatste boek zegt heel wat anders.

Dick Berts
30 juni 2015 at 15:07
Ik had niet anders verwacht, dan dat Schuiling op onze kosten bij een van zijn vriendjes een peperdure aflaat zou kopen. Wat ik echter meer dan stuitend vind, is de naiviteit en de domheid van de raad. De heer Wouters voorop. Dat de onderzoeksopdracht zoveel breder is opgesteld dan Wouters wilde, is geen teken van onafhankelijkheid, bij Versteden, maar bewijst alleen, dat Schuiling een uitgebreide aflaat met een heel brede werking bij zijn vriend heeft besteld. Ik heb ook wel eens samen met iemand een boek geschreven. Dat vergt een langdurig, heel intensief persoonlijk contact. Dit is de zoveelste onmetelijke rattenstreek van Schuiling en hij komt er nog mee weg ook. In en in triest. Hier zijn werkelijk geen woorden meer voor…..

HZd
30 juni 2015 at 15:10
Het onderzoek gaat onder meer over het handelen van het college en over het handelen van de heer Visser. Dat het niet aan de heer Visser was om de onderzoeker te kiezen, dat zal iedereen ook wel vinden. Maar waarom dan wel aan het college, net zo goed een van de partijen in het conflict? En als er dan ook nog een onderzoeker uitkomt die een oude kennis van die gladde burgemeester is, is dat onderzoek dan nog wel geloofwaardig?

dagobert
30 juni 2015 at 19:39
Nee dus. Datgene wat onderzocht moet worden (handelswijze van burgemeester en Wethouders) Die kunnen natuurlijk nooit zelf de onderzoekers uitzoeken. (iets wat hier wel gebeurd) Zeker niet als blijkt , dat diegene die het onderzoek gaat doen, een vriendje van de burgemeester is/was.

HZdwg
30 juni 2015 at 22:16
Ook vreemd, trouwens, dat die doctorandus de opdracht heeft aangenomen, terwijl hij kon zien aankomen dat zijn relatie (vriendschap, of wat het moge zijn) met de heer Schuiling vragen en twijfels zou oproepen.

Dick Berts
30 juni 2015 at 15:19
Deze gemeente is zo gedegenereerd, dat ze bij voorlichting niet eens een beetje op niveau kunnen liegen. “Bovendien is deze onderzoeker niet door de burgemeester zelf uitgezocht”, zo laat een woordvoerster van de gemeente weten”. Zelfs als we zo dom zouden zijn om te geloven, dat Schuiling zijn vriend niet heeft uitgezocht -en zo dom is onze gemeenteraad geheid- dan had hij de benoeming van zijn boezemvriend als onderzoeker in een zaak waarin hij zelf hoofdverdachte is toch tegen moeten houden!

Rebel
30 juni 2015 at 16:33
Blijft bijzonder dat 2 wethouders verleden week nog verklaarden dat het enkele maanden kon duren voordat de onderzoeksopdracht er was en uitvoering ter hand kon worden genomen. En voilà, opeens is er na enkele dagen wel al een opdracht. Zou zomaar kunnen dat Koen zijn netwerk alvast zelf heeft geraadpleegd en de opdracht al heeft uitgezet zonder de wethouders daarin te kennen, want die willen wel een volstrekt onafhankelijk onderzoek. Koen is wel gewend alleen te opereren. Dat doet hij al veel langer, ook in de vorige periode. Die wethouders toen vonden dat wel makkelijk.

Roel Prins
30 juni 2015 at 16:36
Nu Schuiling onderwerp van de politieke burgeroorlog is geworden zou hij het integere besluit moeten nemen om te vertrekken. Dat zal wel niet gebeuren. Dat hij gefaald heeft als de verbinder van de verschillende facties is duidelijk. Ik vrees dat dit falen door hem zal worden uitgelegd als een gebrek van de huidige coalitie. Overigens is het Behoorlijke van Behoorlijk Bestuur door de fractievoorzitter ten grave gedragen.

Dick Berts
30 juni 2015 at 17:00
Veel te kort door de bocht Roel. “Behoorlijk Bestuur” is onder Wouters beslist geen “Onbehoorlijk Bestuur” geworden, hij neemt regelmatig hele integere standpunten is. Maar helaas is de partij onder zijn leiding wel “Behoorlijk Naief Bestuur” geworden. Toch is dat voor mij fundamenteel wat anders. Er is dus nog wel hoop. Ik twijfel beslist niet aan de integriteit van de heer Wouters (ik gebruik overigens zelden het woord heer in mijn schrijfsels). Wel twijfel ik aan de geschiktheid van veel uitstekende marine-officieren om in een politieke slangenkuil te kunnen opereren. Binnenkort zien we een slang met daarin een mega bult Wouters. Dat dan weer wel…

Roel Prins
30 juni 2015 at 17:24
Waarde Dick, naiviteit is geen excuus. Integendeel!

Dick Berts
30 juni 2015 at 17:33
Vaak is het zelfs op goedheid gebaseerd!

jonathan
30 juni 2015 at 17:56
Vind het gênant dat Wouters blijkbaar van partij veranderd is en nu de ‘lijst Koen Schuiling’ steunt.

Roel Prins
30 juni 2015 at 18:09
Dick, goedheid is een nobele eigenschap. Als dat betekent dat de goedheid ervan uitgaat dat een ieder gedreven wordt door goedheid dan is er een wezenlijk probleem !

jonathan
30 juni 2015 at 18:33
De vraag is natuurlijk wie Visser over de rand geduwd heeft en waarom. Waren het de GroenLinksers Kos en Wagner of alleen de burgemeester?

dagobert
30 juni 2015 at 19:32
Kos en Wagner, GroenLinks ??

Kees Jan
30 juni 2015 at 20:29
ff googelen en je weet meer, zo zag ik het ook van de boeken die Schuiling met Versteden schreef.
Wethouder Od Wagner is 8 jaar wethouder geweest voor GroenLinks in Heemskerk.
Pieter Kos is fractievoorzitter geweest van GroenLinks in Leiden.

dagobert
30 juni 2015 at 21:56
Wat was, is niet is of zijn . Of het verleden is geen garantie voor de toekomst. Of wel?

Kees Jan
30 juni 2015 at 20:36
Eigenlijk moet iedere maandag in de gemeenteraad, een google uurtje komen. Gewoon om even te googelen of hun besluitvorming wel deugd met de werkelijkheid. Wie moet deze blunder en het nep onderzoek betalen?.Juist, wij…

DickB
30 juni 2015 at 20:57
met politici proberen een onafhankelijk onderzoek doen naar waarheidsvinding, ha ha ha , hoe naïef kan men toch zijn………………….

Monique_K
30 juni 2015 at 21:53
Zoals Rebel al zei, vorige week werd ons nog verteld dat het nog maanden zou duren, en nu heeft zich ineens een onderzoeker aangediend die ook nog eens zelf zijn onderzoeksopdracht geschreven heeft? Gaat dat normaal gesproken niet andersom, dat je eerst zelf opstelt wat er onderzocht moet worden en aan hand daarvan een onderzoeker zoekt?

dagobert
30 juni 2015 at 22:00
Dat gaan wij onderzoeken, en gaan net zolang door met zoeken , dat het is uitgezocht. Daar hebben wij Kees Jan voor , die is goed met goochelen, of zoiets.

torren 4 ever
30 juni 2015 at 21:57
Heel goed idee kees Jan maar de hoge heren gaan eerst op onze kosten met een zomerreces van een week of acht , dus hebben ze vast alle tijd om snode planen te bedenken om dit llemaal weer tegen te werken stelletje laaie lichters …..
Misschien een idee om tijdens het reces de telefoongegevens van Koen en co is door te spitten …

dagobert
30 juni 2015 at 22:06
Hè,hè. schiet mij opeens een burgemeester van Maastricht in gedachten. Of bedoel je dat niet.

http://denhelderactueel.nl/2015/06/schuiling-schreef-boek-met-onderzoeker-vissergate/