Ronald Boutkan – Schrappen bezuiniging cultuur gaat niet ten koste van andere zaken

Den Helder – Het schrappen van de vier ton aan bezuinigingen op de sector cultuur gaat niet ten koste van andere belangrijke zaken in Den Helder. Dat heeft het college deze week schriftelijk gemeld aan de gemeenteraad. Wethouder Trees van der Paard gaf zaterdag een toelichting in het LOS-radioprogramma “De Week op Zaterdag”.

Afgelopen maandag werd het Beleidskader Cultuur goedgekeurd door de gemeenteraad. Enkele fracties wilden nog wel weten waar het college het van zou gaan betalen, want vier ton niet bezuinigen is dus vier ton uitgeven en hoe kan dat worden betaald? Van der Paard kon toen nog geen antwoord geven, omdat de begroting voor volgend jaar nog niet was goedgekeurd door het college. Inmiddels is dat wel gebeurd en is de raad alsnog geïnformeerd.

“De bijdrage die we van het Rijk krijgen, uit het Gemeentefonds, valt hoger uit dan waarmee we rekening hielden”, vertelt de wethouder. “Dat geeft dus extra middelen en ruimte en dat kunnen we deels gebruiken voor cultuur. Ook verandert er per 2017 het een en ander aan regels met betrekking tot de gemeentelijke begroting. Zo mogen we ontvangen rente voortaan gewoon inzetten voor beleid, terwijl we dat tot nu toe verplicht aan de reserves moesten toevoegen.”

Al met al betekent dit dat de vier ton kan worden uitgegeven, zonder dat het ten koste gaat van andere zaken binnen de gemeente.

Den Helder Actueel, 18 september 2016 – 13:00

Reacties:

Nanda Vlaming
18 september 2016 at 14:43
Ach zo’n blond meissie toch he, zoveel moeite voor zo’n laag salaris.

Roel Prins
18 september 2016 at 18:39
Dat rente verhaal betekent niets meer dan het verminderen van het gemeentelijk vermogen en is dientengevolge een financiele teruggang. Dat zou Trees moeten weten en naar handelen.

/
18 september 2016 at 20:16
Dat weet ze ook wel maar het bekt zo lekker, We krijgen meer van het rijk en we mogen de rente gebruiken. Bezuinigingen op cultuur hoeft van mij niet maar de bedrage die naar Triade gaan kunnen denk ik best wel wat minder. Dan hoeft de extra bijdrage van het Rijk niet te gebruikt te worden daarvoor. Maar ik ben bang dat Triade net als de Schouwburg een soort heilige koe is. Wat het ook is het mag niet ten koste gaan van die twee.

Nanda Vlaming
18 september 2016 at 20:50
Mijnheer Prins u herinnert zich vast uit uw politiek actieve periode (jammer dat u er afstand van heeft genomen) dat Trees niet zo veel weet en er zeker niet naar handelt.

sukkels
18 september 2016 at 20:56
pvda had je anders verwacht Portomonai Van De Ander is lekker makkelijk uitgeven

Jonathan
19 september 2016 at 02:12
Gelukkig zijn we na de volgende raadsverkiezingen van de PvdA af. Dat gaat de inwoners heel veel voordelen opleveren.

Henk
21 september 2016 at 09:41
Er is dus genoeg geld voor de scholen, voor nieuwbouw en renovatie. Het is een kwestie van willen.

http://denhelderactueel.nl/2016/09/schrappen-bezuiniging-cultuur-gaat-koste-zaken/