Ronald Boutkan – Protest Rob Scholte tegen sloop stationsplein (update)

Den Helder – Kunstenaar Rob Scholte protesteert op het stationsplein tegen de sloop. Hij doet dit naar eigen zeggen uit naam van de architect, Joost van der Grinten. Die is, net als anderen, tegen de voorgenomen werkzaamheden. De 93-jarige architect is zelf niet meer in staat voor het station te protesteren.

Scholte, maar ook omwonenden, de architect van het station, de eigenaar van de watertoren en anderen zijn tegen de sloop die gepaard gaat met de herontwikkeling van de locatie. Het station en haar omgeving betreft bijzondere architectuur, het is het enige gave kopstation van na-oorlogse architectuur in Nederland. Er is een rechtszaak aangespannen tegen de werkzaamheden, maar gemeente en Zeestad wachten de uitkomst daarvan niet af en zetten de sloop door.

Van der Grinten liet maandag nog weten niet gekend te zijn in de plannen en de strijd van de bezwaarmakers te steunen. Namens de architect besloot Scholte dinsdagochtend te protesteren. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank de zaak behandelt. Volgens de Werkgroep Stationslocatie heeft Zeestad directeur Vreugdenhil dinsdag laten weten dat de planning van de werkzaamheden gewoon moet worden uitgevoerd. In de vroege morgen ontstond er even een grimmige situatie. Een van de aannemers had tegen Scholte gezegd dat hij moest verdwijnen, anders ging de shovel erover. Scholte heeft daarop met de politie gesproken en hier melding van gemaakt. Een formele aangifte is nog niet gedaan, “maar als er nog iets gebeurt doe ik dat uiteraard wel”, aldus de kunstenaar.

Steun

Het protest kreeg dinsdag in de loop van de ochtend meer steun van enkele omwonenden, waaronder Klaas Selie en Loes Vermeer-Lagerveld. Ook zij namen zitting op het muurtje en gaven aan “te blijven zolang het nodig is”.

“Als de rechter straks zegt dat het allemaal gewoon door mag gaan, dan heb ik daar respect voor en leg ik me bij die uitspraak neer”, aldus Vermeer-Lagerveld. “Maar dat Zeestad en gemeente de uitspraak niet eens wensen af te wachten, dat is onfatsoenlijk!”

Ook Tjitske Biersteker, oud-wethouder Dirk Pastoor en Sylvia Hamerslag kwamen langs om Scholte te steunen bij zijn protest. Bij de gemeente was dinsdagochtend niemand bereikbaar voor commentaar.

Verzoek

Biersteker stuurde maandagavond nog een mail aan haar collega-raadsleden om zich eveneens tot het college te wenden met de dringende oproep om de sloop uit te stellen tot de rechtbank een uitspraak heeft gedaan en/of de bezwaren zijn behandeld. “Ik snap best dat Sail 2017 een belangrijke deadline is, maar moeten hiervoor rechten van burgers en organisaties wijken?”, vraagt zij zich af in de mail aan de raad. “Het lijkt er op dat verschillende organisaties, grenzend aan de reconstructie niet actief zijn geïnformeerd. Daarnaast heeft het plan slechts 19 dagen ter inzage gelegen. We kunnen natuurlijk heel theoretisch spreken over “vitalisering van de democratie”, maar als we in de praktijk mensen/belanghebbenden in de kou laten staan, is het wat mij betreft een wassen neus. Zowel inwoners als ik (mogelijk ook andere raadsleden) hebben op vragen te horen gekregen dat totdat alle bezwaren zouden zijn behandeld er geen onomkeerbare activiteiten zouden worden uitgevoerd. Het slopen van historische architectuur lijkt mij tamelijk onomkeerbaar.”

Biersteker heeft inmiddels steun gekregen van Behoorlijk Bestuur, de Vrije Socialisten en Beter voor Den Helder.

Den Helder Actueel, 10 jan 17 – 08:06

Reacties

tjitskebiersteker
10 januari 2017 at 08:36
Dapper hoor om je te willen verzetten tegen een college en Zeestad die naar geen mens luisteren, alleen naar zichzelf. Verschillende raadsleden hebben gisteren geprobeerd het college op andere gedachten te brengen. Geen enkele reactie gekregen.

Anton Hagen
10 januari 2017 at 09:40
Nu weet ik niet of dit wettelijk kan Tjitske,maar is er de mogelijkheid om de complete gemeenteraad bijeen te roepen voor een spoedvergadering betreffende uitsluitend dit onderwerp,kan dat?
En als B&W dan nog niet willen luisteren een motie van wantrouwen indienen en het hele college met spoed naar huis sturen.
Indien wettelijk mogelijk,doen!!!! en liefst vandaag nog indienen!!!!
Je weet dan gelijk op welke raadsleden je kunt rekenen.
Respect voor Rob Scholte!!!!!!!

jonathan
10 januari 2017 at 08:40
Na de verkiezingen zijn we zowel van Schuiling als van de Stadspartij af en dan kan de Helderse lente beginnen.

D.A.
10 januari 2017 at 09:32
Inderdaad best stoer,…… maar er wachten aannemers, en de “Sail” komt eraan. Volgens mij zijn er wel meer mensen die een brief schijven, welke nooit beantwoord word. Of het domheid is of ze verharden zich, geen idee. Het is inderdaad het een van de laatste station uit de jaren 50 – 60, en is geheel intact. Maar de eisen van de omgeving zijn duidelijker anders dan het huidige tijdperk. Hoewel, de lokale politiek hier denkt nog dat het 1943 is.

Beuger
10 januari 2017 at 10:21
Gaan de zeehonden ook gesloopt worden?

Klaas Otten
10 januari 2017 at 10:34
Als ik zo de reacties lees dan is het regime van Noord-Korea soft vergeleken met het huidige B&W van Den Helder!

Claudia Heyde
10 januari 2017 at 11:32
Het is zo’n lelijk station en het plein is één en al windvanger. Het wordt tijd dat het op de schop gaat. Er zijn in het verleden erg vaak opdrachten van vreselijke ontwerpen uitgevoerd. Hoe kun je als architect hier trots op zijn? Mevrouw Biersteker, waarom bent u niet de hele tijd op het muurtje bij Rob Scholte gaan zitten? Altijd maar die tegenwerking. Zo Helders.

tjitskebiersteker
10 januari 2017 at 14:22
Op andere manieren kan ik misschien nuttiger zijn om formeel te protesteren. Ik ben langer gebleven dan ik bedacht had omdat er een dreigende situatie rond Rob Scholte ontstond door een voorbijganger. Wat mij betreft mag iedereen zijn eigen mening hebben, maar je belaagt elkaar niet.

cornelis
10 januari 2017 at 11:43
laten ze nu eens de stad op knappen een de wethouders moeten ook eens op houd met het gezeur en maar klagen en de zakken vullen laat gewoon door gaan mvr biersteker moet anderen dingen gaan doen laat de stad op knappen trekt misschien volk naar den helder

cammie
10 januari 2017 at 11:45
Als mensen een hekel hebben aan wind, kunnen ze beter niet in Den Helder wonen…..

Dick Berts
10 januari 2017 at 12:43
Wat een domheid bij sommigen, het gaat hier niet om wel of geen goed plan, maar om een terroristische aanslag van Schuiling en zijn meelopers op de democratie! Ik ga nu naar het station om Rob Scholte te steunen.

Nieuwe Visie
10 januari 2017 at 14:51
Tijd voor vernieuwing in Den Helder, weg met die oude troep.
Een opknapbeurt doet wonderen, steek liever je energie ergens anders in dan overal maar dom tegen in te gaan.

scherpe ogen en oren
10 januari 2017 at 14:56
Het is werkelijk asociaal van het college om niet te wachten op een uitspraak van de rechter. Ik ben het eens met de heer Berts dat het niet gaat om of het wel of geen goed plan is want dat zal altijd een punt van discussie zijn maar het gaat om fundamenteel recht wat hier geschonden wordt. Spoed raadszitting lijkt mij hier op zijn plaats openbaar en zonder vooraf een presidium want laten de partijen uit de raad zich maar eens in het openbaar uit over hoe zij met recht van burgers om denken te gaan. Ik denk dat vele ogen zullen open gaan in Den Helder.
Vergeet niet burgers van Den Helder, het gaat u nu misschien niet aan maar de volgende keer wellicht wel en dan deinst dit college er niet voor terug om ook uw recht te negeren!!!!
Voorstander van een mooi Den Helder maar wel volgens de regels graag!!!

George Neperus
10 januari 2017 at 16:41
Prima die sloop, Den Helder is aan iets nieuws toe. Zeehondje op de dijk zetten en klaar.

koos v Dongen
10 januari 2017 at 17:18
Rob Scholten snap ik echt niet hij zit bijna voor niets in een gebouw waar een normale ondernemer 100000 euro huur voor moet betalen, en komt niet eens uit Den Helder. Pak hem bij de handvaten en rol hem naar binnen lekker warm bij zijn kachel met een glas warme chocomelk en verder mondje houden beste Rob. Ik denk als het plein klaar is hij het geweldig zal vinden maar dat hij het vermogen mist vooruit te kunnen kijken. En even ik lees dat ook de Stadspartij het weer gedaan heeft maar laat ik eerlijk zijn het is misschien toeval maar sinds zij in het college zitten veranderd Den Helder wel in positive zin ook onder deze burgemeester is er meer rust. Maar volgens een groep mensen die ik niet meer serieus kan nemen ( ook enig veel te lang zittende raadsleden) gaat het nooit goedkomen met de stad terwijl buitentaanders daar anders over denken. Kom op oogkleppen af en eens echt gaan kijken in plaats van allen maar meehuilen.

apolocat
10 januari 2017 at 18:04
Dit vind ik wel heel erg. “Hij komt niet eens uit den Helder, dus mondje houden”!!! Een groot gedeelte van de inwoners komt ergens anders vandaan. Wil dat zeggen dat die allemaal hun mond maar moeten houden? Een College hoort zich net als iedereen aan de vastgestelde regels te houden.Die zijn niet voor niets vastgesteld. Een bezwaartermijn is 6 weken, die hoort dus ook het College in acht te nemen. Democratie is nu eenmaal iets anders als dictatuur, al krijg ik steeds meer de indruk dat het College denkt dat zij de absolute macht hebben. Als ze het zo nodig voor de Sail klaar willen hebben, hadden ze eerder moeten beginnen met de benodigde procedures.

strandloper
10 januari 2017 at 18:33
Wat een smakeloze, denigrerende en domme reactie koos van dongen. Ik heb diep respect voor de heer Rob Scholte en heb hem dan ook bedankt voor zijn aktie.

oneens
10 januari 2017 at 19:01
zegt wel weer alles over je vanDongen, waarom je overal bij de helderse buurten uitgekotst bent. Die man is het er niet mee eens dat is zijn goed recht, en als hij beweerd dat het college niet juist handeld moet/mag hij dat duidelijk maken publiekelijk en voor een rechter.

Simon.H
10 januari 2017 at 20:18
Kom kom koos van dongen van de stadsaprtij enz neemt toch niemand serieus meer, dat er een kunstenaar van buiten den helder het poogt om het positief op de kaart te zetten en daarbij en passant ook nog het opneemt voor de architect en tegen dit noord korea college in gaat daar kan ik wel bewondering voor hebben. Laat van dongen maar een poos zijn mondje dicht houden welke van dongen is trouwens om het even er komt niks zinvols uit beiden,

Judge X
10 januari 2017 at 22:32
Koos van Dongen moet zijn grote bakkes houden en z’n hoofd niet leeg maken op DHA,maar op het secreet zoals hij gewoon is.
Dan stinkt het hier minder en houdt de Stadspartij misschien nog een armzalig zeteltje over.

D.A.
10 januari 2017 at 18:53
Beste Koos, sedert ene Wilders ene Trump is dat een trendy topic. Wil net niet niet zeggen dat de plannen van de eerste heren een beetje lijken op de Stads – clan’s kunstgrepen. De kunstenaar heeft het pand gehuurd op voorwaardes, van / met de gemeente. Dankzij de ( kunst ) subsidies spinnen de gemeente & de kunstenaar samen garen. En de huur komt de gemeente weer toe,…. enne, hij doet iets ! ” Serieus kan nemen,….. ” is dat letterlijk sedert de zaak van die geile ? Deze was / is er een van jullie. 6 weken is de wet, en vermoedelijk redden ze het niet op tijd. Tuurlijk komt het goed, met de stad. Het liefste zonder jullie,………

Ad
10 januari 2017 at 19:28
Ik vind de manier van “schrijven” misschien wel wat misplaatst maar kan de mening van Koos van Dongen wel delen m.b.t die Scholte. Hij “profiteert” in ruime mate van deze gemeenschap en doet alle mogelijke moeite om overal maar tegen aan te schoppen. “Als het je niet bevalt Rob, dan verhuis je lekker naar elders”.
Ook onze Loes probeert nu de barmhartige Samaritaan te spelen terwijl ze in haar vorig leven nu niet bepaald bekend stond om haar vriendelijke aanpak in haar werkzaamheden……..
Anderzijds is het een schande hoe dit stadsbestuur en zeestad (alweer) om gaan met de te volgen procedures. Ook van de burgemeester (ahum) hoeven we niet te veel te verwachten. Deze, in mijn ogen, grote flapdrol heeft zich nog nooit iets aangetrokken van de wensen van de bewoners en heeft als enige dagtaak “het bewaken van het pluche onder zijn kont”.

Koos v Dongen
10 januari 2017 at 21:18
Leuk om te lezen hoe mensen over dit onderwerp denken en soms zelfs over mijn persoon Koos v Dongen maar eigenlijk zou in de regels van van dit kritisch woordspel de echte naam van alle personen die schrijven duidelijk moeten staan. Een aantal mensen doet dit heel eerlijk en open daar ben ik blij om maar als ik een reactie zie van iemand die zich oneens noemt hoef ik de tekst al niet te lezen.

D.A.
10 januari 2017 at 21:48
Toch draait er om of de komende generatie zich kan vinden in de stad. Het word hun toekomst,……… Zullen we proberen mensen, en meningen, kunnen respecteren ? Alweer geen schoonheidsprijs voor de gemeente, en het stadshuis had er moeten wezen. Of niet,…… ik geloof echter niet dan Rob kan verhuizen. Of wel,…….die Loes.

Judge X
10 januari 2017 at 22:37
Ik vraag me af of van Dongen überhaupt wel kan lezen.
(heeft u de spelregels wel gelezen?)

Skriks
10 januari 2017 at 22:07
Ik lees dat er een dreigende situatie rondom Rob Scholte ontstond..door een voorbijganger…aan het begin van de middag.
Eerst werd Scholte in de ochtend bedreigd door een aannemer met ´shovel-papieren´ daarna in de middag door een voorbijganger en hij kreeg daarbij gelukkig ´bescherming´ van een politica. Was er geen politie na het incident in de ochtend?
Mevrouw heeft al genoeg aan haar hoofd lijkt me, toch?

strandloper
10 januari 2017 at 22:55
Dat lijkt mij ook Skriks, maar mevrouw Tjitske Biersteker stond er wel weer. Top!

Ĺoes Vermeer-lagerveld
11 januari 2017 at 00:48
Heer van Dongen , uw opmerking over mijn ambt als gerechtsdeurwaarder (overigens nu gedefungeerd) slaat toch nergens op. Ook gaat u geheel niet in over het aangespannen kort geding waarbij het gewoon een kwestie van beschaving en fatsoen is even op die uitspraak te wachten. Wanneer u het normaal vindt dat het College zo omgaat met zijn burgers, zegt het iets over uw moraal en competentie. Een raadslid onwaardig en ik denk dat uw partij niet blij is met uw amateuristische reacties. Het is uw plicht om zich -wanneer u meent politicus te moeten zijn- op zijn minst in de materie te verdiepen en niet zo maar te roeptoeteren.

strandloper
11 januari 2017 at 01:26
Dat was ene Ad mevrouw Loes Vermeer-Lagerveld die een opmerking maakte over uw inmiddels gedefungeerd gerechtsdeurwaarderschap. Deurwaarder vind ik geen sympathiek beroep, behalve als ik geld van iemand tegoed heb die niet betaald. Verder is Koos van Dongen voor zover ik weet geen raadslid, wel ene Harrie. De heer Koos van Dongen die klaarblijkelijk ook banden heeft met de Stadspartij is gezien zijn reacties van een niveau, dat ik wel gewend ben van de Stadspartij. Belazeren daar zijn zij goed in. Verder totaal ongeschikt, geen niveau. En natuurlijk heeft de Stadspartij in deze kwestie ook weer haar kiezers in de kou laten staan. Opknappen was het uitgangspunt en niet slopen. Het muurtje kan heel goed bewaard blijven. Nu hebben wij ook weer te maken met een zogenaamde democraat, namelijk de heer Lolke Kuipers. Daarvoor van dezelfde partij mevrouw Bruin (de palenrammer). D’66 betekend nu Demolition 66.
De Stadspartij heeft door haar destructieve handelen een coalitie mogelijk gemaakt van slopers en antidemocraten.
Overigens prijs ik u voor uw steun aan Rob Scholte voor het behoud van belangrijk erfgoed.

Ĺoes Vermeer-lagerveld
11 januari 2017 at 01:44
Inderdaad heb ik mij vergist met mijn opmerking over de heer van Dongen vwb mijn functie. Die had ik moeten richten aan een zekere Ad, waarvoor mijn excuses. Voor het overige blijf ik bij mijn standpunten overigens ook tegen die van die Ad…

Koos v Dongen
11 januari 2017 at 12:38
Netjes de correctie van mevr Loes Vermeer Lagerveld en ik hoop eens op een goed gesprek samen over de vele veranderingen in onze mooie stad Den Helder. En voor de andere reagerende personen mijn broer Harrie zit in de raad en echt als oprichter 18 jaar geleden van deze stadspartij ben ik trots op hem als broer en omdat hij ontzettend zijn best doet voor Den Helder.Ga er maar aan staan je wilt het goed doen en altijd zijn er weer een stel naamlozen die alles onderuit proberen te halen en zonder alternatieven neer te leggen en bij presentaties verstek laten gaan en pas na de besluitvorming beginnen te roetetoeteren. Wat de Stadspartij betreft die met overmacht de verkiezingen wonnen maar wel al 18 jaar bestaan daar stemde heel veel mensen op uit een proteststemming prima maar op welke partij gaan we de volgende keer stemmen , op Wilders zijn partij en als die de grootste word stemmen we daarna weer op ja wie zal het zeggen welke partij er dan weer staat met een mooi verhaal. Nee de Stadspartij ondanks dat ik geen lid meer ben komt veel na kijk eens naar het Stadhuis wat er nu niet komt op die plek zijn we dat vergeten ook meneer Rob Scholten die daardoor kan blijven zitten. Beste Rob wij bemoeien ons toch ook niet met jouw schilderkunst terwijl je bezig bent, nee we wachten op het resultaat en komen er met veel bewondering naar kijken. Laat deze gemeente ook zijn kunsten tonen en toon daarna je belangstelling of kom met Komentaar zodat we het er bij een volgend project wat van kunnen leren veel eerlijker.Toon je kunsten in een prachtig kunstproject wat door de stad loopt voor uitstraling naar de regio tenslotte ben jij de geweldige kunstenaar waar kunstzinnig Den Helder naar zal luisteren en waar ik heel benieuwd naar ben geworden net als je museum waar ik met bewondering in heb rondgelopen et mijn vrouw.Schoenmaker blijf bij je leest.En o ja ik ben in alles altijd heel open bel me gerust op 0651495122 voor een afspraak.

Simon.H
11 januari 2017 at 12:57
De humorloze van dongen die toch wel een heel komisch stuk hierboven heeft geschreven over met name de stadspartij de partij die door de oppositie ten alle malen aan de verkiezingsbeloftes moet worden herinnerd chapeau. Waar is die partij die opkomt voor alle inwoners de stad uitgewaaid soms of wachten ze op toestemming van d66 vvd pvda cda om wat te melden ook zij keuren dit asociale gedrag goed passend zou je denken

Henk van Kuijk
11 januari 2017 at 13:15
“na de besluitvorming”, Koos, ook jij zit er volkomen naast. Net als de wethouder. Participatie betekent dat ook de bezwaarprocedure erbij hoort, zoals in alle steden. Moet je vanuit de Visbuurt weten. En als ze in Frankrijk voor jouw voordeur gaan rommelen, terwijl jij geen bezwaar kon maken, dan komt Koos in opstand, net als Rob Scholte.

Judge X
11 januari 2017 at 16:09
Voor 1 zetel heeft de Stadspartij z’n leden boven de 18 jaar hard nodig,bij een ledental rond de 700 zit broer Harry volgend jaar maart,zeer waarschijnlijk thuis in z’n luie stoel op de computer te kijken,naar de installatie van de nieuwe raad.
En o ja,het vermelden van je telefoonnummer duidt op te veel pretentie.

RB
11 januari 2017 at 15:23
hebben ze voordat er met de sloop begon ook al geprotesteerd of is dit iets wat nu ineens spontaan opkwam (lijkt me dat er al een behoorlijke tijd voorbereiding aan de sloop vooraf is gegaan?)

Koos v Dongen
11 januari 2017 at 15:26
Participatie zeer gewaardeerde Henk en. vooral burger participatie daar bestaat binnen de Helders gemeenschap een mooi stuk gemaakt door burgers in samenwerking met de Gemeente een mooi stuk met een open einde. Ik heb er zelf ook al burger aan mee mogen werken ik moet eerlijk zijn het word wel eens verkeerd toegepast maar daar kunnen wij als slimme burger gebruik van maken net als de gemeente.En als ze voor mijn deur gaan rommelen in Nederland of in Frankrijk pak ik het openbare bestemmingsplan er bij en zou een gesprek aan vragen in het kader van Burgerparticipatie in verband met een naar mijn idee niet kloppende uitleg van de procedure maar wel bij aanvang van een verandering en heel goed gefundeerd.Maar in het kader van Burgerparticipatie is er een mogelijkheid geboden om naar mijn idee ten aller tijden ook tijdens het poses een onderhoud aan te vragen met bestuurders.Maar als ik bestuurder zou zijn zou ik voorzichtig zijn uit angst dat er een groep schreeuwende mensen naar ons gemeenschapshuis- zou komen. ( zie enkele bovenstaande teksten) doe eens een poging zou ik zeggen om respectvol met een groep in overleg te gaan.

Anton Hagen
11 januari 2017 at 16:58
Beste Koos,
Als medebewoner van de Visbuurt wil ik je op de eerste plaats bedanken voor jou inzet voor onze wijk.
Je was niet te beroerd om met een stel goedwillende mensen uit het daklozenonderkomen ook zelf de handen uit de mouwen te steken om onze wijk te ontdoen van zwerfvuil.
Ik heb niet veel meer op met de Helderse politiek,maar als door de gemeente NIET de juiste procedures in acht zijn genomen betreffende de stationslocatie dan heeft iedere inwoner van Den Helder het RECHT om hier tegen in opstand te komen,ook de heer Rob Scholte en anderen!! Dat dit niet erg goed valt bij onze bestuurders kan ik begrijpen want wederom worden ze voor paal gezet,een blijkbaar terechte zeper voor het college.
En dat je Rob Scholte afkat in jou bijdrage van 10-01-om 17.18 uur is niet echt netjes,Koos!!!

flipfluitketel
11 januari 2017 at 17:08
Wauw en dat om een muurtje. Volgens mij is het station van prorail (NS) deze zal denk ik ook eigenaar van het muurtje zijn. Gemeente vraagt aan prorail “is het goed dat we het muurtje weg halen ? ” Goed zegt prorail dat mag.
Nu is de vraag bij wie moet je gaan klagen ? Ik denk bij prorail. Misschien zie ik het niet goed maar zal het hier wel horen 🙂

chris van velsen
11 januari 2017 at 19:37
wat maakt het uit zolang het mooier word op mensen nietzo’n punt makendie man heeft zijn werk gedaan maar alles word een x vervangen als het lelijk is of uit de mode net als kleding den helder centrum krijgt een nieuwe sjaal nu nog de rest van het centrum en den helder zelf ik ben eerder pissig dat je nu niet eens normaal het statio opkomt en mijn kettig van mijn fiets is doorgeknipt omdat hij aan het mededelingsbord stond ik wist niks van de sloopmaar wel mijn ketting doormidden halen de kosten krijgt de gemeente wel maar dat vimd ik pas aso

http://denhelderactueel.nl/2017/01/protest-rob-scholte-sloop-stationsplein/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image