Ronald Boutkan – Politiek in Den Helder, gezellig! + Delano Weltevreden – Argwaan tegen CDA + ‘Geen verborgen agenda’ + Arie Booy – N.A. Poleon + Dennis Loef – Rob Scholte Museum

 Politiek in Den Helder, gezellig!

Houdt het dan nooit op? Dat politieke geklungel in Den Helder? Ooit vast wel, als we gedwongen fuseren tot een grote Noordkop gemeente hoeven we daarna nooit meer te klagen over Den Helder. Je zou alleen daarom al bijna voor fusie zijn, maar dat zijn we uiteraard niet. Handen af van onze stad!

Maar man, man, man, wat een geneuzel weer. De verkiezingen zijn voorbij en alle lieve woorden van voor 21 maart zijn ook weer verdwenen. Het wij-zij wat nooit meer terug zou komen is helemaal niet weggeweest en het elkaar belazeren, waar we bij staan, gaat rustig voort. Vroeger kon je in zo’n situatie nog best als grapje “bom er op!” schrijven, maar als je dat nu doet riskeer je te worden aangemerkt als terrorist in de dop. Ik zeg dus maar niets, wel zo veilig.

Een week geleden opperde ik in een radioprogramma tegenover Carlo Assorgia, dat het niet uit te sluiten viel, dat Beter voor Den Helder buiten de boot zou vallen. Dat de landelijke partijen lokaal volledig zouden buitensluiten. Dat de oude coalitie gewoon vrolijk verder zou gaan, met steun van GroenLinks. Ik kon niet tellen, of mijn telraam was stuk, want zulke onzin had de fravo van BvDH nog nooit gehoord.

Off the record

Ik opperde, dat uiteraard niet zomaar. Niet alleen Lolke Kuipers gaf na zijn vertrek als wethouder openlijk toe, dat over een dergelijke constructie al was gesproken, off the record hadden andere politici uit de oude coalitie, dat (voor 21 maart) ook al geopperd. Net zoals Beter en andere lokalen er voor de verkiezingen van overtuigd waren, dat ze een ruime lokale meerderheid zouden halen en zonder de landelijke partijen een coalitie konden vormen. En ook die was al voorgekookt en zou, als de uitslag inderdaad zo gunstig zou zijn, snel kunnen worden gerealiseerd. Het pakte anders uit.

De snel beklonken coalitie ging vrijdag al even snel weer ter ziele. Verrassend? Natuurlijk niet. Het CDA wil helemaal niet in deze combinatie, die wil koste wat kost VVD en D66 erbij. En dus zal er steeds iets gevonden worden om elke andere mogelijke coalitie op te blazen, net zolang tot het niet anders meer kan. “Het kan best augustus worden eer er een coalitie is”, sprak een CDA’er tijdens de borrel na afloop van de installatie van de gemeenteraad. Off the record uiteraard.

Uitsluiten

Het kan natuurlijk wel. Alle winnaars (Beter, Gemeentebelangen, Seniorenpartij, PVV, CU) uitsluiten en dan vrolijk verder op de oude voet. En dan kunnen de traditionele partijen weer vier jaar lang klagen over dat in Den Helder mensen zich zo matig interesseren voor politiek, dat de opkomst zo laag is, dat de afstand tussen burger en politiek zo groot is, et cetera. Schop de kiezer gewoon nog een keer in het gezicht, geef haar een extra trap na, doe lekker elitair wat je zelf wil en ja hoor, dan heb je alle recht om verbazing te acteren over zoveel onvrede en onbegrip bij de anoniem op social media klagende burger.

Je zal maar nieuw raadslid zijn, vol enthousiasme en idealisme. Of nog erger, je zal als brave burger gestemd hebben…

Den Helder Actueel, 9 april 2018 – 06:01

Reacties:

Dick Berts
9 april 2018 at 09:26
De echte formatie is al jarenlang rond; Zeestad-Woningstichting.

Anton Hagen
9 april 2018 at 10:05
Dit, geachte heer Boutkan zal u aan de Bijlweg door bepaalde personen niet in dank worden afgenomen.
Maar u heeft met deze bijdrage precies in de roos geschoten,waarvoor WEL mijn dank.

flipfluitketel
9 april 2018 at 15:23
Kom op hoezo schot in de roos. Er wordt hier door de heer Boutkan gepretendeerd dat CDA op voorhand niet met andere partijen in gesprek wil voor het gemak wordt maar even vergeten dat de verkiezingsprogramma’s wel raakvlakken zullen moeten hebben. Maar die raakvlakken worden maar even vergeten anders zou je je moeten verdiepen en je lezers een genuanceerd beeld moeten voorschotelen. En als de winnaars willen regeren is die mogelijkheid er. BvDH 6 CU 2 Sen 2 PVV 3 GB 1 BB 1 GL 1 (tijdens de vorige periode konden de meeste van deze partijen ook heel goed door 1 deur) en kun je de zo gehate landelijke partijen CDA VVD en D66 lekker buiten de deur houden.

Anton Hagen
9 april 2018 at 15:52
Een stukje citaat van uw bijdrage geachte flipfluitketel. Citaat: en kun je de zo gehate landelijke partijen CDA VVD en D66 lekker buiten de deur houden. Einde citaat.
Dit gaat in Den Helder NOOIT GEBEUREN! Daarvoor zitten er teveel externe machten/krachten aan de touwtjes!

flipfluitketel
9 april 2018 at 16:27
Beste Anton, waar een wil is een weg. Ook al voorspelt het inderdaad niet veel goeds kijkend naar het verleden (2014-2016)

Judge X
9 april 2018 at 16:40
Tja …., rekensommetjes hè …. 😉

Gekke Henkie
9 april 2018 at 10:31
‘Of nog erger, je zal als brave burger gestemd hebben…’ Zo is het precies, meneer Boutkan: u slaat de spijker op zijn kop. Daarom heb ik dit jaar voor de laatste keer gestemd! Stemmen een morele of democratische plicht? Hou toch op! Meer dan een achterhaalde vorm van folklore is het niet. Ik blijf er voortaan buiten: dat scheelt een hoop frustraties. Ik mag dan Gekke Henkie zijn, dat wil niet zeggen dat ik me nog eens voor de gek laat houden door de lokale politiek.

Judge X
9 april 2018 at 11:21
Voor het laatst gestemd ? houdt toch op Gekke Henkie, dat heb ik u vaker horen roepen en blijkbaar ging u – morele plicht ? – toch naar de stembus en moreel-verantwoordelijk gezien was dat m.i. een juiste beslissing.
51,4% van de stemgerechtigden hebben van hun democratische recht om niet te gaan stemmen gebruik gemaakt en dat heeft de uitslag bepaald waar u mee moet leren leven.
Den Helder – met gemiddeld een dom volkje aan het Marsdiep – krijgt dus gewoon het bestuur wat zij verdient en wat dat wordt moeten we nog even afwachten.

skriks
9 april 2018 at 11:29
Even voor diegenen die wél stemmen maar élk programma, gespreksonderwerp, discussie of zelfs een eenvoudige verkiezingsposter proberen te vermijden of dan tenminste te ontwijken: Van wie was de eerste stem en van wie de tweede? Was de stem die zei: ´Misschien ben ik iets beter geïnformeerd ´Als JIJ´ in plaats van natuurlijk ´DAN U/JIJ´ … die van de politicus? Oef … wanneer dat zo is!
´Echte stemmen zonder het erbij behorende gezicht of gedachtegoed´ laten voor de ´verkiezingsretoriek-mijdende´ burger namelijk een echt onuitwisbare indruk achter, dat gebeurt eenvoudig omdat er geen aanvullend beeld is van die persoon en geen enkele wetenschap van zijn politieke ideeën of functie.
Een stem klinkt dan bijvoorbeeld: warm, invoelend, sonoor, helder en harmonieus of soms scherp, bijtend, stekelig, cynisch en ontevreden.
Oh, oh, wat ben ik blij dat ik nooit de drang heb gehad om me met politiek te ´bemoeien´ anders dan mijn stem uit te brengen natuurlijk want je kunt maar beter stemmen op je eigen gedachtegoed dan op dat van een ander, voor je het weet vertroebelt namelijk dat wat je eigenlijk voor ogen had.
Één ding weet ik wél zeker, voor goed bestuur zijn te allen tijde bruggenbouwers nodig, drammers lopen altijd tegen een muur, zelfs in het vrije veld.
Ook goed taalgebruik is belangrijk; discussies in de Tweede kamer verlopen niet voor niets via de voorzitter zelfs op dat niveau loopt het zelfs soms gruwelijk mis, ik hoef niemand te herinneren aan ´Doe zelf us effe normaal man´, of iets in de trant.
En zeker, de publieke opinie is belangrijk en natuurlijk komt daar de manipulatie om de hoek kijken maar iemand die goed onderwijs heeft genoten en ook nog een beetje oplet prikt daar met wat gezond verstand wel doorheen.
Gaan stemmen is belangrijk, erover praten, tja … wel begrijpelijk, het is een beetje zoals met voetbal, het heeft een eigen dynamiek die niet vaak het beste in iemand naar boven haalt en laat ikzelf nu juist van ´het beste´ genieten.
Enne, meneer Boutkan, stemmen is altijd goed hoor, ook wanneer het soms voor niets lijkt, maar dat wist U wel.

flipfluitketel
9 april 2018 at 12:47
Zo kort door de bocht allemaal hoe kun je nu stellen dat de formatie een afspiegeling zou moeten zijn van de verkiezing uitslag. De formatie komt voort uit verkiezingsprogramma’s en als je zo verschillend denkt over zaken als b.v. HVC, Zeestad en Woningstichting kun je wel eens heel lang gaan doen over de formatie. Stemmen is belangrijk maar je informeren over mogelijkheden en onmogelijkheden van partijprogramma’s misschien nog wel meer. Ik verbaas mij er dan ook over dat er door de journalisten in Den Helder en omstreken nooit eens een kritisch stuk is geweest over partij programma’s en de uitvoerbaarheid.

Henk van Kuijk
9 april 2018 at 19:30
Een prima stuk, met onderbouwing. De vraag is dus: wie wil met de PVV en andersom? Wie wil met de Stadspartij en andersom? Wie wil met GroenLinks en andersom? Maar vooral: wie respecteert nu eindelijk, na acht jaar, de richting die de kiezer koos? Want daar gaan verkiezingen om. De winnaars negeren kan niet, doen ze in Rotterdam al wel. Een zeer slecht voorbeeld.

flipfluitketel
10 april 2018 at 07:32
misschien vergeten dat na de vorige verkiezingen (2014) de richting van de kiezer werd gekozen. en we weten allemaal waar dat toe leidde. Een onbestuurbare coalitie die niets heeft gedaan in de 2 jaar dat ze mochten regeren en toen is opgeblazen.

Henk van Kuijk
10 april 2018 at 08:53
Ik ben niet vergeten dat ruim een jaar VVD, CDA, D66 en PvdA niks anders gedaan hebben, dan zagen aan de stoelpoten van het college. Toen liep een deel van de Stadspartij over, en kwam per sms de Helderse Coup tot stand. Tegen de wil van de kiezer in. Moet niet weer gebeuren.

flipfluitketel
10 april 2018 at 12:29
Slap college dat niets voor elkaar heeft gekregen, En ik krijg zo maar het idee dat het precies de zelfde kant opgaat. Helaas

Gertjan
10 april 2018 at 18:39
Ze hebben heel wat voor elkaar gekregen hoor. Steeds meer mensen vertrekken uit Den Helder, de inwoners die wel blijven zijn ontevreden, de stad ziet er niet uit (het centrum is een bouwput en alles daarbuiten verwaarloosd). Dat hebben ze toch maar fijn geregeld en voor een recordbedrag aan afvalstoffenheffing (veel hoger dan in de omliggende gemeenten) mag je zelf je plastic in slappe snel stukwaaiende zakken stoppen of het in de restcontainer die wel een keer per mand geleegd wordt. Oh en nog een topprestatie van het college is het wegpesten van Rob Scholte, oneindige leningen die nooit terug betaald zullen worden aan De Kampanje, en hun jongste topstuk een coffeeshop in een woonwijk aan de drukste weg van de stad. En helaas zal als er weer zo’n college komt, en die kans (nou ja kans, meer zekerheid) is groot, dan gaan ze net zolang door totdat elke inwoner van Den Helder weg getreiterd is.,

Bodelo
12 april 2018 at 10:25
He Gertjan, hou toch op!
Het centrum knap zienderogen (en als je dat niet ziet dan is Specsavers misschien een goede oplossing) op. Dat vergt vanzelfsprekend tijd.
Alles daarbuiten verwaarloosd? U bent vergeten dat nieuw Den Helder het “Ghetto” genoemd werd? Ik kan mij nog herinneren dat mijn toenmalige vriendin, die normaal gesproken niet paniekerig reageerde, graag haar flat op korte termijn wilde verlaten. Op mijn vraag waarom, nam ze mij mee naar haar balkon waar twee kogelgaten in de muur zaten! Nu is daar het Duinparkplan gekomen. Wordt eens wakker!

Jaco Batenburg
9 april 2018 at 21:59
Democratie
Bestaat nie

wat
10 april 2018 at 14:19
Ben ik nou de enigste die het begrijpt……..

flipfluitketel
10 april 2018 at 14:36
ja

skriks
10 april 2018 at 22:58
Judge, U heeft blijkbaar een slechte dag gehad;), ´domme volkjes´ bestaan toch niet, wij zíjn het volk met zijn allen, daarmee moeten we het doen.

Bodelo
12 april 2018 at 10:27
Uiteindelijk zou dus de oplossing zijn; alle “lokalen” verzamelen! En zij gaan het front tegen de gevestigde “landelijke” partijen vormen.
Maar ja, vervelend dat de ene helft niet met de andere praat vanwege strubbelingen (afsplitsingen) uit het verleden.

https://denhelderactueel.nl/2018/04/politiek-in-den-helder-gezellig/

Argwaan tegen CDA

Helderse Courant, 10 april 2018

Helderse Courant, 10 april 2018

Reacties:

George Bethlehem · Den Helder
Een krul lejongen kent zijn plek en weet wie het in den Helder voor het zeggen heeft.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

‘CDA heeft geen verborgen agenda’

Helderse Courant, 10 april 2018

Helderse Courant, 10 april 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

N.A. Poleon

Helderse Courant, 10 april 2018

Helderse Courant, 10 april 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Rob Scholte Museum

Het is diep triest, dat een tijdelijke hulp in Den Helder alle beslissingen mag nemen. Ik voorspel dan ook, dat op een bepaald moment het kleine bange burgemeestertje Koen Schuiling, besmeurd met pek en onder de kippenveren Den Helder zal worden uitgejaagd.
Den Helder verliest een veel belovend museum, waar de wereldvermaarde kunstenaar Rob Scholte de scepter zwaait tot zijn uitzetting. De hetze van de Helderse Burgemeester en zijn wethouders heeft eindelijk gewonnen en kunnen zij hun vieze spelletje met alle grote aannemers van Den Helder weer voortzetten zonder de tegenwerking van de heer Scholte. Regelmatig heeft Rob Scholte ook de knuppel in het gemeentelijke hoenderhok gegooid, maar anders krijg je niets onder de aandacht.
Natuurlijk zijn er en aantal mensen, die niet van kunst houden, die nu heel blij zijn, maar om dit in een sarcastisch stukje te publiceren getuigd van de ongelooflijke klasse van de schrijver. Lachen om iemand die met gezin, have en goed uit zijn (gedoogde) huis/atelier/museum wordt gezet is natuurlijk niet fijnzinnig… Wat mist Den Helder onder het bewind van de heer Schuiling toch een berg kansen…

Facebook, 9 april 2018

https://www.facebook.com/search/top/?q=dennis%20loef