Ronald Boutkan – Nieuwbouw stadhuis weer stapje dichterbij

De dag die je wist dat zou komen is dan eindelijk hier. De Stadspartij, de glorieuze winnaars van de laatste gemeenteraadsverkiezingen, gaan (weer) rollebollend over straat. Egootjes die het hoogste woord wensen, vuile was die niet meer in de machine past en een barbertje dat hangen moet.

Dat de oprichting van een nieuwe partij dé reden voor het uit de partij zetten van drie leden is, is natuurlijk onzin. Het is de stok om mee te slaan, want al veel langer botert het niet tussen fractieleden onderling en tussen fractieleden en hun voorzitter. Dat heb je als je Jan en alleman maar op de kandidatenlijst zet om een ‘mooie, grote lijst’ te krijgen, ervan uitgaande dat je toch nooit zo groot wordt. Als het dan wel gebeurt…

Dat is overigens niet ‘des Stadspartij’, alle partijen, klein en groot, zoeken zich elke vier jaar weer rot om een paar knappe toekomstige politici op de lijst te krijgen. Dat lukt vrijwel niemand, maar niemand wordt gelukkig dan ook zo groot. Of dacht u werkelijk dat als GroenLinks, de Vrije Socialisten, de ChristenUnie, het CDA, de PvdA of Helder Onafhankelijk! elf zetels hadden gehaald, ze niet precies dezelfde problemen waren tegengekomen?

Binnen de Stadspartij is het niet anders en dus zitten ze opgescheept met elf raadsleden, waarvan er eigenlijk maar een, zo is tot nu toe wel bewezen in de raad en commissies, in staat is een normaal verhaal/betoog te houden in de raad. Die ene is Peter Reenders, hoe ongeliefd op dit moment ook. Danielle Pater zit al vijf jaar in de gemeenteraad en heeft haar mond nog nooit opengedaan. De Knijf is de kleine, grote man waarvan 99,9 procent van Den Helder ook nog nooit heeft gehoord. Vorstman de one-issuedame die binnengehaald is omdat ze net als Reenders ‘tegen’ Meerwerf was, maar verder houdt het op. In de raad tot nu toe alleen maar negatief aanwezig, met als hoogtepunt het optreden tijdens de vergadering waarin Geurt Visser werd weggestuurd.

Assorgia, nu dus ook uit de fractie gezet, was lijstduwer en zou nooit in de raad komen, maar kwam het toch. Iedereen dacht die zit er alleen maar om zijn pleintje te redden, maar hij bemoeit zich dus met meer. Ook Paul Koopman steunt de drie en dat is niet verrassend. Hij mocht aan het einde van de vorige periode even fractievoorzitter spelen en toonde in die korte tijd een ding heel goed aan: niet geschikt! Ondanks dat hij geen anderhalve zin knap uit de mond krijgt, wilde hij toch weer fractievoorzitter worden, maar de partij koos voor Reenders. Sommige au blijf je blijkbaar lang voelen.

De kritiek dat Reenders na de vorige verkiezingen zich niet direct als volslagen malloot ging gedragen door iedereen te laten weten “wij hebben gewonnen, wij zijn nu de baas!” is natuurlijk bizar belachelijk. Denkt Assorgia werkelijk dat als de grote Stadspartij zich zo zou hebben opgesteld ze twee maanden later nog ook maar 1 vriendje over had gehad in het stadhuis? De vriendelijke en prima pizzaman laat hiermee alleen maar weten dat hij de politiek op zich gewoon niet snapt. Dat Reenders de hand uitgestoken hield naar partijen als VVD, D66 en CDA is alleen maar verstandig, want 16 zetels of niet, ook de oppositie heb je vroeg of laat keihard nodig. Net als het college, net als het ambtenarenapparaat.

Maar goed, dat de partij ergens tijdens deze raadsperiode zou scheuren wist iedereen op voorhand. Wie gelijk heeft in deze? Ik heb geen idee, maar winnaars zijn er in elk geval niet. Of het moet de oppositie zijn, die rustig afwachtte, toekeek en zag dat het goed was. Hun tijd van nieuwe macht is nabij, het kan nu nooit lang meer duren. En ja, in het jaarverslag van Zeestad staat vast niet per ongeluk dat de bouw van een nieuw stadhuis op de stationslocatie “vooralsnog niet zal plaatsvinden”. Krijgt de Stadspartij toch nog haar zin. Bij keuzes, zo leert het verleden, worden wel vaker fouten gemaakt. Barabbas! Barabbas! Barabbas!

Den Helder Actueel, 25 augustus 2015 – 09:52

Reacties:

willem
25 augustus 2015 at 10:09
Perfect verwoord

Saskia van Kuik
25 augustus 2015 at 10:10
Soms zou ik alle raadsleden een spiegeltje willen geven met het dwingende advies daar eens een half uurtje net zo kritisch in te kijken dan men naar anderen placht te doen. Wanneer gezond verstand dan wint moet alles nog op te lossen zijn…. toch?

eschotman
25 augustus 2015 at 11:30
Als echte Stadspartijer kan ik de column zeer waarderen en uit grond van mijn Hart zeggen/schrijven (Willem heeft het ook al geschreven) Perfect verwoord. Hier valt geen speld tussen te krijgen. Groetjes Ed

Kees Jan
25 augustus 2015 at 11:38
Staat u nog steeds achter Brillemans (Peter Reenders) welke te veel naar het “persoontje” (burgemeester) luistert? En 3 raadsleden de deur heeft gewezen? Of bent u al het gerommel ook meer dan zat, en ziet u liever Brillemans verdwijnen als fractievoorzitter van de Stadspartij?

Dan
25 augustus 2015 at 11:37
Het zijn toch echt de inwoners van Den Helder die op deze kruiwagen met kikkers gestemd hebben. Ieder volk krijgt de regering die het verdient. Etcetera. …

Ed Schotman
25 augustus 2015 at 11:49
Kees Jan, Om eerlijk te zijn hoef ik hier geen antwoord op te geven wat betreft de Fractievoorzitter maar dat ik het gerommel zat ben dat is denk ik wel duidelijk. Ik wacht de Algemene Ledenvergadering af en neem dan een besluit. Groetjes Ed Schotman

Koos Buis
25 augustus 2015 at 11:51
mijn stukje ,,De Efteling ”sluit hier toch wel aardig op aan ! [op 23/5 ]

Henk
25 augustus 2015 at 11:59
Kees jan hier wordt ik toch zo moe van met brilletje en persoontje . Ben onpartijdig maar noem deze mensen gewoon bij naam

Roel Prins
25 augustus 2015 at 12:15
Boutkan schrijft dat de missie van de Stadspartij imposdible is en dat Reenders dit begrijpt. Mocht dit waar zijn, dan is het onbegrijpelijk dat Reenders niet begreep dat de overleving van de Stadspartij fractie ook een mission imposdible was en is. En dan is het, althans voor mij, onbegrijpelijk dat Reenders aan zijn missie begon. Hoewel het is mogelijk dat de verlokking van de macht het gezonde verstand met pensioen stuurde. Ik heb wel eens de indruk dat deze verlokking eveneens heeft toegeslagen bij de eenmansfracties van de coalitie.
Tenslotte: zolang de gemeenteraad,via een schrijven aan de griffier,niet is ingelicht over een veranderde samenstelling van de Stadsoartij fractie, is er niets gewijzigd. En u raadt het al: dat schrijven is er niet.

Monique_K
25 augustus 2015 at 12:41
Dus als je bij voorbaat weet dat het heel moeilijk gaat worden om de boel bij elkaar te houden kan je er beter maar helemaal niet aan beginnen, is dat wat u eigenlijk zegt meneer Prins? Gewoon de hele verkiezingsuitslag negeren want het wordt toch nooit wat? U vindt het mogelijk dat sommigen voor de verlokkingen van de macht zijn bezweken, ik vindt het mogelijk dat sommige mensen zichzelf zo graag horen praten dat ze vergeten na te denken voor ze iets zeggen.

Roel Prins
25 augustus 2015 at 15:25
Nee Monique, ik trek slechts een conclusie uit de woorden van Boutkan! Dat is iets anders dan mijn eigen opinie.
Mijn conclusie is dat Reenders zich heeft aangesloten bij een groepering waar hij niet bij hoort. In de politiek hoort soort zich aan te sluiten bij dezelfde soort. Gebeurt dit niet dan komt er gedonder van. Ik heb hem dat enkele jaren geleden gezegd. Ga nou niet, vol onbegrip, huilen dat mijn analyse discriminatoir is.

d
25 augustus 2015 at 14:01
Wat een onmetelijke top column…en wat een ontroerende onafhankelijkheid….Boutkan begint het niveau van Den Helder ver te ontstijgen….

Dick Berts
25 augustus 2015 at 14:20
Geen idee waarom hier nou ineens alleen een ‘d’ boven staat. Ik schrijf nooit iets onder een schuilnaam. Dick Berts.

Boaz
25 augustus 2015 at 14:16
Mooi verwoord ronald

Boaz
25 augustus 2015 at 14:18
Hoe krijg ik dat stomme poppetje weg bij mijn reactie?
Nogmaals mooi verwoord
Reply

RB
25 augustus 2015 at 16:46
vind de poppetjes wel geinig
Reply

Dick Berts
25 augustus 2015 at 14:50
Echte onafhankelijke journalistiek is zo zeldzaam in dit van God verlaten gat. Ik ga Ronald persoonlijk voordragen voor het ere burgerschap van Den Helder. Dat voorstel gaat ogenblikkelijk afgewezen worden door de politieke elite en dat is de grootste eer die een journalist kan krijgen.

jacques
25 augustus 2015 at 15:53
Ik denk dat het ‘verraad van Reenders’ nog heel lang in de publiciteit zal blijven.

Martin de Jager
25 augustus 2015 at 16:05
Je begint een beetje een grijsgedraaide grammofoonplaats te worden ‘Kees Jan’ (a.k.a. Peter den Haan, waarom ga je ineens met zo’n doorzichtige andere schuilnaam werken?) Je reacties worden wel heel erg voorspelbaar. Dat je elk bericht over de gemeente gebruikt voor een persoonlijke kruistocht tegen die burgemeester en tegen Willemsoord enz weten we nu wel. En nu sleep je Peter Reenders er ook weer bij. Je wordt steeds meer een gefrustreerde ouwe zeur.

Peter
25 augustus 2015 at 18:06
Martin, gaarne mijn naam niet zomaar noemen als je het niet zeker weet. Ik ben geen “Kees Jan” en schrijf er ook niet onder. Ik bericht nog steeds onder mijn eigen naam. Ben jij wel Martin de Jager of beschuldig je me soms wel onder een Nickname. Even nadenken voor je wat schrijft Martin!!! De redactie kan beamen dat ik “Kees Jan” niet ben.
Peter Reenders: ik word, zoals je leest, valselijk beschuldigd dat ik jou ergens bijsleep. Asl Martin de jager nu eens een kerel is dat komt hij terug met zijn echte naam. Ben benieuwd!!!

klaas johannes
25 augustus 2015 at 19:59
Gezellig mensen. Ga nog even negatief door. Verbeter de wereld maar begin bij jezelf. Het is in DH nooit goed. Wie heeft de laatste tijd nog leuke dingen meegemaakt?

http://denhelderactueel.nl/2015/08/nieuwbouw-stadhuis-weer-stapje-dichterbij/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image