Ronald Boutkan – Motie voor uitstel uitzetting Rob Scholte + Delano Weltevreden – Motie tegen ontruiming onhaalbaar

Motie voor uitstel uitzetting Rob Scholte

Den Helder – Tijdens de eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad, donderdagavond, komt hoogst waarschijnlijk al direct een motie ‘vreemd aan de orde van de dag’ in stemming met betrekking tot het Rob Scholte Museum. De motie moet de uitzetting van Scholte en zijn gezin uitstellen, in afwachting van de vorming van een nieuwe coalitie en college.

De motie is een initiatief van de Seniorenpartij. “Die motie heb ik in concept klaar liggen”, stelt Remco Duijnker. “Even ruimte bieden, niet voor compleet nieuwe onderhandelingen, maar om even te wachten tot een nieuw college geïnstalleerd is. Het is allemaal natuurlijk een hele ongelukkige samenloop nu, het nieuwe college moet even tijd en ruimte krijgen om dit dossier netjes te bekijken.”

Er ligt wel een uitspraak van het Gerechtshof, maar het is aan de gemeente om tot uitvoering te besluiten. “Ik hoop dat er een meerderheid in de nieuwe raad is, om ook te laten zien dat we constructief met zaken om willen gaan.”

Den Helder Actueel, 27 maart 2018 – 11:50

Reacties:

Henk
27 maart 2018 at 11:53
Nu uitstellen zal een nieuwe rechtszaak tot gevolg hebben, dus niet doen. Aardig bedoeld maar levert alleen maar ellende op.

Dick Berts
27 maart 2018 at 12:09
Niet uitstellen kan een MILJOENEN claim tegen Den Helder veroorzaken. Er loopt immers nog een bodemprocedure. Vergeet niet dat in een kort geding -dat Scholte eerst won en vervolgens verloor- geen getuigen onder ede kunnen worden gehoord en in de bodemprocedure wel, dat is essentieel. Alle kans dat Scholte de bodemprocedure wint. De toekomst van Den Helder saboteren en miljoenen kwijt, alleen vanwege de rancune van Schuiling en enkele van zijn vriendjes op deze site, man, man, man…..

Judge X
27 maart 2018 at 12:49
Exact Dick Berts, ik sluit mij hier volledig bij aan. 🙂

Dick Berts
27 maart 2018 at 13:10
Judge, Scholte nu uitzetten is niet rationeel. Behalve dan voor de onderbuik van de grootste Scholte hater in deze stad, die allang met pensioen is als wij de miljoenen voor een onterecht vernietigd internationaal top museum moeten ophoesten. Bovendien is het zo, dat als je technisch naar dit geschil kijkt, het onder ede horen van getuigen -wat dus alleen in een bodemprocedure kan- essentieel is voor het eindoordeel in deze zaak die Scholte al een keer won! Er is in dit dossier op een gigantische manier gelogen. Dat heeft de laatste kort geding rechter op het verkeerde been gezet. Scholte gaat dit uiteindelijk winnen.

Judge X
27 maart 2018 at 13:19
Zoals gezegd ik ben het met u eens en sluit mij hier volledig bij aan.

Hans
27 maart 2018 at 13:26
Ha daar is Dick weer, steeds maar weer hetzelfde geluid laten horen.
Alleen maar roeptoeteren en dan vooral negatief. Daar hebben we in den helder wat aan. Niet dus.

Dick Berts
27 maart 2018 at 13:33
Wat is er negatief aan het willen behouden van een mooi museum voor Den Helder? En wat is er meer roeptoeteren, dan uitsluitend domme stickers op iemands voorhoofd plakken zoals ‘azijnpisser’ , ‘negatieveling’, ‘daar heb je hem weer’, zonder ook maar met een enkel argument te komen.

Henk
27 maart 2018 at 19:27
Hij moet gewoon wieberen want genoeg kansen en mogelijkheden gehad. Het is een dwars denker die bloed irritant is en alleen het eigen belang voorop stelt.

Dick Berts
27 maart 2018 at 12:00
De voormalige directeur van het Frans Halsmuseum in Haarlem zei in een persoonlijk gesprek tegen me, dat het Rob Scholte museum en de Nollen samen op termijn (!!) samen de potentie hebben om Den Helder totaal uit het economische dal te trekken. Het gaat bij dit project om liefde voor onze stad en om de toekomst van onze kinderen en niet om rancune cq vriendschap in de richting van de heer Scholte. Natuurlijk is een dergelijk museum -dat ook nog eens zwaar gesaboteerd wordt- niet op dag een een succes, maar veel meer dan het afschrijven van een gebouw met een negatieve waarde hoeven we niet te investeren. Scholte wil geen subsidie. Doen dus!

Gekke Henkie
27 maart 2018 at 13:32
Dagblad het Parool publiceerde in februari van dit jaar een top 50 van de belangrijkste (levende) Nederlandse kunstenaars van dit moment. Op deze lijst, die is samengesteld door kunstcritici van naam, is Rob Scholte niet te vinden. Natuurlijk, ik begrijp best dat u een liefhebber bent van de kunst van Scholte, en smaken verschillen, maar maak hem alstublieft niet groter dan hij is. Uw pleidooi krijgt langzamerhand lachwekkende trekjes….

Dick Berts
27 maart 2018 at 13:49
Dagblad AD meldt, dat EEN enkel beeld van Scholte al voldoende is om een stad op de wereldkaart te zetten; “Kunstenaar Rob Scholte staat open voor de terugkeer van de Kolossus naar Zoetermeer. Het immense kunstwerk bezorgde de stad al eens eerder wereldfaam”. Het beeld -dat ook in de New York Times is besproken- werd vernield. Grote kunstenaars zijn in hun eigen tijd vrijwel altijd controversieel. Ook op deze site blijkt dat. Scholte liefhebbers en Scholte haters. Een goed teken. Die top 50 van jou is kennelijk opgesteld door een Scholte hater.

Gekke Henkie
27 maart 2018 at 14:06
Een andere mogelijkheid is dat de heer Koen Schuiling, burgemeester van Den Helder, de redactie van het Parool heeft gebeld en geïnstrueerd om de naam Rob Scholte uit de top 50 te halen… Wie zal het zeggen?

RB
27 maart 2018 at 14:17
ja denk ik ook, alle Scholte haters hebben samengespannen en het parool onder druk gezet om Scholte laten verwijderen van de lijst…… wat een enorme waanideeën en complottheorieën zijn er toch rondom die Scholte

Judge X
27 maart 2018 at 14:26
Nou dat laatste hoeft niet direct meneer Berts – ik heb er nóg geen aanwijzing voor (ik onderzoek…), wel is het zo dat de lijst is samengesteld door slechts 2 Nederlandse kunstkenners en een kunst criticus.
De criteria kunnen nadelig uitvallen voor kunstenaars die hier niet aan conformeren, maar ja ….. dat gebeurde kortgeleden ook bij heel veel haringverkopers en oliebollenbakkers – als ik begrijp wat u bedoeld. 😉
In de top 100 van Elsevier 2012 (6 categorieën) staat RS op plaats 93.

https://www.parool.nl/kunst-en-media/de-50-belangrijkste-levende-kunstenaars-van-nederland~a4567501/

http://www.artrotterdam.com/users/128/content/Home/2018%20top%2050%20kunstenaars.html

https://www.rijksakademie.nl/_uploaded/Elsevier-12-mei-2012-Top-100-Nederlandse-kunstenaars.pdf

Gekke Henkie
27 maart 2018 at 14:43
Elsevier, een geheel ander blad dan het Parool, plaatste in 2014 een overzicht van de 100 bekendste en invloedrijkste kunstenaars van Nederland. Rob Scholte eindigde op deze ranglijst (natuurlijk, het samenstellen van zo’n lijst is een hachelijke onderneming, waarbij je veel kanttekeningen kunt plaatsen) op de 93-ste plaats, zes plaatsen boven de Helderse kunstenaar Emo Verkerk, die op de 99-ste plaats eindigde, en daarmee eigenlijk ook een eigen museum verdient.
Een 93-ste plaats is heel verdienstelijk – u en ik komen daarvoor niet in aanmerking, dat besef ik terdege – , maar toch: maak Scholte niet groter dan hij is…..

Judge X
27 maart 2018 at 15:44
U onderzoekt in ieder geval Gekke Henkie !
Mijn reacties lopen zoals gewoonlijk enige vertraging op, maar ik ben van menig dat – buiten mijn twijfel boven uw reactie uitgesproken – Rob Scholte op een unieke plek zit om als kunstenaar door te kunnen groeien en Den Helder cultureel daarin mee te nemen.

Judge X
27 maart 2018 at 17:24
Kijk in dit artikel duikt de frictie al op, tussen de betrokken kunstcriticus Den Hartogs en kunstenaars en hun kunst die door hem in twijfel wordt getrokken.
https://www.groene.nl/artikel/engagement–4

Dick Berts
27 maart 2018 at 18:22
Ik ben het totaal oneens met Gekke Henkie. Maar inderdaad hij komt wel met argumenten aan en dat is verfrissend in een discussie die hier en daar geen enkel niveau heeft. Scholte haters en Scholte fans kunnen hun opvattingen desgwenst beiden staven. En zoals ik al zei, is die omstredenheid in de eigen tijd bijna altijd een kenmerk van de hele grote jongens in de kunst. Kijk eens op de site van Rob welke gigantische kunstkenners en museumdirecteuren hem steunen. Heeft Schuiling nooit op gereageerd. Toen Huis ten Bosch in Japan nagebouwd werd, heeft men Nederlands beroemste levende kunstenaar uitgenodigd om de plafondschilderingen te doen. Rob Scholte. Een miljoenenproject.

Gekke Henkie
27 maart 2018 at 19:47
Een Scholte-hater ben ik zeker niet. Sterker: in zeker opzicht mag ik hem wel. En dan met name de persoon Scholte: een enorm ego dat onvervaard de strijd aanbindt met alles wat hem in de weg ligt en met iedereen die hem dwars zit. Een fan ben ik echter ook niet, hoewel ik werk van hem heb gezien dat ik zeker kan waarderen. Kortom: er zijn mensen die noch hater noch fan zijn, maar toch iets van hem vinden. Moet kunnen, toch?
Waar ik mij echter ongemakkelijk bij voel is de bewieroking die u deze kunstenaar ten deel laat vallen. U betoont zich volstrekt kritiekloos. Daarbij ondergraaft u uw eigen geloofwaardigheid.
Of hij zo groot is of wordt zoals u denkt dat hij is of wordt, zal de toekomst uitwijzen. Het heeft weinig zin om daarover te speculeren en het getuigt van dwaasheid om hem nu al met Rembrandt (in zijn tijd zeker niet controversieel) of Van Gogh te vergelijken.
Voorlopig is hij niet meer dan één van de vele kunstenaars die in Nederland, maar ook daarbuiten, aan de weg timmeren of hebben getimmerd. Wie beweert dat hij veel meer is dan dat, weet niet waarover hij spreekt en kan beter met een korreltje zout worden genomen, net zoals je een lijstje met vijftig of honderd invloedrijke kunstenaars niet al te serieus moet opvatten.
Hoe dan ook, uw tomeloze geestdrift over Scholtes betekenis als kunstenaar is hartverwarmend, maar verwekt ook ergernis, maar goed, ik begrijp het: dat laatste is mijn probleem. Het staat u vrij om ’s mans prestaties op te hemelen, maar overtuigen doet het niet…

Judge X
28 maart 2018 at 09:31
En de 2 ‘kunstkenners’ in het verhaal Parool, zijn Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen – de eerste kunsthandelaar, de tweede uitgever en bovendien met elkaar getrouwd – kunnen we ook als discutabel beschouwen.
Als kunstkenners hebben ze in co-auteurschap bij een bevriende uitgever het boek ‘Ontroerend goed’ in 2016 uitgebracht.
Alles blijkbaar gericht, op een grotere stem in de kunstwereld en geld verdienen. 😉

Judge X
27 maart 2018 at 12:06
Goed initiatief van de Seniorenpartij onder leiding van Remco Duijnker.
Alles van het vorige college en de raadcoalitie was er immers op gericht, om vlak voor de verkiezingen nog even het gras voor de voeten van de nieuwe raad en raadcoalitie weg te maaien.
En die strategie werd niet alleen bij het Postkantoor, maar ook bij de Renovatie Stadhuis toegepast, een en ander een schande voor onze ‘democratie’ onder leiding van….u vat hem al.

Ad
27 maart 2018 at 12:10
“Rob Scholte museum en de Nollen samen op termijn (!!) samen de potentie hebben om Den Helder totaal uit het economische dal te trekken……”
.
.
.
als je dacht dat alle onzin over, en om dat museumpje onderhand wel op tafel had gelegen krijg je deze onzin…
man man man….

Dick Berts
27 maart 2018 at 12:40
Samenvatting van de ‘sterkste’ argumenten van de Scholte haters; “Ellende” en “onzin”. Een groot kunstenaar roept in zijn eigen tijd altijd eerst veel weerstand op. Dat was zelfs bij Rembrandt het geval. En vanuit die onderbuik gevoelens en de complete haat van Schuiling moet zo’n museum dan gesloopt worden….

wat
27 maart 2018 at 18:38
Rob Scholte en zijn leven en kunst doet mij denken aan (ik), Jan Cremer.Type Jan Cremer,

Judge X
27 maart 2018 at 12:54
Ad heeft helemaal niets met musea zo weten we al enige tijd, Ad’s interesses bleken in het verleden meer te liggen op het vlak van ‘voeding’ en dat zal niet veranderd zijn vermoed ik zo.

Kobus
27 maart 2018 at 12:57
Dick. Je wilt toch Scholte niet vergelijken met Rembrandt? Dan kan Rob nog heel wat leren.

Judge X
27 maart 2018 at 13:30
Kobus ik heb zo het donkerbruine vermoeden, dat u de werken van Rob Scholte helemaal niet kent en uw geheugen alleen alleen maar put uit ‘het omgekeerde handwerkjesproject’ – wat ik zelf overigens een grappig-interessante kunstuiting vond en welk reizende tentoonstelling in binnen- en buitenland vele museumbezoekers trok.

RB
27 maart 2018 at 16:45
en waar blijven die vele duizenden museumbezoekers nu dan?
ligt natuurlijk weer aan anderen zoals Schuiling, de NS verbinding en de provinciale wegen naar DH….

Judge X
27 maart 2018 at 16:55
U snapt – heel spijtig – de materie gewoon niet RB. 🙁

🙂

RB
27 maart 2018 at 20:04
gaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap
moeilijk he inhoudelijk te antwoorden

Judge X
27 maart 2018 at 21:40
U gaf toch zelf al een antwoord, op uw verder inhoudsloze vraag. 😀

Rasjutter
27 maart 2018 at 13:08
Gaan we weer, rechtbank in en uit en ik dacht dat er nu eens op de advocaatkosten en rechtbank kosten zou worden bezuinigd. De firma Tuin heeft een koopcontract waar hij zich waarschijnlijk wel aan gaat houden, of kopen we dat ook weer af voor miljoen of meer. Als deze “Nieuwe wethouder” wat voor Den Helder wil betekenen laat hem dat niet gelijk zijn vingers branden, heeft al een paar wethouders gekost en een hoop geld.

Judge X
27 maart 2018 at 13:16
In deze ‘erfenis van Kuiperss’ de onkosten van Tuin vergoeden, zal goedkoper blijken voor de belasting betalende burger van onze gemeente, dan het verlies in de bodemprocedure met Rob Scholte – die er toch écht gaat komen.

Dick Berts
27 maart 2018 at 13:20
De gemeente kan gezien het contract kosteloos van Tuin af, als Scholte uiteindelijk van de rechter mag blijven zitten. Nu ontruimen betekent helemaal niet het einde van de juridische procedures. Die beginnen dan pas! De zaak is -zonder essentiele getuigen te horen- alleen kort en vluchtig door de kort geding rechter beoordeeld. Een keer won Scholte, een keer de gemeente. Een kort geding vonnis voer je voor eigen rekening en risico uit. Als je in deze zaak alles aan de kant zet en je kijkt alleen naar de financien, dan loopt Den Helder extreme financiele risico’s door te ontruimen voordat er een uitspraak in de bodemprocedure is. Geen verstandig mens gaat daartoe over, tenzij hij Scholte haat, maar dat is geen rationeel argument en niet in het belang van de Helderse burger.

rasjutter
28 maart 2018 at 01:17
@Dick, verhuurd hij die atoomkelder zo onderhands aan je of zo, je bent zo bang dat hij eruit moet.

sukkels
27 maart 2018 at 17:37
op rotten met die scholte het postkantoor over dragen aan tuin en renoveren op een tweede muziekschool zitten we niet te wachten

Bert de Jong
27 maart 2018 at 18:19
@sukkel s uw mening word zeer gewaardeerd door onze burgervader maar met alle respect persoonlijk houd ik meer van een genuanceerd e mening ipv een buikspreekpop

Simon. H
27 maart 2018 at 22:05
Bert de Jong sukkels doet zijn naam eer aan meneer zit liever bij de burgervader op de koffie proost

sukkels
27 maart 2018 at 22:21
de heer schuiling vind ik als burgemeester ook niks maar al die sukkels die hier die scholte zo geweldig vinden begrijpen niet dat de gemeente zich niet voor de tweede keer aan de zelfde steen wil stoten denk aan de muziek school voor een gulden verkocht aan een kunsten maker die het zelf ging renoveren en nu roept dat het eigenlijk te duur is

Dick Berts
27 maart 2018 at 22:51
Dus als (!) een kunstenaar zich misdraagt, dan moeten alle kunstenaars daar collectief voor gestraft worden??

wat
27 maart 2018 at 18:34
Als Rob Scholte kan blijven zitten en hij overleeft de uitzetttings -procedure, nou, dan is ie voor mij een kunstenaar!

wat
27 maart 2018 at 18:41
Ik hou wel van drama

Dick Berts
27 maart 2018 at 18:57
@Wat. Rond grote kunstenaars is vrijwel altijd drama. En topwerken worden in de eigen tijd bespuugd. “De Aardappeleters” van Van Gogh kreeg destijds ook een Schuiling ontvangst. De donkere kleuren en de grove gezichten van de boeren die op hun eigen aardappels lijken, vond men reden om het werk met de vuilnisman mee te geven. Nu vinden we het een topwerk. Dit patroon blijft zich maar herhalen in de kunstgeschiedenis, omdat grote kunstenaars hun tijd altijd ver vooruit zijn.

Dirk
27 maart 2018 at 22:56
Goed, dan wachten we nog even 140 jaar op de waardering van de werken van Scholte…….. Kan in de tussentijd het pand dan worden opgeknapt voor deze man?

https://denhelderactueel.nl/2018/03/motie-voor-uitstel-uitzetting-rob-scholte/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gekke+Henkie

Motie tegen ontruiming onhaalbaar

Helderse Courant, 28 maart 2018

Helderse Courant, 28 maart 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

2 Comments

  1. Harmen Krul over het Rob Scholtemuseum:”Voor de politieke rust is het goed dat dit boek dicht gaat”. Wat is dit schrikken. En meneer Harmen Krul durft zich een christen te noemen?? Nul rechtvaardigheidsgevoel kennelijk. Natuurlijk zijn er argumenten om het Scholtemuseum te sluiten. En natuurlijk mag Harmen Krul zijn eigen afwegingen maken, stel je voor. Maar een burger laten creperen, omdat de politiek geen gezeur aan zijn hoofd wil hebben is meer dan schandalig. Meneer Krul mag ik u een voorbeeld geven uit de defensie-organisatie? Fred Spijkers weigerde als bedrijfsmaatschappelijk werker om de weduwe van de omgekomen mijn-ingenieur Ovaa voor te liegen dat haar man onvoorzichtig zou zijn geweest bij het beproeven van de AP-23 mortiermijn. Terwijl de mijn ondeugdelijk was en om extreem duistere redenen niet geblokkeerd werd, nadat een jaar eerder een groot aantal jongens de dood vonden met deze mijn in een leslokaal. Uiteindelijk werd Fred Spijkers zelfs beschoten door de militaire inlichtingendienst. De daders werden gepakt door de politie in Zeist. Ik heb het proces verbaal zelf gezien. Een platte rechter bepaalde met twee infantiele jeugdige bijzitters in hoogste instantie, dat Spijkers GEEN recht had op een schadevergoeding. Totdat ik ontdekte dat deze rechter in zijn vorige functie bij Binnenlandse Zaken al bezig was geweest met het slopen van Spijkers en dus gewoon een eigen rechter van Defensie was….. Op grond daarvan kreeg Spijkers alsnog een miljoenen schadevergoeding en een ridderorde. Zonder revisie van het vonnis…. Elke betalingsgrondslag ontbrak dus, de betaling aan Spijkers -die immers door de rechter verboden was- heeft dus de status van corruptie. We komen in dit land in een steeds grotere bananenrepubliek terecht. Jarenlang heb ik me ingezet voor deze zaak. Door de hele defensiegemeenschap werd ik uitgekotst omdat ik voor mijn geweten koos. Met uitzondering van IGK Van Baal die me in het openbaar bedankte voor mijn inzet bij de zaak Spijkers en Luuk Kroon als CDS, die me zelfs op zijn afscheidsreceptie uitnodigde, met dezelfde bedoeling als de IGK. Meneer Krul ik zeg u dat het Rob Scholtemuseum bijna net zo’n smerig dossier is als de zaak Spijkers. Keer op keer hebben de diverse ministers en staatssecretarissen geroepen dat het boek Spijkers dicht moest om de politieke rust te bewaren. Een bloederig schandaal Als voormalig marine-officier en als christen schaam ik mij diep voor u. Echt heel diep!

  2. En dan is er nog iets Harmen…. Het feit dat Rob Scholte invalide is, zie ik niet meer. Ik houd er ook niet van om dit in de discussie te brengen. Maar ik maak nu een uitzondering; Het allerlaatste dat de man van Nazareth zou doen, is een man zonder benen voor de politieke rust de straat op schoppen.Jezus veroorzaakte juist veel politieke onrust, omdat hij zijn vader, zijn hart en zijn geweten volgde.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.