Ronald Boutkan – Motie over Scholte Museum bleef achterwege + Bo-Anne van Egmond – ‘Burgemeester heeft gelijk’ + Formatiegesprekken van start + LOS – Haags kopstuk formateur

Motie over Scholte Museum bleef achterwege

Den Helder – De motie met betrekking tot het uitstellen van de uitzetting van Rob Scholte en gezin uit zijn museum in het voormalig postkantoor, is donderdag toch niet in stemming gebracht. De Seniorenpartij had de motie aangekondigd, maar besloot er toch vanaf te zien.

’s Morgens was de motie nog naar de griffie gestuurd en bevestigd aan de pers. Daarin werd het college opgeroepen de ontruiming van het pand, waartoe de gemeente middels een uitspraak van het Gerechtshof is bevoegd, uit te stellen tot in elk geval twee maanden na het aantreden van een nieuw college. “Het nog te benoemen nieuwe college zou de tijd, ruimte en bespreekmogelijkheden gegund moeten worden dit dossier zorgvuldig van alle kanten te belichten” en bovendien zou er ook geen spoedeisende situatie ontstaan als uitvoering van de uitzetting wordt opgeschort.

Maar tijdens de installatieraad kwam de motie dus niet. Na afloop verklaarde initiatiefnemer Remco Duijnker dat er gedurende de dag nog overleg was geweest met meerdere partijen en dat toen is besloten nog even af te wachten. De motie is niet in de prullenbak beland, maar kan eventueel tijdens de eerste echte raad op 23 april nog in worden gebracht. Dat kan te laat zijn, want de gemeente mag vanaf 13 april tot ontruiming overgaan, maar Duijnker heeft goede hoop. Hij (en enkele andere partijen in de raad) verwachten op korte termijn “een signaal vanuit het college”. Een signaal in positieve zin voor Scholte.

Den Helder Actueel, 30 maart 2018 – 07:00

Reacties:

Niet toegestaan.

https://denhelderactueel.nl/2018/03/motie-over-scholte-museum-bleef-achterwege/

‘Burgemeester heeft gelijk’

Helderse Courant, 31 maart 2018

Helderse Courant, 31 maart 2018

Reacties:

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Ik heb je wel eens anders gehoord of ben je bekeerd .

Fred Kwast
Snap ik dat zijn gesprekken op een zakelijke manier verlopen. Hij kan zich geen ruzie met hem veroorloven. Begrijp dat dan Ruud ! Zijn plein , komt op het slopen na nog voor geen meter uit de grond.

Adelheid Dekker · Sociale Academie
Tuurlijkmwil Schuiling een streep onder het verleden. Anders zal ik,heb tot het einde der dagen aan herinneren dat hij persoonlijke brieven niet eens beantwoord.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Formatiegesprekken Den Helder van start

De officiële formatiegesprekken tussen Beter voor Den Helder, CDA, Seniorenpartij, PvdA, ChristenUnie, Stadspartij zijn vrijdag begonnen in Den Helder.

In het bijzijn van een medewerker van de Helderse raadsgriffie hebben de partijen met elkaar gesproken. Daar is onder meer uitgekomen dat het CDA op zoek mag gaan naar een formateur: ,,We hebben graag een onafhankelijk iemand aanwezig bij de gesprekken die het proces gaat begeleiden’’, zegt fractievoorzitter Harmen Krul. ,,Dan heb je een keuze om iemand te kiezen die uit Den Helder komt en alle ins en outs kent, of iemand van buiten die niet de schijn van partijdigheid heeft. Wij hebben de voorkeur uitgesproken om iemand van buiten uit te nodigen.’’ Een naam zal in de komende tijd bekend worden gemaakt: ,,We weten zelf nog niet wie het gaat worden.’’

Carlo Assorgia van Beter voor Den Helder meldt dat het formatieproces niet te veel geld mag kosten. ,,Er moet niet zoals de vorige keer veel geld naar een formateur gaan.’’ Hij gaat ervan uit dat het CDA met een goede kandidaat komt: ,,Ook omdat die toppers het vaak niet voor het geld doen, die doen het om andere redenen.’’

Het CDA wil graag op papier alle overeenkomsten tussen partijen zien. Krul: ,,Ik heb een kritische achterban. Op die manier kan ik ook uitleggen waarom deze coalitie de beste optie is.’’

Hollands Dagblad, 30 maart 2018, 16:39

Reacties:

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Ik kan niet begrijpen wat die Stadspartij hierbij doet en ook niet de Pvda .
En ik vind ook dat de grootste partij met de meeste zetels de formateur moet aan wijzen .

Arie A A Ruiter · Den Helder
De stadspartij is toch verbannen naar het strafbankje? Zo heeft de kiezer zich uitgesproken.

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Ja dat dacht ik ook .

Arie A A Ruiter · Den Helder
Het wordt dus weer niks.

Harry Visser
alle azijnzeikers weer aanwezig?

Ruud Van de Kerkhof · Geen
BEDOEL JE DAARMEE JE ZELF .

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Vreemd dat coupplegers Stadspartij, PvdA en CDA worden beloond. Vanwege hun doordrambeleid, zonder inspraak, en hun coup na verlies. Dat je getalsmatig het CDA erbij haalt kan ik begrijpen. En normaal is dat de grootste partij de informateur kiest, dit is teveel eer voor het CDA. Oeps, nu word ik geen formateur….

Arie A A Ruiter · Den Helder
Ach…u heeft veel ervaring om de gevoelige snaar te raken. :)

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Arie A A Ruiter Bedoelt u de feiten? Ja, die liggen vaak gevoelig in de politiek.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/formatiegesprekken-den-helder-van-start

Haags kopstuk in beeld als formateur

Den Helder – De (in)formateur voor een nieuwe Helderse coalitie wordt hoogst waarschijnlijk een Haags politicus van CDA huize. Er zouden drie kandidaten zijn. Wie dat zijn wilde Carlo Assorgia van Beter voor DH niet zeggen in het radioprogramma De Week Op Zaterdag. Komende week wordt duidelijk wie de klus moet klaren.

Assorgia, van de grootste fractie, gaat er nog steeds van uit dat de nieuwe bestuursploeg binnen drie weken kan aantreden. De coalitie moet bestaan uit Beter voor DH, Stadspartij, CDA, Seniorenpartij, ChristenUnie en PvdA. Bij elkaar 19 van de 31 zetels. “We gaan dus door het midden heen, op basis van inhoud en onderling vertrouwen”, benadrukte hij meermaals. Zo’n brede samenwerking is een antwoord op de versplintering en maakt ook kans op gedoogsteun van partijen op de linker- en rechterflank.

Laat Beter als leidende partij het initiatief niet teveel aan het CDA over? “Nee”, vindt Assorgia, “we zijn met zijn zessen leading.” Een alternatief voor een brede stabiele coalitie is er volgens hem niet. “Dan vallen we terug in een coalitie van 16 met een oppositie van 15 zetels. Dat is te scherp, dan verharden de verhoudingen weer en daar komen mindere keuzes van.”

Maar zo’n coalitie zou toch zomaar kunnen, mocht het CDA afhaken? Assorgia beslist: ”Dat gaat hem niet worden. We gaan er met zijn zessen uitkomen. Geen ruzie, maar samenwerken.” Vrijdag 6 april is de volgende formatieronde.

Den Helder Actueel, 31 maart 2018 – 12:34

Reacties:

Henk van Kuijk
31 maart 2018 at 18:07
Er zijn echt meer reële opties: Beter 6 CDA 5 Senioren 2 PvdA 2 CU 2 BB 1 =18 Wethouders Assorgia stadsontwikkeling, Biersteker Zorg, Wouters financiën Krijns economische zaken. Allen kennen de stad en haar problemen goed. Verder moet de burgemeester zijn VVD-veren afschudden of weggaan, hij heeft nogal een rugzakje. Uiterst vreemd dat er zaken worden gedaan met de grootste couppleger én verliezer, de Stadspartij. Doe verder normaal tegen Gemeentebelangen, de kiezer koos, niet jij. En ook uiterst vreemd dat Beter de leiding uit handen geeft aan een couppleger, en een Haagse partij die een nieuw stadhuis wil bouwen, de renovatie saboteerde en verder zijn mond hield en meehuppelde. Vindt Beter voor Den Helder de burgemeester opeens goed? Hoe de wind waait…..?

Judge X
31 maart 2018 at 19:27
Eerst deze optie maar eens Henk, de burger had een sterker signaal af kunnen geven door met een grotere opkomst te gaan stemmen en de lokale partijen hadden er meer energie in moeten steken om een grotere opkomst te creëren.
Nu kunnen we zeggen: “Het is wat het is en daar moeten we het de komende 4 jaar mee doen”.
Hoopvolle verklaringen van burgemeester en de fractievoorzitters in ieder geval omtrent hun te verwachten eigen gedrag; wie nu de kluit belazerd steekt de lont in het kruitvat.
Streep er onder en schone lei….

fFred
1 april 2018 at 08:03
Zitten net op hun zetel, of het belazeren van hun kiezer begint al. Valt dat onder Afspraak is afspraak Assorgia?? Ik kan mij niet herinneren , dat er met de kiezer is afgesproken dat de stadsverraderspartij aan tafel zou aanschuiven. Jullie halen hiermee de vijfde collonne binnen. De stadsverraderspartij , zullen de VVD luizen in jullie pels blijken te zijn. Net begonnen , niets geleerd.

Judge X
1 april 2018 at 10:18
Rustahhhg fFred, Assorgia heeft nooit beloofd dat hij de Stadspartij zou buitensluiten – in tegendeel –
hij heeft hun altijd opgeroepen om ondanks de splitsing te blijven samen werken, maar onder aanvoering van brilleman gaf men geen gehoor.
Resultaat twee derde van de zetels verloren en lesje geleerd (!?) lijkt mij.
Eerst de naam uit Den Haag maar eens afwachten …..

Kra
31 maart 2018 at 20:30
Dat zijn toch geen wethouder kandidaten, daar moet je ook managers kwaliteiten voor hebben

Judge X
1 april 2018 at 00:08
Flauwe kul …., alles wordt uiteindelijk “Yes minister” geregeld door het ambtenaren apparaat.

https://youtu.be/EkpS-yBj7gY

Kra
1 april 2018 at 09:53
Omdat je er zelf ook tussen staat, Remco

Gekke Henkie
1 april 2018 at 10:39
Helemaal mee eens, Judge X. En aangezien veel, zo niet alles wordt ‘geregeld’ door het ambtenarenapparaat – als sturende en constante factor in het gemeentehuis – zal er op korte termijn niet veel veranderen in politiek en bestuurlijk Den Helder. De nieuwe wethouders worden binnen de kortste keren ingekapseld in de organisatie. Ze zijn blij dat ze mogen meedoen – al was het maar vanwege het vorstelijke honorarium dat ze maandelijks tegemoet kunnen zien – en ervan doordrongen dat ze kennis te kort komen om hun taak naar behoren te vervullen: daarom varen ze graag op het kompas van hun naaste medewerkers….

fFred
1 april 2018 at 08:19
Hebben we gezien met Kuipers van D33

strandloper
1 april 2018 at 00:08
Uit alle hoeken en gaten zie je tegenwoordig actieve of niet meer actieve Haagse kopstukken opduiken om de formatie in veel gemeenten te regelen. De nu sinds kort grootste lokale partij gooit zijn lokale identiteit overboord door met een Haags formateur in zee te gaan.
Dan ook nog eens de grootste verliezer (Stadspartij) te willen opnemen in de lokale regering. Het gaat er slecht uitzien. Ga eerst eens testen hoe dik de Schuiling streep is en waar die loopt en wat die streep tot het verleden moet laten behoren. Deze partijpolitieke windvaan zegt alles wat hem goed uitkomt echter in daden omzetten is er niet bij. Of je nu over hem spreekt of met hem maakt helemaal niets uit. Dat hebben al heel veel inwoners mogen ervaren. Go home Schuiling en ga daarna gezellig met de Groningers babbelen.
Hoewel, met de nieuwe Helderse Jezus in de verschijning van Asorgia die al zijn vijanden en moordenaars vergiffenis schenkt, kan dat meevallen.

George
1 april 2018 at 02:28
Voor al van “Haagse” kopstukken heb ik geen hoge pet van op.

fFred
1 april 2018 at 08:20
Zijn er voor die koppen petten dan ???

Beer
1 april 2018 at 10:09
Assorgia die alles weggeeft; formateur naar CDA, wethouder Groen Links, wethouder stadspartij, stadhuis bespreekbaar, burgemeester blijft, Scholte weg etc.. Dan ook nog een seniorenpartij binnen halen die landjepik wil spelen door het slijmen bij andere partijen als partij twee raadszetels te stelen van de kiezers. Ook een wethouder kandidaat naar voren schuift die via p&o de burgemeester kwijt wil. Moet je als seniorenpartij niet als eerste opkomen voor de ouderen i.p.v. burgmeestertje pesten.
Hoe men ook aankijkt tegen de gang van zaken, de kiezers hebben een duidelijk signaal gegeven, ze willen een coalitie met BvdH, CDA, VVD en CU. Geen dichtgetimmerd coalitieakkoord, maar een open en op hoofdlijnen overeengekomen plan van aanpak die mogelijkheden biedt aan partijen om zich te blijven profileren. Een plan die ook de mogelijkheid biedt om bij zaken die tegen het partijbeginsel in gaat zich te onthouden van steun. Steun die door een andere meerderheid wel gevonden kan worden. Op deze manier kan het gekibbel en geruzie ook ten einde komen. Iedere partij heeft dan zijn eigen invulling en door de schuivende meerderheden kan een evenwichtig en gedragen bestuur plaatsvinden.
De stadspartij moet zijn wonden likken, Pieter Kos zou zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en de uitslag als een zware onvoldoende moeten zien. Op school is dat zitten blijven. In de politiek opstappen. Hij heeft het niet waargemaakt.
Andere partijen in een gedoog (senioren, BB, GB, PVV) of oppositierol. Dat is de juiste afspiegeling van de uitslag. De kiezer vroeg om een brede mix en dat zal volgens mij op deze manier gebeuren. Als Assorgia dat niet ziet stevent hij af op een oppositierol en gaan de landelijke partijen samen met de stadspartij met de coalitie aan de haal en krijgen we weer een 16/15 meerderheid met een dichtgetimmerd coalitieakkoord waar de oppositie het nakijken krijgt.
Voor deze aanpak is geen zware formateur nodig, maar een positieve inbreng van alle partijen. Een zaken college met experts op diverse vlakken, liefst zonder partijbanden, kan dan de volgende 4 jaren orde op zaken brengen en de hangende dossiers afsluiten.
Het moet nu gaan om Den Helder, vooruitgang en niet om het afrekenen van personen. Deze manier van werken kan de sfeer blijvend verpesten.

Judge X
1 april 2018 at 10:28
Typisch de taal en uitleg van een VVD-er die vreest dat hij geen overheersende grip meer op het beleid kan uitoefenen. 😉

Beer
1 april 2018 at 10:46
Jammer Remco, ik ben absoluut geen VVD-er, zie ze er ook niet graag bij, maar je kan er niet omheen dat zij geen verliezer zijn. Als de kiezer van Den Helder bepaalt dat de VVD nog steeds de 3e partij is zal je die in ieder geval mee moeten nemen. De CU is als winnaar ook aanschuif waardig. De seniorenpartij heeft echter, net als BB, GL, GB etc. niet aan de verwachtingen voldaan en moeten dus in de gedoog of oppositierol. Soms is de waarheid moeilijk, maar een goed politicus weet zich te schikken en weet ook dat er nieuwe kansen komen. Zoals je je nu opstelt ben je wel een slechte verliezer/nieuwkomer.
Ik kan niet verdrietig of blij zijn, politiek gezien dan, maar ben realist. We moeten nu af van het wijzen en eigen gelijk zoeken. We moeten nu samenwerken en de feiten onder ogen zien.

jantje123
1 april 2018 at 11:08
Worden er eigenlijk nog wettelijke eisen gesteld aan een burgemeester, wethouder of raadslid? Ik bedoel, voor bijna elk beroep moet je een bepaalde opleiding hebben. Kijk maar eens bij de vacatures in de etalage van een uitzendbureau. Wil je ergens voor in aanmerking komen dan moet je al snel een diploma met aanvullende certificaten hebben, plus een aantal jaren ervaring.

Beer
1 april 2018 at 11:43
Nee jantje123 er zijn geen eisen die gesteld worden alleen dat men Nederlander is (provinciaal en Nationaal) of inwoner is van de gemeente. Verder is er een leeftijdseis om te voorkomen dat iemand een peuter op de lijst zet. Zelfs een afgeronde lagere school is niet geeist. Ook hoeft men geen lid te zijn van een partij of beweging, zolang men maar an de eisen voldoet die gesteld zijn in de kieswet en de vereiste ondersteuningen heeft en de borg betaalt. Om lokalen te helpen aan deze vereisten te voldoen zijn enkele bewegingen zoals respect en OPA in het leven geroepen. Zij kunnen zorgen voor de vereiste documenten, maar je blijft onafhankelijk. De kiezer stelt n.m.m. wel eisen en kiest normaal gesproken, zeker lokaal, een bekende die veronderstelt wordt enige kennis van zaken te hebben. Al valt dat laatste soms wel te bezien.

jantje123
1 april 2018 at 12:03
Duidelijk, dank u wel. Ik vermoedde al zoiets…

Dirk
1 april 2018 at 22:28
Motie over Scholte Museum bleef achterwege

RB
2 april 2018 at 08:36
gaan we weer……………..

Roel Prins
2 april 2018 at 11:21
Interessant zo’n Haagse CDAer. Formeren van een lokale coalitie die alleen nog zeggenschap heeft over de hoogte van het gras in de parken.

Kobus
2 april 2018 at 11:57
Zo’n Haagse formateur (kost wer veel geld?) er bij halen is dat onkunde van Carlo en cs.? Je moet het zonder een dergelijk Haags figuur doen. Maak je zelf sterk genoeg Assorgia. Dat is leiding geven.

Beer
2 april 2018 at 12:46
Beste Remco, in de politiek rekent men met andere waardes. Als je je doelen niet haal kan je in exacte cijfers winnen, maar toch als verliezer uit de bus komen. Zo simpel is het. Als je dan ook nog eens via een spreekbuis je fractie denkt te vergroten ben je op alle manieren een verliezer. Kijkend naar de politieke cijfers: BvdH 6, CDA 5, VVD 4, en CU 2, komen we volgens mij op 17. Geen verliezers, allen morele winnaars. Als je dat niet ziet en alleen je zinnen hebt gezet op een wethouderspost waar je het de burgemeester moeilijk kan maken ben je voor jezelf bezig en niet voor Den Helder. Ben je een tweede Pieter Kos die dik verloren heeft, maar denkt voor zichzelf wel een wethouderschap te kunnen scoren. Misschien had je, als je de Scholte motie had doorgezet meer erkenning en respect gekregen van de kiezer, maar nu al afhaken is een blijk van onvermogen. Dus stap af van je “Koentje” pesten en ga je inzetten voor de senioren waar je, als ik je partijnaam mag geloven, voor staat.

Judge X
2 april 2018 at 14:03
Veel wollige tekst in een zeepbel …., en het rekensommetje klopt nog steeds niet Brugman. 😉

Sigmund
2 april 2018 at 21:43
Het zou mij verbazen als – zolang Assorgia aan zet is – een “Haags politicus van CDA-huize” de oplossing zou kunnen brengen. Betrouwbare bronnen melden mij dat Krul recent een privé-dinertje gehad heeft met onze burgervader en die ziet een coalitie met BVDH niet zitten. Verder lijkt officier Krul helemaal onder de plak van Borsboom te zitten en durft hij geen enkele beslissing te nemen zonder overleg met de oude coalitie…

Judge X
2 april 2018 at 23:50
Ja spannend, de oude coalitie is 5 zetels kwijt geraakt en het is dus wachten op “De Naam” en ‘Demasqué’.

Simon.H
3 april 2018 at 11:30
Als je het grotere geheel niet kan overzien is het slimmer om af te wachten in plaats van als een kip zonder kop te roeptoeteren. Ieder politiek geinteresseerde kan op de vingers natellen dat er achter de schermen hard gewerkt wordt aan een vvd opzet zonder beter voor den helder.

https://denhelderactueel.nl/2018/03/haags-kopstuk-in-beeld-als-formateur/