Ronald Boutkan – Lokale politiek groot voorstander van verkoop postkantoor aan Rob Scholte

Den Helder – Het wegwerken van het achterstallig onderhoud aan het voormalige postkantoor kan wel eens enkele tonnen kosten. Dat vertelde wethouder Lolke Kuipers maandagavond aan de raadscommissie Stadsontwikkeling- en beheer. Positief nieuws was er ook, want vrijwel de hele raad is voorstander van de verkoop van het pand aan kunstenaar Rob Scholte, zodat die er definitief zijn museum in kan vestigen.

Jaap Draaisma van het bedrijf Urban Resort gaf een toelichting op de twee ontwikkelde toekomstscenario’s voor het gebouw. De tweede is verkoop onder voorwaarden aan een marktpartij, waarbij op de eerste verdieping woningen (lofts) komen, maar scenario 1 heeft voor iedereen de voorkeur: verkoop aan Scholte.

“Het Rob Scholte Museum kan een nationale attractie worden”, meldde Draaisma. “Hij heeft een grote collectie kunst in bezit van vele nationale en internationale kunstenaars. Ik zie de NS op termijn zelfs wel een dagtrip Den Helder aanbieden.” Bij het ontwikkelen van de twee scenario’s stond voorop dat het postkantoor het visitekaartje van Den Helder moet worden. En hoewel het pand weliswaar geen monument is, heeft het wel monumentale waarde.

Referentiepunt
Als het pand volledig aan Scholte wordt verkocht kan er een dienstwoning, werkruimte, museumwinkel en museumhoreca in worden gevestigd. Dan blijft er nog zo’n 1500 vierkante meter tentoonstellingsruimte over. En als Scholte dat gaat vullen, is dat alleen maar goed voor Den Helder. “Er gaat geen week voorbij of er wordt in media wel naar Scholte verwezen, hij is een van de referentiepunten van de beeldende kunst van de afgelopen 30 jaar in Nederland.”

De waarde van het pand is volgens Draaisma globaal bekend, al werden nog geen concrete getallen genoemd. Als verkopende partij moet je echter wel het achterstallig onderhoud wegwerken of dat van de verkoopprijs afhalen. Verder moet er over niet al te lange termijn duidelijkheid zijn over het afkoopbedrag voor de door Scholte geleden schade in de afgelopen periode. Kuipers gaf aan dat er een mediationtraject wordt ingezet en dat het de bedoeling is dat dit voor 1 februari is opgelost. Het streven is om uiterlijk volgend jaar zomer tot een definitieve verkoopovereenkomst met Scholte te komen.

Medegebruikers
De commissie was vrijwel unaniem positief over de verkoopplannen, al waren er nog wel enkele vragen en zorgen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de vier overige medegebruikers van het pand? Dat zijn drie kunstenaars en musicalvereniging Showboat (voor opslag) en die zullen weg moeten. “Voor Scholte zijn onderhuurders geen optie, maar we hebben als gemeente wel de intentie hen een andere plek aan te bieden. We denken ze daar een oplossing voor te kunnen bieden”, aldus Kuipers.

Pruiksma (PvdA) vroeg zich af of er straks wel voldoende parkeerplekken zijn, maar volgens de wethouder zal dat geen probleem vormen. “Landelijk is de parkeernorm een halve parkeerplaats per honderd vierkante meter museum. Dat zou zo’n twaalf parkeerplaatsen betekenen.” GroenLinks vindt dat als het gebouw het visitekaartje van Den Helder moet worden, de gemeente best eisen mag stellen aan hoe de buitenkant er straks uit komt te zien. De VVD stelde daarop te verwachten dat Rob Scholte zelf wel ideeën heeft voor de buitenkant, “om er weer iets moois van te maken”.

De horeca in het museum zal volgens Kuipers geen concurrentie zijn voor de al bestaande horeca in de stad. “Elk museum heeft een museumcafé, waarvan de openingstijden gelijk zijn aan het museum.” De commissie is nieuwsgierig naar de waarde van het pand, maar daarvoor moet nog een volledige waardebepaling plaatsvinden. “De uiteindelijke koopsom is ook afhankelijk van de bestemming”, liet Kuipers weten. “Als je er alleen maar woningen in stopt is het veel meer waard dan als museum.” Van het verkoopbedrag wordt uiteindelijk dus nog het bedrag voor achterstallig onderhoud afgehaald en de overeen te komen vergoeding voor reeds geleden schade.

Positief
Opvallend waren de vele positieve geluiden richting Scholte en het museum. Pieter Blank (PvdA): “het postkantoor is een soort gebouw waarvan we er nog maar weinig hebben in Nederland, het kan dus echt een monument voor de stad zijn.” Stadspartij, Uwe Smit: “Een mooi museum erbij kan geen kwaad.” Wethouder Kuipers: “Scholte heeft de beschikking over een tamelijk indrukwekkende kunstcollectie en goed mogelijk dat hij daarmee landelijk opzien mee zal baren.” Draaisma: “Hij behoort tot de tien meest vooraanstaande kunstenaars van Nederland en heeft ook in andere steden exposities hangen. Hij is ook voortdurend met anderen bezig met het organiseren van tentoonstellingen van zowel eigen werk als van werk van anderen. We halen een nationale attractie binnen als het lukt!”

Ondanks alle positieve geluiden is de verkoop aan Scholte nog geen honderd procent zekerheidje. “We willen eerst beide scenario’s goed uitgewerkt zien en dan pas beslist D66 waar we voor kiezen”, benadrukte commissielid Mosk. De commissie spreekt in december verder over de plannen.

Den Helder Actueel, 10 november 2015 – 07:15

Dick Berts
10 november 2015 at 08:12
Mijn God er worden wat lui wakker……….

Hotmail 2
10 november 2015 at 08:31
We kunnen inderdaad bewonderaars van Huis ten Bosch (Nagasaki) verwachten.
Dus raad ga voor “om niet” met voorwaarden.

Danny
10 november 2015 at 08:59
Een nationale attractie? Vergeet vooral niet dat het Den Helder is en blijft! Er is veel meer nodig om de stad weer positief op de kaart te zetten…. maar vooral positief blijven @Dick (ook tegenover het gemeentebestuur)

Monique_K
10 november 2015 at 10:34
Ik betwijfel eerlijk gezegd dat het ook maar iets te maken heeft met ‘wakker worden’, Dick. Ik heb meer het idee dat het een instrument was om de Stadspartij onderuit te halen, en nu dat gelukt is …

Jacques van Velzen
10 november 2015 at 20:38
Die glazen bol van u, mag wel een oppoetsbeurtje hebben :)…Gelukkig blijft het postkantoor nu wel behouden. Ik ben er heel blij van. Zo’n beeldbepalend gebouw, moet gekoesterd worden. Of het nou foeilelijk is, of in mijn ogen bijzonder mooi. Het is een beeldbepalend gebouw met historische waarde.Nou maar hopen dat Rob en de gemeente elkaar uiteindelijk in de armen zullen werpen. Ik kijk er reikhalsend na uit, dat de lange termijn visie van Rob uit de verf kan komen. Ik ben er van overtuigt, dat zijn uitgewerkte plannen Den Helder op een plezierige manier op de kaart zullen zetten. Den Helder zou zich veel meer moeten gaan richten op kunst en cultuur in combinatie met toerisme, Rob zijn Museum sluit daar naadloos op aan….

Mike
10 november 2015 at 08:35
En hoeveel bezoekers heeft hij vorig jaar getrokken dan? Kunnen we uberhaupt wel spreken over een ”attractie”? Het is nou ook niet zo dat er rijen dik met mensen iedere dag voor het museum staan.

Dick Berts
10 november 2015 at 11:41
Mike, Vincent van Gogh verkocht in zijn leven EEN schilderij. Maar kenners zagen toen ook wel, dat hij een bijzondere schilder was. Grote kunstenaars zijn hun tijd altijd vooruit. De massa komt later pas. Meteen mega kassucces dat is meer met videospelletjes en zo…..

Mike
11 november 2015 at 11:42
En wie zegt dat het museum daar zou blijven als meneer Scholte niet meer onder ons is? Van Gogh vergelijken met de heer Scholte zijn ook een beetje de spreekwoordelijke ”appels en peren” vind u ook niet? Ik kan natuurlijk niet in de portomonee van de heer Scholte kijken, maar ik denk zomaar niet dat hij enkele tonnen zal gaan investeren in het achterstallig onderhoud van het pand, dus wie draait daar uiteindelijk voor op??

Fred.
11 november 2015 at 11:53
Gewoon in een stichting onder brengen, Mocht Scholte er niet meer zijn , dan ze een stichting het werk voort.

Dick Berts
11 november 2015 at 13:14
Dit risicoloos doen, kun je vierkant vergeten! Zowel Rob Scholte als de gemeente Den Helder gaan risico’s lopen. Waar het om gaat, is om die risico’s -ook in de slechtste scenario’s- binnen de perken te houden. Een ding kan ik jullie 100% garanderen; De kansen van dit unieke project voor Den Helder zijn 10x groter dan de risico’s. Mits men elkaar niet in de haren blijft vliegen.

Jacob
10 november 2015 at 08:42
Goed verkoop maar…. Maar o jeeh.. We willen het toch plat gooien… Weer terug kopen en kost t toch weer meer…

Jantje123
10 november 2015 at 08:46
Moet het postkantoor het visitekaartje van Den Helder worden? Ik vind het een lelijk gebouw. Maar goed, smaken verschillen.

Rasjutter
10 november 2015 at 10:45
Nou kom maar weer met een tranen trekkend verhaal over dat hij zoveel schade heeft geleden, dat hij nog geld toe moet hebben als hij in Den Helder blijft. Waarom weten we niet waarom hij uit zijn vorige locatie is vertrokken bijvoorbeeld, of is dat een geheim.

RB
10 november 2015 at 10:59
dat idee om er apartementen in te maken gaat niet aanslaan, er staat al te veel van dat leeg in de (binnen) stad, gewoon verkopen aan de goede man, symbolisch bedrag door het jaren lange laten verpouperen van het pand, gezemel over en we kunnen weer door met de orde van de dag

Kobus
10 november 2015 at 12:00
Als je alles in ogenschouw neemt dan is het wel of niet verkopen aan Scholte niet van belang want als het werkelijk een verrijking voor Den Helder is dan zouden kunstliefhebbers er nu ook de deur plat lopen. Die mensen gaat het niet om het gebouw maar om de voeling met kunst. Scholten heeft vast wel een opgave van hoeveel mensen zijn museum jaarlijks bezoeken. Al knap je het hele gebouw op dan zal het mogelijk niet veel bezoekers meer trekken dan nu het geval is, maar dat zal misschien wel in het businessplan staan.

happy judge
10 november 2015 at 14:03
niet geschoten, mis geschoten????

sukkels
10 november 2015 at 19:07
de opmerking van pruiksma of er wel genoeg parkeer plaatsen zijn slaat werkelijk alles bij het roc gebouw aan de meeuwenstraat vond meneer dat er geen parkeer probleem zou komen nou ga maar eens kijken een grote puinbak met dank aan meneer pruiksma

Lekker Helders
10 november 2015 at 21:30
Wat?????? Pruiksma maakt zich druk over er wel genoeg parkeerplaatsen zijn. Hij had dat moeten doen toen hij de parkeerplaatsen van de bewoners van de Californiebuurt weg saneerde. Waar wij nog steeds elke dag last van hebben. Zijn woorden waren, blik moet van de straat en dat heb je als je in de binnenstad woont. Dus ook voor Scholte, gelijke monniken gelijke kappen. Pruiksma hou nou toch eens op met het slijmen bij die de zogenaamde elitaire groepjes

dickb
10 november 2015 at 22:45
Aantal parkeerplaatsen is geen probleem : Het museum ligt vlak naast het station. De bezoekers kunnen gewoon met de trein naar Den Helder komen en binnen een minuut staan ze bij de kassa. Kom daar maar eens om in Amsterdam…….

Dick Berts
10 november 2015 at 23:27
Op het terrein van het Scholtemuseum kunnen eventueel parkeerplaatsen aangelegd worden. Zelf vind ik het wel een goeie vraag van Andries Pruiksma, want de buurt moet geen last van het museum gaan krijgen! Ik kan uit eigen waarneming melden, dat Rob Scholte een uitstekend contact heeft met de buurt. De weinige keren dat ik in het museum ben, zie ik altijd buurtbewoners langskomen in het museum voor een bakkie.

Danny
11 november 2015 at 02:02
Laten we eerst eens discussiëren waarom het Rob Scholte museum perse in het postkantoor moet blijven. Er zijn zoveel andere locaties die mooi en goed toegankelijk zijn. Als je het hart van Den Helder wil opknappen zou ik beginnen met de totale omgeving rondom het station. Een eerste indruk is van groot belang en als je nu het station uitloopt zou je rechtstreeks omkeren. Nu is het station letterlijk een eindstation… maar bij buitenkomst hoor je direct de ‘uitnodiging’ te zien.

pietjepuk
11 november 2015 at 07:31
Goed punt, ik denk dat het van belang is dat Rob Scholte behouden blijft voor Den Helder maar waarom zo vasthouden aan een oud postkantoor waar je zoveel meer kan doen met die ruimte. Wat een mooie entree van Den Helder zou kunnen/moeten worden. Als het echt de moeite waard is willen mensen wel een stukje om. Er zijn meer panden die leegstaan/komen in Den Helder. Dus als iedereen het eens is dat Rob thuis hoort in Den Helder dan is alleen het probleem een geschikte locatie voor hem te vinden. Laten we dan iets ruimer kijken dan alleen het voormalig postkantoor. Mogelijk ook richting oude rijkswerf waar het marine museum en reddingsmuseum al gevestigd zijn. Parkeerplaats genoeg en 24/7 genoeg te doen.

Danny
11 november 2015 at 17:35
Ik gun Rob het allerbeste met zijn museum.. maar dat hoeft niet altijd te gaan zoals één iemand het graag zou willen zien. Maak een nieuwe start met elkaar en wees bereid compromis te sluiten.

Gertjan
11 november 2015 at 20:27
Yes … Sinterklaas en de Kerstman zijn vroeg met cadeaus, en wat voor cadeau voor Den Helder een heus echt internationaal erkent kunst museum, eindelijk. En gelijk doorpakken want dit kan echt geweldig worden, een fantastisch pand, mooie wederopbouwarchitectuur, met Rob Scholtes verzameling er in. Ik had geen vertrouwen in de lokale politiek, en tot op heden nog blijft dat zo, maar dit gaat wellicht verandering brengen. Een opsteker voor de stations omgeving en hopelijk gaat het door.

Dick Berts
12 november 2015 at 06:39
Het Nollen project van Ruud van de Wint heeft ook absoluut internationale allure. Ook daar gaat van alles mis en ook daar loopt het niet meteen storm met bezoekers. Het is ook volkomen belachelijk om dat zo snel te verwachten. Het krankzinnige geroep om een businessplan van Scholte is gelukkig wat minder aan het worden. Het is zo Hollands en zo Helders om niets te willen investeren, geen enkel geduld te hebben en te verwachten dat er toch meteen kruiwagens met geld uit komen. Maar ik garandeer je, dat de synergie die Van de Wint, Scholte en de Oude Rijkswerf over 10-20 jaar zullen hebben, Den Helder op de wereldkaart gaat zetten. Dan moet de landingsbaan van de Kooy verlengd worden voor de drommen Japanse en Chinese toeristen. Op dat laatste zit ik niet zo te wachten, maar deze projecten gaan eens de redding van Den Helder worden, als we ze niet vroegtijdig slopen. Want we zijn natuurlijk wel een stelletje boeren met zijn allen (ik voorop hoor, smiley).

Jantje123
12 november 2015 at 11:15
Eh, Den Helder niets willen investeren? Hoeveel geld is er geinvesteerd in Willemsoord? Het houdt een keer op natuurlijk. Den Helder is nu eenmaal geen rijke gemeente.

http://denhelderactueel.nl/2015/11/lokale-politiek-groot-voorstander-van-verkoop-postkantoor-aan-rob-scholte/

1 Comment

  1. Wat een enorme opsteker zou het voor Den Helder zijn als het Rob Scholte Museum in het oude postkantoor gewoon een bestaansfeit is. Als er iemand is die het gebouw goed kan beheren en tot een waardevol museum/ontmoetingsplaats kan maken, dan is het Rob Scholte wel. Want kijk maar wat hij er tot nu toe al van gemaakt heeft, een heerlijke plek waar je kunt ronddolen en je laten verrassen door de originele kijk van een groot kunstenaar. Hij laat zien dat je mag genieten van die dingen die met liefde gemaakt zijn, waar anonieme handen met vakmanschap en noeste arbeid bezig zijn geweest. Zijn eigen werk geeft je steeds een steekje van vreugde in je hart, omdat het net de wereld even een slag draait en je dankbaar bent dat je deze speelse les tot je mag nemen! Het werk van zijn vrienden, het is alles zó de moeite waard, dat het een raadsel is waarom de stad Den Helder niet al de rode loper voor hem heeft uitgelegd! Maar wie weet, misschien gebeurt dat nog wel, rode stoeptegels vanaf het station!

    Het is een heerlijk museum, zonder drempels, waar je je weer als een kind kan voelen! Het is vrolijk, verrassend en educatief. Het is met zoveel liefde gemaakt, verzameld en opgehangen, dat je je alleen maar dankbaar kan voelen dat er een kunstenaar is die dit alles, op deze schaal, met ons wil delen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image