Ronald Boutkan – In mei nieuw voorstel stadhuis

Den Helder – Het nieuwe voorstel voor de toekomstige huisvesting van de gemeente Den Helder komt in mei naar de gemeenteraad. Dat heeft het college de raad dinsdag per brief laten weten. Beantwoording van de vele raadsvragen laat echter nog even op zich wachten, daar hebben burgemeester en wethouders wat extra tijd voor nodig.

Overeenkomstig het bestuursakkoord 2015 – 2018 zijn eerder de vier vestigingsmogelijkheden voor het stadhuis bekeken. Het betrof de verbouwing van het huidige stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg en nieuwbouw op één van de locaties Halter Bellevue, Willemsoord of voormalig ’t Huys Tydverdryf. Op basis van het “Scenario-onderzoek Stadhuis Den Helder”, opgesteld door ICS adviseurs, koos het college in februari voor nieuwbouw op Willemsoord. Dat bleek namelijk veruit de goedkoopste oplossing. Gebruikmakend van twee bestaande gebouwen (Willemsoord 29 en 30) bleek dit de oplossing met de laagste investeringskosten en de laagste jaarlijkse exploitatielasten.

Zowel oppositie als coalitie uitte nogal wat bezwaren op deze keuze. De coalitie verzocht het college zelfs het plan voorlopig in te trekken en de raad nader en beter te informeren over de vier opties. “Daarom is vervolgens door de coalitiefracties, in overleg met ons, een verdiepingsslag op de scenario’s gemaakt”, zo schrijft het college. “Daarbij zijn de vier onderzochte locaties op hun haalbaarheid beoordeeld. Op basis hiervan bereiden wij een raadsvoorstel voor dat wij in de komende maand mei aan de raad voorleggen.”

Den Helder Actueel, 26 april 2016 – 17:16

Reacties:

Nico
26 april 2016 at 18:31
En het feest kan weer beginnen. Wanneer wordt men in Den Helder eens wakker!

Conny
26 april 2016 at 23:37
Als ik in de voorbije jaren de politiek, zeestad en woningstichting terug’google’ ,krijg ik het idee dat het hele stadhuis-gedoe al enige jaren terug voorgekookt is. Enige jaren terug is al een handtekening gezet voor het Halter Bellevue-plan. Tel daarbij op dat verkeerstechnisch gezien Willemsoord en Huize Tijdverdrijf onmogelijk gecombineerd kunnen worden met de in/uitstroom van Texelverkeer en het 2 maal moeten verhuizen voor de Bijlweg dan is mijns inziens de keuze al gemaakt.Maar goed;je weet het nooit hier in Den Helder. Ik wacht af in spanning.

Dick Berts
27 april 2016 at 04:51
De locale bouwmaffia kijkt uit naar de plannen, de burgers niet, maar die hebben niets te zeggen.

Fred
27 april 2016 at 14:53
De Gemeentelijke aannemer Woningstichting/ DOZY krijgen er al een natte droom van.

Fred
27 april 2016 at 08:01
Het is met dit Gemeentebestuur , hetzelfde als met de regering bij het referendum, ze willen geen NEE accepteren. De stadspartij heeft bij de afgelopen verkiezingen , een monster overwinning gehaald , omdat zij een Nee tegen een nieuw stadhuis in hun verkiezingsprogramma had. Destijds, waarschuwde ik al , dat er achterdeurtjes gezocht gaan worden , en mede door het kiezersbedrog van diezelfde stadspartij, om toch toch tot de bouw van een nieuw stadhuis te komen. Om toch steeds terug te komen met het plan voor een nieuw stadhuis, geeft het gemeente bestuur duidelijk hun minachting aan de burger aan , die geen nieuw stadhuis wil.

Simon H
27 april 2016 at 10:05
deel stadspartij Fred die is opgegaan in de vvd die wrijft zich in de handen met 10 zetels

Judge X
27 april 2016 at 11:10
Mooi gebouw daar aan de Bastiondreef 2,gister leek er wel een auto importeur te zijn gevestigd,maar dat was natuurlijk wegens de voorbereidingen van Koningsdag.
Normaal is het aantal geparkeerde auto’s zeer schaars,dus blijkbaar weinig emplooi aldaar.
Centraal gelegen (zo hoort dat met een stadhuis) en met veel ambiance.

Fred
27 april 2016 at 11:31
Bastiondreef Gemeentehuis?? sinds wanneer hebben ze dat geflikt??

Peter
27 april 2016 at 13:10
Begint het weer. Hoeveel tijd, energie en bovenal geld is er nu al niet ingestoken? Deze drie aspecten hadden beter aan belangrijker zaken kunnen worden besteedt!! Den Helder is een krimpgemeente, er gaat steeds meer digitaal aangevraagd worden, huidige stadhuis ligt mooi centraal tussen de wijken en het belangrijkste, het Rijk is voornemens alleen maar Gemeentes te accepteren die 100.000 inwoners of meer hebben!! Dus fuseren met andere Gemeentes waardoor het eventuele nieuwe Stadhuis niet centraal meer ligt, dus leegstand van een nieuw gebouw. Onbegrijpelijk dat Schuiling voortrekker is van een fusie met randgemeentes. Kennelijk gokt hij op twee paarden, of Burgemeester in Den Helder in een mooi nieuw Stadhuis of Burgemeester van de nieuw te vormen Gemeente in een mooi nieuw Stadhuis elders. Slimme jongen “onze” Koen.

Fred
27 april 2016 at 13:59
Ik begin meer te denken in de richting, van manipulator en slim, eerder listig.

Judge X
27 april 2016 at 20:13
Let op de ‘grap’ die ‘De Heere’ Schuiling na 45 seconden maakt bij agenda punt 5 : ‘Beëdiging en installatie van benoemde raadsleden’.
Zo’n figuur als Schuiling,is voer voor psychologen. http://gemeenteraad.denhelder.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2014/27-maart/19:30

Judge X
27 april 2016 at 14:18
Het is een brutale sociopaat.

Gertjan
27 april 2016 at 20:00
Zeer veel geld en heel veel energie, daar had de mooiste binnenstad van geheel Noord-Holland van gerealiseerd kunnen worden. Maar dat maakt Koen Schui-Ling met zijn coalitie niets uit, waardeloze binnenstad, geen werkgelegenheid en krimpgemeente, als er maar een protserig paleis komt. En de inwoners maar betalen, hoge gemeentelasten en algemene voorzieningen die alleen maar slechter worden. En de maffia van Den Helder, lees Woningstichting, doet natuurlijk ook mee, hoge uirzichtbedervende woontorens met onverkoopbare dure appartementen bouwen naast voorheen fijne woonwijken, waarbij de huidige bewoners riant kunnen creperen. Deze gemeente is gewoonweg door en door verziekt, en kiezen heeft geen zin want steeds komen dezelfde rotte appels in het bestuur. Een revolutie zou het tij kunnen keren, maar alleen als er ook niemand van de oude kliek terugkomt tot op het laagste niveau aan toe, dus alleen nieuwe personen die wel realistisch kunnen denken.

Fred
28 april 2016 at 08:05
De kiezers, dachten door op de stadspartij te kiezen, voor een revolutie te hebben gekozen. Niets bleek minder waar . Na een knallende overwinning , heeft de stadspartij ,die deze gewenste revolutie vorm kon geven, de kiezer verraden en de riante verkiezingsoverwinning weggegeven ,door over te lopen naar de oude partijen, die dood leuk hun oude speeltjes weer uit de kast haalden , wetende , dat de stadspartij een Pittbull zonder tanden is geworden, en gewoon als vijfde wiel aan de wagen terzijde geschoven kan worden.

Anton Hagen
27 april 2016 at 16:53
Uit het Helderse roddelcircuit het volgende:
De heer Reenders schijnt plannen te hebben om van zijn winkel in de Spoorstraat 1of 2 garages te gaan maken.
Nu maakt dat waarschijnlijk niet erg veel uit betreffende de uitstraling want de rolluiken zijn nu toch altijd dicht.
Zal mij benieuwen of hij daar een vergunning voor krijgt,denk het wel.
Want ons kent ons toch??
Of niet?

Fred
27 april 2016 at 17:08
Dat gebeurd gewoon . Kijk maar naar de nieuwe bestrating, die is geheel aangepast aan een inrit. Alleen nog even de rolluiken die Anton noemt vervangen door garagedeuren , en de garages zijn een feit.

qrap88
28 april 2016 at 10:35
En als het niet mag van de gemeente kan hij net als de Belgische Eric Vekeman een slimme garage maken… http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/opmerkelijk/slimme-belg-bouwt-onzichtbare-garagedeur

Bodelo
28 april 2016 at 10:13
Heeft dit iets met een nieuw Stadhuis van doen?

Jonathan
28 april 2016 at 06:28
De resterende tijd tot aan de raadsverkiezingen is onvoldoende om een nieuw kostbaar prestige paleis neer te zetten. Als U geen nieuw stadhuis wilt stem dan niet op VVD D66 CDA PvdA of Stadspartij maar op een andere partij van Uw keuze . U kunt dan die nieuwbouw voor de 2e keer tegenhouden .

Fred
28 april 2016 at 07:52
De verkiezingen, zijn pas over tweejaar. Tegen die tijd ,staat dat paleis van Koen er al ,als we niet nu al een stok tussen de spaken proberen te steken.

Jonathan
28 april 2016 at 08:10
De partij Gemeentebelangen den Helder heeft al een referendum aangevraagd hierover. Het zou goed zijn als de inwoners zich hierover zouden kunnen uitspreken.

Bodelo
28 april 2016 at 10:21
Als je alle berichten hierboven leest dan lijkt het of iedereen tegen een nieuw Stadhuis is. Dat is niet helemaal juist. Ik als (toen nog) stemmer op de Stadspartij vond het uitgangspunt van deze partij prima; ook kijken naar de goedkoopste optie.
Jammer in dit verhaal is dat de verbouw van het huidige Stadhuis opeens erg kostbaar blijkt te zijn (de cijfers fluctueren nogal). Het positieve daaraan is dat we eindelijk eens kunnen gaan kijken naar een visitekaartje, wat m.i. een Stadhuis hoort te zijn, voor onze stad.
En ik heb het al eerder geopperd; het wordt lastig om halter Bellevue in de huidige tijd met winkels te vullen. Hoe mooi kan het dan zijn dat daar een Stadhuis komt? En als je de bestaande plannen (bouw halter Bellevue) “samensmelt” met invulling Stadhuis kan dat m.i. voor een prima prijs gerealiseerd worden.
Enne, waarom gaat onze gemeente dan niet meteen huren in plaats van eigenaar worden? Scheelt ook weer flink wat centjes …

Zdwg
28 april 2016 at 10:59
Over visitekaartjes gesproken, wat voor soort gemeentehuis is een mooier visitekaartje voor een gemeente: een riant statuspaleis of een eenvoudig onderkomen dat aan redelijk eisen voldoet en dat laat zien dat de stadsbestuurders in financiële zaken goed weten prioriteiten te stellen en verantwoord met de schaarse financiële middelen omspringen?

Bodelo
28 april 2016 at 11:14
Dat laatste Hans. En dat kan heel mooi gerealiseerd worden in halter Bellevue. En dat hoeft echt geen paleis te worden, een mooi gebouw ter verfraaiing van onze binnenstad wat nota bene toch al gepland staat. Alleen wordt er nu een mooie invulling aan gegeven.
Want hoe je het ook wend of keert, het huidige Stadhuis moet gerenoveerd worden.

Fred
28 april 2016 at 13:28
Als halter Belleveu , nu wegens veranderde omstandigheden in de geplande vorm niet meer nodig is, maken we er maar een stadhuis van. Dan zeg ik , Dat hadden ze eerder kunnen inzien. Dan was de sloop en de nieuwbouw van de schouwburg ook overbodig geweest.

Bodelo
28 april 2016 at 15:03
Niet mee eens Fred. Voor een jaar geleden had niemand deze malaise in de detailhandel zien aankomen.
De plannen van Bellevue dateren van ver voor die tijd. Dat is gebruikelijk voor een dergelijk groot nieuwbouw project.

Fred
28 april 2016 at 20:50
Jeroen, de malaise , duurt al langer dan een jaar hoor. voor dik drie a vier jaar terug tekende de leegstand zich al af in de stad. Dus dit hadden ze aan kunnen zien komen . Temeer daar het zich ook landelijk manifesteerde.

Sjaak
28 april 2016 at 11:56
Ik denk echt dat iedereen in Den Helder tegen de bouw van een nieuw stadhuis is behalve de aanhangers van VVD CDA D66 PvdA. Laten de inwoners van Den Helder zich maar eens over dit onderwerp uitspreken door middel van een referendum.

Gertjan
28 april 2016 at 20:08
Misschien kunnen ze het stadhuis dan beter in Schagen of Alkmaar plaatsen, want daar gaat de gemiddelde inwoner van Den Helder liever naar toe dan naar het eigen armoedige stadscentrum om te winkelen. Of naast de Action op het Ravelijncentrum staat nog wat te huur, want ook daar komen de Heldenaren graag. De locatie van de voormalige schouwburg zou ook mooi zijn, maar om eerlijk te zijn, ik bezoek het stadhuis twee keer per tien jaar, voor een paspoort en een rijbewijs verlenging. Dus of het zoveel bezoekersaantallen trekt om het stadscentrum uit het slop te trekken betwijfel ik.
En mocht het stadhuis naar Alkmaar verhuizen, neem dan ook de gemeentelasten over want die zijn in Alkmaar aanzienlijk lager ondanks de betere voorzieningen dan in Den Helder. Voorbeeld, eenpersoonshuishouden Den Helder; afvalstofheffing 240 Euro en riool 157 Euro. Alkmaar; afvalstofheffing 158 Euro en riool 129 Euro (bron: http://www.cocensus.nl ). Zelfde HVC en zelfde Hollands Noorderkwartier, niet normaal toch dat verschil, en dat dankzij Koen Schui-Ling en zijn stadhuismaniakale coalitie die dus blijkbaar en eigenlijk al bewezen, schijt hebben aan de belastingbetalende inwoners, die liever een mooie stad hebben dan een protserig paleis.

Rebel
28 april 2016 at 21:18
Ik denk dat het verschil in afvalstoffenheffing voornamelijk zit in het feit dat Alkmaar praktisch geen transportkosten heeft.

Judge X
28 april 2016 at 23:16
Een stadhuis hoort binnen een grote gemeente centraal te liggen,dus voor alle inwoners makkelijk bereikbaar.
Het was daarom in het verleden geen slecht idee,om zich in een pand te vestigen wat gebouwd werd als bejaardencentrum,maar waar geen bewoners voor konden worden gevonden (corrigeer mij als ik het fout heb).
In de veertig jaar na deze miscalculatie,groeide Den Helder over de volle breedte richting het zuiden door,ook Julianadorp breidde zich in alle richtingen uit en Huisduinen ontkomt er blijkbaar ook niet aan.
Ga mij nu niet vertellen dat het gemeente bestuur weer naar het noorden verhuist moet worden,wegens miscalculatie van plan Halter Bellevue.
Regeren is vooruit zien?
Een ezel stoot zich in ’t gemeen niet tweemaal aan de zelfde steen?
Of is het gewoon megalomaan bouwgedrag van de Woning Stichting,die in navolging van dictator Nicolae Ceausescu en zijn bende,een stad met haar burgers in de greep houdt ?
Slopen,slopen,slopen,bouwen bouwen bouwen : ‘Ach,ik bid en smeek u,laat mij terugkomen in Den Helder’; boek uitgave 1997 ter ere van – en door 75 jaar Woning Stichting.
Nog 6 jaar,dan heeft WS weer iets te vieren.

Bodelo
29 april 2016 at 13:57
Wie heeft het over een miscalculatie van plan Halter Bellevue Judge?

Judge X
29 april 2016 at 14:50
Als het moeilijk blijkt om Halter Bellevue te vullen met winkels (zoals u dat eerder zelf aan gaf Bodelo),dan noem ik dat een miscalculatie.
Maar als Conny (reactie 2) gelijk heeft,dan kunnen we de naslagwerken van HZdwg er weer op los laten,om er andere termen aan te verbinden.
Blijft dat ik vind en ik denk vele met mij,dat een stadhuis centraal gelegen hoort te zijn binnen een gemeente; voor alle burgers makkelijk bereikbaar!

Fred
29 april 2016 at 16:23
De invulling van het plan, is nog niet eens bekend. Het enige , dat er winkels zouden komen, en dat hebben ze heel lang volgehouden , maar zelfs dat is nu niet meer te verdedigen met de vele leegstand in de stad en de nog nieuw te bouwen winkels in de Beatrixstraat. Zelfs boven de winkels van het plan weten ze nog steeds niet wat er moet komen. Er werd gesproken over woningen, dan weer over een parkeergarage, en nu weer over het stadhuis. Ze zitten gewoon met de invulling in hun maag.

Hotmail 2
29 april 2016 at 17:37
Grote kans dat men voor halter Belleveu rechts ingehaald word door de nieuwe woning wet. Men moet dan begonnen zijn voor 1 juli 2017.

Jonathan
29 april 2016 at 17:11
Ik verwacht dat het college van VVD CDA D66 PvdA en bijwagen gewoon weer met het oude Willemsoord plan op de proppen komt. Dan wordt het voor de bijwagen buigen of barsten

Hotmail 2
29 april 2016 at 17:40
Meerderheid van fractie en leden waren tegen uitzetten van bestaande huurders.

Jonathan
29 april 2016 at 19:38
Wat de leden van een bijwagen willen is voor het politburo niet spannend

Fred
30 april 2016 at 09:31
Zij komen er nu achter , dat zij hun riante positie hebben prijsgegeven. Van een ras Pittbull naar een Helderse Puienzeiker zonder tanden. Zelfs hun poot op tillen tegen het zittend bestuur kunnen zij niet meer.

http://denhelderactueel.nl/2016/04/in-mei-nieuw-voorstel-stadhuis/