Ronald Boutkan – Het goede voorbeeld

Het wordt weer stil in de winkelstraat. Niet omdat er, zoals vroeger, mooie televisie is op het enig beschikbare net, maar omdat we steeds minder reden hebben de binnenstad te bezoeken. Onderneming na onderneming sluit de deuren en er komt vooralsnog weinig voor in de plaats. En wat is het dan jammer dat zelfs de gemeente het winkelen buiten Den Helder promoot.

Het laatste slachtoffer in de strijd om de consument is V&D, ooit een machtige keten in een trotse Helderse binnenstad. Van de originele omvang is door de jaren heen al niet zoveel meer overgebleven, maar nu dreigen ook de laatste vierkante meters te verdwijnen. Nou ja, dreigt, wie gelooft nog in een wonder? Het filiaal aan de Beatrixstraat gaat dicht, daar twijfelt niemand meer aan.

En daarmee ontstaat een groot blok dat de komende jaren staat te verwaarlozen. Hoelang zal het duren voordat ook op deze ramen mensen in een dikke laag vuil de tekst ‘vies’ schrijven, zoals bij het naastgelegen De Block, waarvan sinds de sluiting de ramen niet meer zijn gewassen. Lieve gemeente, voor het aanzien van die zo geliefde binnenstad heeft u toch nog wel een paar tientjes over om eens per maand even die ramen te laten lappen?

De gemeente en verbonden partijen investeren veel geld om de binnenstad aantrekkelijker te maken. Ze roept al jaren te pas en te onpas dat de burger van Den Helder meer bij de eigen winkeliers moet shoppen. Alleen zo houden we de lokale economie sterk en kunnen we voorkomen dat nog meer mooie winkels sluiten. Goed advies, wijze raad, maar waarom houdt de gemeente zich daar zelf dan niet aan? De juryleden van de recente verkiezing Jutter van het jaar kregen als dank voor hun inzet een cadeaubon. Een lief gebaar van de gemeente, maar waarom een bon van Bol.com?

Den Helder Actueel, 12 januari 2016 – 13:33

tanta sidonia
12 januari 2016 at 14:56
foutje!!!!

Bodelo
12 januari 2016 at 16:15
haha, ja inderdaad. Een terecht wijzing is op zijn plaats voor wat betreft de cadeaubon.
Het ramen wassen spreekt mij ook wel aan. Liever nog een paar mooie stickers op de ruiten maar daar zal (na het kapsalon Oranje debacle) waarschijnlijk geen initiatief voor worden genomen.
Overigens merkte iemand in “die andere krant” middels een ingezonden stuk terecht op dat onze controleurs bijzonder veel heisa maakten over de raamstickers van kapsalon Oranje. (Het is niet aan mij om hierover te oordelen omdat ik de regels niet ken). Maar aan het einde van de Spoorstraat wordt het vervallen pand tegenover de Deka verbouwd. De ramen zijn dichtgetimmerd. En dit mag wel ………?

Fred
12 januari 2016 at 17:00
Daar, wordt de gehele gevel opnieuw opgemetseld. Ook worden er nieuwe kozijnen in het pand geplaatst. Het is inderdaad geen gezicht, maar het moet eerst lelijk zijn voor dat het mooi wordt, En het is maar tijdelijk . Als het nu permanent was , dan had je een punt. En voor wat het pand van De Block betreft , daar is nog steeds de eigenaar/beheerder verantwoordelijk voor. Nog niet zolang geleden, kreeg deze voor dat zelfde pand een dwangsom , om oude restanten van de reclame te verwijderen. Wat daar van te recht gekomen is weet ik niet.

Sievert Ahlers
12 januari 2016 at 22:31
De gemeente heeft zelf ook volop meegewerkt om de binnenstad leeg te krijgen.
Kijk naar wat voor publiekstrekkers naar Ravelijn centrum zijn gegaan.
Achter in de Spoorstraat staat ik weet niet hoeveel vierkante meter winkelruimte leeg.
Als daar een Action had gezeten was er heel wat meer aanloop in de straat geweest.
Waarom een zaak als BCC niet naar het centrum halen?
Een stad zonder een mooi,gevarieerd winkelaanbod is ten dode opgeschreven.

Fred
13 januari 2016 at 10:15
Er kan ook gezegd worden , dat de Gemeente de zaak gewoon heeft laten leegbloeden. Zo hoeven zij niet het volle pond te betalen voor de panden die zij op het oog hebben voor de stadsvernieuwing. Nu verkrijgen zij deze panden door de leegstand voor een habbekrats.

Bodelo
13 januari 2016 at 14:43
Sievert, het was een duivels dilemma; achterin de Spoorstraat staat veel leeg maar van verschillende eigenaren. Deze tesamen hadden misschien de Action qua oppervlakte kunnen bevredigen maar de Action had natuurlijk ook een fors eisen pakket. Logisch, als ik mij ergens zou willen vestigen zou ik dat ook doen ….
Maar “weet je nog”…….. het is OF hier OF we komen niet.
Daarnaast kan je BCC niet naar het centrum halen, net zo min als dat ik Crazy Chicken naar het Ravelijn centrum kan halen.
Ik ben het wel eens met je gedachte dat door de komst van o.a. het Ravelijn centrum de binnenstad een stukje leger is geworden. Maar dit centrum werd ontwikkeld toen de bomen nog in de hemel groeiden. Zaak is om nu als gemeente in te grijpen (daar waar dit kan) om ondernemers te stimuleren in het centrum te blijven en/of te komen.

Danny
13 januari 2016 at 07:39
Is er ooit een bijeenkomst geweest van alle grote verhuurders? Heeft de gemeente dat ooit geregeld? Lijkt mij namelijk dat een leegstaand pand aanzienlijk meer kost dan het oplevert. Misschien de komende tijd een gezamenlijke flinke huurverlaging zodat het weer interessant wordt voor (startende) ondernemers. Tis maar een idee..

Bodelo
13 januari 2016 at 10:06
Danny, ik ken een aantal lokale verhuurders. De huur die zij voor hun panden vragen is niet extreem zoals vaak gesuggereerd wordt. Ook zij zijn ondernemers en ook zij zien liever dat hun pand verhuurd is. Echter de grote beleggers zijn vaak eigenaar van de grote panden zoals De Block, Kroonpassage en V&D. Zij hebben veelal niets op met de stad waarin zij opereren. Het is vaak ook niet mogelijk om die in een bijeenkomst om tafel te krijgen.
Maar, je hebt wel een punt. Onze centrum manager had hier een veel actievere rol in kunnen spelen en moet dat alsnog doen.

RB
13 januari 2016 at 11:22
dan kunnen deze beleggings firma’s ook nog de leegstand als verlies boeken en van de belasting aftrekken……
daarom staan er zoveel grote kantoorpanden leeg, mooie aftrekpost voor sommigen…..

Bodelo
13 januari 2016 at 14:37
Een wijdverbreide illusie. Leegstand kost geld, hoe dan ook!

RB
13 januari 2016 at 21:21
als je genoegp panden of BV-s hebt is het altijd handig een paar verliezers te houden, raar maar waar….
als je mar 1 pandje hebt ja dan kost het je een vermogen als dit eegkomt,

http://denhelderactueel.nl/2016/01/het-goede-voorbeeld/

1 Comment

  1. Waarom een bon van bol.com? Dat is de enige bon die nog veilig is. De rest kan zo waardeloos worden.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.