Ronald Boutkan – Gemeente doet geheimzinnig over nevenfuncties college

Den Helder – Wat is het grote geheim dat niet mag worden onthuld? Wat doen onze collegeleden er in hun vrije tijd bij dat het daglicht niet kan verdragen? Het valt vast mee, maar gezien de houding van de gemeente ten aanzien van het openbaren van de nevenfuncties ga je het ergste vrezen.

De nevenfuncties van onze burgemeester en wethouders worden gewoon gepubliceerd op de website van de gemeente. Algemeen gebruik en niet vreemd, nevenfuncties horen ook openbaar te zijn. Eind juli bleek dat op denhelder.nl nog steeds de nevenfuncties van het vorige college stonden vermeld, hoogste tijd dus voor een update. Den Helder Actueel vroeg netjes aan de afdeling communicatie naar het actuele overzicht.

Het zou worden uitgezocht, maar het bleef stil. De vraag op 2 augustus dus nog maar eens herhaald en ook nu kwam als reactie dat het zou worden opgepakt. Op 13 augustus hadden we nog steeds geen antwoord en ook de site van de gemeente was nog steeds niet bijgewerkt. Zou er dan toch iets niet in de haak zijn, zoals een anonieme tipgever had gemeld? Wel werden we kort daarna gebeld door de afdeling P&O van de gemeente, met de vraag waarom we dit eigenlijk wilden weten. Nou, gewoon, omdat het openbare informatie hoort te zijn…

Openbaar!

Inmiddels is het 21 augustus, zijn we bijna vier weken na het eerste verzoek en hebben we nog steeds geen antwoord gehad. En dat via LinkedIn het een en ander valt te achterhalen zal best, maar is in deze niet van belang. De gemeente hoort de nevenfuncties van de wethouder te openbaren. Ze kunnen ook niet ‘niet bekend’ zijn bij de gemeente, want in de procedure die voorafgaat aan de benoeming tot wethouder dient de kandidaat-wethouder ze ook te melden.

Gelukkig heeft dit college een eigen wethouder van communicatie en is er tegenwoordig een algemeen e-mailadres en zelfs een algemeen persnummer voor de afdeling communicatie, zodat vragen snel bij de juiste persoon terechtkomen en dus ook snel worden beantwoord…

Den Helder Actueel, 21 augustus 2 18 – 12:46

Reacties:

Judge X
21 augustus 2018 at 13:12
Nou het zal mij benieuwen hoe voortvarend dhr. Duijnker dit op gaat pakken.
Mooie parameter….

Roel Prins
21 augustus 2018 at 15:27
Wouters doet iets voor de kustwacht

sukkels
21 augustus 2018 at 16:44
en feest visser doet iets in de horeca met s tom van de berg en kies kees schoenmaker zodat deze heren eerste keus hebben als er weer eens een top locatie te vergeven valt

Andrea
21 augustus 2018 at 21:05
Kunt u dit wat beter uitleggen?

Harry-Bobo
21 augustus 2018 at 22:09
Het zijn toch ambtenaren? Die doen toch niets?

HZdwg
21 augustus 2018 at 23:10
Er is een essentieel verschil tussen ambtenaren en wethouders, hebben een andere rol en een andere rechtspositie, laat je eens voorlichten, Harry!

Kobus
22 augustus 2018 at 11:03
Als na veelvuldig verzoek de Gemeente geen openbaarheid kan geven dan is er iets niet in de haak. Het stinkt dus.

tjitskebiersteker
22 augustus 2018 at 13:48
Misschien is het wel iets heel menselijks: een net beëdigd college, een enorme verhuizing en een vakantieperiode. Soms gaan de dingen dan fout. Binnenkort zal dit gerust opgelost zijn.

Anton Hagen.
22 augustus 2018 at 16:22
Respect Tjitske,prima dat jij nu je wethouder bent evengoed reageert.
Blijf dit vooral in de toekomst ook doen !!

Gekke Henkie
22 augustus 2018 at 16:24
“Ik verzoek den luisteraars dan ook om wanneer ze straks hunne legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als ze dat ook andere nachten doen. Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn.”

Judge X
22 augustus 2018 at 17:15
Hahaha…., nou ja met een weekje extra na het reces en het porren van enige ambtenaren, moet het toch wel lukken vanuit de nieuwe werkplek.
Tot dan moeten wij ons nog even verpozen met DHA.
“Goedenavond !” 😉

HZdwg
22 augustus 2018 at 19:12
Met een stadsbestuur dat niet kan bogen op veel vertrouwen is het misschien menselijk, maar zeker niet handig om het onkruid van het wantrouwen zo te laten woekeren.

Andrea
22 augustus 2018 at 21:06
Mevrouw Biersteker, uw college heeft zelf in de krant gemeld dat de verhuizing spoedig was verlopen. In slechts 4 dagen is er verhuist en op de maandag na de verhuizing zou iedereen weer operationeel zijn.. Dit was een officiele verklaring die oa aan het NHD is gegeven. Dus de verhuizing speelt hierbij geen enkele rol.
Ook is de gemeentesecretaris aanwezig geweest op de dag na de installatie van het nieuwe college, zoals staat vermeld in de besluitenlijst van de collegevergadering van 10 juli (na 10 juli zijn publicaties niet meer actueel). Dus de gemeentesecretaris had de documenten van de benoeming- en vertrouwenscommissie direct kunnen publiceren. En het blijft erg vreemd dat een journalist na zo lange tijd nog geen antwoord heeft gekregen.
En de vakantieperioden is wel de zwakste smoes. er is altijd wel iemand die een berichtje op de site kan publiceren. Want waarom kan er wel berichten worden geplaatst over het actuele nieuws, en niet een documentje met de achtergronden van de Wethouders…

Kobus
22 augustus 2018 at 14:45
Misschien….?? Soms dingen fout…?? Gerust..??

Loes Vermeer-lagerveld
22 augustus 2018 at 18:33
voor de beëdiging dient alles al bekend te zijn. de beoogde wethouders worden toch eerst gescreend. Alles is dus bekend althans dient bekend te zijn. Dan is het toch een kwestie van een druk op de knop voor het geven van de gevraagde informatie. Er is bij mij dus sprake van een helaas door de historie opgebouwde argwaan. …..er is wellicht weer wat aan de hand….

fdrk
22 augustus 2018 at 19:59
Of ??? , Moet de reeds in bezit zijnde informatie eerst nog “” geschoond”” worden , ten einde enig onrechtmatigheden nog te kunnen verwijderen alvorens het aan het publiek getoond kan worden.

Andrea
22 augustus 2018 at 19:57
Er moeten vast wel weer wat BV-tjes op andere naam worden gezet. Zodat niemand weet wat de wethouders achter de schermen echt doen….

Rasjutter
22 augustus 2018 at 22:45
Openheid en meer bij de burger staan, laat me niet lachen.

Henk van Kuijk
24 augustus 2018 at 00:49
Openbaarheid van bestuur: de gegevens over de tekorten nieuwbouw schouwburg zijn na ruim vier jaar nog niet boven water.

https://denhelderactueel.nl/2018/08/gemeente-doet-geheimzinnig-over-nevenfuncties-college/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=nevenfuncties
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kees+Visser
https://robscholtemuseum.nl/?s=Tjitske+Biersteker
https://robscholtemuseum.nl/?s=Remco+Duijnker
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+de+Vrij
https://robscholtemuseum.nl/?s=Heleen+Keur
https://robscholtemuseum.nl/?s=Michiel+Wouters
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pieter+Kos
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koen+Schuiling