Ronald Boutkan – Formateurs vol vertrouwen + L.O.S. – Formatie Helders college week 10 + Delano Weltevreden – ‘Beter’: Coffeeshop niet naar de Zuidstraat’ + Klein, maar niet onbelangrijk

Formateurs vol vertrouwen in goede afloop

Den Helder – Het lijkt stilletjes, maar het gaat goed met de formatie. Dat stelde formateur Hans Huibers zaterdag in het LOS radioprogramma De Week op Zaterdag. Afgelopen week zijn er drie lange gesprekken (zelfs een van zes uur) geweest tussen de zeven partijen. Volgens Huibers verlopen de onderhandelingen in een prima sfeer en is er alle reden voor optimisme.

“Er liggen stevige opgaven, er zijn discussies, maar er worden meters gemaakt. En we lachen ook”, verklapte Huibers. De formateur, die de Helderse politiek eerder ‘ziek’ noemde, constateert tot zijn genoegen dat de twee grootste partijen – Beter voor Den Helder en het CDA – elkaar diep in de ogen hebben gekeken en nu weer samen aan tafel zitten. Eerdere pogingen tot samenwerking strandden op een gebrek aan onderling vertrouwen.

Dat mag dan terug zijn, er liggen nog wel stevige opgaven op tafel en die zijn opgedeeld in drie grote blokken. Huibers: “Een blok, dat gaat over bestuurlijke vernieuwing, een blok, dat van doen heeft met de openbare ruimte, wonen, infrastructuur, de bereikbaarheid en de haven. En een derde blok over alles wat te maken heeft met het sociale domein en de vitaliteit in de stad. Daar ligt echt wel een aantal ingewikkelde thema’s.”

Parkeren

“We hebben een soort vierde categorie van ‘daar moeten we het ook nog over hebben.’ Die parkeren we even, maar de intentie er is om er met elkaar uit te komen. Want dat verdient de gemeente Den Helder. Dat er een bestuur komt dat stabiel is, wat een paar jaar door kan pakken, wat ook een aantal moeilijke keuzes zal moeten maken.”

Den Helder Actueel, 26 mei 18 – 17:52

Reacties:

RB
26 mei 2018 at 20:19
“Formateurs vol vertrouwen in goede afloop” ben blij dat er in ieder geval nog iemand vertrouwen in heeft, ik in ieder geval niet meer nadat de VVD er bij gevraagd is…..

Judge X
27 mei 2018 at 11:47
Oh en waarom niet ?
De VVD en jouw VVD-knuffelburgemeester, leveren al acht jaar waar jij blijkbaar steeds zo blij van wordt gezien je reacties.

Arie
26 mei 2018 at 20:27
Nou, kom er maar weer in Henk van K., met het vaste riedeltje…

Dick Berts
26 mei 2018 at 21:23
Maak Henk nou eens op argumenten af. Maar die heeft u kennelijk niet, of het ontbreekt u aan intelligentie. Wat u doet is echt ziek en het verziekt deze site compleet. Constant anoniem en laf zonder argumenten op de man spelen. Dat is het vaste riedeltje hier.

Rasjutter
26 mei 2018 at 22:59
Scholte zou het anders en beter hebben gedaan, vanuit de schuilkelder aan de Middenweg en iedereen die het anders ziet als Dick en Henk is gek.

strandloper
26 mei 2018 at 23:37
Helemaal mee eens Dick Berts, vooral met de zin “Wat u doet is echt ziek en het verziekt deze site compleet.” Kort geleden had ik daar genoeg van. Het voortdurend reageren met oneliners op zeer laag niveau slechts ten doel hebbend aangesprokenen te irriteren en te treiteren. Ik had in onparlementaire taal kritiek geuit op zo’n figuur. Het was voor de redactie voldoende mij onder curatele te stellen terwijl de ziekmakers gewoon door mogen gaan met het ten grave dragen van DHA. Klaarblijkelijk is de redactie daar ook op uit.

Dick Berts
27 mei 2018 at 02:20
@Strandloper. Voor Ronald Boutkan is dit gewoon afgrijselijk lastig. Vrijwel in je eentje zo’n site maken is een heidens karwij. En als je dan ook nog eens te maken krijgt met trollen die precies op de grens van trol/niet trol gaan zitten -wat trollen altijd doen, want daar zijn ze het meeste irritant- dan heb je als moderator een probleem. En waar leg je de grens? Bij onparlementaire taal dus. Dat is wel te begrijpen. Zelf vind ik die zuigende figuren veel erger dan een scheldend iemand, maar dat is persoonlijk. Authentieke boosheid is wat mij betreft geen probleem, treiteren om het treiteren zelf wel. Ik heb prachtige sites hieraan kapot zien gaan. De enige oplossing is gezamenlijk de trollen aanpakken. In parlementaire taal dus. Smiley.

Ed
27 mei 2018 at 09:41
Beste heer Berts, er spelen hier denk ik twee verschillende zaken; het inhoudelijke en de manier waarop inhoud wordt geëtaleerd. Zo kan Arie het misschien wel helemaal eens zijn met de inhoudelijke standpunten van dhr. Van K. Ik vind dat Arie netjes (en met een knipoog) aangeeft een beetje Henk van K. moe te zijn. Maar nou ben ik natuurlijk aan het invullen. Persoonlijk ben ik wel geïnteresseerd in meningen op deze site en niet zozeer in de persoon. Dus om Arie nou meteen ziek, niet intelligent en laf te noemen……… Niet chique. Als mensen echt over de schreef gaan, wordt dat meestal op het forum zelf wel gecorrigeerd. Dat hebben we bijvoorbeeld een aantal keren bij reacties van RB kunnen lezen.

RB
27 mei 2018 at 11:54
als je niet in het straatje van de R Zwolte knuffelaars spreekt dan ben je meteen een trol….. Smiley

Monique_K
27 mei 2018 at 12:21
@ RB, nee, een trol is iemand die vrijwel nooit met argumenten reageert maar op de man (of vrouw) speelt, soms gelardeerd met denigrerende flauwe woordspelingen.

RB
27 mei 2018 at 13:30
ah zoals die judge x eigenlijk continue doet dank voor de uitleg, duidelijk nu

Judge X
27 mei 2018 at 12:40
RB is geen trol, Rb is een ..oh nee dat mag ik niet zeggen, anders komt mij reactie niet door. 😀

RB
27 mei 2018 at 13:30
ah zoals die judge x eigenlijk continue doet dank voor de uitleg, duidelijk nu

Judge X
27 mei 2018 at 14:03
Gelukkig hoeft Judge X zich daar niet tegen te verdedigen. 😀

RB
27 mei 2018 at 22:05
en geeft het dus toe….

strandloper
28 mei 2018 at 01:03
Het dilemma van de redactie begrijp ik zeer goed Dick Berts. Ik ga daar verder ook niet over zeuren, ondanks het feit dat de trol eigenlijk diegene is die het dilemma veroorzaakt. Het is net zoiets als de witte boordencrimineel die legaal (?) aan het roven is en een criticaster die gebruik maakt van schuttingtaal wordt weggezet als een uitermate onfatsoenlijk persoon terwijl hij van “binnen” helemaal deugt maar van “buiten” niet zou deugen.

Hans
27 mei 2018 at 19:51
Dickie dickie, wat een vreemde uitspraak om iemand op zijn intelligentie aan te spreken.
Wanneer ik jouw reacties en de reactie van Henkie henkie er nog eens bij haal , moet ik eerlijk bekennen dat deze van een onwaarschijnlijk hoge intelligentie zijn. Bijna geniaal. Maar je weet ook waarschijnlijk ook dat de lijn tussen genialiteit en volstrekte gestoordheid zeer dun is. Ik heb bij jullie zo mijn twijfels.

Ad
27 mei 2018 at 15:05
hahahaha… ik dacht hetzelfde.
zag de plaat alweer overslaan en hetzelfde nummertje spelen. huil..zeur…schreeuw…scholte
maar zo te zien worden we weer genaaid… het oude pluche heeft z’n reet er weer ingedraaid en carlo kan roepen dat hij het toch maar weer voor elkaar heeft weten te brijen .
bedankt carlo…… voor het naaien van de burger door volop tegen de wil- en stem van de kiezer in te fietsen

Monique_K
27 mei 2018 at 11:42
Yeah right, ‘vol vertrouwen’ en bla bla .. hoe geef ik een uitvoerig antwoord zonder feitelijk iets te zeggen. Politiek op zo’n ‘best’.

Henk van Kuijk
27 mei 2018 at 12:19
Wat een voorrecht om reacties te krijgen, terwijl ik niet eens gereageerd heb! Maar om jullie toch even te bedienen: ik heb geen vol vertrouwen in formateurs die de wens van de kiezer vergeten, en – met Beter – de foute kant opgaan van kartel met bijwagen. De achterban zal opnieuw afstraffen, de les is niet geleerd. Verder lezen we hier gebakken lucht van vol vertrouwen.

RB
27 mei 2018 at 16:41
je vergeet R Zwolte er bij te halen

Monique_K
27 mei 2018 at 11:42
Yeah right, ‘vol vertrouwen’ en bla bla .. hoe geef ik een uitvoerig antwoord zonder feitelijk iets te zeggen. Politiek op zo’n ‘best’.

Henk van Kuijk
28 mei 2018 at 15:03
Het vertrouwen is enorm. Want, de fractievoorzitter van Beter voor Den Helder is op vakantie gegaan naar Ibiza. Tja, dat doen ze nou voor de verkiezingen nooit. Maar als de zetels binnen zijn, telt de kiezer niet meer zo. Geen haast, toch? Zo haal je het record “Langzaam formeren” wel. Hoewel, wacht es, ach nee, fractievoorzitter VVD en formateur onderhandelden in Turkije, dus heren formateurs, op naar Ibiza!

https://denhelderactueel.nl/2018/05/formateurs-vol-vertrouwen-in-goede-afloop

Formatie Helders college gaat week 10 in

Het schip met de nieuwe wethoudersploeg vaart nog niet. Maar het staat wel op stapel en er wordt voortvarend aan gebouwd. Met de formateurs Hans Huibers (foto) en Kees Boelema Robertus als de scheepsbouwmeesters. Het tweetal geeft leiding aan veertien onderhandelaars die namens zeven partijen aan een bestuursakkoord timmeren. Er liggen stevige opgaven, er zijn discussies, maar er worden wel meters gemaakt. En we lachen ook, verklapte Hans Huibers aan De Week Op Zaterdag (DWOZ). Het LOS-radioprogramma vroeg formateur Huibers naar de actuele stand van zaken rond de onderhandelingen tussen Beter voor Den Helder, CDA, VVD, ChristenUnie, Stadspartij, PvdA en de Seniorenpartij.

Het schip is nu van wal gestoken?, wilde het altijd nieuwsgierige DWOZ weten.

Hans Huibers door de telefoon: “Het is maar net welke beeldspraak u wilt gebruiken. We zijn voortvarend van start gegaan. We hebben deze week al drie volle avonden met elkaar gezeten, in een goeie sfeer en constructief. Wel kritisch want er zijn best een aantal knopen door te hakken. We zijn hard aan het werk.”

De formateur, die de Helderse politiek eerder ziek noemde, constateert tot zijn genoegen dat de twee grootste partijen – Beter en het CDA – elkaar diep in de ogen hebben gekeken en nu weer samen aan tafel zitten. Eerdere pogingen tot samenwerking strandden op een gebrek aan onderling vertrouwen.
Dat mag dan terug zijn, er liggen nog wel stevige opgaven op tafel en die zijn opgedeeld in drie grote blokken. Huibers: “Een blok dat gaat over bestuurlijke vernieuwing, een blok dat van doen heeft met de openbare ruimte, wonen, infrastructuur, de bereikbaarheid en de haven. En een derde blok over alles wat te maken heeft met het sociale domein en de vitaliteit in de stad. Daar ligt echt wel een aantal ingewikkelde thema’s.”

Zijn er geen punten ‘van oké hier gaan we niet uitkomen, die gaan we maar buiten een akkoord laten’?

Huibers; “We hebben een soort vierde categorie van ‘daar moeten we het ook nog over hebben.’ Die parkeren we even. Maar de intentie er is om er met elkaar uit te komen. Want dat verdient de gemeente Den Helder. Dat er een bestuur komt dat stabiel is, wat een paar jaar door kan pakken, wat ook een aantal moeilijke keuzes zal moeten maken.”

Wat is de moeilijkste keuze?

Hier valt de formateur even stil. “Hmmm, ik vind dit heel moeilijk te beantwoorden, want op alle terreinen liggen moeilijke vragen. Als je kijkt naar het blok over infrastructuur, bereikbaarheid, de financiële wensen rond de haven, dat is een ingewikkeld vraagstuk. En het is nog ingewikkelder als je dat moet afwegen tegen het sociaal domein, waar de financiën ook niet meer tot in de hemel reiken en waar je ook keuzes moet maken voor een solide begroting. Ik begrijp uw vraag maar ik vind het heel moeilijk om er eentje uit te pikken. Veel hangt ook met alles samen.”

Drie lange sessies van zes uur heeft u nu achter de rug. Hoeveel sessies denkt u nog nodig te hebben voor een eindresultaat?

“We hebben geen tijdpad met een einddatum gelegd. We hebben onszelf wèl de opdracht gegeven om meters, om vaart te maken. Snelheid ja, maar de zorgvuldigheid staat voorop.”

Tot nu toe is niemand boos weggelopen?

“Er is niemand boos weggelopen en zal ik u wat verklappen? Er is ook heel veel gelachen!”

O? U gaat zeggen dat er een nieuwe liefde is ontstaan? Dat zou mooi zijn in de zomer!

Huibers lachend: “Nee, nee, maar we hebben de laatste bijeenkomst wel in de trouwzaal gehad. Wat denkt u daarvan?”

Maandag 28 mei en vrijdag 1 juni gaat de formatie verder. De formateurs hopen komende week de contouren van een akkoord te kunnen opstellen.

L.O.S. Den Helder, 26 mei 2018

https://losdenhelder.nl/formatie-helders-college-gaat-week-10-in/

‘Beter’: Coffeeshop gaat niet naar de Zuidstraat’

Helderse Courant, 27 mei 2018

Helderse Courant, 27 mei 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Klein, maar niet onbelangrijk

Delano Weltevreden - Klein, maar niet onbelangrijk, Helderse Courant, 26 mei 2018

Helderse Courant, 26 mei 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=autobrand
https://robscholtemuseum.nl/?s=coffeeshop

1 Comment

  1. Loes Vermeer-Lagerveld. 28 mei 2018 op 13:24

    De mededeling dat over de coffeeshop gepraat moet worden, slaat weer nergens op. Er hoeft gewoon niet over gediscussieerd te worden. De formateurs dienen gewoon een vaststaand feit te vermelden aan alle partijen, te weten: plaatsing van een coffeeshop aan de Zuidstraat beantwoordt niet aan de door de raad vastgestelde 5 criteria, dus is het geen onderwerp van discussie of onderhandelen. Punt uit, verder niet over praten, dit is een vaststaand feit en daar verandert niets aan. Aan interessant doen op niets af heb ik een enorme hekel, opblazen en maar gewichtig doen ook….

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.