Ronald Boutkan – ‘Flauwekulmotie’ coalitie haalt taken weg bij burgemeester

Den Helder – De coalitie wil dat een aantal taken van burgemeester Schuiling wordt herverdeeld onder de wethouders. Een motie die hiertoe opriep kreeg maandagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad een meerderheid. De oppositie was tegen.

De motie stelde dat de profielschets van de burgemeester van Den Helder wel zijn competenties, maar niet zijn taken omschrijft. In de huidige collegeperiode zijn volgens de coalitie “een aantal taken bij de burgemeester ondergebracht, die niet tot zijn wettelijke taken behoren” en volgens de coalitie “afbreuk doen aan het boven de partijen staan”. Een voorbeeld is de portefeuille vergunningen en handhaving. Dat heeft een sterke binding met openbare orde en veiligheid en daardoor een politieke lading. Ook hoort Personeelszaken volgens de indieners van de motie bij een persoon te zitten en niet zoals nu, verdeeld over meerdere personen. Ook interne en externe betrekkingen en communicatie moeten in eerste instantie door de wethouders worden geregeld.

De motie riep het college op “de niet-wettelijke taken van de burgemeester te herverdelen onder de wethouders”. Het stuk kreeg een meerderheid, omdat alle coalitiepartijen (Stadspartij, Fractie Vermooten, ChristenUnie, Behoorlijk Bestuur, Vrije Socialisten en GroenLinks) voor stemden. De oppositiepartijen stemden juist tegen.

Niet chique!
“Absoluut geen chique voorstel”, stelde Peter de Vrij namens de PvdA. “Het heeft ongetwijfeld te maken met de herbenoeming en er dient blijkbaar ‘gram’ gehaald te worden. Portefeuilleverdeling is iets van het college en niet van de raad. Opnieuw is er nu wantrouwen vanuit de coalitie richting haar eigen college.” Volgens Lolke Kuipers is het juist hoog tijd “dat de profielschetsen van de raadsleden van een update worden voorzien, want er zijn een aantal raadsleden die volledig buiten hun boekje gaan”. Hij noemde de motie “idioterie” en vond dat de coalitie “de bijl in de voet van het eigen college zette”. “Een achterlijke motie”, aldus Kuipers. Ook Edwin Krijns (CDA) vond het “een flauwekulmotie”. “Het is een aangelegenheid van het college, zij kunnen zelf het beste de taken verdelen, kijkend naar de kwaliteiten die er zijn.”

“Ook in het vorige college zijn op een bepaald moment taken van de burgemeester overgeheveld naar de wethouders”, stelde Peter Reenders van de Stadspartij. “Het is niks nieuws, niks bijzonders. We willen juist voorkomen dat de burgemeester politieke besluiten moet nemen.” Dat zag Bob Haitsma (VVD) toch anders. “Kwalijk dat we na een besloten vergadering moeten lezen dat de burgemeester blijkbaar niet boven de partijen staat. Heel erg kwalijk!”

Het college zal zich dinsdag in de vergadering buigen over de motie.

Den Helder Actueel, 29 jun 15 – 20:18

Reacties:

dagobert
29 juni 2015 at 20:52
Het werd een keer tijd , dat het Kim gehalte van de schouders van de burgemeester wordt afgehaald. Ik heb helemaal niets meer met die man. Persoonlijk , had ik hem liever Burgemeester van de Razendebol zien worden, dan had hij tegen de zeehondjes kunnen blaffen. Nu kan hij nog zes jaar tegen het college en de raad blaffen, en die kunnen alleen maar mooi opzitten en pootjes geven.

Rebel
29 juni 2015 at 23:18
Het woord flauwekul wordt DE trendsetter van dit jaar. Zo’n beetje alles dat voortkomt uit de coalitie wordt afgedaan als flauwekul. Vooral dhr. Krijns van CDA maakte daar geen geheim van, ook niet richting de wethouders van de coalitie. Bijzonder, want dezelfde Edwin Krijns nodigde na de raadsvergadering van 1 juni ” het rationele deel van de stadspartij uit bij de oppositie aan te sluiten”.
Nu wordt de gehele coalitie als idioterie en flauwekul afgeschilderd. Het gaat de oppositie dan ook alleen maar om de zetels van een deel van de coalitie, niet om de mensen daarop.
Dhr. Reenders zijn betoog, namens de gehele stadspartij, was volkomen juist op de ingezette aanval.

http://denhelderactueel.nl/2015/06/flauwekulmotie-coalitie-haalt-taken-weg-bij-burgemeester/