Ronald Boutkan – College laat besluit renovatie stadhuis aan gemeenteraad + Bo-Anne van Egmond – Raad Den Helder mag zelf voorstel doen over renovatie van stadhuis

College laat besluit renovatie stadhuis aan gemeenteraad

Den Helder – Het college komt in december niet zelf met een concreet voorstel voor de renovatie van het huidige stadhuis aan de Drs F Bijlweg. Dat heeft wethouder Pieter Kos woensdag gemeld. Alle in de afgelopen maanden verzamelde informatie is inmiddels aan de leden van de raad gestuurd en zij mogen nu zelf zeggen hoe nu verder.

De opdracht van de raad was duurzaam te renoveren voor maximaal 9 miljoen euro. Kos zat aan bij de Commissie Begeleiding Renovatie Stadhuis, maar kwam niet op een lijn met de commissie. Volgens onderzoek in opdracht van het college is de gewenste renovatie niet mogelijk voor 9 miljoen, volgens onderzoek in opdracht van de CBRS kan het wel. Kos is duidelijk over deze tweespalt: “Bij de een weet je wat je krijgt, bij de ander weet je wat het kost.”

Voor het opgestelde programma van eisen voor de renovatie is volgens Kos binnen de raad veel draagvlak. Ook hebben veel ambtenaren goed meegedacht over hun toekomstige werkplek. De gewenste verhuizing van de afdeling Sociaal Domein naar het stadhuis is qua ruimte ook mogelijk, dus in principe staat niets de renovatie in de weg. Ware het niet dat commissie en college het oneens zijn over wat er nu wel en niet kan voor welk bedrag. “Daarom maakt het college geen keuze en komen we niet met een concreet raadsvoorstel”, aldus Kos. “We geven de raad alle informatie en dan moet de raad zelf maar een keuze maken.” Het college meldt er overigens wel bij hoe zij zelf over de opties denkt en geeft dus wel aan dat er volgens haar risico’s zitten aan het kiezen voor een renovatie binnen 9 miljoen.

Aanbesteding
Op basis van de beslissing van de raad moet een aanbesteding worden opgestart. Als de raad vasthoudt aan 9 miljoen komt er een aanbesteding waarbij gevraagd wordt welke partij het voor dat bedrag kan en wil doen. Een deel van het programma van eisen wordt dan als ‘minimaal’ gezien en aan de inschrijvers op de opdracht dan de vraag wat ze binnen het genoemde budget verder nog kunnen realiseren van de wensen.

Ondanks dat commissie en college het dus niet met elkaar eens zijn, verwacht Kos wel dat de renovatie binnen de gestelde termijn (voor eind 2017), dus ruim voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen) kan worden gestart. De verwachting is dat de raad kiest voor renoveren binnen 9 miljoen, omdat de CBRS tot nu toe een meerderheid van de gemeenteraad achter zich heeft. Op 19 december moet de raad de knoop doorhakken.

Den Helder Actueel, 30 november 2016 – 12:32

Reacties:

Roel Prins
30 november 2016 at 18:48
En dat betekent dat deze Raad het college van B&W huis moet sturen. Er is immers een onwerkbare situatie ontstaan waarin het college lak heeft aan een raadsbesluit.

Fred
30 november 2016 at 19:57
Ja, daar zegt u wat. Maar wie, in dit slappe kuiten zooitje heeft daar het lef voor!!!!. Er is al diverse malen geroepen, stuur ze naar huis . Maar niemand van deze clownsclub durft de knuppel in het hoenderhok te gooien.

strandloper
1 december 2016 at 00:37
De opstelling van het college komt neer op werkweigering. Een opdracht van de raad wordt niet uitgevoerd, omdat er volgens het college risico’s zijn. Te lachwekkend voor woorden. Dit college dient per direct ontslagen te worden. Kan de raad een dergelijke krachtdadige stap aan? Zo niet, dan zijn zij van hetzelfde slappe frikandelgehalte als het college.

http://denhelderactueel.nl/2016/11/college-laat-besluit-renovatie-stadhuis-aan-gemeenteraad/

Raad Den Helder mag zelf voorstel doen over renovatie van stadhuis

Den Helder – 9 miljoen en dan kijken hoe ver je komt? Of renovatie voor ruim 13 miljoen, en zeker weten dat het pakket van eisen volledig wordt uitgevoerd?

Dat is de vraag over renovatie van het stadhuis die op maandagavond 19 december voorligt aan de raad. Het college van burgemeester en wethouders doet gebruikelijk een voorstel aan de gemeenteraad, maar in dit geval niet. Het college geeft aan de raad een compleet informatiepakket, waaruit ze zelf een voorstel kunnen destilleren. ,,We geven wel onze mening wat bijvoorbeeld de risico’s zijn van de vaste prijs, maar de raad mag met een voorstel komen’’, zegt wethouder Pieter Kos. ,,Dat kan bijvoorbeeld door middel van een motie of initiatiefvoorstel.’’

Daarna gaat de aanbestedingsprocedure van start. Daarin worden ook afspraken gemaakt over de kwaliteit die de gemeente wenst voor de renovatie. ,,Het moet wat ons betreft zo dicht mogelijk bij het pakket van eisen liggen. Het pakket kan bij de organisatie op een groot draagvlak rekenen, ook omdat er door ambtenaren goed inhoudelijk over is nagedacht.’’

Wat de raad ook kiest, Kos hoopt vooral op één ding: ,,Dat we deze discussie kunnen beslechten. Het is allemaal niet zo ingewikkeld, alleen politiek gezien wel.’’

NHD, 30-11-2016, 17:43 (Update 30-11-2016, 17:43)

Reacties:

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
“9 Miljoen en dan kijken hoever je komt?” Is dit de tekst van de krant of van het college? Maar als er een bureau is dat aantoont dat het voor 9 miljoen kan, dan is deze tekst manipulatief, van een krant die braaf het college volgt, als vrijwel altijd. Geef eens echte informatie aan de burger en lezer, daar is de krant voor.

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article28812164.ece/Raad-Den-Helder-mag-zelf-voorstel-doen-over-renovatie-van-stadhuis?lref=SL_1

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image