Ron van der Laan & Rudger van der Meij – Werk Afsluitdijk duurt Langer, Wat Merken We? + PDF

Studio Roosegaarde – Lorentz Sluizen als Licht Poort (gif Rijkswaterstaat)

Sluis Complex Afsluitdijk (1) (foto Rijkswaterstaat)

Sluis Complex Afsluitdijk (2) (foto Rijkswaterstaat)

Ron van der Laan & Rudger van der Meij – Werk Afsluitdijk duurt Langer, Wat Merken We? (foto NHD)

Werk Afsluitdijk duurt Langer, Wat Merken We?

Opeens schuift de Overheid de Renovatie van de Sluizen op de Afsluitdijk op de Lange Baan. Wat merken we daar van, als Auto Rijders en Andere Gebruikers op de Dijk? Vijf Vragen.

(1)

Waarom gaat de Sluizen Klus Nu Niet door?

Om te Beginnen. er gebeurt van Alles op de Afsluitdijk. Aan de Waddenzee Kant versterkt Bouw Consortium Levvel het Dijk Talud met Nieuw Ontworpen Beton Blokken, en sinds 2020 wordt het Dijk Gedeelte van de Snelweg A7 Vernieuwd. Die Projecten liggen Op Schema. Dat geldt ook voor de Bouw van Twee Grote Pomp Gemalen bij Den Oever om Water Af te Voeren naar de Zee.

Maar de Nieuw te Bouwen Spui Sluis bij Den Oever, ook Bedoeld voor Water Afvoer, is voor Opdrachtgever Rijkswaterstaat een Hoofdpijn Dossier geworden. De Ontwerpers hielden Geen Rekening met de Golf Slag vanaf het IJsselmeer, die de Sluis Deuren zou kunnen Beschadigen. De Rekenfout zorgde voor Vertraging en Meer Kosten. Rijkswaterstaat en Levvel hebben daar Drie Jaar Lang over Gesteggeld.

Vrijdag is die Kwestie Geschikt. Het Rijk betaalt Levvel 238 miljoen euro Extra. Maar Onderdeel van die Schikking is, dat Levvel Niet Langer de Renovatie van de Bestaande Spui Sluizen – de WitteTorens’ uit de Jaren Dertig bij Den Oever en Kornwerderzand – uitvoert. Dat Deel wordt Opnieuw Aanbesteed. Levvel gaat in Geen Geval aan de Nieuwe Aanbesteding Mee Doen, meldt Rijkswaterstaat.

(2)

Is de Dijk daar door Later Klaar?

Dat kan Bijna Niet Anders. Volgens de Huidige Planning had het Aanpakken van de Spui Sluizen dit Kwartaal moeten beginnen, en dan was het Werk Pas Eind 2025 Klaar geweest. Eind 2025 is door de Overheid Altijd Genoemd als Oplever Tijdstip voor de Vernieuwde Dijk.

Maar Nu de Aanbesteding voor de Sluizen Nog moet Starten, laat staan de Renovatie, wordt dat Wel Erg Lastig. Minister Mark Harbers (Infrastructuur) durft Nog Niet te zeggen, wanneer de Spui Sluizen Nu Klaar zijn. Tegelijk valt Ook Niet Geheel Uit te Sluiten, dat een Andere Bouwer de Sluizen Sneller kan Renoveren, dan de Ruim Drie Jaar, die Levvel er voor Nodig Dacht te Hebben.

(3)

Wat kost dit Allemaal aan Extra Belasting Geld?

De Minister trok vorig jaar al 120 miljoen euro uit om de Tegenvallers rond de Rekenfout op te vangen. Met de Schikking van Vorige Week komt daar dus nog 238 miljoen euro bij. Dan zijn er nog Kwesties tussen Rijkswaterstaat en Levvel ter Waarde van Maximaal 87 miljoen euro, waarbij een Geschillen Commissie het Eind Oordeel moet spreken. De Rekening kan Hier Nog Beide Kanten Op Rollen.

Maar dan moet Nog Steeds Iemand de Spui Sluizen gaan Renoveren. Die Klus kost bij Benadering 100 miljoen euro. Alles bij Elkaar is het Hele Afsluitdijk Project, dat – na de Gunning van de Opdracht aan Levvel – in 2019 op 1,6 Miljard euro werd Begroot, Inmiddels Al Opgelopen tot 2 Miljard euro. Dat is dan Wel Inclusief Onderhoud.

(4)

Zorgt Dit Alles Nu voor Meer of Minder Verkeer Hinder op de Dijk?

Omdat bij het Opknappen van de Bestaande Spui Sluizen Één Weg Helft wordt Afgesloten, leidt dat Onvermijdelijk tot Verkeer Overlast. Daar valt Niet aan te Ontkomen, wanneer een Andere Bouwer de Renovatie gaat doen.

Deze Overlast begint Later, maar is Waarschijnlijk ook Later Voorbij, nu de Klus is Vertraagd. Tenzij de Nieuwe Uitvoerder het Sneller kan dan Levvel. Voor Fietsers en Wandelaars, die voor 2025 de Dijk willen over steken, is de Nieuwe Aanbesteding een Licht Puntje. Rijkswaterstaat weegt die Wens bij de Aanbesteding mee.

Bij de Bouw van de Nieuwe Spui Sluis bij Den Oever, een Onderdeel, dat Levvel blijft doen, worden ook Weg Delen Af Gezet. Deze Werkzaamheden waren Gepland tot in 2023. Levvel verkleint Nu zijn Eigen Rol op de Dijk, maar er zijn Nog Geen Aanwijzingen, dat de Nieuwe Sluis bij Den Oever daardoor Sneller Klaar is.

(5)

Een Groot Deel van de Omvangrijke Werkzaamheden zal naar Verwachting Eind 2022 worden Afgerond’, schrijft Minister Harbers aan de Kamer! Klopt dat dan wel?

Het Glas bij Harbers is Duidelijk Half Vol. Goed, de Dijk Versterking zal dan Op Orde zijn, net als de Weg Verbetering van de A7. Ook de Nieuwe Pomp Gemalen bij Den Oever zijn dan Klaar. Maar Wat Niet Af Is, is de Nieuwe Spui Sluis en de Renovatie van de Bestaande Spui Sluizen.

Afsluitdijk Manager Lukas Meursing van Rijkswaterstaat zei Eerder in deze Krant, dat bovendien de Keer Sluis (Waterkering) bij Kornwerderzand Niet in 2022 wordt Opgeleverd. Om maar Niet te Spreken van de Brug Vervanging en de Brede Sluis bij Kornwerderzand, een Klus van de Provincie Friesland.

Met Veel Werkzaamheden en Oponthoud wordt het Eerst Nog een Hete Zomer op de Dijk.

Noordhollands Dagblad, woensdag 25 mei 2022

https://digitalekrant.noordhollandsdagblad.nl/static/cci/index.html?epub=https://digitalekrant.noordhollandsdagblad.nl/cdn/premium/5dee150174a5ca24e750c4598f4c4976/web/OPS/cciobjects.json#/pages/30

PDF

PDF
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat | Rijkswaterstaat – Project Afsluitdijk, Ontwerp en Uitvoering, april 2018

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ron+van+der+Laan
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rudger+van+der+Meij
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rijkswaterstaat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ministerie+van+Infrastructuur+en+Waterstaat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mark+Harbers
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lukas+Meursing
https://robscholtemuseum.nl/?s=Daan+Roosegaarde
https://robscholtemuseum.nl/?s=Studio+Roosegaarde
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hendrik+Lorentz
https://robscholtemuseum.nl/?s=Levvel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bouw+Consortium
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bouw+Consortium+Levvel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Afsluitdijk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lorentz+Sluizen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Schut+Sluis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Spui+Sluis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Keer+Sluis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dijk+Talud
https://robscholtemuseum.nl/?s=Den+Oever
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kornwerderzand

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image