Roel van Leeuwen – Erfgoedstatus ’heilig’ + Henk-Jan den Ouden – Bezwaar tegen sloop + Marten Visser – Pareltjes + Ed Dekker – Toekomst monumenten Hollands Kroon onzeker

Erfgoedstatus ’heilig’ voor partijen

De Werelderfgoed status voor de Stelling van Amsterdam is heilig voor Provinciale Staten van Noord Holland. Coalitiepartijen PvdA en D66 gaven donderdag tijdens de commissie mobiliteit aan, dat de verbindingsweg A8/A9 deze status niet in gevaar mag brengen.

De provinciale politiek zit met de handen in het haar na een vernietigend rapport van Icomos. Dit orgaan, dat Werelderfgoed organisatie UNESCO adviseert, heeft de op tafel liggende varianten voor de verbindingsweg A8/A9 afgewezen.

Maar wat kan er nog worden gedaan om de leefbaarheid in Krommenie en Assendelft en de bereikbaarheid voor het verkeer naar de regio Amsterdam te verbeteren? “Dat is de million dollar question”, zei gedeputeerde Elisabeth Post, die met de handen in het haar zit en nu vooral duidelijkheid wil van Icomos en UNESCO op dit punt.

Post herhaalde, dat een nieuwe verbindingsweg absoluut noodzakelijk is. Light rail, metro, treinen en bussen bieden volgens haar geen oplossing. Tegelijk maakte ze duidelijk, dat ze graag de Werelderfgoed status voor de Stelling wil behouden.

Een meerderheid van de politieke partijen wil kost wat het kost vasthouden aan de Werelderfgoed status voor de Stelling. Iets, waarin de provincie al 22 miljoen euro heeft geïnvesteerd. Andries Tijssens (D66) noemde de status van de Stelling zelfs heilig. En Nico Papineau Salm (PvdA) zei, dat aan de status niet val te rommelen.

Wat hem betreft wordt er weer gezocht naar een alternatieve oplossing. Bijvoorbeeld een tunnel onder de Stelling door. Maar volgens Post heeft Icomos ook voor deze oplossing een barrière opgeworpen.

Zeker is, dat het project grote vertraging oploopt.

Noordhollands Dagblad, 30 november 2017, 21:32

https://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/erfgoedstatus-heilig-voor-partijen

Bezwaar tegen sloop stolp

Alkmaarse Courant, 6 juli 21018

Alkmaarse Courant, 6 juli 21018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Gemeenten zoeken pareltjes

Schager Courant, 21 augustus 2018

Schager Courant, 21 augustus 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Toekomst van monumenten in Hollands Kroon is onzeker

Dorpsstraaat 129 in Nieuwe Niedorp. Vanaf 1 juli geen provinciaal monument meer. En dan? (foto Ed Dekker:HMC)

Dorpsstraaat 129 in Nieuwe Niedorp. Vanaf 1 juli geen provinciaal monument meer. En dan? (foto Ed Dekker/HMC)

Anna Paulowna – Het lot van 21 provinciale monumenten in Hollands Kroon is onzeker. Deze objecten, meestal panden, verliezen per 1 juli hun beschermde status van de provincie.

Het is onduidelijk, of ze gemeentelijk monument worden. Als dat niet gebeurt, vervallen allerlei beperkingen voor de eigenaar.

De bezitter kan nog wel tot juli 2022 aanspraak doen op subsidie van de provincie voor onderhoud en renovatie. De raad van Hollands Kroon praat 28 maart over hoe om te gaan met monumentaal erfgoed.

Raad

Wethouder Theo Meskers: “De gemeenteraad beslist over uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst. Daar staat nu één object op. Welke criteria moeten gelden voor een monumentale status? Hoeveel geld komt er beschikbaar? Dat bepaalt de raad.”

Lotweg 20 in Anna Paulowna blijft een provinciaal monument. De provincie wilde ook deze boerderij schrappen van de lijst, maar de eigenaar maakte daar bezwaar tegen.

Cuypers genootschap

Het Cuypers genootschap probeert vier andere panden in Hollands Kroon gemeentelijk monument te laten worden. Deze stichting maakt zich daar al lang sterk voor, maar de gemeente vindt het te vroeg voor een beslissing.

Tegen de afwijzing heeft het genootschap bezwaar gemaakt. Maandagavond 25 februari is daar een hoorzitting over. Het zijn het oude raadhuis en de brandweerkazerne in Wieringewerf, het vroegere postkantoor in Hippolytushoef en gemaal Schagerkogge in Kolhorn.

Helderse Courant, 25 februari 2019, 16:54

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190224_58708264/toekomst-van-monumenten-in-hollands-kroon-is-onzeker

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=erfgoed
https://robscholtemuseum.nl/ed-dekker-aan-het-werk-voor-stolpen-alle-oude-molens-als-hulpje-richard-zut-zorgen-om-stille-stolpen/
https://robscholtemuseum.nl/rien-floris-status-aparte-nodig-voor-stolpboerderijen-heemschut-wil-piramides-van-polder-redden-ed-dekker-genootschap-blijft-jagen-op-gemeente-geen-voet-aan-de-grond-in-hollands-kroon/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image