Roel van Leeuwen – Bomen kap Schoorlse Duinen mogelijk minder rigoureus

Haarlem – De plannen voor de bomen kap in de Schoorlse Duinen vallen mogelijk minder rigoureus uit. In dat geval zouden de 14.155 handtekeningen van de tegenstanders niet voor niets zijn geweest.

Het pakket met de duizenden handtekeningen werd maandag door Joke Volkers, voorzitter van de Stichting ter behoud van het Schoorlse- en Noord Kennemer duingebied overhandigd aan voorzitter Hermen de Graaf van de Statencommissie voor natuur, landbouw & milieu.

Terwijl de leden van de stichting – gewapend met een dennenstruik, een harmonica en een spandoek met de tekst van het veelvuldig gezongen ’O Dennenboom’ – op de publieke tribune plaatsnamen, werd in de commissie vergaderd over het plan van Staatsbosbeheer. Die wil in drie fases 96 hectare bomen kappen, bovenop het al verbrande deel.

De bewoners voelen zich niet gehoord over de plannen en vinden dat bos van ’sublieme schoonheid’ dreigt te worden gekapt. Op aandringen van de commissie – met name GroenLinks deed een voorstel om te komen tot een alternatief plan – deed gedeputeerde Adnan Tekin – tot tevredenheid van de actievoerders – enkele handreikingen.

Zo wil hij met de bewoners in overleg over alternatieven voor fase 1 (de kap van 34 hectare). Al benadrukte hij dat hij zelf eigenlijk geen alternatief ziet. Ook zal er na de eerste fase uitgebreid worden geëvalueerd, waarna wordt gekeken of en hoe fases 2 en 3 worden uitgevoerd.

Volkers liet na afloop van de vergadering weten ’optimistisch’ te zijn. ,,Ze hebben uitgebreid de tijd voor ons genomen en verantwoording genomen voor de communicatie tot nu toe. We voelen ons gehoord. Ook gaan we met elkaar praten. We zullen kijken wat we voor elkaar weten te krijgen.’’


NHD, 27-2-2017, 16:40 (Update 27-2-2017, 19:19)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/metropool/article29037972.ece/Bomenkap-Schoorlse-Duinenmogelijk-minder-rigoureus_?lref=R3