Rob Vellekoop – #Catalonië laat zien hoe rest van Europa zich kan bevrijden + 15MBcn_int @15MBcn_int + Josep Manel‏ @masquemanu1966

#Catalonië laat zien hoe rest van Europa zich kan bevrijden

Morgen op 1 oktober 2017 zal Catalonië naar de stembus gaan ondanks de inzet van duizenden militaire politie-agenten, arrestaties van Catalaanse bestuurders en bedreigingen door de Spaanse minister-president. Kortom morgen gaat het erom spannen. De Spanjaarden zijn zelfs zo ver gegaan door meer dan 140 referendum websites en een app te verbieden met de locatie van de stembussen. Wat kunnen we hiervan leren. De onafhankelijkheidsstrijd biedt de burger, die steeds minder vrijheid krijgt, weer moed.

Grondwet

De Spaanse Minister-president vindt het referendum in strijd met de grondwet, al verbiedt deze wet een volksraadpleging niet. Maar het is duidelijk de machthebbers zullen de wet en regelgeving altijd naar hun hand zetten. Met andere woorden de afscheider in spe zal zich niet kunnen beroepen op de Grondwet om bijvoorbeeld Groningen of Limburg aan onafhankelijkheid te helpen.

Referendum

Het inzetten van een referendum om vervolgens de onafhankelijkheid uit te roepen is een gouden greep. Hiermee vraag je de burger om zijn mening en je betrekt hen bij het gebeuren. Sinds de Spaanse regering het referendum heeft verboden is de steun hiervoor onder de Catalanen juist gegroeid.

Grootte

Luxemburg is ook een onafhankelijk land, dus staar je niet dood op de omvang van het grondgebied of het inwoneraantal (Luxemburg 0,6 miljoen inwoners, Estland 1,3 miljoen)

Voorwerk

Catalonië is al vele jaren bezig met het verkrijgen van zelfstandigheid. Het helpt om een gemeenschapsbesef te ontwikkelen, daarnaast hebben de mensen een eigen taal en eigen tradities. Sinds de jaren 30 van de vorige eeuw streven de Catalanen autonomie na en sinds begin 2000 willen ze onafhankelijkheid.

Internet

Het internet is een belangrijk medium om mededelingen te verspreiden. Het belang is zo groot, dat de Spaanse regering de toegang tot talloze websites heeft afgesloten. Google heeft op rechterlijk bevel van Madrid de app (nog steeds beschikbaar buiten Catalonië op Google Play) verwijderd, zodat de Catalanen hun stembureau niet meer kunnen vinden via hun adres. Het stelde mensen in de gelegenheid om de locatie van de stembureaus te delen.

Intimidaties

De vastberadenheid van de Catalanen lijkt groot. De honderden burgemeesters, die in hun gemeente het referendum toestaan, dreigen een gevangenisstraf te krijgen. Een aantal uitvoerders van de regering Puidgemont belast met de organisatie van het referendum zijn opgepakt door de Spaanse justitie en later weer vrijgelaten. Hen hangt een jaren lange gevangenisstraf boven het hoofd vanwege ‘opruiing’ en opstand tegen de gevestigde orde. Dit geldt tevens voor de demonstranten in de straten van Barcelona, die de agenten beletten bij het oprollen van de organisatie voor het referendum (straffen van 4-8 jaar voor de demonstranten en 10-15 jaar voor de leiders, volgens de Spaanse strafwet).

Het enige, dat de Catalanen voorlopig echter willen, is hun stem uitbrengen. Kijk naar de onderdrukking van de vrije meningsuiting in de democratie Spanje. De Catalanen wordt te kennen gegeven, dat zij dit niet mogen doen. En dan is hun onafhankelijkheid zelfs nog niet aan de orde geweest. Gewoon vrijheid van meningsuiting, dat is in het geding.

Het uiteen vallen van Europese landen in onafhankelijke ministaatjes is een prima oplossing voor de al maar uitdijende macht van Brussel. Andere regio’s zullen waarschijnlijk het Catalaanse voorbeeld willen volgen en van deze ontwikkeling een trend maken. Denk aan Baskenland, Schotland, Tirol, Limburg en andere opstandige gebieden. Van daar uit zouden deze landen dan weer kunnen worden teruggebracht tot kleine gemeenschappen als tegengif van de concentraties van macht, die wereldwijd de toon aangeven.

We gaan een spannende tijd tegemoet, waarbij de grootmachten invloed zullen gaan kwijtraken als zij grondgebied moeten inleveren en inwoners zich gaan afscheiden. Waarom zou een provincie als Groningen, jarenlang uitgeknepen door Den Haag en als paria behandelt, niet zich kunnen afscheiden van Nederland als zij dat willen?

De Lange Mars, 30 september 2017

http://delangemars.nl/2017/09/30/catalonie-laat-zien-hoe-rest-europa-zich-bevrijden/

15MBcn_int @15MBcn_int

Spain’s democracy

#CatalanReferendum

Twitter, 1 okt. 2017 – 10:35

https://twitter.com/15MBcn_int/status/914408327320342530

Josep Manel‏ @masquemanu1966

#referendumRAC1 Exigim l’aplicació de:
Art 7 del tractat de la UE

“Suspensió de l’Estat membre que faci ús militar contra la població”

Twitter, 1 okt. 2017 – 11:49

https://twitter.com/masquemanu1966/status/914426995974590465