Rob van de Pas – HELDHAFTIGE HETTY

Het zal je maar gebeuren. In 2008 solliciteer je naar het burgemeesterschap van het meest pluriforme yuppen dorp aan de Noordzee. Je bent vrouw, lid van Groen Links en hebt bestuurlijke ervaring opgedaan in Leeuwarden. Lastig? Nou ja, dit dorp heeft wel een geschiedenis met linkse of links-liberale burgervaders. De lokale liberalen mochten slechts ‘tussen pausen’ leveren als er bestuurlijk wat aan de hand was. Noem ze maar de Wiegeliaanse puinruimers.
De VVD’ers zaten dus al een lange tijd te vlassen op de belangrijkste positie in het Bergense gemeentehuis. Een echte liberaal, met alles erop en eraan. Een balletje in een blauwe blazer of een charmante doch bekakte Burberry bitch. Wat maakt het uit?
Toch benoemde op 22 januari 2008 de gemeenteraad de toen nog 54 jarige, in het Gooi geboren, Hetty Hafkamp unaniem tot burgemeester van dit dorp. Dat was wel een schok, want er waren ook kandidaten uit de bekende hoek, waar alle politieke baantjes in de regel naar toe gaan. De liberalen hadden zelfs een hoogopgeleide vrouw met veel landelijke politieke ervaring en Surinaamse roots benaderd om het dorp te gaan besturen. Wat kon er nog misgaan? Er ging niets mis, maar Hetty werd wel onze nieuwe burgermoeder. Zij zou als primus inter pares het dorp bestuurlijk in rustig vaarwater brengen en de komende twaalf jaar met haar beste krachten Bergen nog steviger op de kaart gaan zetten. En zo geschiedde.
Maar in 2009 werd het rustige vaarwater omgezet in vurig bluswater en haalde de drie aaneen gesloten kustdorpen meerdere malen het landelijke nieuws. Niet omdat opa Houtenbos 100 jaar of de firma Busker hofleverancier zijn geworden. Nee, Bergen stond letterlijk op de landkaart; met kleine en grote vlammetjes in het duin en bosgebied. Wat we toen nog niet wisten is, dat Bergen bijna twee jaar lang zou worden geteisterd door de geesteszieke misdragingen van enkele vandalen of pyromanen. Elke keer weer gingen de semafoons van de lokale brandweermensen af. Even later werd de burgemeester ingelicht en koortsachtig overlegd naar welk niveau de commandovoering moest worden opgeschaald. Het geluid van de brandweersirenes werd door steeds meer inwoners ervaren gelijk het luchtalarm voor mensen, die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. ‘Nee hé, daar gaan we weer..!’ was de veelgehoorde opmerking als de Bergense brandweer door het centrum van het dorp ging. Ook de kritiek op politie, justitie en lokaal bestuur nam toe.
Bijna dagelijks was het raak en die onverlaat liep maar frank en vrij rond in ons kostbare natuurgebied de vele vuurtjes op te stoken. Maar ondanks de heftige branden en hoogoplopende emoties en irritaties hield Hetty Hafkamp haar hoofd koel. Ze kon niet alles, wat ze wist, delen met haar inwoners, maar ze behield overzicht en kalmte. Ze beantwoordde alle vragen van bewoners, ondernemers, pers en toeristen. Vanuit het vliegtuig, op haar zomerslippers, direct naar het crisiscentrum. Niet alleen in goede, maar ook in barre tijden, stond Hetty haar mannetje. Emotioneel, warm, betrokken, daadkrachtig, soms streng, maar altijd rechtvaardig. Hetty Hafkamp was toen mijn HELD. Het zal je maar gebeuren…!
Nu, 2018! Zeven jaar na de grote Bergense branden staat de boel wéér in de fik. Maar nu in de overdrachtelijke zin van het woord. Een uitslaande en zeer grote brand op bestuurlijk en politiek niveau. En waar is mijn heldhaftige brandweercommandant van weleer…? Ze staat er midden in. Niet met bluswater, maar met de meest brandbare en explosieve combinatie van politieke factoren, die er voor handen is. Natuurlijk, het is niet allemaal haar schuld, maar ze is wel volledig verantwoordelijk voor de politieke en bestuurlijke regie in ons dorp Bergen. Die regie lijkt mijn heldin van weleer nu volledig kwijt en die krijgt ze met de beste bedoelingen ook niet meer terug. De geest is uit de fles. Het is helaas een zwart geblakerde kroon op een mooie bestuurlijke loopbaan. Maar zorg ervoor, Hetty, dat je tijdig via de voordeur het gemeentehuis verlaat. Neem vandaag nog zelf dat laatste beetje regie in handen en voorkom, dat je door een stelletje politieke minkukels of publieke lawaaimakers naar de brandstapel wordt gedragen. In dit uitgebrande huis heb jij niets meer te zoeken, noch te vinden.

Facebook, zaterdag 1 december 2018

https://www.facebook.com/notes/rob-van-de-pas/heldhaftige-hetty/721691991537195/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hetty+Hafkamp

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image