Rob van de Pas – Diepte-interview met Burgemeester Hetty Hafkamp

Langs de meetlat van het Flesje…

Het Hof – De ontmoeting met burgemeester Hetty Hafkamp (61) vindt plaats op een van de meeste inspirerende locaties van de dorpskern Bergen. Een interview met Het Flesje gaat vooral over een eenzame fietstocht, het dorp Bergen en daarnaast nog een beetje over andere gebieden uit haar ‘kleine koninkrijk’.

Als ze kans krijgt wil ze nog wel een keer een avondje op stap met Mark Rutte, Barack Obama en Hillary Clinton. Is zich bewust van het feit dat ze haar eigen podium moet creëren om de communicatie met haar pluriforme inwoners te vinden. Ze vindt zichzelf extravert en is als burgemeester vaak rationeel; voelt wel vaak dat ze privé introvert wil zijn en de emotie opzoekt. Opereert bij voorkeur intuïtief en zegt een gevoelsmens te zijn. We spreken af dat we elkaar tutoyeren en dat het gesprek voorafgaand aan definitieve publicatie kan worden ingezien……! Waarvan acte!

Spannende plek hè voor een interview?

Hetty (lachend): Nou ja, ik vraag mij zelfs af of ik niet in overtreding ben op dit moment…? Maar wat is het mooi geworden zeg! Ik heb onlangs nog wel tegen Johan Wijker van het Hof gezegd dat hij een van de meeste kwetsbare plekken van het dorp heeft uitgezocht om te gaan ondernemen. Er gebeuren hier natuurlijk prachtige dingen. Ook dat sfeertje in Cinebergen is helemaal uniek…., en dan na afloop op de fiets in het pikkedonker naar huis.

Hoe kijk je aan tegen de ontwikkelingen hier op Het Hof?

Vooropgesteld dat ik heel erg blij ben met blooming zullen we voor de toekomst hier een goed plan moeten ontwikkelen waarin iedereen zich kan vinden! De grootste uitdaging is de verkeersdruk. Niet zo zeer de bezoekers aan het Hof, de filmliefhebbers of de wandelaars met honden. We gaan spoedig in overleg en bekijken waar we elkaar kunnen vinden.

We gaan het zien…! Hoe was je zomer?

Fantastisch! Ik ben half augustus gaan fietsen! Van Bergen naar Santiago de Compostella in het noordwesten van Spanje. Ik had zin in een hele lange fietstocht. Dat geeft mij een ongelooflijk gevoel van vrijheid. Tentje mee, kookspullen mee en voor en achter fietstassen. Ik heb ook de bekende Sint Jacobsroute gevolgd. Die begint namelijk in Haarlem en is 2610 kilometer lang. Routebeschrijving van uitgeverij Pirola in Schoorl op het stuur en gaan. Echt waar, een bijzondere en indrukwekkende ervaring en ik reed gemiddeld zo’n 90-95 kilometer per dag over heuvels, door bossen en zeer uitgestrekte vlaktes.

Met wie was je?

Alleen! Heerlijk… en jazeker, je gaat in gesprek met jezelf. Hele verhalen over van alles en nog wat. Maar soms denk je ook nergens aan, dan ben je alleen maar aan het afzien en denken hoe kom ik boven op de heuvel waar ik aan begonnen ben? Mijn twee kinderen hebben mij in het begin wel enkele dagen vergezeld. Eerst mijn dochter en aansluitend mijn zoon. Dat zijn ook liefhebbers van dit soort fietstochten maar konden gewoon niet langer tijd vrijmaken vanwege stage- en studieverplichtingen. Het was gevoelsmatig wel even een spannend moment toen ik daadwerkelijk in mijn eentje door moest.

Je bent eerder naar Rome gefietst en nu naar Santiago! Wat heb je met deze katholieke plaatsen?

Nou, ik ben noch katholiek en noch pelgrim en het ook niet geworden! Maar, de trip heeft wel iets speciaals. Zeker in het Spaanse deel van de tocht. Je ziet er heel veel wandelaars en die zijn allemaal op een of andere manier bezig met de pelgrimsroute. Dat gaf een bijzonder saamhorigheidsgevoel. We waren dus blijkbaar allemaal op weg naar Santiago.

Vlak voor de Spaanse grens heb ik mijn kampeerspullen wat eerder teruggestuurd naar Nederland en ben op advies van een andere parttime-pelgrim gaan overnachten in plaatselijke auberges. Het leuke daarvan is dat je met allerlei onbekende mensen, noem het lotgenoten, in contact komt en daar ’s avond ook wat mee gaat eten en drinken. Dat zijn allemaal heel speciale ontmoetingen geweest; en de dag daarna gaat iedere weer zijn eigen weg…..

En dan kom je na 2600 kilometer Santiago de Compostella binnen! Wat gebeurt er dan met je?

Je bouwt zo’n tocht langzaam op. In het begin moest ik echt nog even los komen van de zaak! Ik moest letterlijk nog wat spanningshoofdpijn wegtrappen, maar binnen twee dagen had ik Bergen al een heel eind achter mij liggen hoor. Bij mij werkt het ‘naar buiten gaan’ middels wandelen of fietsen erg therapeutisch hoor en dan kan ik heel goed en snel ‘de boel de boel’ laten.

Maar goed, uiteindelijk kom je aan in Santiago. Dat is wel euforisch. Dan zie je weliswaar eerst dat smoezelige naambordje, wat ook wel weer een beetje een desillusie is. Toen een selfie gemaakt en naar mijn kinderen gestuurd en toe merkte ik toch dat ik ontroerd was. Jazeker, met tranen en al. Het was ook wel een ontlading na de wekenlange beproeving. Die overigens gelukkig zonder gekke dingen of pech is verlopen.

Dan ben je daar en maak je ook nog deel uit van het wielcircus van de Vuelta die op dat moment langskomt?

Dat was toch wel bijzonder. Ik ben gek op fietsen en ook op de grote rondes. Die volg ik graag op de voet. Ik doe niet mee aan allerlei poules hoor, maar via de TV wil ik wel alles zien en weten….

Uiteindelijk ben ik de stad ingelopen en vlak bij de Basiliek, waar Jacobus ligt begraven, mijn stempelboekje ingeleverd en de officiële oorkonde Compostela gekregen als bewijs dat ik met succes de pelgrimsroute heb doorstaan. Na een kort verblijf in de stad ben ik uiteindelijk op de trein gestapt, in de buurt van Biarritz voor een paar dagen een appartementje gehuurd en daarna, in alle rust, in een dag naar Nederland teruggegaan. Lang opbouwen en gedoceerd afbouwen.

Je had tijdens jouw trip contact met jouw twee kinderen? Maar niet met een partner?

Klopt, ik ben wel moeder maar ben niet getrouwd of gescheiden. Ik wilde destijds heel graag moeder worden en heb dat op mijn eigen manier ingevuld. Ik heb een dochter van 25 die net is afgestudeerd. Psychologie! Mijn zoon van 28 studeert geneeskunde en moet zich nu gaan specialiseren. Interne geneeskunde heeft zijn voorkeur. Ze hebben het erg naar hun zin met wat ze doen en ik heb het erg leuk met hen. BOM-moeder dus en de rest houd ik lekker privé! Maar ik ben daar niet principieel of heel rigide in. Nee, dingen lopen zoals ze lopen. Maar ik ben wel autonoom in de dingen die ik wil doen.

Geboren op 9 maart 1953 en getogen in Hilversum? Sterrenbeeld VIS!

Ja, de jongste van twee dochters. Mijn moeder was huisvrouw en mijn vader heeft zijn carrière afgerond als sluiswachter van schutsluis Het Hemeltje bij Overmeer in de gemeente Hilversum.

En ja (lachend), ik ben sterrenbeeld VIS, maar kan daar niet echt mijn karaktertrekken aan ontlenen. Nee, daar heb ik niets mee!

Dan mag je de wijde wereld in en ga je studeren in Leeuwarden aan de subfaculteit Groningen?

Begint dan ook het politieke bewustzijn te komen?

Ja, ik ging op een 24e naar Leeuwarden; daar Sociale Wetenschappen en gelijktijdig Frans gestudeerd. Daar in Leeuwarden ging wel een hele nieuwe wereld voor mij open. Bij ons thuis was praten over politiek namelijk een taboe. Dat gaf geen pas. Wel werd er door mijn vader vaak gesproken over wat rechtvaardigheid was en dat is iets wat bij mij erg sterk is ontwikkeld. Dat zit wel in mijn genen.

Als jonge studente kwam ik in Leeuwarden in aanraking met manifestaties en 1 mei-bijeenkomsten en dus ook studenten die lid waren van de PSP. Pas toen ik politiek actief werd ben ik ook lid geworden van een partij. Dat was Groen Links. Daarvoor wel sympathie voor de PSP, maar niet als lid.

Mag ik je 15 uitdagende keuzes voorleggen?

• Burgermoeder of burgemeester…?

Beiden! Toen met dat verschrikkelijk auto-ongeluk in Camperduin wilde en kon ik alleen maar burgermoeder zijn, maar toen met die duinbranden; dan ben ik de burgemeester….en dan is dat niet altijd van harte. Maar het moest wel. Ik heb daar heel veel van geleerd.

• Meewerkende voorvrouw of strategische bestuurder..?

Bestuurder!

• Reflectie of stellige overtuigingen….?

Reflectie! Met name mijn kinderen spelen hierin een rol…!

• Gezellig mensen-mens of autistisch ijskonijn….?

Gezelligheid hoor….!

• Liberaal ondernemersklimaat of directieve regelgeving…?

Het liefst een liberaal ondernemersklimaat……..!

• Terrasregels strikt handhaven of komen we er samen wel uit….?

Ik moet het uit kunnen leggen! Het moet logisch zijn. Kom maar naar het gemeentehuis om mij te overtuigen dat het anders is. Handhaven is voor mij geen doel op zich.

• Rood vlees of vegetarisch….?

Niet vegetarisch, maar rood vlees is het net niet voor mij.

• Werkvloer met mannen of liever met veel vrouwen……?

Absoluut met beiden!

• Hard bezuinigen of een betaalbare verantwoorde rentelast…?

Een verantwoorde rentelast….!

• Obama of Putin……..?

Obama!

• Rutte of Samsom……….?

Mark Rutte

• Hillary Clinton of Angela Merkel……?

Hillary Clinton

• Kunstenaarsdorp of kunstenmakersdorp…………..?

Kunstenaarsdorp…………!

• Kranenburgh; bodemloze noodzaak ….of het is wel goed zo…..?

Absolute noodzaak en zeker niet bodemloos…wat subsidiering betreft.

We staan aan de vooravond van de Kunsttiendaagse. Een prachtig en landelijk evenement. Daar kijk ik erg naar uit en Kranenburg speelt hier een belangrijke rol in. Het liefste zou ik 10 dagen als inwoner en niet als burgemeester van dit evenement genieten. Dat kan natuurlijk niet, maar zo voel ik het wel. Dat werkt zo lekker inspirerend.

• Avondje Cinebergen of liever thuis met je voeten op de bank…?

Allebei! Ik ga eigenlijk te weinig naar Cinebergen en ‘moet’ soms ook graag met de voeten op de bank. Maar voor een goede film in Cinebergen laat ik mij graag meenemen.

Verleden, heden en toekomst….!

Je bent nu in de transitiefase van je bestuurlijke carrière…! 6 jaar burgemeester en nog 6 jaar te gaan…?

Of ga je nog een keer naar een grote stad of naar Den Haag als Groen Links mag meeregeren?

Nou, ik kan je 100% garanderen dat ik mijn tweede termijn hier wil en ga uitdienen. Ik heb het ongelooflijk naar mijn zin. Heb geen enkele behoefte of ambitie om naar een grotere stad te verhuizen. Nee, ik ben dan ook heel blij met de benoeming voor een tweede termijn.

Als je nu terugkijkt op die afgelopen 6 jaar! Wat zijn de meest aansprekende momenten uit jouw eerste periode? Wat is HH-proof te noemen?

In de eerste periode waren de duinbranden wel de rode draad van mijn functioneren. Ik heb daar heel veel van geleerd. Werd zelfs uitgenodigd om in den lande als ‘natuurbranddeskundige’ spreekbeurten te houden.

Wat had je beter kunnen doen? Ik denk aan de Bankjes-affaire!

Tja, nou…..(denkt lang na)…..Als ik vooraf had geweten dat het zo’n hype ging worden, met dank aan één iemand, dan had ik misschien direct dag één de betrokken ondernemer op het gemeentehuis moeten uitnodigen. Wat mij dan verbaast is dat een hele gemeenschap, de media en de persoon in kwestie, daar bijna klakkeloos achteraan loopt zonder zich af te vragen hoe het werkelijk zit. Niemand, maar dan ook niemand heeft mij dat gevraagd. Het ging niet meer om de feiten maar om de permanente bevestiging van het beeld dat is ontstaan. Dat is niet alleen fascinerend maar feitelijk ook stuitend. Nou zou ik daar stevig op in kunnen haken, maar ik ga in mijn rol als burgemeester niet de barricaden op………! Dat past niet, dat hoort niet! Of het moet een echt een principiële zaak zijn die het dorp Bergen raakt of bedreigt….! In deze zaak vond men de emoties belangrijker dan de redelijkheid van de ratio…!

Een andere punt! Het vermeende stemmen ronselen van KIES Lokaal? Wat vond je van je eigen rol daarin? Je stuurde de ME naar de Hendrik stichting! Het werd ook een beetje een Groen Links affaire?

Hetty reageert nu fel! Zal ik je wat zeggen…! Groen Links wordt er nu weer bijgesleept. Ja, ik ben lid van GL, maar dat is een volstrekte bijzaak. Ik ben burgemeester van Bergen en sta boven alle partijen. Natuurlijk had ik het verhaal over het stemmen ronselen naast mij neer kunnen leggen! Wat denk je wat er dan zou zijn gebeurd en welke partijen bij mij aan de deur hadden gestaan? ‘’Hallo Hetty, hier is misschien wel sprake van verkiezingsfraude! Waarom heb je er niets aan gedaan..?” Ik kwam door de affaire in een spagaat en heb uiteindelijk een summier onderzoek ingesteld en bewust geen aangifte gedaan, om er geen opgeblazen rel van te maken. Maar dat had dus blijkbaar geen nieuwswaarde. Niets doen was voor mij absoluut geen optie….

In hoeverre heeft de affaire meegespeeld bij de mislukte herbenoeming van Alwin Hietbrink en de partij-switch van Odile Rasch? Er kwam ineens wel heel veel PSP in het college van het VVD-bolwerk Bergen te zitten?

Jammer, dat is wel een heel beperkte visie! Tja….., als ik bijvoorbeeld VVD-burgemeester was geweest dan had het wel eens een heel ander verhaal kunnen worden. Het is jammer dat ook hier de ratio verdampt en de sensatiezucht wortel schiet. Een zaak met enkel en alleen verliezers en dat vind ik spijtig. Mijn taak als burgemeester én als mens wordt gevoed door een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Verkiezingen moeten zuiver en eerlijk verlopen. Punt uit. Natuurlijk weet ik ook wel dat de politiek niet de meest ideale plek is om ‘eerlijkheid’ op de proef te stellen. Ik ben mij er van bewust dat die benadering mijn achilleshiel kan zijn of worden….!

Voormalig locoburgemeester Cees Roem, zijn bureau in het gemeentehuis is nauwelijks ontdaan van foto’s met allerhande VVD-prominenten, en hij openbaart zich, onder andere in De Flessenpost, als de grote oppositieleider terwijl hij 40% van zijn VVD-kiezers is kwijtgeraakt?

Ja…, wat moet ik daar nu wat van zeggen of van vinden? Geen commentaar! Nee hoor, je kunt aandringen wat je wilt. Ik zeg daar niets over! Alleen rond de handhavingszaak bij De Dikke Prins heb ik daar inhoudelijk op gereageerd. Ik denk alleen dat het slimmer is om direct bij mij aan te kloppen als er wat speelt. Mijn deur in het gemeentehuis staat altijd en voor IEDEREEN open……!

Helder! Hoe is de sfeer in het nieuwe college?

Sfeer is goed en er wordt hard gewerkt. Natuurlijk moeten de mensen hun weg nog even vinden. Het is een goede mix van ervaring en jong elan.

Hoe wil je Bergen in 2020 achterlaten? Hoe moeten de Bergenaren jou herinneren…?

Als een toegewijd burgemeester, lief, hartelijk, duidelijk, betrokken, doortastend, beslisser, energiek en ook graag een bron van inspiratie en gezelligheid………..

Welke steen ga je absoluut nog in de vijver gooien..?

Of we willen of niet! Er worden voor ons in dit dorp de komende 6 jaar nog wel wat ongevraagde stenen in de vijver gegooid. We zullen nog vaak met elkaar in dialoog gaan!

Wie zou je nu eindelijk eens een keer onder tafel willen drinken…….?

(lachend) ….Dat wordt lastig, ik denk dat ik als eerste onder tafel lig. Nee, hier moet ik mijn meerdere erkennen…! Bovendien heb ik hierin ook een bijzondere voorbeeldfunctie…..!

Wie of wat mag wat jou betreft met pek en veren het dorp uit…….?

Nee, zo ver laten we het niet komen ,toch? Daar ben ik niet van! Ik ben iemand voor en van de overleg-variant…….!

Tenslotte, met wie zou je nog wel eens een beschuitje willen eten…?

(Serieus kijkend) Ik zou met Jan Roos wel eens een keer een beschuitje willen eten. Ik ben wel nieuwsgierig naar zijn diepere drijfveren….! En wil dan ook met hem praten over het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen…….!

Mag ik je hartelijk danken voor dit gesprek!

Ja…, ik heb een hele leuke en onderhoudende middag gehad hier op Het Hof….!

Flessenpost uit Bergen, 12-10-2014 16:21

http://www.flessenpostuitbergen.nl/nieuws/diepte-interview-met-burgemeester-hetty-hafkamp/5525