Rob Scholte – Promesse de lʼile flottante

Aandeel in oplage – oplage 90 ex. – 1995
Techniek: Zeefdruk
Signatuur: Ondertekend
Edition: 51-100
Staat: Nieuw
Periode: 1990’s

Promesse de l’ile flottante
1995
Oplage Nr. 65/90
Gesigneerd door Rob Scholte, Le Président du Conseil artistique, en Tim Fris, Un Administrateur, te Avallon, le 1 janvier 1995 Zowel de voor- als achterzijde zijn bedrukt Voorzijde van papier is glanzend, achterzijde mat.
Zeefdruk op papier.
84 x 70 cm.
Dit door kunstenaar Rob Scholte ontworpen en gedrukte aandeel heet Promesse de l’ile Flottante, of wel Aandeel van het drijvende eiland in het Nederlands.
Au porteur enregistré émise pour la Maison de l’ile flottante, son érection, sa restauration et son exploitation située sur le Cousin, a Avollon/Méluzien, France d’une valeur nominale de Deux mille cinq cents florins (f 2.500,-).
Nog veel meer verklarende tekst achterop.
Waar het om gaat is het volgende. Scholte deelde met Fris de voorliefde voor de fraai ontworpen aandelen van rond 1900, die dienden om projecten met ambitie mee te financieren.
Plus Scholte zag een paralel tussen het uitgeven van prenten in een beperkte oplage en aandelen uitgiften. Eerder gaf Scholte monopoly geld uit: Sign of the times. Aandelen kunnen zich verheugen in zijn blijvende interesse.
Fris, voormalig directeur van de SDU en uitgever (Fresco Press, gaf onder andere Tartufo/Tartuffe uit, dat Scholte met Koos Dalstra en Lex Reitsma publiceerde; deze Fresco-uitgave werd in 1989 gekozen tot Best verzorgde Boek).
Fris bezat in Avallon/Méluzien een landhuis aan de rivier Cousin en nam zich voor op daarin gelegen eilandje een vakantiewoning annex gastenverblijf te realiseren.
Om dit te kunnen financiëren vroeg hij aan Scholte daarvoor een aandeel te onderwerpen met deze voorliggende zeefdruk als eindresultaat. Gedrukt in Scholtes eigen zeefdrukkerij, het van Paul Schouten, zoon van Wim Schouten, met Geert Lubberhuizen oprichter van De Bezige Bij in oorlogstijd, overgenomen Atelier Sericus in de Laurierstraat, luttele meters van de plaats delict.
Uitgegeven in een relatief kleine oplage van zestig stuks. Aankoop gaf ook recht op een aantal weken verblijf in het Maison de l’ile Flottante. Daartoe bevinden zich onder aan het aandeel coupon 1, 2 & 3. Vandaag de dag niet meer in te leveren. De status van de huidige Maison is onbekend, het gerucht spreekt van een fatale overstroming.
Het Réglement bevindt zich op de achterzijde van het aandeel.
Verrassend is de door Scholte gekozen decoratie, die de gestorven buit van een jachtpartij weergeeft: hert, wild zwijn, haas, fazant en patrijs.
De schaduwpartij links boven op foto ontstaat door het licht krullen van het papier.

https://veiling.catawiki.nl/kavels/11354161-rob-scholte-promesse-de-l-ile-flottante

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image