Rob Scholte op Kunstenaarsbal

UITGAAN & VRIJE TIJD | 21 mei 2015 | Door de Dichtbijredactie, Titia Hartvelt (De Echo)

AMSTERDAM – De werelden van beeldende kunst, fotografie, performance, theater, film, audiovisuele kunst en muziek komen bij elkaar tijdens het Kunstenaarsbal in de Stadsschouwburg. Zaterdag 23 mei ontmoeten kunstenaars en kunstliefhebbers en tonen galeries als Peter Klashorst Gallerie, Amsterdam Street Art en No Man’s Art Gallery werken van verschillende kunstenaars. Ook worden er diverse ruimtes gehost door kunstcollectieven als Eddie the Eagle Museum en LIMA. Bovendien treden er vele muzikale acts op waaronder Doppelgang en Orpheo the Wizard.

‘Op Het Kunstenaarsbal presenteren we met name het werk van jonge kunstenaars, terwijl we ook samenwerken met gevestigde namen uit de kunstwereld zoals Rob Scholte, Peter Klashorst, Ted Langenbach en Wibi Soerjadi,’ zegt initiatiefnemer Fela Donker (26). ‘Onze missie is om het publiek op een aantrekkelijke manier kennis te laten met kunst en tegelijkertijd jonge kunstenaars een podium voor hun werk te bieden. In die zin fungeren we als een platform voor de kunstenaars van de toekomst.’

Het Kunstenaarsbal start overdag al met een gratis toegankelijke expositie en wordt ’s avonds afgesloten met een feest verspreid over diverse zalen van de monumentale Stadsschouwburg aan het Leidseplein. Beeldend kunstenaar Rob Scholte, sinds de jaren 80 een van de bekendste Nederlandse kunstenaars, is eregast en opent Het Kunstenaarsbal. ‘Ik ondersteun dit initiatief van harte. Het is voor jonge kunstenaars vrijwel altijd een worsteling om een publiek te vinden en daarom is zo’n groot evenement als Het Kunstenaarsbal extra bijzonder en belangrijk,’ aldus Scholte. Tijdens het bal treedt ook meesterpianist Wibi Soerjadi op. Dat is een unicum, want het is de eerste keer dat Soerjadi zijn kunsten vertoont buiten de context van een klassieke concertzaal.

‘We zijn Het Kunstenaarsbal gestart om kunst op een toegankelijke manier te presenteren aan een breed publiek. Tegelijkertijd willen we een mooi podium bieden aan jong kunsttalent, terwijl we ook met gevestigde kunstenaars werken. Zo zijn we een plek voor iedereen die met kunst bezig is. Makers van alle generaties kunnen tijdens Het Kunstenaarsbal liefhebbers, curatoren, journalisten, de museumwereld en verzamelaars ontmoeten,’ zegt initiatiefnemer Fela Donker.

Als toevoeging op het programma heeft Het Kunstenaarsbal dit jaar een Open Call uitgeschreven voor jonge kunstenaars. Een commissie van curatoren, waaronder Stadsschouwburg-directeur Melle Daamen en Foam-curator Zippora Elders, selecteert de beste ingezonden kunstwerken. Vervolgens worden die werken tentoongesteld tijdens de expositie voorafgaand aan het avondprogramma.

Kunstenaarsbal 2015 in de Stadsschouwburg, Leidseplein 26, op zaterdag 23 mei. De expositie is van 13.00 tot 19.00 uur, het avondprogramma is vanaf 22.00 uur. Kaarten zijn beschikbaar via http://bit.ly/kunstenaarsbal2015.

http://www.dichtbij.nl/amsterdam-centrum/uitgaan-en-vrije-tijd/artikel/4015035/rob-scholte-op-kunstenaarsbal.aspx