Ronald den Boer – Rob Scholte Museum

25-11-2014, 10:00 (Update 25-11-2014, 10:00)

Ik mag dan als geboren Nieuwedieper tot in mijn vezels verweven zijn met deze stad, soms begrijp ik niets van Den Helder. Voor elke oplossing verzinnen we een probleem, bureaucraten maken de dienst uit en meten met twee maten is de norm.

Een lokale kunstenaar krijgt van de gemeente voor een euro een voormalige muziekschool. Diezelfde gemeente vertimmert voor dik 1,2 miljoen een watertoren en stelt deze vervolgens ter beschikking als woning aan een privépersoon uit Weesp (waarna ze handenvol geld kwijt is aan juridische procedures).

Die gemeente subsidieert het Reddingmuseum met bijna elf euro per bezoeker. Ze laat jarenlang mensen illegaal wonen in en bij kunstprojecten.

Maar als ze dan een uniek museum van kunstenaar Rob Scholte, die in binnen- en buitenland aandacht geniet, binnen haar gemeentegrenzen heeft, worden ambtenaren en wethouders ineens rigide en zakelijk.

Dan moet een draak van een gebouw als het oude postkantoor een commerciële huur opbrengen, moeten kunstenaars met zwaar doortimmerde businessplannen komen en moet kunst onbeheerd blijven, want het bestemmingsplan laat een dienstwoning niet toe.

Hoe help je kansen om zeep? Er was een nieuwe bestuurlijke wind in de stad aangekondigd. Dat windje is wel heel snel gaan liggen.