Rob Scholte met Henk Schiffmacher en Everard de Jong, hulpbisschop van Roermond, in Museum Vaals

MUSEUM VAALS

Museum Vaals is sinds eind april 2009 een nieuwe trekpleister in het mooie heuvelachtige Zuid-Limburg, een stukje buitenland in Nederland, slechts twee kilometer vanaf het drielanden-punt. De opening en inwijding van het unieke museum, indrukwekkend vol met heiligenbeelden, werden opvallend verricht door (tattoo)kunstenaar Henk Schiffmacher en door Monseigneur Everard de Jong hulpbisschop van Roermond.
Extra reden voor een onvergetelijk bezoek aan het museum is het feit dat Museum Vaals de trotse winnaar is van de Innovatieprijs van het VVV Zuid-Limburg.
Het naast Landal Hoog Vaals gelegen museum presenteert haar tentoonstellingen in een monumentale kloosterkapel met prachtige gebrandschilderde ramen en wand- en plafondschilderingen. In deze “kleurrijke kijkdoos” wordt de bezoeker overweldigend omringd door een unieke verzameling van ruim 200 prachtige heiligenbeelden met een hoogte van 1 meter tot wel 3,5 meter wisselend gecombineerd met hedendaagse schilderkunst.
De heiligenbeelden komen allemaal uit de periode en hebben allemaal hun eigen verhaal. De bezoeker zal zijn of haar eerste indruk bij binnenkomst niet snel vergeten. Het zal voor de bezoeker van het museum echt een ervaring zijn om door het gangpad naar het altaar te wandelen als ware het een catwalk tussen de heiligen.

MUSEUMCAFÉ
Tegenover Museum Vaals staat in het park het bijzonder sfeervolle museumcafé ´De Zwarte Madonna. In deze ruimte, met plaats voor ruim zestig mensen, waar men zit op antieke bidstoeltjes uit een Belgisch zusterklooster zijn verder een prachtige bar gemaakt van twee altaren, kerklampen, een biechtstoel en een rijk uitgesneden koorbank te bewonderen. De muren zijn geheel vol gehangen met oude religieuze prenten en er staan heel veel kleine en grote heiligenbeelden. Het geheel is voor velen een feest van herkenning. Men kan hier genieten van onder andere een kopje koffie of thee met een grote punt luxe Limburgse vlaai, een heerlijke koffietafel of een diner. Het geheel en dat geldt ook voor het prachtige terras heeft een warme uitstraling en samen met het uitzicht komt men hier helemaal tot rust.

KLOOSTERPARK
Ook in het bijbehorende park en het bos ter grootte van bijna 2 ha. zijn naast de oudste boom van Vaals verschillende oude en moderne heiligenbeelden te zien. In het mooie bos kan men heerlijk wandelen en kijken naar onder andere veertien grote en indrukwekkende Kruisweg-staties.
Er wordt met Museum Vaals op een breed publiek gericht. Enerzijds de liefhebbers van heiligenbeelden en andere katholieke kerkkunst en anderzijds de geïnteresseerden in de moderne kunst met uiteraard als meest belangrijke de verrassende combinatie van beide kunstvormen. Leuk detail daarbij is dat deze unieke collectie heiligenbeelden in het van oudsher katholieke Limburg staat, hetgeen ook veel toeristen in Vaals en omgeving aanspreekt.

Stichting Museum Vaals,
kunst met verbeelding
Eschberg 7, 6291 NK Vaals
Postbus 30, 6290 AA Vaals
31/43-3060080
31/6-53814523
info@museumvaals.nl
http://www.museumvaals.nl

Openingstijden

Museum:
Dinsdag t/m zondag
10.30 uur – 17.30 uur

Museum-cafe ‘De Zwarte Madonna’:
Dinsdag t/m zondag
10.30 uur – 20.00 uur

Groepen voor speciale tarieven en op afspraak.
Het museum is rolstoel-toegankelijk.

Toegangsprijs
Volwassenen € 5,00
Jaarkaart € 6,00 (slechts 1 euro meer)
Kinderen t/m 11 jaar € 2,50

10.30 uur – 20.00 uur

Groepen voor speciale tarieven en op afspraak.
Het museum is rolstoel-toegankelijk.