Rob Savelberg – Hotel pal voor Nederlands trots in Berlijn: Ambassade aan oog onttrokken

Berlijn – Het pronkstuk van Nederland in Berlijn, de prestigieuze door Rem Koolhaas gebouwde ambassade, is straks nauwelijks nog te zien. Het dertig miljoen euro kostende gebouw verdwijnt vrijwel geheel uit het zicht door de bouw van een hotelketen pal voor de ingang.

Terwijl bijna alle landen ter wereld vanwege de statusgevoelige Duitsers een imposante oprijlaan met een fraai zicht op hun ambassade hebben, speelt Nederland gedwongen verstoppertje. Vanaf de drukke Stralauer Allee zijn zelfs de nationale driekleur en de rood-wit-blauwe rookinstallatie al helemaal niet meer te zien.

Zelfs het mooie gedicht van Hendrik Marsman over Berlijn, dat nu op de blinde muur van de gevel prijkt, zal achter hotelramen verdwijnen. Het commentaar van de ambassade: „Misschien vinden we een huiseigenaar in de stad, die het gedicht wil overschilderen.”

„Dit is net zo stom als die nieuwbouw die ze achter de Muur bij de East-Side Gallery neerzetten”, zegt Berlijns stadsgids en festivalorganisator Peter Bijl.

Indrukwekkend

Hij wordt bijgevallen door zijn naamgenoot Marc Bijl, wiens kunstwerk in de ambassade hangt. „Ze hadden gewoon dat braakliggende terrein erbij moeten kopen. Het is een indrukwekkend gebouw, beetje lullig dat de entree nu anoniem is.” De artiest (43) vindt het ’erg calvinistisch’. „Wel geld uitgeven voor een duur gebouw en dan niet aan terrein eromheen.”

Het nieuwe hotel komt volgens archeologen op de oudste bebouwde plek van Berlijn, die al in de twaalfde eeuw werd bewoond.

De ambassade, die slechts voor driekwart af is, maakt het allemaal niets uit: „We wisten dat dit ging gebeuren. Maar Den Haag vond het geen noodzaak”, aldus een zegsvrouwe. Architect Koolhaas kon of wilde geen commentaar geven.

De Telegraaf, 14 mei 2016, 07.49 uur

http://www.telegraaf.nl/binnenland/25793593/__Ambassade_aan_oog_onttrokken__.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image