Rob Hoogland – Was Rembrandt een viespeuk?

Wie de Nachtwacht nog wil zien, moet zich haasten. Het schilderij der schilderijen zal niet lang meer in het Rijks hangen. De MeToo beweging heeft zich vast al in het misdadige leven van Rembrandt verdiept en zal dientengevolge niet rusten, voordat hij en zijn werk uit de vaderlandse geschiedenis zijn verbannen.

Pardon?

Rembrandt leefde 3 ½ eeuw terug?

Vergeet niet, dat Dustin Hoffman op dit moment karrenvrachten drek over zich heen krijgt – en zich daardoor op 80-jarige leeftijd (!) gedwongen voelt diep door het stof te gaan – omdat hij VIERENDERTIG jaar terug een stagiaire een paar tikken tegen het achterwerk verkocht, plus wat onwelvoeglijke woorden. En let maar op: dit is nog slechts het begin. Ze gaan nog veel verder terug in de tijd. Veel delicten verjaren in ons strafstelsel, maar zo’n kneep in de billen niet. Iets ergers kan een vrouw niet overkomen. Vraag maar in het feminieme paradijs Saoedi Arabië. Alle schoften, die er voor verantwoordelijk zijn, zullen tot in de eeuwigheid worden opgejaagd. Het zou mij niet eens verbazen als zelfs, met terugwerkende kracht, in het Hof van Eden schoon schip wordt gemaakt zodra feministische groeperingen met de bewering komen, dat Eva die appel niet aan Adam gaf, maar dat hij ‘m haar gewelddadig ontfutselde door haar te bepotelen.

Bepotelen: als er ooit een werkwoord was, dat in een paar weken tijd een nieuw leven werd ingeblazen, is dit het wel.

Viespeuk hoor, die Van Rijn. Echt zo’n alfa mannetje, zich likkebaardend schuldig makend aan seksueel machtsmisbruik. Saskia Uylenburgh had haar laatste adem nog niet uitgeblazen, of meneer sleurde het kindermeisje van zoonlief Titus tussen de lakens. Reken maar, dat het er hardhandig aan toe ging destijds. De arme vrouw heette Geertje Dircks en werd op haar beurt bij het vuilnis gezet, toen Rembrandt zich aan Hendrickje Stoffels vergreep, het nieuwe dienstmeisje. Ook weerloos, die Hendrickje. En toen werd ze, in 1654, hoogzwanger nota bene, ook nog voor de kerkenraad gedaagd, omdat ze ‘in hoererij’ met Rembrandt hokte.

Zo onrechtvaardig.

Op de brandstapel, die Nachtwacht!

Vernietigen, dat Joodse Bruidje!

Gekkigheid? Ik hoop het. Maar garanderen kan ik het niet. Wat met de Harvey Weinstein affaire als een terechte aanklacht tegen misbruik door machtige mannen begon, is inmiddels volledig uit de hand gelopen. Op een high school in San Francisco heeft het al tot gevolg gehad, dat wat ik vorige week op deze plek nog badinerend schetste werkelijkheid is geworden: zestienjarige leerlingen hebben daar te verstaan gekregen, dat hun partner tijdens een vrijpartij elke tien minuten ja moet zeggen op de vraag, of de daarbij toegepaste handelingen op basis van vrijwilligheid plaats vinden. Gebeurt dat niet, dan is er sprake van verkrachting.

En dat, dames en heren, was dan de liefde.

Trouwens, nu we het er toch over hebben: ik begrijp ineens, waarom Het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer zo vermoeid oogt.

Verscheuren, dat doek!

De Telegraaf, 3 november 2017, 18:36, Updated 23:21

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1040369/was-rembrandt-een-viespeuk