Rob Hoogland – Icoon

Denk nou niet, dat de kogels, die momenteel op Femke Halsema worden afgevuurd, uitsluitend van rechts komen.

Ik wijs bijvoorbeeld met enig genoegen op deze uitspraak, uitgerekend van de ultra softe theedrinker Job Cohen, nadat hij in de Hermitage het eerste exemplaar van Amsterdam en zijn iconen, de monumentale ode, die fotograaf Nico Koster in boekvorm aan de hoofdstad heeft gebracht, in ontvangst had genomen: “Ik begrijp helemáál niet, dat de huidige burgemeester hier niet aanwezig is.”

Boem, au.

Een precisieschot, midden tussen die nauwkeurig geëpileerde wenkbrauwen van mevrouw.

Tamelijk uniek, me dunkt, dat een burgemeester zo’n sneer van een van haar voorgangers krijgt, let wel: niet entre nous maar gewoon in de microfoon, zeker ook omdat de politieke kleuren van die twee niet veel van elkaar verschillen.

Al kan ik het wel uitleggen. De grote kunstenaar en fotograaf Nico Koster (78 inmiddels) was niet in dienst van de Volkskrant, Trouw of het Parool, maar van De Telegraaf. En dan is de agenda van een GroenLinks hotemetoot, wanneer een verzoek tot aanwezigheid bij zo’n bijeenkomst binnenkomt, ineens boordevol, zelfs wanneer háár Amsterdam het thema van het boek vormt.

Zo zie je maar, waar voor Femke Halsema de grenzen van de door haar partij via het bejubelen van illegalen en krakerstuig zo luidruchtig bevorderde inclusiviteit liggen. In de wetenschap, dat Ons Soort Mensen ruimschoots in de zaal was vertegenwoordigd, kon ik het in elk geval niet laten om na Cohens steek onder water een applaus in te zetten, een initiatief, dat met enige aarzeling door enkele tientallen anderen werd gevolgd.

Ze kunnen het niet, GroenLinksers, dat blijkt keer op keer. Ze kunnen domweg niet regeren. Al dan niet bewust laten ze die oogkleppen zitten, waar ze zitten. En dat geldt dus zelfs voor een van hun meest wereldse en meest vooraanstaande leden. Als bestuurders vergeten ze volledig, dat ze, wanneer ze eenmaal de macht in handen hebben, niet alleen leiding geven aan hun eigen volgelingen, maar aan het hele volk.

Eberhard van der Laan wist wél hoe het moest, Femke Halsema tot nu toe niet. Anders roep je niet – echt een krankzinnige uitspraak – dat moslims het in Amsterdam moeilijker hebben. „Wat jij, ome Gerrit in de Kolenkit?” twitterde ik meteen (ik had er ook „Wat jullie, keppeltjes dragers?” van kunnen maken). En anders beweer je niet, dat het boerka of nikab verbod zó niet bij Amsterdam hoort, zoals madame het formuleerde toen zij onthulde, dat dat verbod in haar gemeente niet zal worden gehandhaafd.

Aan de andere kant ben ik Fem wel dankbaar.

Er zijn opvallend veel wetten, besefte ik plotseling, die zó niet bij mij horen: de verkeerswet, de politiewet, de belastingwet vooral.

De Telegraaf, 26 november 2018, 18:16

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2844556/ik-ga-al-die-wetten-aan-m-n-laars-lappen

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rob+Hoogland
https://robscholtemuseum.nl/?s=Femke+Halsema
https://robscholtemuseum.nl/?s=Job+Cohen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nico+Koster

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image