Rob Goossens – Scholte roept hulp Mark Rutte in + Laatste strohalm Scholte: Kunstenaar hoopt alsnog in voormalig postkantoor te mogen blijven + hoang kim – Scholte roept hulp Rutte in

Kunstenaar Scholte roept hulp Mark Rutte in

Den Helder – Rob Scholte wil dat premier Mark Rutte tussenbeide komt in het conflict dat de kunstenaar heeft met de burgemeester van Den Helder. Scholte heeft daar een museum in het voormalige postkantoor, maar hij moet dat pand uit, zo heeft het gerechtshof van Amsterdam onlangs bepaald. Scholte wil dat niet, zolang er nog een bodemprocedure loopt.
Kunstenaar Rob Scholte moet zijn atelier in het voormalig postkantoor aan de Middenweg in Den Helder definitief verlaten.

“Nu wil ik aan u vragen, of u als VVD’er en minister-president niet een goed woordje voor mij, mijn gezin, het museum, mijn assistenten en vrijwilligers wilt doen bij uw partijgenoot, de burgemeester van Den Helder”, schrijft Scholte in een open brief.

De kunstenaar, die een deel van het postkantoor in bruikleen heeft, moet van het hof uiterlijk 13 april weg zijn. De gemeente Den Helder wil het pand verkopen. Als Scholte niet vrijwillig gaat, volgt ontruiming. De bodemprocedure is vorige week begonnen en kan geruime tijd in beslag nemen.

Scholte heeft in het pand niet alleen een museum, maar woont en werkt er ook met zijn gezin. In 2016 wilde de Helderse gemeenteraad het oude postkantoor aan Scholte verkopen, maar daar gingen B&W niet in mee.

De Telegraaf, 28 maart 2018, 10:42, updated 10:53

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1846995/kunstenaar-scholte-roept-hulp-mark-rutte-in

Laatste strohalm Scholte: Kunstenaar hoopt alsnog in voormalig postkantoor te mogen blijven

Al meer dan zes ton spendeerde het gemeentebestuur van Den Helder aan juristen om Rob Scholte uit zijn voormalige postkantoor te krijgen. Over twee weken mag het Noord-Hollandse stadje overgaan tot ontruiming. De kunstenaar heeft echter nog steeds geen doos ingepakt.

Dat het zover kon komen, hadden alle betrokkenen vier jaar geleden niet kunnen bevroeden. Kort na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 sloot Scholte een deal met nieuwbakken wethouder Pieter Kos over het gebruik van het pand en de toekomstige ontwikkeling. Scholte blij, wethouder blij.

Alleen vergat Kos de gemeenteraad over het akkoord te informeren. De wethouder zelf kwam er zonder kleerscheuren van af, Scholte zit op de blaren. Den Helder dwong uiteindelijk via de rechter af dat Scholte voor 13 april moet zijn vertrokken.

Premier Rutte

Vanavond vergadert de nieuwe gemeenteraad over de mogelijke ontruiming. De Seniorenpartij wil dat het nieuwe gemeentebestuur meer tijd krijgt om over de situatie te beslissen. De kunstenaar riep daarnaast de hulp in van premier Rutte, een partijgenoot van de Den Helderse burgemeester.

Voor Scholte, die in 1994 door een bomaanslag zijn beide benen verloor, is de dreigende ontruiming een hard gelag. De kunstenaar woont, werkt en exposeert in het pand. Naast honderden kunstwerken bezit hij een immens literair archief met uniek werk van onder anderen wijlen Joost Zwagerman.

En dan te bedenken dat Scholte zich afgelopen zomer even eigenaar van het pand waande. Voor 245.000 euro dacht hij een akkoord te hebben bereikt met de advocaat van de gemeente. Scholte zou in ruil alle asbest uit het pand verwijderen, de renovatie op zich nemen en afzien van een schadeclaim voor de niet nagekomen afspraken.

Asbest

De gemeente stelt echter dat de advocaat in kwestie helemaal geen mandaat had om met Scholte te onderhandelen. Een woordvoerder: „Dat heeft ons advocatenkantoor ook expliciet laten weten. Er was een openbare aanbesteding gaande, dus hij kon ook helemaal geen onderhands bod namens het college aannemen. Dat was gek geweest.” Het advocatenkantoor is gevraagd om een reactie, maar wilde niet op de kwestie ingaan.

De aanbesteding resulteerde erin dat aannemersbedrijf Tuin het pand eind vorig jaar voor 550.000 euro kocht. Het bedrijf vermeldt op zijn website dat dit nog wel onder voorbehoud is van de rechtszaken tussen de gemeente en Scholte. Den Helder levert het asbestvrij en onbewoond op, zo is het plan. Dat stuit Scholte tegen de borst.

„Alleen al het verwijderen van de asbest kost tonnen”, rekent de kunstenaar voor. „Daar komt bovenop dat de gemeente nu alsnog voor mijn schade zal moeten opdraaien. Niet alleen uit cultureel maar ook uit financieel oogpunt is dit helemaal geen gunstiger deal.”

Scholte hoopt via een bodemprocedure te bewijzen dat hij wel degelijk een koopovereenkomst heeft. In de tussentijd probeert hij met een keur aan prominente hulp te voorkomen dat hij en zijn gezin uit het pand worden gezet. Zo leverde oud-Kamerlid Harry van Bommel zijn open brief af bij premier Rutte.

Ook Ralph Keuning, directeur van museum De Fundatie in Zwolle, is erg begaan met het lot van Scholte en zijn collectie. „Ik vind Rob Scholte een heel belangrijke kunstenaar en daarbij is zijn museum een weerspiegeling van het do-it-yourself-beeld van toen we allebei jong waren. Dat je zonder subsidie een plek neemt en van daaruit bijdraagt aan de wereld.”

Erfgoed

Dat die plek nu nadrukkelijk op de tocht staat, baart Keuning zorgen. „Ik denk dat je praat over heel waardevol cultureel erfgoed. Ik heb als collega-museumdirecteur contact met Rob over hoe het gaat, wat zijn angsten zijn. Ik doe echt mijn best, maar ik ben tegelijkertijd machteloos. Ik heb geen leeg depot van honderden vierkante meters en ik kan ook niet afdwingen dat er voorzichtig met deze belangrijke kunstcollectie omgegaan wordt.”

Een gemeentewoordvoerder gaat ervan uit dat er zorgvuldig met de collectie wordt omgegaan. „Een sympathiek gebaar wordt wel moeilijker als de dreiging dat er iets met de collectie gebeurt, inzet van de strijd wordt. Ik wil ver blijven van het idee dat we in Den Helder cultuurbarbaren zijn.”

Scholte is blij met alle steun die hij ontvangt. „Maar daar heb ik niets aan als de ME over twee weken mijn hele kunstcollectie en mijn gezin op straat flikkert.”

De Telegraaf, 29 maart 2018

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1849880/laatste-strohalm-voor-kunstenaar

Kunstenaar Scholte roept hulp Mark Rutte in

Kunstenaar Scholte roept hulp Mark Rutte in DEN HELDER (ANP) – Rob Scholte wil dat premier Mark Rutte tussenbeide komt in het conflict dat de kunstenaar heeft met de burgemeester van Den Helder. Scholte heeft daar een museum in het voormalige postkantoor, maar hij moet dat pand uit, zo heeft het gerechtshof van Amsterdam onlangs bepaald. Scholte wil dat niet, zolang er nog een bodemprocedure loopt.

Reacties:
https://youtu.be/

http://cult.tpo.nl/column/rob-scholte-open-brief-aan-premier-mark-rutte/

1 Comment

  1. Heleen Kramp 30 maart 2018 op 21:30

    Er hoeft alleen maar 19000 euro te worden overgemaakt naar de gemeente wegens gebruikerskosten en de ontruiming lijkt mij, althans voorlopig, van de baan.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.