Rob Bartol – Standbeeld Jeroen Bosch op Bossche Markt doelwit van protestactie tegen Jeroen Boschjaar

DEN BOSCH – Het standbeeld van Jeroen Bosch op de Markt van Den Bosch zal maandagmiddag worden verwijderd. De Bossche kunstenaar Ralph Posset gaat het standbeeld van de schilder vervangen door een levensgrote beeltenis van zichzelf. Posset wil met deze actie bereiken dat er meer aandacht komt voor de hedendaagse kunstenaars.

De Bossche kunstenaar Ralph Posset vindt alle aandacht voor het Jheronimus Boschjaar maar overdreven en is van mening dat niet Jeroen Bosch, maar hij meer aandacht verdient. “Zoals de grootsheid van Jeroen Bosch door veel van zijn tijdgenoten niet werd herkend, zo wordt ook de genialiteit van mij als kunstenaar maar al te vaak over het hoofd gezien.”

Standbeeld van Posset
De kunstenaar, die met opvallende acties vaak de media weet te halen, is ervan overtuigd dat er ook van hem een standbeeld op de Markt zal verschijnen. “Hoger en statiger dan alle beelden die men nu kent.”

Verdwijntruc
Aangezien Posset vindt dat iedereen over zijn eigen toekomst beschikt, heeft hij besloten de toekomst naar het nu te brengen. Maandag 4 januari zal Posset het beeld van Jeroen Bosch laten verdwijnen van de Markt in Den Bosch en exact op dezelfde plek een levensgrote beeltenis van zichzelf plaatsen. Die verdwijntruc zal maandagmiddag rond één uur plaatsvinden.

“Zodat iedereen zich kan laven aan mijn genialiteit en om te laten zien dat uitzonderlijk getalenteerde hedendaagse kunstenaars op een voetstuk geplaatst zouden moeten worden.”

Jheronimus Bosch-jaar
Met het nieuwe jaar is ook het Jeroen Boschjaar van start gegaan. Gedurdende dit jaar wordt met veel manifestaties en exposities herdacht dat de schilder vijfhonderd jaar geleden overleed. De officiële opening van het jaar wordt zondag in Den Bosch verricht door minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Omroep Brabant, zondag 3 januari 2016 – 11:11 (Update 12:02)

Tinus Tussengas • 4 uur geleden
Uitpuilende ogen……man moet zeker scheiten

Jeroen Tinus Tussengas • 2 uur geleden
Wel je commentaar bij het juiste artikel plaatsen hè Tinus

Goathill • 4 uur geleden
Ralph wie? Klinkt niet heel medicatietrouw. Terwijl het tijdig innemen van de medicijnen voor deze meneer nogal nodig lijkt.

Baron Berooyd van Zuypesteijn • 5 uur geleden
Ik heb het werk van deze zelfbenoemde kunstenaar aanschouwd en één ding is zeker, deze man is geen genie en zal dat nimmer worden. Hij en zijn “kunst” zijn gedoemd tot de vergetelheid. En voor wat de subsidies betreft, zo werkt het systeem nou eenmaal. Het is alleen jammer dat het geld niet besteed wordt aan iemand met echt talent.

Anne • 5 uur geleden
Hoezo eigendunk ??? (men.Posset)
Mag ik een teiltje A.u.b.

Bart • 6 uur geleden
Beiden provinciale grootheidswaanzin. Rombouts met zijn apostelen en Ralph Posset. Nog een overeenkomst: beiden leren er niet van en zijn niet te stoppen. Heel diepe zucht

Frankie • 6 uur geleden
Zucht, heb je hem weer. Het lijkt de Gordon van de kunstwereld wel. Even niet in de publiciteit en hij begint weer onzin uit te kramen. Wat kunst is en wat niet zal overigens altijd tot de nodige discussies leiden. Toch durf ik gerust te stellen dat wat deze publiciteitsgeile Ralph Posset produceert geen kunst is maar pulp. En oh, wat was hij toch trots op de subsidie(s) die hij kreeg voor zijn “creaties”.

Sven • 6 uur geleden
Het Jeroen Boschjaar is enkel een feestje voor de Bossche elite met burgemeester Rombouts voorop. Het is te hopen dat het nog toeristen trekt dan is het niet geheel weggegooid geld.

grammarisabitch Sven • 6 uur geleden
Ik ga zeker kijken! Geniale schilder! Bosch heb ik het dan over, niet deze Pipo ;).

Serge • 6 uur geleden
Iemand die zichzelf geniaal noemt is in 100% van de gevallen niet geniaal.

Meer een ideaal onderzoeksobject voor onze vrienden Dunning en Kruger.

jjohn • 7 uur geleden
Ik snap dat Jeroen Bosch gebeuren ook niet zo. Kijk, van Gogh en Rembrandt kennen ze over de hele wereld, Bosch kennen ze alleen in Den Bosch en wat musea. Het kost alleen maar geld wat beter gebruikt kan worden.
Daarentegen snap ik die Ralph Posset inmiddels helemaal. Aandachtsgeil, parasiet, looser, uitbuiter en zo nog wat zwakheden. En hij kickt erop als hij dit leest. Wat een ongelooflijke sneue man!

Annelies • 7 uur geleden
Werken van een gevestigde kunstenaar zijn veel te duur voor aanschaf. Dit is slechts weggelegd voor een relatief kleine groep. En zoals bij Bosch zal ook bij Posset zijn verdiende waardering ook wel na zijn heengaan geroemd worden. Zijn inspanning/creativiteit gaan dus nooit verloren. Gewoon doorgaan zou ik zeggen.

Schnitzel Stephan • 7 uur geleden
De kunst van Jeroen Bosch had tenminste artistieke waarde. Moderne kunst heeft vooral het doel om zo aanstootgevend mogelijk te zijn om op te vallen in deze tijd waar de gemiddelde persoon een concentratieboog van maximaal 30 seconden heeft.

Sander van Kasteren Schnitzel Stephan • 7 uur geleden
De vraag is of je ze dat kwalijk moet nemen, of dat kunst een afspiegeling van het tijdsbeeld en van de samenleving is. Ik ben geneigd het laatste te denken. Zeker in een tijd waarin kunstenaars zichzelf moeten bedruipen. Net zoals overigens in het verleden. Veel kunstenaars waren niet bepaald rijk.

Anne Sander van Kasteren • 5 uur geleden
Er zijn zoveel mensen niet bepaald rijk die toch mooie werk maken en niet alleen kunstwerken
De meeste kunstenaars kunnen nu van subsidie gebruik maken.›

grammarisabitch • 7 uur geleden
Dit is natuurlijk gewoon een met de gemeente afgestemde grap/publiciteitsstunt/reclame voor bosch500. Alsof je zomaar een beeld van honderden kilo’s kunt laten verdwijnen.
Het is dat het geen 1 april is.

MrOrthenaar . • 7 uur geleden
Het hele jeroen bosch jaar heeft niks met kunst te maken, de naam zou moeten zijn ‘Het grootte toeristen plan’

dun dieje • 8 uur geleden
Hij zal er wel zijn verzameling wc-papier voor in de plaats zetten, de gefrustreerde en door ons betaalde aandachtstrekker!!

Ikje • 8 uur geleden
Wat zielig zeg. Als hij echt goed is, komt zijn tijd ook nog wel……….

Joep • 8 uur geleden
Zonder toestemming van de gemeente mag en kan deze over het paard getilde malloot de beelden niet verwisselen. Het lijkt eerder jankend puberaal gedrag.

Jeroen • 8 uur geleden
Ach psychiatrische patiënten moet je in hun waarde laten.

hans23 • 8 uur geleden
Een prutser met grootheidswaanzin.

Sander van Kasteren hans23 • 8 uur geleden
Of een ware kunstenaar die een maatschijppijkritische discussie weet aan te zwengelen?

Long John Silver • 8 uur geleden
Kunst , wat is kunst, volgens mij een over gesubsidieerde iets, wat ik mooi vind kan een ander wel lelijk vinden het is maar net wat een gek er voor wil geven, laten kunstenaars gewoon hun werk aan de man brengen dan zullen er weinig kunstenaars overblijven

Serge Long John Silver • 6 uur geleden
Het gaat er om of kunst “goed” is.

Dat heeft te maken met of het vernieuwend is, of het tot nieuwe gedachtengangen of inzichten aanzet, of het een kritisch standpunt belicht, &c &c.

Wat jij (of wie dan ook) “mooi” of “lelijk” vindt doet totaal niet ter zake.

Dat is ook de reden dat kunst (op het moment nog nét) gesubsidieerd wordt. Het heeft een maatschappelijke functie. Er is genoeg kunst waar de kunstenaars in kwestie prima van kunnen leven, maar dat geld niet voor alles. Dat komt vaak omdat het door de grootste gemene deler niet als “mooi” genoeg wordt gezien. Het probleem daarmee is dat dit geen democratisch proces is en dat de mening van de meerderheid er niet toe doet.

Het gaat er om of de maatschappij er mee gediend is. Dat is alles.

http://www.omroepbrabant.nl/?news/242140402/Standbeeld+Jeroen+Bosch+op+Bossche+Markt+doelwit+van+protestactie+tegen+Jeroen+Boschjaar.aspx

1 Comment

  1. Leuke actie.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.