Rob Bakker – CvdK Remkes: ’Gemeente Alkmaar is te veel met zichzelf bezig’

ALKMAAR – Of het beeld klopt, dat laat Commissaris van de Koning Johan Remkes in het midden, maar het is een feit dat hij de laatste tijd vanuit de randgemeenten steeds vaker de angst hoort dat centrumgemeente Alkmaar ’te veel naar binnen gekeerd opereert, en te weinig naar buiten’.

Dat zei Remkes woensdagavond tijdens de ontmoeting met de gemeenteraadsleden na afloop van een dagje Alkmaar, waarbij onder meer de Hortus Alkmaar en de in de Boekelermeer gevestigde veegmachinefabrikant Ravo met een bezoek werden vereerd.

Dat Alkmaar te veel met zichzelf bezig is, werd door geen enkele aanwezige bestuurder onderschreven. Onder meer wethouder Anjo van de Ven en burgemeester Piet Bruinooge betoogden juist dat er goed en op gelijkwaardige basis wordt samengewerkt met de regiogemeenten.

Het is volgens Remkes aan de gemeente Alkmaar zelf om een onterechte indruk weg te nemen. Volgens de Commissaris van de Koning is het een heel normaal verschijnsel dat de kleinere randgemeenten zich afzetten tegen een grotere centrumgemeente.

Schermer en Graft-De Rijp

Belangrijk onderdeel van het gesprek met vertegenwoordigers van de raad was de nu bijna twee jaar oude gemeentefusie met Schermer en Graft-De Rijp. Vrijwel geen wanklank was daarover te horen, ook al merkte John Hagens van Leefbaar Alkmaar op dat het gemeentebestuur soms de neiging heeft om door een stedelijke bril naar dorpsaangelegenheden te kijken. De kwestie rond voorzieningencentrum Hornhoeve in Schermerhorn gaf hij daarbij als voorbeeld. Door stedelijke normen toe te passen op een centrumvoorziening die al jaren goed functioneert dreigen er financiële problemen. Vrijwilligers zouden zo hun motivatie wel eens kwijt kunnen raken. En dat terwijl het vrijwilligerswerk in de kleine kernen juist zo’n grote rol speelt. Op dat vlak zou de stad nog wel eens een voorbeeld aan de dorpen kunnen nemen, zei niet alleen Hagens, maar ook Bruinooge en PvdA-raadslid Leo van Etten uit De Rijp.

Net als veel Alkmaarse raadsleden plaatst Remkes kritische kanttekeningen bij de democratische controle op het groeiend aantal gemeenschappelijke regelingen. Die is volgens Remkes niet altijd goed geregeld. Gemeenteraadsleden moeten daar alerter op zijn en desnoods rapporteurs aanwijzen als ze vinden dat zij onvoldoende op de hoogte worden gehouden.

NHD, 7-7-2016, 12:45 (Update 7-7-2016, 12:45)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/alkmaar/article28263690.ece/CvdK-Remkes-Gemeente-Alkmaar-is-te-veel-met-zichzelf-bezig?lref=SR_1

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image