Rien Floris – Erik de Vlieger: Mijn gevoel hierover is heel slecht

Woensdag 6 april mogen we naar de stembus voor het raadgevend referendum over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne. Al heeft dit referendum nogal wat bijwerkingen. Laten we hier een kritisch geluid horen over het ondemocratisch gehalte van Europese besluitvorming? Kiezen we hiermee voor of tegen Europa? Trekken we een lange neus naar Poetin of Den Haag?

Erik de Vlieger: tegen

Zakenman Erik de Vlieger werpt zich op als tegenstander van het verdrag: “Omdat ik de argumenten van het tegen-kamp sterker vind dan die van het voor-kamp. Maar het belangrijkste is: mijn gevoel is heel slecht.”

De Zandvoortse zakenman Erik de Vlieger zit tegenwoordig in Portugal waar hij zes vakantieresorts en een grote tennisclub heeft.

“Maar ik volg dit heel goed en heb het hele verdrag gelezen, dat is een klus op zich. Ik heb de argumenten van de voor- en de tegenstanders gelezen en ik begrijp ze allebei.”

Onderbuik

“De argumenten van het tegen-kamp zijn beter en mijn gevoel zegt dat het verkeerd is. In Nederland en Europa word je gestraft als je je onderbuikgevoel als argument gebruikt. Terwijl afgaan op je onderbuikgevoel vaak heel goed is. Maar je moet altijd bij feiten blijven en je gevoel mag je niet mee laten spreken. In dit geval weet iedereen dat dit een opmaat is om de Oekraïne bij de EU te krijgen en mijn gevoel daarover is gewoon heel slecht.”

Poetin

“Poetin is een vreemde man, maar heeft wel gelijk om de Krim terug te annexeren. Als de Russische havens in het noorden zijn dichtgevroren, moeten ze bij de Krim kunnen varen. Anders heeft hij een strategische achterstand.”

“Of Poetin nou gelijk of ongelijk heeft; ik heb vier kinderen en ik wil niet dat zij in een land wonen dat het risico neemt om oorlog te krijgen met Rusland. Als we Oekraïne erbij nemen, grenzen we direct aan Rusland. Ik heb er liever een buffer tussen.”

“Er hoeft maar één soldaat aan de grens te schieten en dan hebben we oorlog. Dat risico wil ik niet lopen. Oekraïne mag wat mij betreft bij Rusland blijven. Dat is een heel egoïstische gedachte maar we kunnen niet voor de hele wereld gaan zorgen.”

Europa

“Het woord Europa is nog uit de tijd van Julius Caesar. Dat moeten we maar eens met rust laten. Ik ben voor een soeverein Nederland en voor vergaande Europese samenwerking, maar ik ben tegenstander van het Europees parlement. Laat de minister-presidenten eens in de drie maanden samenkomen en bepalen wat ze gaan doen en dat laten ze hun assistenten uitvoeren. Daar heb je geen Europees parlement voor nodig. Het is een hobbyproject van ambtenaren. Europa heeft last van ‘groei-fetisjisme’. Het wordt allemaal zo opgejaagd. Ik heb geen vertrouwen in Juncker, Timmermans en Draghi. Ik vind het zwakkelingen.”

Handel

“De handel met Oekraïne. Dat is het meest gemene argument. Mijn broer leidt het familiebedrijf Imca naaimachines en doet gewoon zaken met Oekraïne sinds ze zich losmaakten van Rusland. Wij verkopen naaimachines in Kiev.”

“In de handel kruipt het bloed waar het niet gaan kan. De grote bedrijven willen alleen maar de economie groter maken.”

“Voor het grote bedrijf is het een markt van 45 miljoen mensen. Als je daar geld inpompt, gaat de welvaart omhoog en kun je er meer verdienen. Albert Heijn en Aldi willen daar naartoe. Grote bouwbedrijven gaan naar Kiev, Shell wil er heen. Het grootbedrijf zal er van profiteren.”

Geld

“Nederland heeft Griekse staatsobligaties, Spaanse en Italiaanse. Straks krijgen we ook Oekraïense staatsobligaties. Dat klapt allemaal eens in elkaar. Er wordt nu geld bijgedrukt, de rente is negatief. Ik maak me zorgen. Ik sta langs de weg en ga niet oversteken.”

Argumenten van tegenstanders:

Ze zijn in oorlog met Rusland, daar moet de EU niet bij worden betrokken.

Het land is nog steeds politiek instabiel en onbetrouwbaar.

Misschien hebben de Oekraïners wel de MH17 neergeschoten, dan willen we toch geen verdrag met ze.

Ze gaan mee-eten uit de subsidie-ruif en dus onze belastingcenten ontvangen.

Het land is door en door corrupt dus dat Europese geld verdwijnt in de zakken van oligarchen.

Dit maakt de weg vrij voor deelname van Oekraïne aan de Europese Unie.

Er is nu ook handel met Oekraïne dus je hebt geen verdrag nodig.

We halen hiermee de criminaliteit van dat land naar de Europese Unie.

Hier wordt Poetin niet blij van, dit verdrag zorgt voor toenemende spanning met Rusland waar we niet op zitten te wachten.

Het verdrag is grotendeels al in werking sinds januari. Dit is een toonbeeld van de ondemocratische werking van de EU. Dat moeten we afstraffen.

NHD, 1-4-2016, 10:40 (Update 1-4-2016, 10:56)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/metropool/article27959291.ece/Erik-de-Vlieger-Mijn-gevoel-hierover-is-heel-slecht_?lref=r_regionaal

1 Comment

  1. heleen van der leest 2 april 2016 op 10:40

    Zo, jij hebt je er heel goed in verdiept!! Ik stem ook tegen en ga vandaag een paar flyers opplakken.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.