Richard Zut – Eerste driehonderd prikken op Agriport in Middenmeer worden zaterdag gezet: vaccinatielocatie vlak langs de A7 is groot, comfortabel en uitstekend bereikbaar

Het ’kloppend hart’ van de nieuwe GGD vaccinatielocatie, die zaterdag open gaat op Agriport in Middenmeer. Hier worden de vaccins aangemaakt en aan weerskanten aangereikt aan de twaalf priklijnen. Rondleiding van facilitair GGD manager Els Stolp aan burgemeester Rian van Dam (links) en wethouder Mary van Gent Overdevest (met zwarte mondkapje). Rechts GGD directeur Edward John Paulina en naast hem adjunct directeur Gabrielle Geerdink (foto Marc Moussault)

Eerste driehonderd prikken op Agriport in Middenmeer worden zaterdag gezet: vaccinatielocatie vlak langs de A7 is groot, comfortabel, gestroomlijnd en uitstekend bereikbaar

Middenmeer – AstraZeneca. Dat is het vaccin, waarmee zaterdag 20 februari de eerste driehonderd personen in Middenmeer zullen worden ingeënt tegen het Corona Virus 19 virus. In eerste instantie komen zorgmedewerkers en 75 plussers aan de beurt. Vanaf maart kunnen de ouderen terecht voor een prik met Pfizer | Biontech.

Zodra er voldoende vaccins voorhanden zijn, is het de bedoeling dat hier op Agriport per dag maximaal tweeduizend vaccinaties kunnen worden gedaan.

Grootste

Met twaalf lijnen is deze nieuwe vaccinatietent van de GGD Hollands Noorden de grootste van alle locaties in de Kop van Noord Holland.

Dat blijft ook zo volgens facilitair manager Els Stolp, die aangeeft dat de locaties op Texel (27 februari open) en Den Helder (8 maart) kleiner zullen zijn. En: ,,We hebben geleerd van zaken, die in Alkmaar nog niet direct goed liepen en beter kunnen. De verbeteringen, die nodig waren hebben we hier in Middenmeer meteen doorgevoerd, zoals u zult zien.’’

Rondleiding

Woensdagochtend kregen burgemeester Rian van Dam (zelf net hersteld van Corona Virus) en wethouder Mary van Gent Overdevest van de gemeente Hollands Kroon alvast een rondleiding door het nieuwe tenten complex, dat pal langs de A7 is gelegen op het adres Agriport 33. Dit gebeurde in aanwezigheid van de GGD directeuren Edward John Paulina en Gabriëlle Geerdink (adjunct).

GGD directielid Gabrielle Geerdink (rechts) legt uit en burgemeester Rian van Dam luistert aandachtig (foto Marc Moussault)

De nieuwe locatie waaraan nu de laatste hand wordt gelegd is dus uitstekend bereikbaar, zo merkt ook burgemeester Van Dam op. ,,Ik ben heel blij met deze faciliteit die mooi centraal gelegen is voor de inwoners van Hollands Kroon, en natuurlijk ook voor de gemeenten Schagen en Medemblik.’’

Grand Café achtig

Ook wat het gezelschap ’Van Dam’ verder kreeg te zien stemde tot tevredenheid. Met aan de rechterzijde van het complex een ruime en sfeervol verlichte ’Grand Café achtige’ ruimte met sta tafels en krukken voor het personeel, dat in beginsel veertig mensen telt en zal oplopen naar zestig tot tachtig medewerkers.

De sfeervolle kantineruimte in grand café stijl voor het personeel op de nieuwe vaccinatielocatie Agriport bij Middenmeer (foto Marc Moussault)

Stolp ,,Hiermee creëren we een eigen warme ruime plek voor de medewerkers, waar ze in de pauzes tot rust kunnen komen. Want dat hebben zij ook nodig.’’

Aan de voorzijde in het midden is de entreehal met nu nog ’cowboydeuren’, zoals Stolp ze noemt. ,,Een soort klapdeuren zijn het nog. Automatische schuifdeuren zijn op dit moment helaas nergens meer te krijgen. We hebben ze wel besteld, en die komen er alsnog over een week of twee, drie.’’

Medische check

Eenmaal binnen in de overal goed verwarmde locatie, meldt de bezoeker zich en dienen kort wat medische vragen te worden beantwoord over medicijngebruik en dergelijke. ,,Speciaal voor mensen die slecht ter been zijn hebben we aan de linkerzijde van deze entree een ruimte gemaakt, waar ze hiervoor meer tijd hebben. Zo blijft ook de doorstroming voor iedereen met een afspraak gegarandeerd. En voor wie langer moet wachten zijn ook toiletten aanwezig’’, aldus Stolp.

Duidelijk

Bij de balies in de volgende hal wordt met digitale borden, en ook op de vloer, aangegeven bij welke van de twaalf vaccinatielijnen men terecht kan. De opzet is simpel en duidelijk: aan de linkerkant een ruime loopgang met zes lijnen en rechts ook.

De centraal gelegen preparatieruimte voor de toe te dienen vaccins (foto Marc Moussault)

In het midden daarvan een centrale ruimte voor zeven goed getrainde medewerkers, die de vaccins prepareren voor gebruik. ,,Daar zijn ook enkele apothekers bij betrokken’’, aldus Geerdink.

Bewaakte koelkasten

Die vaccins worden overigens zorgvuldig bewaard in een viertal speciale grote koelkasten in een goede afgesloten ruimte in het complex. ,,Daarvan heeft alleen onze vaccinatiecoördinator de code. Die houdt ook precies bij welke en hoeveel vaccins er zijn, en voor wie die zijn bedoeld’’, aldus facilitair manager Stolp.

Na de vaccinatie wordt de bezoeker richting de ’nazorg ruimte’ geleid: de plek waar iedereen met klem wordt verzocht om vijftien minuten te blijven zitten. Dit om te zien, of er na de prik eventuele bijwerkingen ontstaan. EHBO medewerkers lopen er rond om dat in de gaten te houden.

Ambulanceruimte

In de hoek van deze hal is – naast de uitgang – ook een speciale EHBO ruimte ingericht die bij een noodgeval goed bereikbaar is voor een ambulance. GGD directeur Paulina ,,Dat is ook een les, die we in Alkmaar hebben geleerd. Op dit terrein hebben we gelijk alles zoveel mogelijk laten asfalteren, zodat we geen last hoeven te hebben van modderige toestanden bij nat weer of van gladheid en sneeuw. Tot nu toe is dat nog niet nodig geweest, maar bij nood kan een ambulance hier gemakkelijk en snel zo dichtbij mogelijk komen.’’

Afspraken kunnen gemaakt worden na een schriftelijk oproep van de GGD Hollands Noorden of van de eigen huisarts.

Helderse Courant, 17 februari 2021, 13:26

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210217_73141727

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rian+van+Dam
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mary+van+Gent+Overdevest
https://robscholtemuseum.nl/?s=Agriport
https://robscholtemuseum.nl/?s=A7
https://robscholtemuseum.nl/?s=Middenmeer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hollands+Kroon
https://robscholtemuseum.nl/?s=GGD+Hollands+Noorden
https://robscholtemuseum.nl/?s=Edward+John+Paulina
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gabriëlle+Geerdink
https://robscholtemuseum.nl/?s=Els+Stolp
https://robscholtemuseum.nl/?s=vaccinatielocatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Grand+Café
https://robscholtemuseum.nl/?s=AstraZeneca
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pfizer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Biotech