Richard Zut – Een prachtig nieuw ’mijmerbankje van Joost’ aan de kop van de Westfriese Omringdijk

Eenigenburg – Was het toeval dat de wind aantrok en dat een miezerige regentje in de gezichten van de genodigden sloeg? Juist toen die bovenop de Wesfriese Omringdijk bij Eenigenburg getuigen waren van de onthulling van het nieuwe ’bankje van Joost’, de in 2015 overleden schrijver Joost Zwagerman?

Dat gebeurde maandagmiddag rond half vier in bijzijn van onder meer de moeder van Joost, van zijn biografe Maria Vlaar en van enkele goede vrienden. En natuurlijk van de initiatiefnemer van dit nieuwe bankje: Martin van Bourgonje, de eigenaar van restaurant Merlet uit Schoorl, bij wie de in Alkmaar geboren Zwagerman geregeld te gast was.

Deze Schoorlse restauranthouder trok samen met wethouder Joke Kruit van de gemeente Schagen het groene zeil weg, dat het prachtige nieuwe mijmerbankje van Joost nog even schuil hield.

De onthulling geschiedde op 18 november, op de dag dat Zwagerman 56 jaar oud zou zijn geworden, ware het niet, dat…

Van Bourgonje, Vlaar en Kruit hadden mooie woorden voor Joost Zwagerman en voor diens moeder een door fotograaf Cees Noort gemaakte ingelijste portretfoto van haar zoon, die helaas aan zijn eigen zwaarmoedigheid ten onder ging.

Dit is de plek, waar Joost inspiratie opdeed voor zijn werken. Het oude bankje raakte in verval door betonrot, en het is mij een genoegen om dit in ere te hebben mogen laten herstellen. Joost keek hier uit over de weilanden naar Eenigenburg, met achter zich de Schoorlse duinen, waar hij ook zo van hield“, aldus Van Bourgonje. “Hopelijk vinden veel andere mensen hier ook een mooie plek om dingen te overdenken. Goed, dat we dit met z’n allen hebben kunnen doen. In de rugleuning staat de Zwagerman tekst: ’Om na te denken heb je overzicht en wijdsheid nodig’”.

Helderse Courant, 18 november 2019, 22:32

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191118_1615472/een-prachtig-nieuw-mijmerbankje-van-joost-aan-de-kop-van-de-westfriese-omringdijk

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=bankje
https://robscholtemuseum.nl/?s=Joost+Zwagerman
https://robscholtemuseum.nl/?s=Maria+Vlaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=Martin+van+Bourgonje
https://robscholtemuseum.nl/?s=Merlet
https://robscholtemuseum.nl/?s=Schoorlse+duinen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image