Richard Stekelenburg – Tinkebell vangt Neer Dwarrelend Metaalstof van Tata + ’Metaalstof Bloemen’ bloeien op Rotterdamse Expositie + Looove TINKEBELL – Groetjes uit Wijk aan Zee!

Tinkebell richt het Vizier in de Duinen bij Tata: ’Ik geloof in een Sneeuwbal Effect en ik kan heel goed Sneeuwballen Gooien’ (foto Richard Stekelenburg)

Kunstenares Tinkebell vangt het Neer Dwarrelend Metaalstof van Tata voor nieuw Project

Ik kan me voorstellen, dat Mensen, die dit dagelijks inademen, zich Ernstig Zorgen maken

Wijk aan Zee – Metaalstof uit Wijk aan Zee wil ze hebben, Jampotten vol. Kunstenares Katinka Simonse, beter bekend als Tinkebell, is neergestreken in de Badplaats om Met Eigen Ogen te ontdekken wat Staalgigant Tata betekent voor de Luchtkwaliteit en de Leefomgeving hier.

Twee Potjes met het Stof, dat in Wijk aan Zee neer dwarrelt, alsof het de Gewoonste Zaak van de Wereld is, staan op de Reling van het Dakterras van het Hotel, waar ze deze week logeert. Met een Magneetje tegen het Glas komt het Stof tot leven. „Ik ben Geen Expert, maar ik kan me voorstellen, dat Mensen, die dit dagelijks inademen, zich hier Ernstig Zorgen om maken”, zegt ze.

Het Stof in de Potjes is door Bewoners van het Dorp bij elkaar geveegd na een eerste Oproepje van een paar weken geleden. Van Vensterbanken en uit Dakgoten. Maar Tinkebell wil meer.

De eerste Jampotten met Metaalstof (foto Richard Stekelenburg)

De Kunstenares werd door Stichting FrisseWind.nu uitgenodigd met de Vraag, of ze haar Licht wilde laten schijnen op wat er in Wijk aan Zee aan de hand is. De Stichting bundelt het Verzet tegen de Luchtverontreiniging door Tata Steel en heeft Strafrecht Advocaat Bénédicte Ficq in de arm genomen om namens hen Groepsaangifte tegen het Staalbedrijf te doen. „Ik ben gevraagd, maar ik word niet ingehuurd door de Stichting,” zegt Tinkebell. „Ik vorm mijn Eigen Oordeel. Als mijn Conclusie straks is, dat het wel meevalt met de Luchtverontreiniging hier, dan zeg ik dat ook.”

Maatschappelijke Betrokkenheid tekent het Werk van Tinkebell. Op Onconventionele Manier Aandacht vragen voor waar het knelt, is de Rode Draad in haar Werk. Dat was al zo bij een van de vroegere Kunstprojecten, waarmee ze Landelijk Wereldwijd Opzien baarde, ’My Dearest Cat Pinkeltje’, waarbij ze het Bont van haar eigen Kat gebruikte voor een Handtas. Met haar Kunst vroeg ze de afgelopen jaren aandacht voor hoe we in Nederland omgaan met Kuikens, met Huisdieren, met Vluchtelingen en met Onze Eigen Kinderen.

In 2018 leidde onder meer haar Betrokkenheid bij het Verzet tegen de Uitzetting van de twee Armeense Kinderen Lili en Howick tot het Kinderpardon. ’De Kamerplant Tour’ betrof een Excursie over de Rol, die de Kamerplant speelt in de Lege Kantoren van Belastingparadijs Nederland.

Tinkebell redt de Wereld. „Het klinkt, alsof ik in Sprookjes geloof, als ik zeg, dat ik denk, dat ik dat ik dat kan. Toch denk ik dat er veel mogelijk is. Ik geloof in een Sneeuwbal Effect. Als je een Sneeuwbal goed mikt, kan hij doorrollen en uitgroeien tot iets groots. Ik kan heel erg goed Sneeuwballen Gooien.”

In Wijk aan Zee is ze voorlopig nog aan het Kijken en Onderzoeken, waarop ze straks de Sneeuwbal moet mikken. „Daarbij praat ik met iedereen, ook met Tata Lobbyisten.”

Fukushima

Ze zou eigenlijk in Japan zitten nu. 11 maart was het precies tien jaar geleden, dat Fukushima werd getroffen door een Aardbeving, een Tsunami en een Kernramp. Vijf jaar lang werkte ze met meerdere Kunstprojecten naar deze datum toe, maar de Lockdown voorkwam, dat ze kon afreizen.

Over Fukushima zegt ze „Anders dan wat veel Mensen denken, zijn daar Nul Doden Gevallen door Straling. Er zijn wel ruim tweeduizend Dodelijke Slachtoffers van Angst en Stress als Gevolg van de Evacuatie en Angst voor de Straling, die In Mijn Ogen nooit had mogen plaatsvinden. De Straling in Fukushima is helemaal niet zo gevaarlijk hoog als de Meeste Mensen denken. De Normen, die voor Straling gesteld worden, zijn alleen heel laag.”

Stress

De Situaties zijn niet te vergelijken, maar Parallellen tussen Japan en Wijk aan Zee ziet ze zeker. Angst en Stress overheersen Wijk aan Zee.

Die Stress is, net als in Fukushima, voornamelijk het Gevolg van Slechte Communicatie, in dit geval door Tata en de Overheid. Je ziet, dat Tata alles bagatelliseert. Je ziet, dat Overheden naar elkaar wijzen: van Landelijk naar Provincie en Weer Terug. Er wordt naar Rapporten verwezen. Er wordt gezegd, dat het nou eenmaal Niet Onomstotelijk vaststaat, dat er een Causaal Verband is tussen de Uitstoot van Tata en de Vastgestelde Gezondheidsklachten – iets wat waarschijnlijk nooit voor honderd procent valt te bewijzen. Het jaagt alles bij elkaar de Stress en de Angst aan. Stress is Doodsoorzaak Nummer 1 in de Wereld.

Zelfs als ze straks tot de Conclusie komt, dat het met de Luchtverontreiniging hier an sich wel meevalt. „Al heb ik die Indruk nu niet.” Dan nóg heeft Wijk aan Zee een Probleem, dat Opgelost moet worden. Dat intrigeert. Daarom zei ze ’Ja’ toen FrisseWind haar vroeg te komen kijken.

„Ik ken iemand in Santpoort, die Niet Meer kan Slapen van de Stress vanwege deze Situatie. Hij wil eigenlijk Aangifte doen tegen Tata, maar hij durft, dat niet, omdat hij Bang is, dat de Waarde van zijn Huis zal dalen. Dat is een Bizarre Spagaat.”

Helmgras

Wat ze met het Metaalstof gaat doen, weet ze nog niet precies. „Ik heb Geen Deadline, dus ik ben hier mogelijk nog jaren mee bezig. Ik heb wel een eerste Opzetje.” Op haar Telefoon laat ze een Afbeelding zien: een Grijs Vlak met Witte Strepen. „Ik heb Helmgras uit de Duinen hier op een Doek gelegd en Met Lak Bespoten. Vervolgens heb ik dat Metaalstof er over heen geblazen.”

Helmgras Plukken in de Duinen (foto Richard Stekelenburg)

Even later klimmen we dus de Duinen in. Om Helmgras te plukken. Bij het Beklimmen van het Duin, rijst aan de Horizon de Staal Producerende Reus met dat ontzagwekkende Uiterlijk zich op vano nder een openbrekende Wolkenlucht.

Tata is ondertussen natuurlijk heel belangrijk voor dit Gebied, alleen al vanwege de duizenden Mensen, die er een Baan hebben. Ze is een goede Werkgever, heb ik begrepen, die goed betaalt. Dat is mooi, maar wat natuurlijk eigenlijk zou moeten, is dat Mensen overal goed worden betaald.”

Het Probleem van Wijk aan Zee is, dat het niet echt in de Randstad ligt. Het is net Groningen eigenlijk, met wat daar gebeurt: Nobody Cares. Toen ik Amsterdam vertelde, dat ik hier bezig ging, opperde iemand dat de Haven van Amsterdam naar hier zouden moeten verhuizen als Vervanger voor Tata. Dan zou het Havengebied in Amsterdam gebruikt kunnen worden om het Woning Tekort in de Stad op te lossen en was Wijk aan Zee van Tata af. Alsof een Haven niet ongeveer net zo vervuilend is als een Staalfabriek. Daar wordt totaal niet over nagedacht.”

Staalgigant Tata gezien vanuit de Duinen van Wijk aan Zee (foto Richard Stekelenburg)

De Telefoon piept. Er is Nieuws. Tussen het Helmgras rond de Oude Bunkers in de Duinen, met het Zicht op Tata, wordt het Nieuws openbaar over het RIVM Onderzoek naar de Luchtkwaliteit rond de Staalfabriek en de Effecten op de Gezondheid van de Bewoners. Wat andere Onderzoeken al eerder lieten zien, wordt nu bevestigd door het RIVM. Ja, mensen worden hier veel vaker ziek.

Ik krijg zo het hele Rapport. Daar ben ik de rest na de middag wel mee bezig. Vanavond is er een Online Bijeenkomst naar aanleiding van dit Rapport vanuit het Provinciehuis. Ik ben hier deze week Precies op het Goede Moment denk ik.”

Zo richt het Vizier zich. Voor Sneeuwballen mikken in de IJmond.

Metaalstof verzamelen voor Tinkebell

Jampotten vol Metaalstof wil ze hebben voor haar Kunstproject rond de Luchtverontreiniging bij Wijk aan Zee. Tinkebell vraagt Inwoners van de IJmond daarom voor haar in te zamelen. Informatie over hoe dat kan worden ingeleverd, is te vinden op deze Website https://www.frissewind.nu/articles/tata-stof-voor-tinkebell.

Noordhollands Dagblad, 17 april 2021 om 08:38

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20210416_18168363

MisselijkmakendeKunst: Tinkebell laat haar eerste ’Metaalstof Bloemen’ van Tata bloeien op Rotterdamse Expositie

Flora Tata Metallica (foto Anne Hymmen)

Wijk aan Zee – Metaalstof uit de Omgeving van Staalfabriek Tata wilde ze. Kunstenares Katinka Simonse, beter bekend als Tinkebell, streek in april de Badplaats neer om Met Eigen Ogen te ontdekken wat Staalgigant Tata betekent voor de Luchtkwaliteit en Leefomgeving.

De eerste Kunstwerken, die ze in die Zoektocht maakte van het Staalstof, zijn nu klaar en begin juli te zien op een Expositie in Rotterdam.

Flora Tata Metallica’ noemt ze de Werken. Het maken er van kent een heel eigen Proces. Daarvoor blaast ze het Verzamelde Fijnstof over de in de Omgeving van Wijk aan Zee gevonden Bloemen en Planten op een Groot Doek. Het Resultaat laat grillige Bloem Patronen zien in nagenoeg Gitzwart. Het zijn de Negatieve Afdrukken van de Lokale Natuur rond Tata, zoals ze zelf zegt.

Flora Tata Metallica (foto Anne Hymmen)

Het is een nogal Smerig Werk, weet ik inmiddels”, vertelt ze. „Als ik een tijdje Fijnstof heb staan Blazen over zo’n Doek, ben ik echt een dag Ziek: Misselijk, Keelpijn, Hoofdpijn. Het is niet fijn. Ik gebruik geen Mondmasker, omdat ik daarmee het Stof niet goed over het Doek kan Blazen. Er is ook geen Ventilatie, omdat die de Stofdeeltjes door de hele Ruimte zou blazen, en ik wil ze op mijn Doek.”

Graven

In april riep Tinkebell Inwoners van de IJmond op Fijnstof voor haar te verzamelen. Inmiddels is ze zelf ook aan het inzamelen begonnen: Gravend. Ook dat is een Goor Klusje. „Ik extraheer nu zelf het Metaalstof uit het Zand in het Gebied. Als je daar een Schep inzet, dan zie je aan de Randen van het Gat Zwarte Strepen. Wanneer je daar vervolgens een Magneet bij houdt, zie je dat dat voornamelijk Metaal is. Dat Zand neem ik in Emmertjes mee naar mijn Studio, waar ik het met Zeefjes en Magneten Filter.

Zeven Flora Tata Metallica heeft ze nu klaar. Ze zijn van 1 tot en met 4 juli te zien op de 22e Editie van Art Rotterdam in de Van Nelle Fabriek in de Maasstad. De Werken zijn Onderdeel van een presentatie van nieuwe Werken, die Torch Gallery Amsterdam daar laat zien van drie Kunstenaars, die ze vertegenwoordigen.

Meer Info over Art Rotterdam is te vinden op https://artrotterdam.com.

Tinkebell onder de Rook van Tata Steel (foto Richard Stekelenburg)

Noordhollands Dagblad, , 25 juni 2021, 09:55

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210624_35374430

Looove TINKEBELL.Groetjes uit Wijk aan Zee!

Gepubliceerd 17 apr. 2021

Reacties
https://youtu.be/0IrQG7lhr0w

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Katinka+Simonse
https://robscholtemuseum.nl/?s=Tinkebell
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bénèdicte+Ficq
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stichting+Frisse+Wind
https://robscholtemuseum.nl/?s=Arno+Wellens
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kinderpardon
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kamerplant+Tour
https://robscholtemuseum.nl/?s=Belastingparadijs+Nederland
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sneeuwbal+Effect
https://robscholtemuseum.nl/?s=Staalfabriek
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hoogovens
https://robscholtemuseum.nl/?s=Tata
https://robscholtemuseum.nl/?s=Tata+Steel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Fijn+Stof
https://robscholtemuseum.nl/?s=Metaal+Stof
https://robscholtemuseum.nl/?s=RIVM
https://robscholtemuseum.nl/?s=Onderzoek+Luchtkwaliteit
https://robscholtemuseum.nl/?s=Torch+Gallery
https://robscholtemuseum.nl/?s=Art+Rotterdam
https://robscholtemuseum.nl/?s=Van+Nelle+Fabriek
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wijk+aan+Zee
https://robscholtemuseum.nl/?s=Fukushima
https://robscholtemuseum.nl/?s=Magnet+Challenge