Regien Klein Hegeman – Fundatie Baas Keuning: ‘Almelo is trouwens een leuke stad’

Ralph Keuning “Een tentoonstelling met al het Werk van Rob Scholte, dat is hij echt waard” (foto Carlo ter Ellen)

Fundatie Baas Keuning ‘Almelo is trouwens een Leuke Stad

Almelo | Zwolle – Kunsthal Hof 88 in Almelo is tot drie keer toe verwend met kunst uit de collectie van Museum de Fundatie in Zwolle. Als het aan Ralph Keuning, directeur van het museum, ligt mag dat vaker gebeuren.

Kijk, hoe prachtig.” Keuning loopt een kleine ruimte in. Drie art handlers hangen net het laatste schilderij op van een nieuwe tentoonstelling: een portretreeks afkomstig uit The Leiden Collection uit New York. Het betreft de familie Craeyvanger uit Arnhem, ruim 350 jaar geleden geschilderd door de Zwolse schilder Gerard ter Borch.

Steenrijk

Willem Craeyvanger was een rijke lakenkoopman elk lid van het tien koppige gezin op doek liet portretteren. „Heel bijzonder in die tijd. Maar die man was een steenrijke textielbaron en kon zich dat veroorloven”, aldus Keuning. „Bijzonder ook, dat de Serie Portretten nog compleet is.”

Kunsthal Almelo

Hij loopt door een aantal vertrekken van het museum, dat hij in 11,5 jaar tijd gemaakt heeft tot wat het nu is. In de hal op de begane grond hangt werk van Jan Sluijters: twaalf stuks die het daglicht ook in de Kunsthal in Almelo hebben gezien. „Ja, hoe gaat dat in zijn werk. Kunsthal Almelo benaderde ons drie jaar geleden of wij daar werk wilden neerhangen. Ik ben daar gaan kijken en vond het een mooie ruimte.”

Kunsthal Almelo benaderde ons. Ik ben daar gaan kijken en vond het een mooie ruimte

Ralph Keuning

Het team van de Kunsthal was goed”, gaat-ie verder. „Hoe de keuze van een tentoonstelling tot stand komt? Wij doen een voorstel en daar is altijd ja op gezegd. Waar het komt te hangen gaat in overleg. Ik ben niet altijd overal bij, maar de Fundatie beschikt over professionele teams. Het team in Almelo is goed. Almelo is trouwens een leuke stad. Het Ten Cate terrein vind ik heel interessant.

Tot op de Millimeter

Fundatie Fusions en Pop Up tentoonstellingen vinden niet alleen in Almelo plaats, maar zeker ook in Zwolle. Studenten van de Cibap krijgen ieder jaar de ruimte om zich te profileren in de Fundatie. Op eenzelfde muur waar naderhand de kleurrijke kunst van Karel Appel hangt en tot op de millimeter nauwkeurig uitgemeten. „Dat moet goed hangen, vind ik. O ja, ik zie bij andere musea wel anders. Dan jeuken mijn handen.”

Venetië, Kassel en Berlijn

Keuning loopt elke dag diverse keren door de gangen en zalen van de Fundatie. Niet omdat het moet, maar omdat hij zelf graag de contrasten van de kunstenaars bekijkt. Bovendien hoort dat natuurlijk ook bij zijn werk, vindt ie zelf. „Ik ben altijd met kunst en het museum bezig, dat zit er gewoon in. Ga ook geregeld op pad om elders te kijken. Belangrijke ijkpunten zijn de Biënnales en Beurzen in Venetië, Kassel en Berlijn. Niet zo zeer om de kunstenaars te ontmoeten maar ook om te zien en voelen wat er leeft. Werk ontdekken voor potentiële tentoonstellingen en wellicht een mooie aankoop. Ondanks dat de Fundatie uit zijn jasje groeit.”

Rob Scholte

De Fundatie staat bekend als één van de snelstgroeiende musea van Nederland. Keuning onderzoekt momenteel samen met onder andere vakschool Cibap mogelijkheden om onder één dak te gaan. „Niet dat we hier weg gaan, hoor. Het museum blijft. Waar de Fundatie over tien jaar staat?” Keuning kijkt even peinzend naar boven. „Poeh, dan zijn we 150 tentoonstellingen verder. Een fijne gedachte trouwens”, merkt hij op. „Volgend jaar staat er nog een heel grote op de planning. Maar ook één met Rob Scholte, die nu in Kunsthal Almelo exposeert. Een tentoonstelling met al zijn werk. Dat is hij echt waard.”

AD, 28-07-18, 09:45

https://www.ad.nl/almelo/fundatie-baas-keuning-almelo-is-trouwens-een-leuke-stad~a6a4b2c1/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ralph+Keuning
https://robscholtemuseum.nl/indigo-almelo-69-kunsthal-hof-88-museum-de-fundatie-te-gast-rob-scholte-jan-sluijters/
https://robscholtemuseum.nl/aavisie-tv-museum-de-fundatie-is-te-gast-bij-kunsthal-hof-88/
https://robscholtemuseum.nl/martin-snuverink-almelo-de-fundatie-te-gast-bij-st-indigo/