Redactie DHA – “Willemsoord wordt nooit deel van het Stadshart”

Den Helder – “Het is een denkfout dat Willemsoord deel uitmaakt van het Stadshart. Dat is niet zo en zal ook nooit zo worden.” Aldus Nel Dol, fractievoorzitter van GroenLinks, in de nieuwsbrief van de partij waarin wordt ingegaan op de verplaatsing van de horeca naar Willemsoord. Daar is GroenLinks geen voorstander van.

“Het uitgaansgebied in de Koningstraat heeft nu een desolate uitstraling en is dringend aan een opknapbeurt toe”, stelt Dol, die het jammer vindt dat het plan van de horecaondernemers om het Koningsplein in te richten als horecaplein (een plan van enkele jaren geleden, red.) “een stille dood is gestorven”. GroenLinks streeft naar een kleiner stadshart met een compacter winkelgebied, met terrassen en uitgaansmogelijkheden voor overdag, ‘s avonds en ’s nachts. “Clustering van alle horecasectoren, zodat zij profiteren van elkaars aanwezigheid. Het parkeerterrein aan de Prins Hendrikstraat kan eventueel als uitbreidingsmogelijkheid gebruikt worden.”

Een stad als Den Helder heeft volgens Dol niets aan een uitgestrekt stadshart dat loopt van centrum tot en met Willemsoord. “Beide zijn dan vlees noch vis. Momenteel concentreert het nachtelijk uitgaan zich op de kop van de Koningstraat. Daar zijn cafés, coffeeshops en shoarmatenten. Overzichtelijk voor het toezicht en de veiligheid. Hoe veilig is het uitgestrekte gebied van Willemsoord, met de vele donkere plekken? Hoe handhaaf je daar de veiligheid? Verplaatsing van het uitgaansgebied naar Willemsoord zou opnieuw een aderlating voor het stadshart zijn.”

Volgens GroenLinks is het een denkfout dat Willemsoord deel uitmaakt van het Stadshart. “Dat is niet zo en zal ook nooit zo worden. Willemsoord is een prachtig industrieel historisch gebied dat een passende invulling moet krijgen met museale activiteiten en waar evenementen met een landelijke aantrekkingskracht letterlijk en figuurlijk ‘de ruimte’ hebben. Dat is een bestemming die Willemsoord recht doet!”

Den Helder Actueel, 26 september 2016 – 06:01

Reacties

Sjaak
26 september 2016 at 07:30
Lolke Kuipers van D66 maakt echt een enorme puinhoop van Den Helder. Dit is weer het zoveelste bewijs dat de man het echt niet kan.

Kees Jan
30 september 2016 at 13:23
Dat niet alleen Sjaak. Neem ook eens de samenwerkende partners mee die de horeca naar Willemsoord willen verplaatsen. Ook zij maken er een enorme puinhoop van om de eigen portemonnee te vullen, en de macht in handen te houden.
.
Één van de eigenaren van een horecapand in de Koningstraat is de beoogde bouwer van het horecaplein op Willemsoord. Hij krijgt daarmee de volledige horeca in zijn greep. Immers moet de horeca straks gaan huren van een collega horecaondernemer….
.
En weer doet niemand in de gemeenteraad hier wat tegen. Ik vraag me wel eens af of de mensen in de raad echt zo dom zijn, of dat er bewust gedoogd wordt en de vriendjespolitiek regeert.

Henk
26 september 2016 at 08:27
Het is ook een weeffout dat de gemeente twee petten op heeft. Als aandeelhouder en als aanjager van Willemsoord. Al miljoenen hadden beter besteed kunnen worden, en dat er zoveel geld verspild is zorgt voor een bedrukte stemming in de stad.

Loes Vermeer-Lagerveld
26 september 2016 at 08:55
Wat een goed verhaal en motivatie van Groen Links. Ook Prof. Cor Molenaar heeft in een persoonlijk gesprek aan mij medegedeeld dat het creëeren van twee centra in een provinciestadje zoals Den Helder inhoudt geen centrum te hebben. Cultuur moet in de binnenstad blijven, aldus zijn woorden. Het verplaatsen van de schouwburg en de bibliotheek is een historische vergissing waar we vele jaren de financiële consequenties in onze portemonnee zullen blijven voelen. En het verplaatsen van de horeca is wederom een historische vergissing. De Horecapanden in de Koningstraat dienen wel verfraaid te worden met het rehistoriseren van de gevels en een kwaliteitsverbetering van de terrassen. Waar heb je het dat je op de terrassen tot zonsondergang kunt blijven zitten met uizicht op het Koningsplein en de Petrus en Paul kerk. Dus handhaven, verfraaien en vermindering van het aantal coffeeshops, zal een leuke straat creëren met eettentjes en de van oudsher bekende ijssalon van Aris Laan . Deze laatse verdient het zeker daar hij -ondanks de problemen in de straat- zich met een prachtig goed onderhouden pand zich heeft weten te handhaven. Complimenten voor dit ondernemerspaar.

Ziener
26 september 2016 at 08:56
Wordt er eigenlijk wel eens nagedacht in Palermo aan het Nieuwe diep?
Proefballonnetjes hebben deze gemeente een vermogen gekost en de teller gaat maar door.
Willemsoord was enkele jaren geleden al goed voor miljoenenverliezen maar volgens de liberalen moet en zal bewezen worden dat Willemsoord winstgevend kan draaien.
Dus miljoenen spenderen om één keer trots een balans te laten zien waar 5.ooo euro winst staat.
Tis net Griekenland. De illusie om er maar geld in te blijven pompen in de hoop dat ze ooit een keer uit de malaise komen.
Wij hebben ons eigen Grieks eilandje, genaamd Willemsoord..

Jonathan
26 september 2016 at 09:04
Ik verwacht nu van GroenLinks een motie om die overdracht van stadshart naar Willemsoord te stoppen. Anders zijn het alleen maar praatjes.

Fred
27 september 2016 at 13:25
Zijn het ook BLA, BLa,Bla,bla…..

Mdelmonto
26 september 2016 at 11:36
Kroegen in stadshart kan, maar dan om 24:00 sluiten zodat bewoners niet de hele nacht het geschreeuw van een aantal imbecielen moet aanhoren.

Wilhelmina Kloosterhuis
27 september 2016 at 22:09
eens. Ik sta versteld wat daar allemaal gedoogd wordt. Jongetjes met telefoons op een fiets of rennend, openlijke dealertjes,goed voor het toerisme? Goed om te wonen? Goed om daar in een koophuis te zitten waar je nooit meer van af komt? Daar moet nog eens goed over nagedacht worden. Een Gokpaleis op de Beatrixstraat zal dit voorgaande plaatje mooi afronden!!!!! Jammer van Willemsoord……een donker gat waar je ’s nachts niet gevonden wilt worden…….staat trouwens ook vol met dealertjes……. Willemsoord vindt ik persoonlijk een mooie plek.Ik geniet ervan..overdag,laten we dat vooral cultureel houden…..en uitbreiden…zal ons positief op de kaart zetten!!!

Fred
26 september 2016 at 12:20
Toen ik enige tijd geleden opperde , dat Willemsoord een industrie terrein was en het altijd zou blijven, werd ik hier zowat afgeschoten. De halve binnenstad staat leeg en wordt gesloopt t.b.v Willemsoord. Alles moet wijken , om de “”gouden route”” de Beatrixstraat naar Willemsoord vol te krijgen. Met hoorngeschal , wordt aangekondigd, dat er weer een winkel daar naar toekomt. Maar ze vergeten, dat die zelfde winkel in de straat waar het vandaan komt ,de leegstand weer heeft vergroot. Het zijn geen nieuwe bedrijven die er in komen, maar bestaande , die elders de leegstand vergroten.

jans
26 september 2016 at 14:55
Fred,ik ben het met je eens wat betrefd horeca koningstraat deze verloedering komt door de gemeente zelf.wat jaren gelede had de gemeente op de koningstraat voor keurs recht van kopen op deze panden geplaatst dat is er later weer af gehaald en nu willen ze alles weer opkopen je weet als eigenaar niet meer waar je aan toe bent en nu dit weer???

Fred
26 september 2016 at 15:21
Dat voorkeursrecht, betrof volgens mij alleen de woningen van de Koningdwarsstraat. het stukje van de Koningstraat naar de P Hendriklaan. Maar ik kan mij vergissen. Ik woon al meer dan 25 jaar in dat gebied, dus er kan mij iets ontgaan zijn.

Kees Jan
30 september 2016 at 13:18
Fred, de panden in Koningstraat Noord (horeca gedeelte) is al 15 jaar grotendeels in het bezit van Gemeente, Zeestad en Delatron (Woningstichting). De Horecastraat staat hierdoor ook al 15 jaar te verloederen omdat de hiervoor genoemde pandeigenaren niets aan hun vastgoed hebben gedaan. Alleen hebben ze de andere pandeigenaren meerdere dwangsommen opgelegd om wat aan hun panden te laten doen.
.
In Koningstraat Zuid is woningstichting het ene naar het andere pand aan het aankopen. Om hier in de toekomst woningen te bouwen. Het wordt nodig tijd dat de gemeenteraad in opstand komt en de megalomane projecten van College B&W, de ambtenaren, Zeestad en Woningstichting tegenhoud.
.
Ze knappen onze binnenstad niet om, maar maken hem kapot!

Jolanda
26 september 2016 at 15:12
Als oud bewoonster met een blijvende trek naar haar geboorteplaats maar nu als ‘toerist’ en met een boot met vaste ligplaats in de jachthaven van Willemsoord ben ik het met de fractievoorzitter van Groen Links eens. Mijn mening is: wil Den Helder veel meer halen uit het toerisme dan moeten er in de binnenstad meer recreatiewoningen voor verkoop of verhuur beschikbaar komen. De vele verzoeken voor overnachtingen door Campereigenaren op Willemsoord zijn daar mijn inziens het bewijs van.

Bodelo
26 september 2016 at 15:57
Jolanda, goed dat je nog als toerist komt. Maar je suggestie voor recreatiewoningen in de binnenstad vind ik een slechte. We hebben een aantal jachthavens, Willemsoord is daar 1 van. Daarnaast zijn er meerdere plaatsen om campers neer te zetten en ook daar is Willemsoord er 1 van.
Inmiddels heb ik geleerd dat Willemsoord 1 van de goedkoopste is en dat verklaart de goede invulling in het toeristen seizoen (gelukkig!). Maar terwijl er in het seizoen ruimte tekort is, is er buiten het seizoen meer dan genoeg ruimte. Recreatiewoningen in de binnenstad zal eenzelfde beeld geven en dat zou de doodsteek voor Den Helder zijn.
Er zijn meer dan genoeg recreatieparken in onze gemeente. De keuze uit diverse typen recreatiewoningen in diverse prijsklassen is reuze.

Jolanda
27 september 2016 at 17:18
Hoi Bodelo, in die tijd waren wij bezig om een klein huisje als tweede woning te kopen maar waren de makelaars het er niet over eens of dat wel of niet kon. Daarom schreven wij de gemeente aan en kregen wij als antwoord dat alle huizen in Den Helder alleen voor permanente bewoning zijn.
Wij vinden dat jammer omdat Den Helder ook voor niet bewoners zo veel te bieden heeft. Daarom vinden wij een ligplaats in de haven een aardig alternatief.

Henk
26 september 2016 at 15:37
Als GroenLinks zich voor het karretje van de toeristen laat spannen dan is helemaal het einde zoek. Denk eerst maar eens aan de mensen die nu in Den Helder wonen of daar graag willen wonen. Het gaat om de kwaliteit van de stad en de kwaliteit van scholen, zorg en andere voorzieningen. In elke stad gaat al de rode loper uit voor de toeristen, de eigen inwoners worden snel vergeten omdat men gouden bergen ziet die er vaak niet zijn. Kijk maar naar de Haarlemmerdijk in Amsterdam. Eerst viel die in de prijzen, nu is het onleefbaar geworden dankzij het toerisme.

Bodelo
27 september 2016 at 10:55
Op startpagina 0223 vind je de links naar de diverse makelaars.
Maar, waarom zou je niet gewoon een pandje van rond de ton kunnen kopen en dat als tweede woning (en dus recreatie woning) aan kunnen houden?

apolocat
26 september 2016 at 17:16
Er staat in het hele stuk van mevrouw Dol niets over toeristen, dus om dan te roepen dat GL zich voor het karretje van de toeristen laat spannen gaat mij een beetje te ver. Wel dat Willemsoord geen deel is van het Stadshart en dat nooit zal worden. Ik kan het daar alleen maar mee eens zijn

Henk
26 september 2016 at 22:31
Sorry als het niet duidelijk genoeg was. Het was een reactie op het schrijven van Jolanda van 15:12

Fred
26 september 2016 at 18:01
De verplaatsing van de horeca uit de Koningstraat naar Willemsoord, spelen al een tijdje. Daarom , vraag ik mij nu af, waarom ???? komt mevrouw Dol daar nu pas mee , en niet toen deze plannen in een vroeg stadium waren. Gaat zij nu rook veroorzaken omdat de verkiezing voor de deur staat?? Zij is er mede verantwoordelijk voor , dat de Gemeente en woningstichting al tijden panden aan het opkopen zijn, en nu komt zij zand in de machine strooien van de Gemeente , woningstichting, maar ook van de ondernemers uit dat gebied, met argumenten die zij maanden geleden al naar voren had kunnen brengen, zeker vòòr dat er ver gaande afspraken werden gemaakt.

Monique_K
26 september 2016 at 20:00
Als ik het goed herinner was Dol/GL altijd al tegen de verplaatsing van de horeca naar Willemsoord, en heeft zij altijd tegen gestemd als het om de verhuizing ging. Nu staat het ‘echt’ voor de deur en probeert zij het nog een keertje, denk i k.

jans
26 september 2016 at 23:23
Er word met 3 ondernemers gesproken tot slot het gaat allemaal om de euros hoeveel wil de gemeente betalen . In het verlede zijn wel 10 verschillende ideeen besproken ze willen allemaal geld zien waar ze gelijk in hebben.

Fred
27 september 2016 at 10:35
Het gaat de Gemeente alleen om de grond, niet om wat er op die grond staat. Daar betalen ze in principe alleen de sloopwaarde voor. Dus als er panden zijn met een eventuele historische voor Den-Helder, zou ik het maar uitgebreid fotograferen voor de toekomstige afgestoft.

Judge X
27 september 2016 at 12:21
B&W en Woning stichting (maar het mag ook in een andere volgorde),zijn al jaren planmatig bezig met de afbraak van het oude centrum,historische – en architectonische objecten en een gelijktijdige vernieling van Willemsoord.
Stadsvernieuwing betekent hier stads-vernieling.
Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen,mag de kiezer haar/zijn oordeel vellen.
‘De macht ligt bij de burgers’. 🙂

Henk
28 september 2016 at 08:10
KIjk wat ze in Alkmaar hebben gedaan. Daar hebben ze mooie woningen (veel huurwoningen) gebouwd aan de rand van de stad. De Veneetse Kade kan een voorbeeld zijn voor Den Helder. Want geforceerd bepalen waar winkels moeten komen…dat werkt niet. Dan gaan de huren door het plafond en raak je winkels kwijt. Je zou bijna zeggen bouw een schouwburg met bibiliotheek op de oude plek van de Kampanje. Neem het verlies en geef de woningstichting de ruimte op Willemsoord. Dan kan Den Helder weer groeien en komt er weer leven in de stad.

Hotmail 2
28 september 2016 at 09:01
Henk dat betekent het einde van de haven en dus nog meer krimp in Den Helder.

Bodelo
28 september 2016 at 10:58
Aardig bedacht maar …… is bewoning op Willemsoord toegestaan? Volgens mij niet (denk aan bodem verontreiniging en industriële activiteiten).

Hotmail 2
28 september 2016 at 11:38
Het heeft te maken met geluidzones. Voorbeeld is het verdwijnen van industriehaven westoever.

scherpe ogen en oren
28 september 2016 at 18:48
Volgens mij is er een goede oplossing voor de horeca verplaatsing. Het Assorgiaplein, alleen naast dag ook nacht horeca toestaan. Midden in het centrum zodat de binnenstad ondernemers mee profiteren. Dit zou de VVD en D’66 toch moeten aanspreken immers veel van hun leden en stemmers zijn ondernemers in de binnenstad of geven zij niet om de ondernemers in de binnenstad maar alleen om de ondernemers die op Willemsoord zijn gevestigd? Verplaatsen naar Willemsoord brengt volgens mij veel kosten met zich mee want hoe beveilig je het terrein met zoveel water en wat te denken van de 2 droogdokken. Hoe lang blijft het glas heel van de musea, theater en ons opgegraven schip. Zomaar even enkele probleem objecten. De heer Kuijper heeft zeker expertise in vastgoed maar dan voornamelijk met hotels maar wellicht heeft hij belangen want volgens mij speelt Willemsoord ook met een plan voor exploitatie van een hotel. Waar komt overigens het geld vandaan om de ondernemers uit te kopen en te verhuizen naar Willemsoord? Als het college het eerlijk en goed zou doen dan wordt de kas van Willemsoord daar voor gebruikt. Zo niet dan ben ik benieuwd waar het college het geld vandaan haalt en of zij volgend jaar niet weer juichend met de zwarte cijfers staan te zwaaien betreffende de exploitatie van Willemsoord want dat zou een sigaar uit eigen doos

Fred
29 september 2016 at 07:53
Waar? Op het Anton Pieckplein ( Assorgia plein) wil je dan de Horeca uit de Koningstraat neerzetten ? Er is daar straks niets meer! De gehele bebouwing daar gaat plat. Dus het kan dan alleen nieuwbouw worden. Ik zie geen enkele horeca ondernemer daar nieuwbouw plegen.,

Bodelo
29 september 2016 at 13:53
Ik vind de suggestie van Assorgiaplein (sorry, Anton Pieck plein ….) zeker niet verkeerd!
Hoewel ik de verplaatsing van de Horeca naar Willemsoord op zich steun, maak ik mij ook zorgen over de beveiliging van de omgeving. Naar huis trekkende “uitgaanders” in de buurt van campers, bootjes en op een uitgestrekt terrein met veel onoverzichtelijke hoeken is meestal vragen om moeilijkheden.
De verhuizing wordt betaald door Zeestad, de grote “trekker” in de stadsvernieuwing.
Overigens zou ik het ook zonde vinden als we de Pinas kwijtraken. In de plannen zoals die het laatst zijn gepresenteerd is de Pinas niet meer zichtbaar.

Bodelo
30 september 2016 at 10:32
Hoezeer Groen Links ook gelijk heeft, ik vraag mij af wat dan wel het stadshart van Den Helder is? Den Helder heeft met de bouw van de Kroonpassage alle mogelijkheden voor het creëren van een echt stadshart verspeeld.
Het centrum daarentegen bestaat uit de Beatrixstraat, Keizerstraat en het voorste gedeelte Spoorstraat. Daar wordt inmiddels ook naar toe gewerkt in de stadsvernieuwingsplannen.
Natuurlijk worden er leuke pleintjes gecreëerd zoals straks het Anton Pieckplein en nu in de Breewaterstraat.
Maar wat is nu dat stadshart van Den Helder? Ik kan dat hart niet vinden …..

http://denhelderactueel.nl/2016/09/willemsoord-wordt-nooit-deel-stadshart/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image