Redactie DHA – Stadspartij en Vermooten hekelen beleid + Vlada Brenici – ‘Jutter komt eindelijk thuis op Kaap Hoofd’ + Stichting Afgestoft – ’De Jutter komt terug in het centrum’ + TUINFEEST

Stadspartij en Vermooten hekelen beleid rond De Jutter

Den Helder – De fractie Vermooten wil, dat de gemeente alsnog in overleg gaat met de weduwe van Kees Doolaard over de verplaatsing van het beeld De Jutter. In vragen aan het college hekelt raadslid Marinus Vermooten het feit, dat het beeld zonder overleg is weg gehaald. Ook over de beoogde nieuwe plek, Kaap Hoofd, is niet met de weduwe gesproken.

“Wederom moet de fractie vaststellen, dat een conflict dreigt. De gang naar de rechter wordt al weer genoemd. De fractie vindt dit een zeer onwenselijke ontwikkeling”, zo staat in de brief aan het college. Er is inmiddels een petitie ingezet om het beeld te behouden op zijn huidige locatie.

De fractie Vermooten stelt het college de volgende vragen:
– Waarom is er geen (voor)overleg geweest met de weduwe van de kunstenaar?
– In eerdere vragen over conflictueuze situaties heeft uw college aangegeven (pre) mediation als beleid te hanteren, behoudens dan binnen één afdeling, die daar geen gehoor aan geeft, zoals de fractie inmiddels begrijpt. Bent u alsnog bereid in overleg te gaan met de weduwe van de kunstenaar, alvorens een gang naar de rechter ingezet wordt?
– Zo nee, waarom niet?
– Als de petitie uitwijst, dat verplaatsing ongewenst is, laat u het beeld dan staan op zijn oorspronkelijke locatie?

Stadspartij

Ook de Stadspartij is niet blij met het gegeven, dat tijdens de zomervakantie is besloten over een nieuwe plek voor het beeld. Op de website van de partij staat de lezen, dat zij van mening is, dat het beeld moet terug keren op of in de directe omgeving van de plek, waar het voor de herinrichting van het Stationsplein stond. “Het voornoemde beeld is geschonken aan de Helderse bevolking door het HOV en dan is het niet meer dan fatsoenlijk, dat wij naar de Helderse bevolking luisteren en dat niet Zeestad en West8 gaan bepalen, wat in hun ogen een geschikte nieuwe plek is voor het beeld.” De partij zegt er vanuit te gaan, dat de definitieve plek na overleg met het actiecomité zal worden vastgesteld.

Den helder Actueel, 8 augustus 20 17 – 14:36

Reacties:

Fred
8 augustus 2017 at 15:29
Als beide partijen die nu zo hard roepen over de verplaatsing van het beeld van de Jutter, dat in het begin , toen terugplaatsen van het beeld niet meer zou gebeuren , dan was dat geloofwaardig geweest. Nu komt het gebrul echter over , als we hebben eerst geluisterd wat de bevolking daarvan vind , dus nu gaan wij nu ook roepen om weer in de gunst te komen bij de stemmers. DOORZICHTIG !!

Stefan
8 augustus 2017 at 23:55
Fred je was een azijnzeiker en dat blijf je! Maar azijn is goedkoper dan een euro!

Fred
9 augustus 2017 at 09:03
1,50 de vijf liter. Als jij dat nu ook eens gaat gebruiken, zal je zien hoe schoon je straatje er van wordt en zijn we in èèn klap af ,van de onzin en nietszeggende reacties van jou . Als je niets zinnigs te melden heb , ga dan terug naar je speeltuin.

Hijneken
9 augustus 2017 at 09:17
@Stefan & Fred: Hou anders deze goede discussie even vrij van de reactie ad hominem!

Fred
9 augustus 2017 at 11:50
Zal aan mij niet liggen. Ik reageer alleen op de stekelligheden naar anderen toe van deze kleuter.

Hotmail 2
8 augustus 2017 at 15:52
De Jutter van Kees Doolaard moet terug in de binnenstad en zet dat bronzen H geval,wat eigenlijk nergens in de scheepvaart voorkomt, ja op een jacht, op de dijk. Het is geen dubbele bolder ook geen penbolder en ook geen beting al lijkt hij daar nog een beetje op.

René Smit
8 augustus 2017 at 15:58
Hekelen beleid? Hoe kan dat als er van beleid in deze geen sprake is? Alhoewel, bij nader inzien: de beeldengroep aan het Bernhardplein, het kunstwerk op het Julianaplein – de kathedraal-, de zeehonden, Rob Scholte, alles wordt in figuurlijke zin aan de dijk gezet. In dat opzicht tamelijk consistent. Hoe zou er in Rotterdam worden gereageerd als vanwege de aanleg van ’n nieuwe fietstunnel de creatie van Ossip Zadkine naar de Europoort moest verhuizen? Volksopstand!

Eus
8 augustus 2017 at 16:10
Zeestad en west8 hebben hier niets mee te maken. Men moet bij de HOV zijn.

Judge X
8 augustus 2017 at 16:44
Eus, allemaal op initiatief van Zeestad BV/CV (Provincie – B&W-coalitie incluis Stadspartij – Ferdinand Freugdenhil) en hun handlangers in het kwaad !
Link ….

Judge X
8 augustus 2017 at 16:45
…. link:
http://www.denhelderactueel.nl/2017/06/bronzen-bolder-als-maritiem-icoon-entree-binnenstad/

Stefan
8 augustus 2017 at 23:57
Judge X je bent boekje zoek

Jonathan
8 augustus 2017 at 16:15
De stadspartij zit met 2 wethouders in het college en had het allang kunnen afdwingen maar kiest ervoor om maar de slippendrager van de VVD, D66 en burgemeester Koen Schuiling te zijn. Dan kom je inderdaad niet verder dan wat geklets langs de zijlijn.

Marinus Vermooten
8 augustus 2017 at 17:55
Als trotser bezitter van een replica (werd gekozen tot de tweede Jutter van het Jaar (2000) was ik na het vernemen van de eerste berichten over verplaatsing al direct tegenstander hiervan. Ik heb destijds bij de onthulling zelfs nog een radioprogramma gemaakt en heb Kees Doolaard in de afgelopen jaren minstens twaalf keer geïnterviewd. Ook toen hij later met Elly Kroon naar Breezand verhuisde. Gevoelsmatig weet ik dat Kees tegen verplaatsing zou zijn geweest. De brief heeft dan ook allerminst een politieke strekking en zelfs al zou dat zo zijn, wat dan nog? Zeker na het krantenbericht van de weduwe Elly Kroon, die terecht haar verontwaardiging uitte over de gang van zaken, heb ik vooral ook gevoelsmatig nogmaals de behoefte gevoeld dit in navolging van vele Nieuwediepers aan het college van B & W dit kenbaar te maken. Overigens vraag ik mij af of de plek waar het zou moeten komen wel ‘gejut’ werd, maar dit ter zijde. Kortom: verplaatsing een gewetenloze kolder, vergelijkbaar met een ‘koe op zolder’. Hier laat ik het bij.

scherpe ogen en oren
8 augustus 2017 at 19:25
Marinus, complimenten dat je in de bres springt, we laten ons toch niet piepelen door een bureau uit Rotterdam en een meneer Vreugdehil die constant voorbij gaat aan de historie van Den Helder en zich naar eigen zeggen ingeleefd heeft in Den Helder maar niet weet wat een bolder is.
Stadspartij, volgens mij zitten jullie in het college maar mogen alleen op aangeven van de burgemeester voor of tegen stemmen. Al jullie idealen verkwanseld aan het pluche. De heer Reenders wist dat wethouder Kuiper stond te liegen tijdens agenda punt coffee shops ( kreeg hij ook in zijn oor te horen van enkele van zijn partij genoten maar deed daar niets mee). de heer Reenders is de Erdogan van de stadspartij. Geen tegenstanders en tegenspraak. Alleen laat hij zijn oren wel hangen naar de Burgemeester. Zo de pest in dat ik op de Stadspartij heb gestemd.bah!!!!

sukkels
8 augustus 2017 at 21:33
zeker omdat je vriend assorgia uit de stads partij is gezet

scherpe ogen en oren
9 augustus 2017 at 07:02
Sukkels,ik weet niet waar je de wijsheid vandaan haalt dat de heer Assorgia mijn vriend is. Verre van dat! Ik ben neutraal maar vind wel dat hij sterke punten heeft. Dat mag toch?

Stefan
8 augustus 2017 at 23:59
in reactie op de laatste zin.Dat moet je gewoon de volgende keer weer doen!

Dick Berts
8 augustus 2017 at 20:30
Als de politie werk maakt van lichte mishandeling, iemand is een blauw oog geslagen bijvoorbeeld, dan ben ik daar natuurlijk blij mee. Maar als vervolgens blijkt, dat ze een driedubbele roofmoord in dezelfde gemeente niet onderzoeken, dan begin ik me toch echt achter de oren te krabben. Oud burgemeester Hoekzema en de Helderse politiek bekommeren zich wel om een enkel beeld. In hun bekrompen burgerlijkheid kunnen ze dat nog net behappen, maar ondertussen wordt er een compleet museum vol top beelden de stad uitgewerkt door stadhouder Schuiling. Met als enige reden, dat Scholte terecht kritisch is op de ‘burgervader’ de hier in zijn eentje de dienst uitmaakt. Tegen hem ingaan is eng, behalve dan als het om een peanutsaffaire gaat. Idioot en laf dorp…..

Ad
8 augustus 2017 at 22:48
Hm… zie niet wat die Scholte hier nu mee te maken heeft…. maar de fanclub zoekt bij ieder bericht wel een aanleiding om te zeuren.
Heb dat “museum” bekeken maar vond het zonde van m’n tijd. En om nu te zeggen dat het daar zwart zag van het volk…… noppe.
Maar to the piont. Hoop dat het beeld van Kees een mooie plek gaat krijgen op een plaats die het verdient. Temidden van het Helders publiek.

Dick Berts
9 augustus 2017 at 21:08
Tja, wat heeft kunst met kunst te maken…. Scholte vecht tegen de complete ondergang van de democratie in deze stad. Dat is voor de 99% laffe wegkijkers natuurlijk gezeur. IK (mega letters) vind het Rob Scholte museum niet mooi, dus is het ook niks. Alsof kunst niet veel verder door geevalueerd is dan alleen maar mooi zijn. Je zult de tijd ervoor moeten nemen en je erin moeten verdiepen om het te kunnen waarderen. Maar de 99% gaat voor de instant bevrediging. En instant mega financieel resultaat zonder investeringen. Direct moet het zwart staan van de mensen voor de deur van Scholte, anders staat vast dat hij rotzooi maakt. Hoe dom kun je zijn…. Van Gogh verkocht slechts EEN schilderij in zijn hele leven. Grote kunstenaars zijn hun tijd altijd ver vooruit en worden later pas begrepen. Vorige week sprak in met de voormalige directeur van het Frans Halsmuseum. De Nollen en Het Rob Scholtemuseum samen, hebben volgens hem op termijn de potentie om mensen van over de hele wereld naar Den Helder te trekken. DAAR gaat het mij om! Om de toekomst van onze kinderen. En niet om de fanclub van Rob Scholte. Wat hier in Den Helder gebeurt is zo kleinzielig, zo corrupt, en zo mega bekrompen, dat de moed me echt compleet in de schoenen zakt.

Ad
9 augustus 2017 at 21:53
hm….. “wie niet voor mij is tegen mij” is dus het verhaal.
Die Scholte zit er al een tijdje voor bijna nop en ik blijf erbij dat ik er niets aan vind.
Of je dit nu wel of niet leuk vind zal mij aan mijn bekende kont roesten.
Nogmaals, dit bericht heeft betrekking op het (en IK ..in megaletters..vind dat een mooi) beeld welke een opvallende plek in Den Helder meer dan verdient.
Zie in je reactie niet één letter die daar over gaat.
Maar ik ga me niet verder verlagen in het oeverloze gedreutel die bijna dagelijks onder ieder bericht verschijnt van de “scholte-fanclub”.
Veel succes met de promotie van deze maar hoop dat alle kinderen in Den Helder, en de kinderen van onze gasten nog lang kunnen en mogen genieten van een mooi beeld van ‘de Jutter’. Zeker als deze een mooie plek krijgt.

Bodelo
10 augustus 2017 at 11:51
Het enige wat ik hierover kwijt wil Dick, is dat ik (persoonlijk) niets tegen Rob Scholte heb. Ik vind het alleen oneerlijk tegenover andere kunstenaars dat hij een museum zou kunnen exploiteren zonder de lasten voor het gebouw te dragen. Zodra dat geregeld is juich ik het toe.
Wat de erven van de Wint betreft; ik erger mij kapot aan de betonnen bunkers bij station Zuid die met bakken subsidie zijn neergezet (Stichting Waddenfonds????) en waar nu niets komma nul mee gebeurt. Dat is geen aanwinst voor onze stad. Het wordt hoog tijd dat daar bestuurlijke dwang wordt toegepast. Waarom controleren de subsidie gevers niet wat er met hun geld gebeurt is?

Daniël Groot
8 augustus 2017 at 22:27
Een jutter heeft een aanzicht .zeker als Beeld bepalend beeld wat wij van Den Helder vinden . De Jutter met hart en ziel, Die hoort tussen de Bevolking te staan als voor beeld, ( Boegbeeld ) van onze stad en hoort midden in de samenleving te staan, en zich te laten zien, aan mensen van buiten af, dat hier Jutters woonen , en geen zakken ,

Judge X
8 augustus 2017 at 22:41
Zo is dat Daniël Groot, ik sluit mij hier volledig bij aan !
En een goed advies op volgen is nooit verkeert, dan krijg je betere communicatie en verstandhouding met de burger. 😉

Stefan
9 augustus 2017 at 00:01
idd

Jonathan
9 augustus 2017 at 08:44
Het is goed als na de verkiezingen Zeestad opgeruimd wordt zodat de jutter weer op de oude plek komt te staan. In geen enkele gemeente bestaat er een gemandateerde projectontwikkelaar die de gemeente als pinautomaat kan gebruiken. Ik hoop dat we nu snel van de bende van vier in het college en hun burgemeester af zijn, ben vol vertrouwen.

’t Kraaiennest
9 augustus 2017 at 13:07
De Jutter plaatsen bij Kaaphoofd lijkt niet zo’n goed idee. In oktober 2010 hadden bronsdieven het ook al voorzien op het beeld van strandvonder Simon Gutker op de Hondsbossche Zeewering bij Camperduin. Zijn enkels waren al voor negentig procent doorgesneden. Waarom de brondieven deze diefstal niet hadden voltooid zal altijd wel een raadsel blijven. Maar zo kan het onze Jutter, op deze donkere en winderige plek bij Kaaphoofd, ook vergaan. En dat alles voor een paar euro per kilo. Dus gewoon weer terugplaatsen op het veldje bij vishandel Boon.

Bodelo
9 augustus 2017 at 14:09
U kunt natuurlijk nog steeds de petitie op http://www.afgestoftdenhelder.nl tekenen. Dit wordt ondersteund door de weduwe van Kees Doolaard!

Jan Modaal
9 augustus 2017 at 14:27
Werfiaan !
Als een woningbouw coöperatie wat te vieren heeft, mag de hele stad daar van mee profiteren.
Dat is maatschappelijk zeer verantwoord en je laat gelijk zien dat je met twee benen in de samenleving staat.
In 2010 was Den Helder aan de beurt.
Woningstichting Den Helder bestond toen 100 jaar en dat moest groots gevierd worden.
Door de hele stad werden borden geplaatst met afbeeldingen die ze bij WSDH heel mooi vonden.
Geen angst, de borden waren er tijdelijk. We komen nog met een passend cadeau voor de stad werd gezegd.
Maar voor het zover was gaf WSDH nog een knallend feest op Willemsoord met als hoogtepunt een optreden van bekende artiesten op een groot buitenpodium.
Helaas bleken de inwoners van de stad toch iets minder op te hebben met het hele jubileum dan WSDH had ingeschat.
De massaal niet op komen dagen bezoekers gaven de honderden die wel het programma krantje hadden bewaard het gevoel gast te zijn bij een privé concert van Roel van Velsen en Edwin Evers.
Maar niet getreurd, WSDH had nog een verrassing voor de inwoners ; een reeks beelden waarmee de verbintenis van de stad met de rijkswerf / marine symbolisch werd weergegeven.
Den Helder is daar namelijk sterk mee verbonden
U heeft er even op moeten wachten, maar bij de renovatie van de Beatrixstraat en de stationslocatie was het zover.
De beloofde beelden konden worden geplaatst.
En wat bent u er als bevolking blij mee.
U ziet de werfianen van toen op een manier zoals u ze nog nooit had gezien.
Druk bezig met lassen, metaal bewerken etc.
Het moet u als inwoner van Den Helder toch een beetje vreemd over komen.
WSDH staat toch met de beide benen in de samenleving ?
Waarom dan geen groep werfianen gemaakt die om vier uur rijen dik naast elkaar over een fietspad naar huis scheuren of hun leven er vanaf hangt.
Of een werfiaan die voor een gesloten hek op zijn horloge staat te turen terwijl hij zich afvraagt waarom zijn klokkie de tijd wel goed aangeeft en dus de werfklok achter moet lopen.
Wanneer je, nog niet zo heel lang geleden, werd uitgemaakt voor werfiaan was dat niet bepaald een compliment.
Tja, WSDH bedoeld het zo goed.
Als je dan toch zo lekker maatschappelijk bezig wil zijn, waarom dan geen beeld van de visserman die fluitend naar de haven loopt op weg naar zijn kotter ?
Komt een stuk realistischer over dan een werfiaan.
Dat uw Woning Stichting Den Helder toch wat minder maatschappelijk inzicht heeft dan ze zelf dachten blijkt uit het feit dat ze met hun werfiaanse beelden fetisj de symbolische gemene deler van Den Helder uit de binnenstad hebben verjaagd : De Jutter
Op zo’n moment voel je opkomen dat je tegen de directeur van WSDH nog een keer wil zeggen : WERFIAAN !

Abel Enstra
9 augustus 2017 at 15:46
Het is mooi weer vandaag, ik neem zo meteen maar een waterijsje. Dat werkt verkoelend.

Bodelo
9 augustus 2017 at 15:47
En ziedaar; de kogel is door de Kerk! De Jutter komt terug in het centrum. In het Stadspark weliswaar maar hier heeft iedereen (dus ook de weduwe Doolaard!) vrede mee.

Henk van Kuijk
9 augustus 2017 at 16:25
Aha…. ja, want die beting moet natuurlijk wel doorgedrukt worden via onze cultuurmanager en Zeestad. Pure woordbreuk naar de burger: er zou een speels, ook voor kinderen aansprekend, “foto-moment” kunstwerk komen bij Boon, daar is geen enkele sprake van. Hallo, zijn de petitiemensen er dan ook nog, of zijn ze klaar?

Bodelo
9 augustus 2017 at 16:32
Henk, wij hebben ons “druk” gemaakt om de terugkeer van De Jutter. Plan geslaagd.

Henk van Kuijk
9 augustus 2017 at 16:44
Okee, mooie inspraakdruk, maar jullie geven geen steun aan de echte insprekers stationslocatie dus, wel droevig. Ik steunde jullie wel…..

Bodelo
10 augustus 2017 at 11:44
Henk, wij zijn geen politieke partij en gaan dat ook zeker niet worden.

Fred
9 augustus 2017 at 18:38
Oke, proficiat, goede aktie van afgestoft, waarvoor hulde ,maar toch…. het beeld , komt niet terug op de plaats waar het stond. De Gemeente drukt hier toch zijn eigen wil door, door dat beting gedrocht toch op de plaats te zetten die zij in gedachten hadden. De Jutter komt op een snel uit de duim gezogen plaats te staan, kijkend naar de zee, in de lijn van het station naar de dijk .. Die gedachtengang volgend, houdt dat in , dat de Jutter met zijn rug naar het op het station binnenkomend publiek komt te staan. Nu niet bepaald een gastvrij onthaal voor wie de stad via het station binnenkomt/ bezoekt. In sommige landen , is het iemand de rug toe draaien een belediging.

Judge X
9 augustus 2017 at 19:54
Op cynisch-humoristische wijze midden in de roos Fred, eigenlijk is het geheel natuurlijk een treurig verhaal, vooral met een draai als zo’n arrogant liegende bestuurder Lolke Kuipers er aan geeft..
Maar goed ‘De Jutter’ volhardt en moet zich weer richten op het speerpunt: ‘Vreugdehil en consorten onderuit schoffelen !’ 😛

Bodelo
10 augustus 2017 at 11:46
Fred, we hadden de petitie natuurlijk kunnen noemen; “De Jutter moet terug in het centrum op de plaats 15 meter ten zuid-oosten van de Hema met zijn gezicht naar het Zuid Westen gericht”. We hadden besloten dit niet te doen ….

Henk van Kuijk
10 augustus 2017 at 12:10
Kunst in de openbare ruimte hoort onderwerp van inspraak te zijn. Nee, niet door een politieke partij, maar door gewone burgers. Dat snapt deze Junta niet (Bodelo ook nog niet). Die burgers willen in meerderheid dat de Jutter op het veldje komt bij Boon, in plaats van die kille, bedachte beting.

Gekke Henkie
10 augustus 2017 at 13:20
Dat is makkelijk gezegd, heer Van Kuijk: de burgers willen in meerderheid dat de Jutter op het veld bij Boon komt… Maar kunt u die bewering staven met cijfers? Is er onderzoek geweest? Een enquête wellicht? Of kunt de stemming onder de burgers peilen door een natte vinger in de lucht te steken?
Het lijkt me dat u als kunstkenner toch niet anders kan dan toegeven dat de Jutter een aardig stukje huisvlijt is, en niet meer dan dat? Goedbeschouwd kloppen de verhoudingen van het beeld niet eens: het heeft de middel van een mannequin. Ik weet niet wie model heeft gestaan voor het beeld, maar het was vast en zeker geen jutter.
Dat neemt niet weg dat het object dat in plaats van de Jutter gaat verrijzen op het veldje bij Boon de naam kunstwerk al helemaal niet mag dragen….. Dus als je moet kiezen uit twee kwaden: ja, dan nog liever de Jutter…

Judge X
11 augustus 2017 at 00:33
Het beeld vertoond sterke gelijkenis met Dirk Kooiker, een strandjutter van Ameland en bepaald geen ‘Billie Turf ‘.

Kobus
9 augustus 2017 at 19:28
Gewoon een vraagje aan Vreugdenhil, Gemeente raad , wethouders, West 8 enz..; waarom en wat voor nut heeft het om dwars tegen de wensen van de Helderse bevolking in te gaan. Wat voor voldoening vind je daarin? Het tarten van Elly Kroon gaat alle perken te buiten. Is het mogelijk dat mevrouw Kroon het werk opeist en in bezit kan nemen?

Dick Berts
9 augustus 2017 at 21:14
Machtswellustelingen ervaren juist macht als ze tegen de wil van de bevolking in kunnen gaan. Daar kicken ze op! Voor normale mensen nauwelijks te begrijpen….

Juul
10 augustus 2017 at 07:51
Waarom is de jutter enkelvoud er waren vroeger meerdere jutters. Dus laat er een bijmaken en ieder heeft zijn zin.

Fred
10 augustus 2017 at 09:59
Er zijn tientallen kleine replica’s in omloop. Laatst stond er nog èèn te koop in de winkel van stichting Boelhuys en Present voor 30 euro.

Bodelo
10 augustus 2017 at 11:42
Komende zaterdag in de tuin van de Petrus en Paulus kerk worden ze verkocht door Elly Kroon.

Juul
10 augustus 2017 at 11:19
Op de dijk iets groter en dan bijvoorbeeld vader en zoon. Maar dat is een persoonlijke mening. Dat laat ik aan Scholte over.

Henk van Kuijk
10 augustus 2017 at 13:47
Gekke Henkie, ik ben gewoon Henk, ik nam deel aan de – later gebleken – schijninspraak over de stationslocatie. Daar stemden de insprekende bewoners in met een “speels, fotomoment-kunstwerk, dat ook kinderen aanspreekt, waar je bijvoorbeeld ook op of onder kan zitten, of opklimmen” (woorden van West8), en daarna, floep, komt de gemeentelijke kunstmakelaar zelf met een werk naar voren, zoals gebruikelijk gesteund door de HOV, en nog wat financiers. Allemaal van bovenaf. Deze kunstdictatuur moet weg. Deze ego-makelaar ook. En zeker, je hebt gelijk, een peiling is een vorm van inspraak, goede kans dat de burger dat veldje kiest. En, de Jutter huisvlijt? Neehoor, het is een expressieve kijk op de Jutter van vroeger, het heeft zijn waarde al lang bewezen in de dagelijkse praktijk op de oude plek. Kenmerk van schijninspraak (door vele overheden) is dat je mag meepraten, en aan het slot beslist de overheid gewoon zelf, van bovenaf. Daar houdt deze Junta van.

Bodelo
10 augustus 2017 at 16:35
Henk, als er indertijd inspraak was geweest had de Jutter nooit geplaatst geworden. Men vond het niets. Inmiddels zijn de meningen verandert en wordt het beeld bijna “heilig” verklaard. Het doel van Stichting Afgestoft was terugplaatsen van de Jutter (met tussen haakjes; tegenover vishandel Boon). Terugplaatsen van de Jutter is gelukt. En voor het overige hebben wij er vrede mee. Als je niet uitkijkt komt het nooit tot een einde!

Henk van Kuijk
10 augustus 2017 at 16:43
Eerlijk gezegd, ook de plaatsing van de Jutter was een zaak van doordrukken, een nachtelijke kunstoverval. Daar lag vooral de irritatie. Niet zozeer over het beeld zelf. Wel grappig dat een oud-burgemeester en afgestoften die de inspraak nooit steunen nu opeens een inspraakgroep vormden. Ze stonden stil langs de zijlijn toen het om behoud station en postkantoor ging. En de zeehondjes, die kregen ook een hopeloze plek, doorgedrukt. Grappig is ook dat de beting net zo hard wordt doorgedrukt van boven, als destijds de Jutter.

strandloper
11 augustus 2017 at 00:27
Ja, opmerkelijk Henk dat de Afgestoften zich nu druk maken om de Jutter. Als enige verklaring kan ik bedenken, dat zij zeer gezagsgetrouw zijn. Zij zijn nu voor een keer baldadig geweest en gingen heel snel akkoord met een plekje ergens op het gras. Het zit al verborgen in de naam Afgestoften, zij zijn te soft.

Hijneken
11 augustus 2017 at 09:29
Nou strandloper, ik ben ook een Afstoffer en de voorheen drukbezochte afdeling ‘Afgestoft’ op DHA heeft nu een eigen plek, dat gaat straks ook weer gelden voor de Jutter.

Bodelo
11 augustus 2017 at 09:50
strandloper, de Stichting Afgestoft had ook eindeloos kunnen zeuren over locatie en zicht van de Jutter. Het resultaat had waarschijnlijk (na zeer veel frustratie over en weer) in een patstelling geëindigd zoals we dat wel vaker zien in onze stad. Nu is er een compromis bereikt waar het gros van de medestanders, de HOV (als schenker van het beeld) en Elly Kroon (weduwe van Kees Doolaard) vrede mee hebben.
In mijn beleving een goed resultaat?

Fred
11 augustus 2017 at 09:56
Beetje een vreemde reactie van de beide Heren Van Kuik en Strandloper, Jullie plaatsen de stichting Afgestoft in een hoek waar en wat de stichting absoluut niet verdiend en/of thuis hoort. Zeer zeker om de Afgestoften in die hoek te drukken , terwijl jullie niet eens weten , wie dat allemaal zijn . Er zijn personen, waaronder ik , die zich door deze uitspraken ook in die hoek gezet voelen. Terwijl ik toch duidelijk, in verschillende discussies over diverse zaken die in deze stad spelen, nu niet bepaald zwijgend aan de kant heb gestaan. Jullie kwetsen , met deze uitspraak een heleboel mensen die het historisch verleden van onze stad ,een goed hart toedragen, en proberen , dat wat er nog is, te beschermen of door te laten zien hoe het in het verleden was en wat het geworden is of gaat worden. Al met al , nogal een flauwe en denigrerende opmerking naar de stichting afgestoft en zijn medewerkers toe.

Kees Jan
11 augustus 2017 at 11:05
Het is goed dat Afgestoft, Elly Kroon en oud Burgemeester Hoekzema het voor elkaar hebben gekregen dat zij de “jutter” voor de binnenstad hebben behouden. Alleen erg jammer dat ze niet doorgegaan zijn dat het beeld wordt geplaatst op het grasveld naast het gebouw van hotel Wienerhof. (het is te veel eer om de VVD visboer steeds bij naam te noemen)
.
De corruptie is Den Helder is zeer hoog te noemen. Politieke partijen VVD, D66, CDA, PvdA en inmiddels ook de Stadspartij houden die corruptie stevig in stand. Wij als inwoners van gemeente Den Helder, dus ook de mensen uit Huisduinen en Julianadorp moeten nu is opstaan dat we de corruptie zat zijn.
.
De “Jutter” is ons symbool in de stad, welke de beste plek moet krijgen. Het beeld geeft het gevoel van thuiskomen, of je er nu voorbij rijd of je de trein uit stapt. Ook verwelkomt de “Jutter” de toerist aan het begin van de winkelstraat.
Nu komt het beeld met de rug naar ons toe staan, We worden letterlijk door dit gemeentebestuur genegeerd.
.
De plaatsing van de Betting (bij domoren als gemeente en kunstenaar, bolder genoemd) laat weer is zien dat het gaat om een corrupt clubje mensen die niet aan de stad denkt, maar alleen aan zich zelf.
Kunstadviseur Marc Ruygrok adviseert gemeente Den Helder al jaren met de openbare kunstwerken in de stad. Hij is in dienst van de gemeente als extern adviseur en zal hier flink financieel voor worden beloond. Nu beloond het corrupte gemeentebestuur de bevriende Kunstenaar extra door hem een locatie te geven om een beeld te plaatsen. Hij heeft hiermee zijn eigen beeld kunnen adviseren op de plek waar de jutter behoord te staan. En Zeestad zal hem voor dit beeld ruimschoots belonen, van onze belastingcenten.
.
Wanneer staan we op tegen liegende, manipulerende en corrupte politici als Burgemeester, Wethouders en raadsleden, zowel de zittende als de oud bestuurders die inmiddels werken bij (semi) overheidsinstellingen in onze stad. Het zijn de bestuurders en oud bestuurders van onze stad, die op dit moment onze stad ten gronde richt! En alleen maar denkend aan eigen portemonnee of die van hun vriendjes (met meestal zelfde politieke achtergrond).
.
De lijst is lang van mensen die de corruptie in onze stad maar al te graag in stand houden voor eigen gewin.
Het wordt tijd dat er een “zwarte” lijst komt van (oud) politici en bedrijven die meewerken aan de corruptie in onze stad. Zodat iedereen weet om wie het gaat.

Judge X
11 augustus 2017 at 15:35
Eerst mogen de politieke partijen zich weer profileren tijdens het debat over De Kampanje Kees Jan.
Ik weet nog wel een middeltje om de burger zich er rechtstreeks mee te laten bemoeien, maar je moet op het juiste moment aan het juiste touwtje trekken om de zaak te laten klappen.
Nog 7 maanden voor de verkiezingen, tijd voor de partijen om goed te gaan voorsorteren en voor de Stadspartij geldt dat zij met een probleem zitten waarvan de oplossing niet te lang vooruitgeschoven moet worden, namelijk PR – en dat staat niet voor Public Relations, al kun je het ook niet los daarvan zien. 😉

Kobus
11 augustus 2017 at 19:37
Kee Jan. Neem dan zelf de verantwoording en zet een actie organisatie op.Misschien heb je succes maar mogelijk ook niet.

Henk van Kuijk
11 augustus 2017 at 11:23
Kees Jan, je hebt volkomen gelijk. Talrijke zaken in de stad worden geregeld door vriendjespolitiek en vaste kliekjes. Dat is een groot probleem, al jaren. Voorbeeld in de krant van gisteren: “De HOV heeft er vrede mee”. En Fred, ik weet niet wie je bent, heb je nooit ontmoet, en kan dus niet weten dat je een afgestofte bent. Gekwetst? Ik ga uit van feiten: ik leidde twee inspraakbijeenkomsten over de stationslocatie, waar veel mensen waren, maar de Stichting niet (wel een studente van de Media-academie uit Amsterdam, die een reportage maakte). Ik nam deel aan de drie inspraakbijeenkomsten van B&W over de stationslocatie, de Stichting was er niet. Ik voelde me bijna gekwetst, waar zijn ze nou?

Fred
11 augustus 2017 at 12:58
Ik weet niet of er personen van de stichting of de stichting er zelf bij geweest zijn, daar heb ik geen weet van .Maar dan is het nog niet nodig om de gehele stichting in een hoek te duwen waar zij niet horen.

Bodelo
11 augustus 2017 at 13:54
Henk, omdat je gemeend hebt op Facebook ook iets te moeten schrijven over de Jutter en Stichting Afgestoft zal ik mijn antwoord daar ook hier plaatsen;
Henk, ik heb op persoonlijke titel op een aantal zaken gereageerd, met soms een Afgestoft pet op mijn hoofd. Maar je haalt er nu zaken bij die niets met de stichting Afgestoft van doen hebben. Ik heb er dan ook spijt van dat ik gereageerd heb op jouw opmerkingen omdat hiermee Stichting Afgestoft in een hoek wordt gedrukt waar het niet thuis hoort.

strandloper
12 augustus 2017 at 01:21
Bodelo, de hoek waar de Stichting Afgestoft thuis hoort, is de stofhoek. Daar kunnen zij zich uitleven. Er is door Afgestoft een publieksactie opgezet en kunnen daarom ook rekenen op publieke reacties. Adviseur van Afgestoft en woordvoerder bij Actie voor Jutter de heer Hoekzema, zei dat hij vond, dat de Jutter op zijn oorspronkelijke plaats zou moeten worden terug gezet. Als Bodelo en misschien wel alle afstoffers er blij mee zijn, dat de Jutter nu op een grasveldje komt waar niemand het ziet, begrijp ik niet wat hier het succes is. Je had de Jutter dan net zo goed middenin de Grafelijksheidsduinen kunnen plaatsen. Ook voor niemand zichtbaar. Enfin, de afgestofte kinderhand is gauw gevuld.

Henk van Kuijk
11 augustus 2017 at 14:43
Welke hoek eigenlijk? Ik druk nooit mensen in een hoek, vraag iets, of merk iets op gebaseerd op feiten.

roodborstje
11 augustus 2017 at 16:27
Wat jammer Henk, dat je wederom meent een negatieve reactie te moeten geven.
De groep van ‘afgestoften’ heeft toch nu iets moois bereikt in DH?! Iets waar veel Helderse inwoners blij van worden.
I.p.v. dat jij ze hiervoor een pluim geeft vindt jij het weer eens nodig om er van alles en nog wat bij te halen wat hierin niet ter zake doende is.
Heb je de fietsenstalling bij het Station al genoemd trouwens en het Rob Scholte Museum? Pffffffff.
Wees eens positief Henk, i.p.v. er altijd maar van alles bij te halen en ‘iedereen af te z**ken’ die jou niet precies naar de mond praat.
‘afgestoften’ hierbij mijn welgemeende complimenten voor het behaalde resultaat!

Henk van Kuijk
11 augustus 2017 at 21:00
Die eer gaat niet alleen naar de afgestoften. Ook anderen. onder wie ik, wilden de Jutter terug, en eisten dat al eerder. Maar wel voor het station, de maritieme uitstraling die zou komen. Niet verborgen in het park. Niet blij zijn met een dooi roodborstje. Verder verwar je negatief met kritisch. O ja, voor ik het vergat, Scholte kan een speels kunstwerk ontwerpen, en o ja, er staan teveel fietsen voor en naast het station, college heeft nog niet van een stalling gehoord.

Judge X
11 augustus 2017 at 22:28
(Ik zal hem nog een keer onderaan zetten, dan kunnen die twee boven wel weg redactie.)

Goed dat de vrijwilligers van Afgestoft zich hebben ingezet om ‘De jutter ‘ weer terug op “zijn plek ” in het centrum te krijgen !
Hierbij heeft men echter de fout gemaakt, om de ‘Stichting’ er in te betrekken via een opgestarte petitie voorzien van een g-mail adres beginnend met de naam ‘Afgestoft ‘ (afgestoft@gmail.com).
Hiermee hebben de vrijwilligers zich met hun stichting op het politieke vlak begeven, wat ze feitelijk gewoon als groep op persoonlijke titel hadden kunnen/moeten doen.
Stichting Afgestoft is géén politieke beweging – Bodelo zei het hier al eerder.
Iedereen maakt fouten, ik vergeef het hun en neem aan dat men hier een lesje uit heeft geleerd; volgende keer dus gewoon: ‘actiedejutter@gmail.com ‘ of iets dergelijks ….. 😉

Judge X
14 augustus 2017 at 16:13
….. in het artikel van 10 augustus (DHA) geven de actievoeders en de weduwe aan tevreden te zijn met het nieuwe besluit … en op zaterdag 12 augustus, loopt voorzitter Cees Rondèl dan met medebestuurslid Ramon Boonstra – onder de vlag van Stichting Afgestoft in de HC (NDH) – met een ‘nep-jutter’ te slepen.
Niet tevreden en toch een politiek-actieve organisatie dan …. ?

Bodelo
14 augustus 2017 at 16:23
Of een ludieke actie?

Judge X
14 augustus 2017 at 16:27
Twijfelgeval ! 😉

Henk van Kuijk
14 augustus 2017 at 21:30
Elke organisatie kan gewoon inspraak plegen, zonder politiek-actieve organisatie te zijn. Er moet nog veel geleerd worden over inspraak door burgers, in vrijwel alle gemeenten.

Judge X
14 augustus 2017 at 23:32
Als ik naar een aantal reacties van Henk van Kuijk hier boven kijk en de discussies waar hij in beland met oa Bodelo, heeft hij zelf ook nog het een en ander te leren.

Judge X
14 augustus 2017 at 23:51
De ‘ludieke actie’ was in dit geval overbodig en kwam als mosterd na de maaltijd, het beoogde doel was immers blijkbaar reeds bereikt.
En verder kan men van een stichting als Afgestoft niet verlangen, dat men zich als verenigde burgers steeds meldt bij inspraakprocedures als station-locatie.
Daar is de stichting m.i. niet voor bedoelt, dat mag men van de stichting dan niet verlangen en daar zou de stichting zich dus ook niet voor moeten lenen, maar misschien hebben anderen daar een andere mening over en heb ik het verkeert ….., dat kan natuurlijk ook nog. 😉

Henk van Kuijk
15 augustus 2017 at 00:01
De stichting is bedoeld voor het behouden en behoeden van waardevolle gebouwen in de stad, of om vroegere gebouwen in herinnering te roepen. Een prima zaak! Van daaruit mag je als stichting altijd je mond open doen, in en buiten een procedure. Daar is niks politieks aan. Er kan ook niks worden verlangd, je wil het of niet.

Judge X
15 augustus 2017 at 00:19
Nou uit die laatste zin blijkt dat u toch nog iets geleerd hebt. 🙂

Henk van Kuijk
15 augustus 2017 at 11:29
Goed lezen Judge, nergens heb ik geschreven dat het verlangd wordt.

Hotmail 2
15 augustus 2017 at 11:48
Schijnbaar hebben jullie, Henk en Judge, de doelstelling van de stichting niet gelezen.

Judge X
15 augustus 2017 at 12:22
Ja dat heb ik wel, op de site van ‘Afgestoft’, vandaar ….. 😉
Maar misschien is de uitleg van de site te beperkt, onduidelijk en/of begrijp ik hem gewoon verkeert; er is vast wel iemand die de doelstellingen exact kan uitleggen of – verwijzen naar een betere bron. 🙂

Judge X
15 augustus 2017 at 13:02
Er staan hierboven vier reacties van Henk van Kuijk waar het woord verlangen in de mogelijke vervoegingen dan wel niet expliciet wordt geschreven, maar wel impliciet wordt gelezen.
Henk van Kuijk zal het natuurlijk nooit toegeven ….. en Judge X zou men hier kunnen beschuldigen van het fileren van teksten en muggenzifterij ….. en waarschijnlijk zegt zij dan: ‘het zal mij jeuken !’
En weet u wat, ik geef het in deze ook grif toe dat ik mij daartoe heb laten verleiden …., ik wel ! 😛
En als de geachte lezer het mij niet kwalijk neemt, haak ik verder graag bij deze onnozele discussie af. 😉

Henk van Kuijk
15 augustus 2017 at 15:34
Van de site van de stichting “Afgestoft”: “de historie van Den Helder zichtbaar en toegankelijk maken voor jong en oud.” Het college wilde de Jutter vrijwel onzichtbaar maken voor jong en oud, Afgestoft helpt om hem echt zichtbaar te houden. Prima. Het college wilde het historische station en postkantoor afbreken, dus goed dat Afgestoft opkomt voor behoud van die gebouwen.

Judge X
15 augustus 2017 at 16:12
Op uw lijf geschreven ( …. nee figuurlijk, geen spiegel nodig 😀 ) :

strandloper
15 augustus 2017 at 23:47
Judge, gij zijt een hij en geen zij.

Fred
15 augustus 2017 at 08:37
Men kan ook achter de schermen ergens voor opkomen. Men hoeft niet zo nodig zoals sommige figuren overal hun plasje over te doen.

http://www.denhelderactueel.nl/2017/08/vermooten-hekelt-beleid-rond-jutter/

‘Jutter komt eindelijk thuis op Kaap Hoofd’

Helderse Courant, 8 augustus 2017

Helderse Courant, 8 augustus 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

‘De Jutter komt terug in het centrum van Den Helder’

Beste Nieuwediepers,

De door de Stichting Afgestoft op dinsdag 3 juli op touw gezette actie ‘De Jutter terug in de binnenstad’ is geslaagd! De Jutter komt terug in de binnenstad van Den Helder!!!!

Wij, Willem Hoekzema, Elly Doolaard-Kroon en Cees Rondèl zijn ongelofelijk blij, dat jullie onze actie zo geweldig goed hebben ondersteund!

Buiten Den Helder om, kregen we uit alle windstreken van ons land steunbetuigingen, maar ook uit het buitenland kwamen er reacties binnen, o.a. uit Brazillië, Duitsland en Spanje!

Hoe nu verder! Het spreekwoord luidt: “eerst zien dan geloven”!

Onze actie is pas echt geslaagd als ‘De Jutter’ weer heerlijk in het zonnetje op de uitkijk staat lekker in het centrum van Den Helder.

Tuinfeest

U begrijpt dat we wel iets te vieren hebben en dat gaan we natuurlijk doen! Daarom nodigen wij u allen nogmaals uit kom a.s. zaterdag 12 augustus naar ons architectuur tuinfeest wat om 16.00 uur geopend word! Voor een natje en een droogje is ook gezorgd! En voor degene ,die hem nog niet hebben bij de stand van Elly Doolaard is het beeldje ‘De Jutter’ te koop!

Sprekers!

Willem Hoekzema en Elly Doolaard-Kroon zullen tussen 18.30 uur en 19.00 uur, ga daar maar van uit, wel een feestrede uitspreken en dan zullen wij met alle aanwezigen een toost uitbrengen!

“De Stichting Afgestoft”, wij maken het verschil!

Ondersteun ons en wordt donateur kijk op http://www.afgestoftdenhelder.nl

Mail aan Rob Scholte, woensdag 9 augustus 2017, 15:28

ARCHITECTUUR TUINFEEST KASTELIJN

zaterdag 12 augustus 2017

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Helderse architect en bouwmeester Roelof Kastelijn overleed.
Naar aanleiding daarvan organiseren wij een architectuur tuinfeest/tentoonstelling in de tuin van de Petrus en Paulus kerk.

Affiche Tuinfeest

Locatie
HH. Petrus en Pauluskerk
Kerkgracht 54, 1782 GK Den Helder

GRATIS ENTREE

De tentoonstelling start om 16.00 uur en duurt tot 22.00 uur.

Bezoekers worden in de gelegenheid gesteld om voordelig consumptiekaarten te kopen voor € 7,50.
Op vertoon van deze kaarten krijgt men een nasi maaltijd met saté en twee consumpties aangeboden!

http://www.afgestoftdenhelder.nl/agenda/

1 Comment

  1. Loes Vermeer-Lagerveld. 10 augustus 2017 op 11:14

    Geweldig goed bericht dat het beeld De Jutter door de actie van Cees Rondel, Willem Hoekzema en anderen is geslaagd. Ook ik heb de actielijst die in het Rob Scholtemuseum ligt, ondertekend. Een goed initiatief en respect voor personen die hun nek durven uit te steken tegen het wanbeleid op het gemeentehuis met betrekking tot “luisteren naar de burgers””. Ik wil nogmaals benadrukken dat alle acties zijdens de gemeente waar geen draagvlak voor is, nooit een succes zullen worden. Ik hoef alleen maar het drama rond de schouwburg te noemen waar de meerderheid van de bevolking tegen verplaatsing was naar een (weliswaar fraai) bedrijventerrein. En om met de woorden van prof. C. Molenaar te spreken in een gesprek tussen ons: Mevrouw, in een provinciestadje, zoals Den Helder, twee centra trachten te creëren, is geen centrum hebben. En men blijft er maar mee doorgaan, niet luisteren naar betrokken burgers maar naar personen die totaal geen feeling hebben met Den Helder (heren Vreugdenhil, Bindels, Broekemolen etc.), zij zijn echter alleen hier om een dik salaris te ontvangen maar het elders uit te geven. Al deze personen wonen niet in Den Helder en dragen niet bij aan het in stand houden van de economische leefbaarheid in Den Helder.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.