Redactie DHA – Schouwburg wil nieuwe lening + Monica@Omring @MonicaAnth

Schouwburg wil nieuwe lening

Den Helder – Schouwburg De Kampanje heeft de gemeente een nieuwe lening van 2,5 miljoen gevraagd om acute geldzorgen te voorkomen. Dat meldt de Helderse Courant (http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article28733460.ece/Schouwburg-De-Kampanje-ziet-bodem-van-portemonnee).

De inkomsten van de schouwburg uit commerciële activiteiten blijven achter bij de verwachtingen. Toch verwacht De Kampanje de aanloopverliezen in 2018 ingelopen te hebben. “Dat laat onverlet dat de nieuwbouw en verhuizing De Kampanje in acute liquiditeitsproblemen dreigden te brengen”, zo stelt de HC. De schouwburg heeft daarom van een geldschieter een krediet van een half miljoen euro gekregen. Dat blijkt voor 2017 niet genoeg te zijn en rente en aflossing maken dit tot een dure oplossing.

In 2007, bij de verzelfstandiging van de schouwburg, kreeg ze van de gemeente een lening van 2,5 miljoen euro. Daarvan is een miljoen euro afgelost. “De Kampanje vraagt nu de lening terug op 2,5 miljoen te brengen. Een gemeentelijke lening kent een lagere rente en is dus goedkoper”, aldus de HC. “Daarmee kan De Kampanje het krediet aflossen en krijgt ze ook voor 2017 meer lucht.”

Den Helder Actueel, 10 november 2016 – 16:33

Reacties:

sukkels
10 november 2016 at 17:20
hoe durven ze nog om geld te vragen elke normale onderneming zou falliet gaan met zon beleid schande

Hotmail 2
10 november 2016 at 17:43
Ik roep in herinnering deze brief van 4 mei 2012, kenmerk; jf/120329. Google eens op ( exploitatie nieuwe schouwburg Willemsoord.pdf – Gemeenteraad)

Judge X
11 november 2016 at 01:53
Er schiet mij maar één woord te binnen: ‘VERWORDING’!.
Verwording van een gemeentebestuur,verwording van de plek waar de Kampanje eerst stond en verwording van de historische en aangetaste huidige vestiging.
‘Den Helder,een stad van verwording’ .
En dan nog steeds menen recht te hebben op een nieuw protserig megalomaan stadhuis?
We gaan jullie bij de verkiezingen in maart 2018 zwaar afstraffen.
En een voorproefje staat in maart 2017 te wachten.

Bodelo
11 november 2016 at 10:14
Beste Judge, op de een of andere manier blijven dingen hangen omdat ze het uitgelicht zo mooi doen. Waarom zou een nieuw Stadhuis per definitie protserig en megalomaan zijn?
Zoals een ieder bekend ben ik een voorstander van een nieuw Stadhuis. Maar dat is in mijn visie gewoon een kantoor wat aan de huidige eisen van het bouwbesluit en ARBO voldoet. Daar is niets protserig noch megalomaan aan.

Judge X
11 november 2016 at 14:08
Beste Bodelo,nieuwe stadhuizen zijn per definitie altijd protserig en megalomaan en dat liet / laat zich elke keer bewijzen,door de forse overschrijdingen van vals voorgespiegelde bouwkosten bij verschillende gemeenten.
Uw visie doet er niet toe,een nieuw stadhuis wordt niet gebouwd met úw visie,maar met hún visie.
Overschrijdingen bouwkosten nieuwbouw stadhuizen,zijn minimaal 10% maar gaan meestal richting 20% ; dat is blijkbaar ‘de regel’.
Wie denkt dat Den Helder een uitzondering gaat maken om ‘de regel’ te bevestigen,heeft een verkeerde visie.

En ook zij die stonden te juichen bij nieuwbouw en verhuizing van de schouwburg,hadden hún – en een verkeerde visie; wederom een protserig / megalomaan project (gepaard gaande met aantasting van historische objecten) in samenwerking met de BV Den Helder’ ,waar de burger voor op gaat draaien.
We gaan ze afstraffen! 🙂

Klaas Otten
10 november 2016 at 18:26
Eerst maar een nieuwe capabele directeur voor de Kampanje….

sukkels
10 november 2016 at 20:51
de vorige heeft een lintje gehad als ik bij mijn baas teveel kost vlieg ik eruit deze word gehuldigt en krijgt een mooie oprot premie mee

kees Jan
11 november 2016 at 02:28
Klaas Otten, het heeft niets te maken met de nieuwe directeur…. Het heeft te maken met de dames waar u mee op de foto staat in uw profiel. Ex-Wethouders Wiltrude Turnhout van den Bosch, Pia Bruin, Suzanne den Dulk hebben samen met Burgemeester Koen Schuiling en ex Wethouder Kees Visser de schouwburg door de strot geduwd van de Helderse inwoner.
.
Behoorlijk Bestuur, Helder Onafhankelijk en de heren Theo Rijnten en Andries Pruiksma van de vorige PvdA fractie hebben altijd gezegd dat de businesscase (Haalbaarheidsonderzoek) niet deugde. We kunnen inmiddels zien dat ze gelijk hebben gekregen…
.
U en alle andere inwoners van Den Helder zullen de komende 38 jaar financieel moeten bloeden, om het feit dat uw “vriendinnen” hun naam op een koperen bordje wilde zien staan…

Klaas Otten
11 november 2016 at 08:19
Kees Jan : het feit dat uw “vriend” nu directeur is van de kampanje moet u de feiten niet verdraaien. Deze directeur blies groot van de toren bij zijn aantreden door aan te kondigen dat hij grote evenementen naar de schouwburg zou halen.

Fred
11 november 2016 at 10:25
Nee Meneer Otten, Kees Jan verdraaid de feiten niet. U , probeert de personen die door Kees Jan genoemd worden uit de wind te houden. Het is algemeen bekend , dat u van deze personen een natte droom krijgt. Echter, zijn deze personen wel degelijk verantwoordelijk voor het feit dat er wederom om geld gebietst moet worden. Dit is het gevolg van de doordrammerij en palenrammersdrift van deze personen. En het heeft niets te maken met de uitspraak van de nieuwe directeur over eventuele evenementen. Evenementen kosten geld, geld wat er nu niet is en ook nooit geweest is voor dit soort zaken.

kees Jan
11 november 2016 at 11:36
Precies Fred, de huidige directeur ken ik niet eens. Maar de nieuwe directeur kun je gewoonweg niet de schuld geven van de financiële status van Kampanje. Hij is al met een financiële achterstand begonnen.
.
De financiële problemen bij de Kampanje zijn veroorzaakt door de leidinggevende die zonodig nieuwbouw moesten plegen, gesteund door Ex-Wethouders Wiltrude Turnhout van den Bosch, Pia Bruin, Suzanne den Dulk, Kees Visser en Burgemeester Koen Schuiling

Gertjan
11 november 2016 at 08:33
Tja dat was te verwachten, waarom zag het grootste deel van de inwoners dit wel al aankomen, al voordat er een begin was gemaakt met de bouw van de nieuwe schouwburg, en de hoge heren die er verstand van horen te hebben niet. Waarschijnlijk wisten die het ook al, maar nu het er eenmaal staat kan een extra lening natuurlijk niet worden geweigerd, en waarschijnlijk is dit niet de laatste lening, en waarschijnlijk wordt deze ook nooit terug betaald. Nu maar afwachten wat het volgende geldverslindende megaproject wordt van deze gemeente, want leren van fouten kunnen of willen ze blijkbaar niet. En de inwoners betalen toch elk jaar trouw hun belasting, want doe je dat niet, dan wordt je, in tegenstelling tot de hoge heren die er een zooitje van maken, wel gestraft.

Henk
11 november 2016 at 10:14
Helaas gaat het in veel steden zo. Men wil de stad op de kaart zetten zegt men dan, en dan wordt er zonder rekening te houden met de inwoners weer een duur project gestart. De oude Schouwburg was bovendien goed bereikbaar voor bezoekers van buiten de stad die met de trein reizen. Een kleine opknapbeurt was genoeg geweest.

Ziener
11 november 2016 at 11:03
Als u zich wat verdiept in het fenomeen money-traffic dan kom je tot onthutsende beelden als het gaat om het principe bouwen om het bouwen zelf. Uw reactie geeft al een klein inkijkje 🙂

Boaz
11 november 2016 at 10:20
Hoe zou het met Stoom vergaan ?

Fred
11 november 2016 at 18:04
Titanic was ook een stomer.

Peter
11 november 2016 at 12:04
Bezoekersaantallen moeten omhoog volgens De Kampanje. Maar begin eerst eens de inkoop kosten te drukken! Voorbeeld, Doors band kost 4500 euro die wordt ingekocht bij een bevriend theaterburo. Deze kost rechtstreeks 800 euro! En op jaarbasis worden tal van dit soort bands ingekocht. Heb de helpende hand aangereikt om de inkoop te drukken, maar helaas.

Hijneken
11 november 2016 at 17:05
Bezoekersaantallen… Ik weet nog hoe het ging met wijlen Cape Holland. Er zouden zo’n 600.000 bezoekers per jaar (1643 bezoekers per dag) op af komen. Den Helder, city of dreams stond er op onze prachtige watertoren, voor zij gerestaureerd werd. Keer op keer blijkt dat we te grote schoenen aan hebben getrokken en Den Helder kreeg en krijgt het bestuur dat ze verdient.
.
Misschien maar eens massaal thuisblijven of blanco gaan stemmen, dan worden ze in Den Haag ook wakker en wordt er misschien een keer ingegrepen. http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1461691/2006/03/08/Delfzijl-kwam-wel-maar-stemde-erg-veel-blanco.dhtml
Glijn
11 november 2016 at 12:18
Stoom gaat in rook op.

Loes Vermeer-lagerveld
12 november 2016 at 10:22
De nieuwe schouwburg is nooit de wens geweest van de meerderheid van de Helderse bevolking en dat vertaalt zich in de belangstelling, dit geldt ook voor restaurant Stoom. Bovendien is Den Helder officieel een krimpstad en de kop van Noord Holland als agrarisch gebied eveneens krimpgebied. En met de schouwburg in Hoorn en de prachtig gerestaureerde schouwburg in Alkmaar gaan inwoners uit die omgeving naar die theaters. En het weghalen van alle cultuur uit de binnenstad -de bioscoop, de schouwburg en de bibliotheek- heeft bij de meeste inwoners kwaad bloed gezet. Het blijft dus vechten voor voldoende belangstelling. En dan praten we maar niet over de enorme kapitaalvernietiging en de jaarlijkse financiele tekorten welke toch weer op het bordje van de Helderse burger komt. Een historische vergissing welke helaas nog jaren gevolgen zal hebben . Willemsoord had gewoon in zijn geheel maritiem moeten blijven met alles wat met schepen en de zee te maken heeft , o.a. de loodsen voor de offshore, vrachtverkeer, visserij, pleziervaart etc.. De maritieme musea Het Marine museum en Het Dorus Rijkersmuseum zijn daar een prachtig voorbeeld van. Schitterende bezienswaardigheden alsmede alle oude schepen zoals De Bonaire!!! Dan waren de winkeltjes voor scheepsbenodigdheden er vanzelf ook gekomen. Met de restaurantjes als aanvulling een mooi geheel!!!

sukkels
12 november 2016 at 16:02
en dan te bedenken dat de directeur van stoom over de kook is geraakt en met een burn out thuis zit

Hijneken
12 november 2016 at 16:56
Beste Loes, bent u al politiek actief? Uw ideeën over Willemsoord zijn namelijk reëel en volgens mij denkt de gemiddelde Jutter er net zo over! Aan politieke hoogvliegers is meestal geen gebrek, realisten zoals u, daarentegen, doen graag wat de kiezers willen. u bent/wordt verkiesbaar?

Gertjan
12 november 2016 at 20:02
Helaas zijn politici nooit reëel, dat is een verplichte eigenschap. Stel dat ze dat wel waren, hoe mooi had de wereld er dan uitgezien. Nu is en blijft het een uitzichtloos en ellendig geheel, waar de indruk wordt gewekt dat het ooit wat, en beter kan worde. Terwijl we eigenlijk beter weten maar toch in blijven geloven, en voor de politici is dat maar goed ook, een volksopstand, daar zitten ze echt niet op te wachten.

Loes Vermeer-lagerveld
13 november 2016 at 09:56
Geachte heer Hijneken, dank voor uw compliment. Ik heb belangstelling voor het politieke gebeuren in onze stad en wil daar inhoudelijk ook op reageren, overigens dikwijls zeer tot ongenoegen van het huidige bestuur in Den Helder. Ik heb ook met velen goede contacten en hoop zo mijn bijdrage te leveren . Maar ik geef graag de jongere mensen de kans om politiek actief te zijn door zich -maar dan ook met gedegen kennis- kandidaat te stellen voor het lokale bestuur.

Hijneken
14 november 2016 at 17:33
Dank voor uw reactie, goed te lezen dat u het in elk geval niet opgeeft! Den Helder is nog steeds de moeite waard.

scherpe ogen en oren
26 november 2016 at 17:42
Op het moment dat er een lening wordt verstrekt door de gemeente aan een instelling lijkt het mij toch dat daar ook enige financiële controle wordt uitvoert. Dit is volgens mij de taak van het college van B&W, wederom dus weer geen controle door onze Burgemeester en Wethouders. ziekenhuis,sociaal domein, schouwburg geen enkele actie van B&W en dan moeten wij als burgers van Den Helder wel vertrouwen hebben in de kosten van een nieuw gemeente huis. Ik hoor het ze al zeggen! Wij blijven binnen het budget!! Natuurlijk maar een jaar blijkt er toch weer een te kort te zijn of wordt het budget overschreden door onvoorziene tegenvallers. Ik denk zeker dat onze ambtenaren een goede werkplek verdienen maar moet dit gelijk een paleis zijn? Ik denk trouwens dat de ambtenaren welke werkzaam zijn in het huidige gemeente huis niet mogen klagen ten opzichte van de collega’s in het oude pand van de woningstichting. Den Helder blijf niet stil zitten en ontwikkel door maar wel op een verantwoorde manier! Ik zou zeggen Gemeentehuis op Willemsoord, staan nog enkele grote gebouwen leeg en de huur vloeit weer terug in de gemeente kas want de gemeente is 100% aandeelhouder en volgens mij in het centrum waar volgens de coalitie partijen de ondernemers/winkeliers van gaan profiteren. Verder een heel inspirerende omgeving als je in je pauze een loopje maakt. Beter dan door een lege Konings – Spoor -Keizer of Beatrixstraat te lopen.

Judge X
27 november 2016 at 09:31
Ik zou zeggen: ‘Heb er maar vrede mee dat er gerenoveerd gaat worden’. 🙂
De rest is een gepasseerd station.

Kees Jan
27 november 2016 at 14:18
Judge X, we moeten als burgers wel blijven opletten met het stadhuis! Het is namelijk nog steeds geen gepasseerd station dat er een nieuw stadhuis komt…
.
Het is heel simpel, voor december 2017 is er nog niet gestart met de verbouwing van het huidige stadhuis. Dit komt door allerlei vertragingen die dit college van Burgemeester en Wethouders veroorzaken (incl. Stadspartij Wethouder Kos).
.
De partijen Behoorlijk Bestuur, ChristenUnie, GroenLinks, Fractie Vermooten, Vrije Socialisten en een deel van de Stadspartij wil het stadhuis niet op de agenda hebben van de verkiezingen omdat zij vinden dat het besluit om huidige stadhuis te renoveren is genomen en moet worden uitgevoerd.
.
Daarin tegen wil VVD, PvdA, D66, CDA en een aantal raadsleden van de Stadspartij dat het stadhuis ook niet genoemd word tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Om simpele reden dat zij met dit onderwerp op de verkiezingsagenda niet hun kiezers die vorige keer op andere partijen hebben gestemd terug zullen krijgen.
.
De VVD, D66, PvdA en CDA zullen als zij na de verkiezingen in 2018 weer een meerderheid hebben, direct de renovatie van het huidige stadhuis stilleggen en opnieuw de stationslocatie aanwijzen als plek voor nieuw stadhuis. De voorbereidingen van deze plannen beginnen op 7 januari 2017 als de stationslocatie opnieuw wordt ingericht. De wegen worden aangelegd zoals het plan wat hoorde bij de vestiging van het stadhuis op stationslocatie!

Kees Jan
27 november 2016 at 14:32
Het is schandalig dat de gemeenteraad de cijfers van de kampanje niet mogen inzien, maar wel moeten instemmen met een extra hypotheek van € 1.000.000,-
.
Als je als burger of bedrijf naar een van de banken stapt om een hypotheek, dan moet je om geld te lenen aan heel veel eisen voldoen. Één cijfer verkeerd invullen en de hypotheek word direct afgewezen. Ook moet men in geval van een bedrijfslening precies laten zien hoe de lening wordt terugbetaald, en wat de ondernemer heeft als onderpand. Ook de jaarcijfers uit het verleden zijn voor de hypotheek verstrekker van belang om te zien of de onderneming toekomst heeft.
.
De gemeenteraad kan niet met goed fatsoen instemmen met deze lening. Een gemeenteraad heeft als wettelijke taak het college van burgemeester en wethouders te controleren of zij het beleid goed uitvoeren. En een hypotheek verstrekken met geen enkele garantie van terugbetaling, is geen goed beleid.
.
Als de raadsleden niet in de gelegenheid worden gesteld om het beleid van het college van Burgemeester en Wethouders te controleren, dan kan de raad alleen maar het college naar huis sturen en de lening van de kampanje afwijzen.

Fred
28 november 2016 at 09:02
Ze moeten diegene die toestemming moeten geven voor het uitgeven/lenen van geld , zelf aansprakelijk stellen voor de gevolgen. Moet je eens kijken, hoe het strooien met andermans geld stopt.

Glijn
27 november 2016 at 21:05
Een meerderheid van VVD / D66 / PVDA en CDA in 2018 beste Kees Jan lijkt mij onmogelijk.
Ik kom niet verder dan 5 zetels.
Maandagavond a.s. zal de Stadspartij waarschijnlijk voor de lening stemmen.
Dan komt de huidige coalitie in 2018 op 7 zetels uit.
De Stadspartij zal eens goed na moeten denken wat ze willen met deze stad.
Veel burgers hebben op de Stadspartij gestemd om geld verspillende projecten te voorkomen en zeker niet een lening te verstrekken aan een organisatie die de cijfers niet openbaar wil maken.

Jonathan
28 november 2016 at 10:30
Wie bij de komende raadsverkiezingen in Den Helder stemt op VVD, D66, CDA of de PvdA kiest voor de bouw van een nieuw Stadhuis. Dat moet toch iedereen duidelijk zijn.

http://denhelderactueel.nl/2016/11/schouwburg-wil-nieuwe-lening/

Monica@Omring @MonicaAnth

27 november 2016

Bijzonder initiatief: Kamperen in Schouwburg De Kampanje #DenHelder

Kamperen in Schouwburg De Kampanje

https://twitter.com/MonicaAnth/status/802980481927118852/photo/1