Redactie DHA – Per direct einde aan Helders Oorlogsmuseum

Den Helder – Het Helders Oorlogsmuseum is per direct definitief gesloten. De initiatiefnemers Damian Dekker en Dominique de Groot laten in een persverklaring weten dat Stichting Stelling Den Helder de samenwerking met de twee heeft opgezegd.

“Met pijn in het hart maken wij bekend dat het Helders Oorlogsmuseum, gelegen op Fort Dirksz Admiraal, vanaf heden niet meer open zal gaan voor publiek”, aldus Dekker en De Groot. “Sinds februari 2014 hebben wij ons met hart en ziel ingezet voor het renoveren van de bunker waar het museum gevestigd was.”

Volgens Dekker is er met de Stichting onenigheid ontstaan bij de herinrichting van de elektriciteit. Daarna kregen ze per e-mail te horen dat het contract per direct werd opgezegd vanwege ‘verstoorde verhoudingen’. Door het opzeggen van de samenwerking verliezen de heren het pand waarin zij enkele jaren bezig zijn geweest met het opzetten en inrichten van het museum. “Een toekomst van het Helders Oorlogsmuseum onder de Stichting Stelling Den Helder is niet meer realiseerbaar. Hierdoor zijn wij vanaf heden op zoek naar een ander pand of opties om het museum alsnog te kunnen laten bestaan.”

Vol lof
“Vanaf de start op 1 februari 2014 is gebleken dat het animo voor het Helders Oorlogsmuseum groot was”, zo stellen de heren. “Dit bleek wel uit het feit dat we in totaal over dertien open dagen circa vierduizend enthousiaste bezoekers hebben mogen verwelkomen die vol lof spraken over de beginnende collectie en het werk wat we verzet hebben tussen de open dagen door. Op deze dagen zijn ook tal van nieuwe museumstukken binnengebracht door donateurs.”

De twee waren al volop bezig met de voorbereidingen voor de open dagen op 4 en 5 mei. Ze wilden dan het eerste jubileum vieren, precies een jaar nadat burgemeester Koen Schuiling langskwam om het museum officieel te openen. “Eerder had de burgemeester ons werk al beloond met een jeugdlintje. Mede door deze mijlpalen kunnen wij het besluit van de Stichting Stelling Den Helder niet begrijpen.”

“We zoeken nog door naar opties om het museum door te zetten op eventueel een andere locatie, maar gezien de omstandigheden achten wij de kans op een andere bunker niet heel groot.”

Den Helder Actueel, 2 december 2015 – 18:52

Reacties:

Margareth
2 december 2015 at 19:45
Wat is dit nu weer voor ellende…. triest hoor. ..aan jullie inzet heeft het niet gelegen

Moshe Ben Yair
3 december 2015 at 15:49
Inderdaad,het is een leuk project dat breed door de gemeenschap word gedragen.
De wijze waarop Andre Koning met de jongeren omgaat is een directeur onwaardig.
Per E mail aangeven dat per direct de samenwerking is beeindigd,is beneden alle pijl.
De jongeren hebben zoveel werk en moeite gedaan om dit te bereiken.
We zullen in de toekomst kijken hoe de Heer Andre Koning,de stichting Stelling Den Helder op goede koers houd,als de subsidie gelden en potjes op zijn.

Pinokkio 2
2 december 2015 at 20:16
De heren vergeten voor het gemak enkele feiten niet te noemen die de ware aaanleiding waren om de bunker te sluiten.

Michael Dekker
3 december 2015 at 14:51
De reden staat in het stukje, dit is mij namelijk ook medegedeeld door de raad van toezicht

Moshe Ben Yair
3 december 2015 at 15:55
Transparantie zou de Heer Koning en zijn functie als directeur,van de stichting Stellling Den Helder op de wip zetten,vanuit de jongeren is alles open en eerlijk.

Mark
2 december 2015 at 20:34
klacht ingediend bij de gemeente, dit is echt te gods geklaagd!!

Komkommer
2 december 2015 at 20:46
Nou.. vertel maar… Nu maak je me nieuwschierig

Rasjutter
2 december 2015 at 20:51
Nou Pinokkio 2 ik zou zeggen brand los

Pinokkio2
2 december 2015 at 21:51
De onenigheid speelde al langere tijd. Nu spelen ze de vermoorde onschuld alsof het zomaar gebeurd, en dit spelletje speelden zij wel vaker. Het is zinloos om de feiten de revue te laten passeren, dat mogen zij zelf doen. Als zij er tenminste voor kiezen om een keer volkomen eerlijk naar buiten te treden. Vooralsnog zie ik dat niet gebeuren, maar neem maar aan er op gegronde redenen besloten is dit te beëindigen.

Maarten Zeypveld
2 december 2015 at 22:22
Ik ben erg benieuwd

Damian de groot
2 december 2015 at 22:56
Ik ben benieuwd hoe iedereen reageert als de toedracht en de ware aard van de jochies naar buiten komt,maar ondertussen draaien ze iedereen een rad voor ogen,het is inderdaad niet de eerste aanvaring,maar door de slachtofferrol aan te nemen krijgen ze wederom iedereen aan hun zijde. Maar het verhaal heeft twee kanten en dit is slechts de weergave van 1 zijde. Ben ook benieuwd of er onder de reageerders iemand is die de jongelui een plek in zijn huis aanbiedt om te hangen en te chillen onder het mom van museum.

hildamooijman
2 december 2015 at 23:20
en alles blijft in nevelen gehuld?

Danny
2 december 2015 at 23:39
Om een goed beeld te creëren is het wel van belang dat beide partijen met volkomen openheid en eerlijkheid hun volledige verhaal doen. Dan kan een ieder zijn mening daarop baseren. Als Stichting Stelling Den Helder niks meld gaat een verhaal snel een eigen leven leiden… of lijden

Komkommer
2 december 2015 at 23:41
Klaarblijkelijk wel…

Komkommer
2 december 2015 at 23:41
Die verhalen komen er zoizo wel…

Peter Moens
2 december 2015 at 23:42
oorlogs museum? Twee vitrinekasten en niet kloppende spullen. Zoveel stelde het niet voor. Ik ben er verleden jaar geweest en ik moet concluderen dat het een weinig indrukwekkende bedoeling was.

Moshe Ben Yair
3 december 2015 at 15:32
Maar wel ontzettend veel bezoekers,die tevreden de bunker uitgingen,en de jongeren van een schouderklop voorzagen.

Damian de groot
3 december 2015 at 00:13
Om dit uit te leggen ga je tegen het beleid in van Den Helder Actueel,en dat is niet de bedoeling,het is helemaal niet de bedoeling om hier op te reageren maar het verhaal is zo doorspekt met een zieligheidsfactor dat ik me genoodzaakt voel om hier op te reageren. Als je hier met je hondje langs loopt krijg je namelijk een heel ander idee van de bedoeling in de bunker,een museum is op vrijdagavond laat immers niet open. Het was me altijd al een raadsel dat een bunker in gebruik was bij een horde kinderen,maar daar zal wel iets voor zijn bedacht.
Maar ik zou zeggen; zoek aansluiting bij een volwassen oorlogsmuseum en leer van dit,er zijn diverse bunker en oorlog musea die wel wat vrijwilligers kunnen gebruiken,als je echt iets wilt met een museum is er altijd wel een mogelijkheid,ervaring heb je al enigzins.

Danny
3 december 2015 at 03:53
Tja @Damian, als iemand een museum runt, dient die persoon wel zijn verantwoording te dragen en als een volwassen persoon te handelen. Uiteraard is een museum geen nachtclub.

danoontje
3 december 2015 at 07:28
mooie reacties maar wat deden jullie op die leeftijd?juist te druk met dingen die totaal inhoudloos zijn geweest:D
precies zoals jullie nu ook inhoudloos reageren op iets waar totaal geen weet van is

danoontje
3 december 2015 at 08:37
als het allemaal op een eerlijke manier zou zijn gegaan zien wij graag openheid van zaken vanuit de directeur maar helaas blijft die weg..om over jeugd honk terug te komen ,omdat je het zo goed weet ..het was een stage plaats voor jongeren van uit een school project..een project voor jongeren en door jongeren …ipv dat volwassene dat stimuleren omdat de jeugd in hun ogen al zo weinig doet zou ik eerst eens goed nadenken voordat je iets typt en zien dat niet iedereen de heledag achter een pctje of een spelcomputer zit maar er ook jongeren zijn die zich wel vrijwillig inzetten om bepaade doeleindes te behalen en dat ze er ook plezier hebben,mag dat?dat het museum in sommige hun ogen niks voosteld mag en kan maar onthou dat het kinderen zijn en ze opbouwend bezig waren…rijksmuseum is ook niet begonnen met duurste schilderij

Komkommer
3 december 2015 at 09:25
Jammer van de denigrerende reactie naar de jongeren. Niveau van een pinda en inlevingsvermogen van een kokosnoot

Pinokkio2
3 december 2015 at 17:48
Er is weinig denigrerend aan als je weet dat men zich niet volledig aan de regels hield. Maar dat wordt uiteraard niet vermeld. De stichting wordt zwart gemaakt omdat de jeugd het voor zichzelf verpest heeft. De stelling zal nooit zomaar iemands contact ontbinden zonder legitieme reden, en die waren er zat.
dus stop met die zielige verhalen, spreek de waarheid en blijf niet via de media je gelijk proberen te halen.

Isabelle
3 december 2015 at 18:03
Tja, ook onze zoon heeft zich met hart en ziel ingezet voor dit museum. Het is hem ook niet duidelijk wat de onenigheid tussen André Koning en Dominique en Damian was, maar wel dat ze zich erg geschoffeerd voelen. Uiteraard zijn het pubers, en zien ze alles op hun eigen wijze, maar ik vind het wel treurig dat mijn zoon, die actief nuttig vrijwilligers werk deed, nu zonder uitleg niet meer hoeft te komen…
André Koning, het zou je sieren als je tekst en uitleg geeft…

danoontje
3 december 2015 at 18:49
toen de jongens begonnen in de bunker liep het water door de meterkast daar hebben de jongens vaak genoeg melding van gemaakt en na 1 jaar komt er een nieuwe meterkast..de spullen moesten de bunker uit omdat meneer koning geen zorg wilde dragen over goedere van 3e maar alles van stelling mocht blijvenstaan…iets wat eigelijk al vreemd was,aangezien er een grote ruimte is waar een ijzeren hek voor staat die opslot kan ..heb meneer koning daarom gemailt met de vraag wat de bedoeling eigeijk was,meneer koning zei dat hij idd de electrichiteit zou doen en dat we daarna afspraken zouden maken ivm de bunker…3 dagen later krijgt mijn zoon een mailtje dat hij geen vrijwilliger meer is en dat er een ander slot op de deur is gezet..dit terwijl ze wettelijk 2 maanden de tijd hebben om hun spullen te verwijderen..dat de bijkomende kosten verhaald zullen worden op de jongens voor de puinhoop die nog in de bunker ligt…flessen drinken bekertjes wat lossen spullen maar die keurig bij elkaar liggen want ze waren immers aan het werk daar en de jongens waren van mening dat ze na het leggen van de nieuwe electra weer verder gingen als museum…van een gesprek met meneer koning is geen spraken meer geweest omdat hij nergens op reageerd,alleen de raad van toezicht heeft ons tewoord willen staan maar die gaan niet over het functioneren van de heer koning..ik vind het dan ook heel laag hartig dat een directeur zo om kan gaan met jeugdige die zich 2 jaar met al hun best hebben ingezet om van de m151 iets moois te maken

Danny
3 december 2015 at 19:31
@danootje… uw zoon? De grammatica verwijst niet naar een volwassen persoon

danoontje
3 december 2015 at 19:43
wat wil je nou zeggen dan ipv mijn grammatica af te kraken ?want dat heeft nameijk niets met dit onderwerp temaken ,

Barry de boer
3 december 2015 at 20:15
Waarom zit iedereen achter een schuilnaam te tikken op dit bericht. Je kan toch gewoon je echte naam plaatsen als je wat wilt schrijven over bepaalde dingen.

Pinokkio2
3 december 2015 at 21:19
En ook danoontje verzwijgt alle feiten die aanleiding waren tot de sluiting. Er was veel meer aan de hand,veel meer. Veel plezier met uw smartlap en tranentrekkerij.

danoontje
3 december 2015 at 21:37
je weet het blijkbaar beter dan de mensen die ermee temaken hebben ..kom eens met feiten ipv van niets zeggende woorden die je met niets onderbouwd

Pinokkio2
3 december 2015 at 23:22
Als jij nu de feiten eerst bekend maakt, dan zijn we een stuk verder. Maar er word een fabel gecreëerd door jullie om de mensen achter jullie te krijgen. Natuurlijk, het komt ineens uit de lucht vallen. Het lijkt onderhand wel een sprookje. Ik kan hier wel bewezen feiten plaatsen, maar dan zeg jij weer dat het onzin is. En helaas voor jou, ik houd niet van ping pong. Nogmaals, vertellen jullie eens de hele waarheid, en niet de halve.

Franskaasje
4 december 2015 at 02:54
Ondertussen is het niet moeilijk te raden wie wie is
Zo ongeveer dan hé. ..
Vind alles wel wat ongelovig overkomen… pinokkio2. het zal aan de naam liggen

danoontje
4 december 2015 at 06:45
ik weet niet of je de kop van dit artikel kan lezen ..zal je een tip geven van horen zeggen en dan strooien met aannames is heel iets anders dan daadwerkelijk weten wat er gaande is..

danoontje
4 december 2015 at 07:54
ik weet wat je graag lezen wil maar das niet de kern van deze zaak…dat was al ver voor de opening (al ruim jaar geleden) het is eigelijk sneu dat je daar in blijft hangen…misschien vergis je je en stonden wij weldegelijk in ons recht en dat heeft mij doen denken dat de stelling zich niet zo bezighoud met de regeltjes die zij zelf opstellen..aangezien wij als ouders garant staan maar dat is voor sommige moeilijk te begrijpen als je zelf geen minderjarige kids hebt…dus graag behouden we het gesprek tot deze topic

Pinokkio2
4 december 2015 at 23:52
En ik weet wat u graag wilt horen, en dat is ook niet de kern van de zaak. Helaas draait u wederom een zijstraat in om de nadruk te leggen op zielige kinderen. En helaas voor u, ik heb 3 kinderen dus ga niet lopen jammeren over dit onderwerp. Dat is volledig off topic en dat weet u donders goed. U wenst er alleen maar omheen te draaien en de aandacht te focussen op iets wat zomaar ineens uit de lucht kwam vallen. Voor de buitenwereld wordt bij iedereen een rad voor de ogen gedraaid en worden feiten verzwegen. Ik ben niet de aangewezen persoon om de feiten hier te publiceren. Dat bent U en de jongens.
Heel veel succes met uw fantasie verhaal, ik zou toch bijna een zakdoek pakken.

Danny
5 december 2015 at 00:30
Als jullie het er niet mee eens zijn @danoontje.. dan stap je toch gezellig naar de rechtbank. Een openbare zitting waar eerlijkheid wordt verlangt zou voor iedereen een welkome aanvulling zijn Dat RECHT hebben jullie.

danoontje
5 december 2015 at 08:05
komen jullie dan ook:D…jullie waren en zijn gewoon jaloers op wat die jongens hebben bereikt met hun ideetjes daarom proberen jullie het na te doen maar met veel minder succes.,minder bezoekers aantallen…zeer triest en als je idd kids hebt hoop ik voor jou dat die nooit met mensen temaken krijgen zoals je zelf bent…want dan wil ik wel eens weten of jij het kaas van je kind zijn/haar brood laat eten of dat je vecht voor het behoud waar je kind veel passie voor heeft….
zal je nog beter vertellen,ik ben jou helemaal geen feiten schuldig,alles staat boven aan deze topic…je bent met oude koeien bezig en wil een gelijk halen in iets wat er totaal niet toe doet…maar als ik je goed begrijp is de stelling toch zo correct?wat is dan je probleem over iets van ruim 1 jaar terug:.was dan toch ook terrecht of dat toch niet?en dan doel ik op regeltjes die ze zelf opstellen maar niet nastreven.

Danny
5 december 2015 at 10:54
Hahaha.. denk dat @danoontje snel een afspraak moet maken bij GGZ. Er lijken veel opgekropte emoties te zitten.

danoontje
5 december 2015 at 12:10
ik denk dat je helemaal geijkt hebt…je druk maken om dingen die niet eens jouw zaken zijn is erg gezond:D gezien je het belangrijk vind om steeds te reageren,je bent een sensatie zoeker en niks meer dan dat, een reactie uit willen lokken omdat je graag een bevestging wil van je eigen gedachte maar niet krijgt…hahahaha maargoed voor mij is het einde verhaal want je wijkt zwaar van deze topic af en wil je er een personlijke draai aan geven en daar is deze discussie niet om begonnen

Danny
5 december 2015 at 16:39
Denk dat je eerst bij jezelf te raden moet gaan over hetgeen jij teweeg breng met je eigen reacties die alles behalve volledig zijn. Liever dat jij het schrijft, dan iemand met zijn volle verstand hahaha

danoontje
5 december 2015 at 13:24
jullie zeggen dat de jongens niet eerlijk zijn dan moet je het kunnen onderbouwen ,dat doen jullie niet..dat zegt toch genoeg

tanta sidonia
5 december 2015 at 20:54
onderbouwen, is een zwak punt blijkbaar bij meerdere ”gevallen”. Hoop dat de gemeente hier wel wat mee kan!!!!

danoontje
6 december 2015 at 03:03
Dat hoop ik zekers voor de jongens maar ook voor de rest die heeft geholpen, tis een leuke groep vrij willigers vanaf 15 tot 18 jaar die al vanaf het begin bezig zijn in de m151(bunker)

http://denhelderactueel.nl/2015/12/per-direct-einde-aan-helders-oorlogsmuseum/