Redactie DHA – Opknapbeurt oude Postkantoor start deze week

Den Helder – Deze week start de gemeente met de opknapbeurt van het voormalige postkantoor. “Het pand krijgt weer een frisse uitstraling die past bij de andere ontwikkelingen in het stadshart, zoals het herinrichten van het naastgelegen stationsplein”, zo laat de gemeente maandag per persbericht weten.

De opknapbeurt omvat: het schilderen van de kozijnen, boeidelen, gevelelementen, dakrand en inzetramen. Het pand wordt geschilderd in de huidige kleuren. Wethouder Lolke Kuipers is blij dat de werkzaamheden deze week starten: “Alles knapt op in het stadshart, dus dit pand kon niet achterblijven. Het is belangrijk dat het Stadshart een frisse uitstraling heeft, dat is goed voor heel Den Helder.”

Met hoofdgebruiker kunstenaar Rob Scholte is op zijn verzoek een gesprek geweest over de werkzaamheden. Beloofd is dat hij de rapportages krijgt over de aanwezigheid van asbest, inzicht krijgt in het steigerplan, dat de steigers zoveel mogelijk ontoegankelijk worden gemaakt vanaf de begane grond en dat er indien gewenst een tijdelijk camerasysteem kan worden geïnstalleerd om het risico op een eventuele inbraak te verkleinen. De kozijnen worden dekkend geschilderd in de kleur (bruin) die zo dicht mogelijk tegen de oorspronkelijke houtkleur zit. Ook worden er op een aantal plaatsen duivenpinnen aangebracht zodat het nieuwe schilderwerk niet direct weer vervuild wordt.

Los van de onderhoudsbeurt aan het pand werkt de gemeente aan een plan om onder meer het buitenhek weer op orde te krijgen. De opknapbeurt zal ongeveer acht weken in beslag nemen.

Den Helder Actueel, 12 september 2016 – 16:49

Reacties:

George
12 september 2016 at 21:49
Onbegrijpelijk dat er weer (gemeenschaps-) geld gespendeerd wordt aan een $#$$#@# gebouw welk alleen waard is om tegen de vlakte te gooien.

Rasjutter
12 september 2016 at 22:42
Totaal van God los.

tjitskebiersteker
12 september 2016 at 23:06
De gemeente heeft een taak in het behoud van monumenten en beeldbepalende gebouwen. Het postkantoor is één van de laatste overblijfsels van de wederopbouwperiode. Als het college het pand had overgedragen aan het Rob Scholte museum dan had die de renovatie voor zijn rekening kunnen nemen. Met wat cosmetisch schilderwerk moet het college zich niet rijk rekenen.

Bodelo
13 september 2016 at 10:32
Anderzijds, zo lang er nog geen nieuwe eigenaar is mag het ook niet verwaarloosd worden Tjitske. Dus in dat licht bezien werd het tijd dat deze actie wordt genomen.

strandloper
15 september 2016 at 00:35
Graag niet zo negatief reageren op een gewaardeerd raadslid, die ook nog eens juiste opmerkingen maakt. Het college gedraagt zich nu als een louche verkoper die nog snel even een kwast met slechte verf haalt over het oude postkantoor.

Bodelo
16 september 2016 at 10:26
strandloper; ik heb Tjitske Biersteker zeer hoog staan en zal nimmer negatief reageren naar enige reactie van haar. Wel kritisch. Ik hoop dat dat nog is toegestaan? 😉

strandloper
16 september 2016 at 23:30
Goed Bodelo, ik sta toe dat je kritisch bent echter alleen omdat ik hier niets te vertellen heb.

Fred
15 september 2016 at 19:29
Kijk dan eens even bij panden die in bezit zijn van de Gemeente en/of Woningstichting. Ze laten die panden gewoon verpauperen niks onderhouden , het onkruid staat een meter hoog voor de deur. Het wordt niet eens toonbaar gehouden. En soms is het zo verwaarloosd, dat de mensen erover gaan klagen en dat sloop de enige oplossing is. En ik verdenk de Gemeente er van dat ze deze handeling ook op het postkantoor toepaste. Laten verpauperen totdat sloop de enige nog betaalbare oplossing is.

flipfluitketel
14 september 2016 at 18:17
Hoe komt u erbij dat het een monument is en de heer scholte wil het voor niets hebben, Heeft genoeg tijd gehad voor een business case maar wil er niet aan, lekker goedkoop wonen is zijn insteek en het jammeren is dat er mensen zijn die hij heel goed voor zijn karretje weet te spannen. Jammer dat de CU hier zoveel tijd in steekt of er niets belangrijkers is. Maar ja verkiezingstijd profileren is het belangrijkst.

Monique_K
14 september 2016 at 18:32
Het is geen monument, het is wel beeldbepalend. En waar haalt u vandaan dat Scholte het voor niets wil hebben? En een business case opstellen terwijl je niet weet wat de vaste lasten zijn gaat nogal moeilijk. U heeft blijkbaar het een en ander gemist aan berichtgeving hierover maar staat wel met u oordeel klaar, over zowel Scholte alsook de CU, U heeft ook gemist dat het geen verkiezingstijd is?

Judge X
14 september 2016 at 19:46
Bla bla CDA nepotisme tra~la~la. 😉

Sjaak
13 september 2016 at 00:58
Nog anderhalf jaar en dan wordt dit vreselijke college van VVD CDA D66 en PvdA naar de oppositie banken verbannen en kan gewerkt worden aan behoud van het museum. Die lui verpesten ook alles wat mooi is in Den Helder

Simon.H
15 september 2016 at 10:30
Sjaak je vergeet de bijdrage van de twee stadspartij wethouders

Fred
15 september 2016 at 11:23
Die zijn na de verkiezingen ook vertrokken.

Dick Berts
13 september 2016 at 02:53
Ik heb ook vreselijk aan het oude postkantoor moeten wennen en zie pas sinds een paar jaar hoe mooi het is. Eindelijk doet de gemeente Den Helder eens een keer wat goed! Ben ik echt blij mee! Vooral ook met het feit dat het onderhoud in goed overleg met Rob Scholte wordt uitgevoerd en naar ik hoop niet leidt tot een nieuwe ronde “Scholtentje pesten, omdat hij kritisch is op B&W”. We moeten uiteraard afwachten hoe een en ander in de praktijk uitpakt, maar misschien betekent dit wel een opening tussen Scholte en de gemeente.

Bodelo
13 september 2016 at 10:38
Dick, het lijkt er op dat wij vooralsnog de enige twee reaguurders zijn die iets positiefs zien in deze actie!

Dick Berts
13 september 2016 at 11:43
Bodelo, het is van groot belang om in deze gemeente ook nog iets positiefs te kunnen zien. Anders frustreer je de positief ingestelde mensen, die er beslist ook nog zijn.

sukkels
13 september 2016 at 22:25
zo is dat gewoon opknappen er is al veel te veel gesloopt in deze stad gebouwen die 50 jaar staan politie bureau huistydverdrijf vbz en de grootste kapitaals vernietiging de schouwburg en zo kan ik nog wel even door gaan

Jonathan
13 september 2016 at 10:28
Mevrouw Biersteker,
Is het postkantoor asbestvrij? Er wordt in dit stuk gemeld dat er een asbestrapport aan Dhr Scholte is gegeven. Zit er in dit pand asbest en word dit dan meteen verwijderd? Of haalt de gemeente weer uitgebreid de media zoals bij de asbestrel in het gemeentehuis?

Bodelo
13 september 2016 at 10:37
In het stuk staat dat Rob Scholte het asbestrapport krijgt. Hij heeft het nog niet?
Overigens is er in vrijwel elk pand uit deze periode asbest verwerkt. Dat zal ongetwijfeld verwijdert moeten worden voordat er een nieuwe eigenaar wordt gevonden.
Ik denk overigens dat deze vraag niet aan mevrouw Biersteker gesteld moet worden. En of er een asbestrel gaat ontstaan? Ach, in het geval van het gemeentehuis lijkt het ook wel mee te vallen. De zaken worden vaak buitenproportioneel opgeblazen.

Fred
13 september 2016 at 11:14
In de tijd dat het nog postkantoor was , is reeds een groot deel van de asbest verwijderd. Dit is gedaan in de kelder waar vroeger de stookruimte was.

Jonathan
13 september 2016 at 11:28
Vraag is gesteld aan het (uitstekende) raadslid Tjitske Biersteker, aan giswerk van andere reaguurders heb ik niet veel met alle respect

Fred
13 september 2016 at 11:48
Het is geen giswerk Jonathan Ik ben daar zelf bij geweest. Het postkantoor kreeg destijds nieuwe gasgestookte verwarmingsketels. De oude olie gestookte ketels zijn er toen , met alle pijpleidingen uitgehaald. Ik heb bijna 25 jaar in dat gebouw gewerkt. Dus ,wat ik zeg is geen giswerk.

tjitskebiersteker
13 september 2016 at 13:10
Het feit dat er een asbestrapport is betekent dat het pand niet asbestvrij is. Volgens de wethouder wordt dit behandeld voor er geschilderd wordt. Of e.e.a. in goed overleg met Rob Scholte is gegaan, betwijfel ik. Als het pand aan hem zou worden over gedragen zou er een plan kunnen komen voor een duurzame renovatie en dan is schilderwerk wel het laatste wat je doet.

Monique_K
13 september 2016 at 21:00
Ik lees in het artikel dat Scholte om een gesprek heeft moeten vragen, dus die twijfel lijkt mij meer dan terecht. Vraagje als het mag: is er al bekend wanneer de bestemming van het pand vast komt te staan, ik las ergens dat die er nog niet is?

Dick Berts
14 september 2016 at 00:37
Je hebt helemaal gelijk Monique…. Ik heb Rob al een hele tijd niet gesproken. Als in de verhouding eigenaar-gebruiker een van beiden iets wil ondernemen dat ingrijpend is, dient hij uiteraard het initiatief te nemen om dat met de andere partij te bespreken. Als de gemeente het gebouw op zijn kop wil zetten en daarover niet van te voren actief contact opneemt met de gebruiker, dan is er sprake van de volgende ronde Scholte treiteren en is mijn eerdere reactie zeer misplaatst………

Monique_K
14 september 2016 at 09:44
Ik lees net in het NHD dat er asbest in de kit van de kozijnen zit, en daar wordt dus gewoon overheen geschilderd. Volgens de gemeente mag dat gewoon, omdat deze kit nog vast zit, en zolang er een protocol gevolgd wordt is er niets aan de hand. Maar volgens Scholte zit de kit niet vast maar los in het kozijn en is behoorlijk uitgedroogd.
Ook wordt er geen blanke lak gebruikt maar een soort menie waarmee de mooie nerven in het tropische hardhout bedekt worden. Volgens de gemeente zijn de nerven grijs geworden, en omdat er vanwege het asbest niet geschuurd mag worden is dat de ‘beste’ (lees goedkoopste) oplossing. Er wordt dus gewoon een na-oorlogs monumentaal pand vernield, doelbewust en achteloos, om maar zo goedkoop mogelijk uit te zijn. ‘Het moet wel naar verhouding zijn’, volgens woordvoerder Van der Belt, tja ..

Fred
13 september 2016 at 14:03
Ik heb ook niet gezegd , dat alles eruit is. Asbest, kan overal in zitten. Vloerbedekking , dakbedekking. Zelfs in kit naden, zoals bij het voormalig arbeidsburo.

Henk
13 september 2016 at 23:02
Waarom roept het postkantoor zoveel emoties op? Het is nu tenminste geen mooi gebouw om te zien.
En is er al duidelijkheid over hoe het station eruit komt te zien? Heb enkel een schets gezien met veel bomen.Hopelijk anders en mooier dan het stattion van Alkmaar dat recent is gemoderniseerd, daar hebben ze metaal tegen de voorgevel aangeschroefd en een doos op het station geplaatst.

Bodelo
16 september 2016 at 10:33
Het is (denk ik althans) een beetje het trauma van Den Helder denk ik Henk. Er is al zoveel gesloopt.
Het postkantoor roept bij mij gemengde gevoelens op; niet bijzonder mooi (ik houd meer van echt oud!) maar wel beeldbepalend. Ik ben er ook van overtuigd dat er iets moois van te maken is. Laat er eens meerdere architecten bureaus op los (wedstrijd voor aankomend architecten) en kijk wat er mogelijk is?
Een (groot) probleem is alleen dat je er een belegger/investeerder voor moet zien te vinden die ook daadwerkelijk het geld er in wil stoppen.

Dick Berts
14 september 2016 at 01:04
Wat een domme reactie van mij hierboven. Ik kan er gewoon niet van slapen. Niet omdat ik denk dat die reacties van mij nou zo belangrijk zijn, maar omdat ik er hoogstwaarschijnlijk vierkant ingetuind ben. Al jarenlang schoffelen B&W van Den Helder Rob Scholte op de meest laffe en achterbakse manier onderuit. Met een uiterst sluw PR beleid wordt er steeds voor gezorgd, dat het lijkt alsof B&W zich als heren gedragen en Rob Scholte een onuitstaanbare zeurpiet is. Toen ik las dat er in goed overleg met Rob Scholte groot onderhoud wordt uitgevoerd was ik blij. “Berts wat ben je toch een azijnpisser” krijg ik altijd te horen van het circuit dat er in Den Helder toe doet. Dus heb ik me met mijn stomme kop laten verleiden om eens iets positiefs op te schrijven. Maar Tjitske twijfelt terecht of een en ander wel zo fatsoenlijk is verlopen. En het commentaar van Monique toont aan, dat ik het stukje zelfs niet goed gelezen heb, want het is Scholte die om een gesprek moest verzoeken. De wereld op zijn kop. Als gebouweigenaar wals je niet over je gebruiker heen. Zeker niet als dat een museum is. Waarom reageert Rob Scholte dan niet?? Als Rob nu in de lucht zou komen met het verhaal dat hij om een gesprek heeft moeten verzoeken en dat de gemeente hem weer op alle fronten de voet dwars zet bij de renovatie, dan hebben Schuiling en consorten hem weer in de hoek waar ze hem via een uitgekookt pr beleid willen hebben, namelijk de querulant Scholte. Ook ik ben daar nu ingestonken. Dit college moet na de verkiezingen de stad uit geknuppeld worden. ‘Onze’ volstrekt onbetrouwbare burgemeester voorop. Mijn excuses aan Rob Scholte.

Dick Berts
14 september 2016 at 01:32
Nu ik weer een beetje wakker geworden ben; Er is nog veel meer! B&W spenderen een godsvermogen aan gemeenschapsgeld om het gebouw in zijn huidige oersaaie kleuren te schilderen. Waarom is top-kunstenaar Rob Scholte niet gevraagd om wat leuks te bedenken?? Ik zal u het antwoord geven; B&W roepen dat ze het stadshart willen opknappen en dat ze het Scholte museum alle kans willen geven. In werkelijkheid laten ze geen kans onbenut om Scholte een beentje te lichten, want hij is kritisch op het college en dat is men in deze Kliko stad niet gewend. Daarom mag het vermogen aan gemeenschapsgeld niet gebruikt worden om het museum met leuke kleuren te versterken en de stad een echt fraai uiterlijk te geven. B&W zien de gemeentekas als een strijdkas die naar believen kan worden ingezet voor het behoud van hun macht en niet als een fonds om daarmee iets goeds te doen voor de inwoners van Den Helder. Juridisch gezien was het laten instorten en wegrotten van het oude Postkantoor niet langer haalbaar, dus wordt het nu grijs geschilderd omdat het college Rob Scholte het liefste in totale grijsheid ziet oplossen…

Judge X
14 september 2016 at 10:57
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
In 2018 afrekening van al het schilderwerk.

Monique_K
14 september 2016 at 14:16
Maar dan is het gebouw zelf dus al verknald, dan zit er menie over de mooie nerven van de hardhouten kozijnen geschilderd en gaat het een godsvermogen kosten om het reeds uitgedroogde asbest en deze verf weer te verwijderen om deze mooie ramen in ere te herstellen. Het is sec bekeken gewoon waardevernietiging wat ze van plan zijn, puur uit rancune.

Fred
14 september 2016 at 21:22
Dan wordt het te duur om op te knappen en rest alleen sloop. Dat is waar ze op uit zijn .

Bodelo
16 september 2016 at 10:34
Complottheorie!
Welk voordeel heeft de pandeigenaar (de gemeente Den Helder in dit geval) ervan om zijn eigen pand in waarde te doen verminderen?

Mandy Seinstra
14 september 2016 at 11:57
Veel opinies van Rob Scholte zijn in allerlei andere media verschenen, waarin Rob lovend is over de architectuur van Jo Kruger. en van der Grinten, het nabij gelegen station. Ik lees nergens dat Rob een idee heeft, om zelf dit postkantoor te verfraaien. Er hoort een restauratieplan te komen, waarbij Jo Kruger de leidraad is.
Azijnzeiken is een probaat middel tegen blaasontsteking, waar dit blazende college aan leidt…

Ĺoes Vermeer-lagerveld
14 september 2016 at 12:15
Rob Scholte heeft altijd -zowel schriftelijk als mondeling- aan het College laten weten het gebouw in overleg met het Cuypersgenootschap en de stichting Vitruvius (beiden tot behoud van industriël erfgoed) op te knappen en geheel zonder subsidies. Maar het is gewoon rancune van het College omdat met name Schuiling zijn zin niet heeft gekregen voor een nieuw stadhuis op deze locatie. Deze rancune heeft de gemeente -dus de burgers van Den Helder- al enorm veel geld gekost. Wanneer het College besluit van 9 december 2014 gewoon was nagekomen en de hierin beloofde uitbreiding was gerealiseerd, was het hele museum al overgedragen en op de juiste wijze opgeknapt. Wederom een bewijs van Onvermogen voor dit College met als aanjager Schuiling..

Dick Berts
14 september 2016 at 12:24
Ooit liep ik met Rob door het museum. Hij wees me de plek waar hij een museum cafe zou willen hebben. Ik riep toen, dan kun je hier beter de buitenmuur van het gebouw ietsje openbreken. Scholte werd razend op me! Echt waar! Een betere beheerder van dit aanstaande rijksmonument is ondenkbaar.

Judge X
14 september 2016 at 15:25
Voor wie het interessant vindt:
https://drive.google.com/file/d/0BykV0aKJd5YJcjNOS3FObGMtams/view
——
robscholtemuseum.nl/wp-content/uploads/2016/09/AA-C-Nederland-B.V.-Asbestonderzoek-Middenweg-174-te-Den-Helder.pdf

Judge X
14 september 2016 at 15:41
Zo,nu werkt de laatste link ook. 🙂
https://robscholtemuseum.nl/wp-content/uploads/2016/09/AA-C-Nederland-B.V.-Asbestonderzoek-Middenweg-174-te-Den-Helder.pdf

DickB
14 september 2016 at 23:23
Het is en blijft een afschuwelijk gebouw, hoe goed de verf ook is die wordt gebruikt

Marcel de Knijf
15 september 2016 at 06:52
Het is en blijft een monument uit de wederopbouwperiode!

Fred
15 september 2016 at 09:29
Maar wel èèn , die straks met verf bij elkaar gehouden wordt.

Jonathan
15 september 2016 at 03:01
Op 21 maart vieren de inwoners van Den Helder, Huisduinen en Julianadorp hun eigen ‘Independence day’ omdat dan eindelijk dit college van VVD CDA D66 PvdA en Stadspartij naar huis gestuurd wordt. En dan mogen ze hun geliefde burgemeester waar ze allemaal voor gestemd hebben meenemen. Die verfbeurt kan de redding van de stad zijn en is hoognodig.

Fred
15 september 2016 at 17:53
Vertel, Heb IK voor deze Burgemeester gestemd ? Vergeet dat maar vriend!

Jonathan
15 september 2016 at 18:36
VVD CDA D66 PvdA Stadspartij en GroenLinks hebben voor een tweede termijn voor deze burgemeester gestemd. Iedereen die een andere burgemeester wil raad ik aan om op een andere partij te stemmen. Er zijn er genoeg.

Judge X
15 september 2016 at 20:11
De lijst van voor- en tegenstemmers is enigszins twijfelachtig (zie het commentaar van Marinus Vermooten).
De partijen die kans zien – en die kansen worden regelmatig geboden – om vlak voor de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen de hele club van B&W naar huis te sturen,zullen daarvoor uiteraard groots worden beloond; want ‘de macht ligt bij de burger’ 🙂
http://www.denhelderactueel.nl/2015/06/gemeenteraad-wil-koen-schuiling-nog-zes

Jonathan
15 september 2016 at 21:16
Nee deze lijst van voorstemmers voor een tweede termijn voor de burgemeester klopt echt. En dat weet iedereen daar.

Henk
15 september 2016 at 17:34
Het was een mooie plek voor de bibliotheek, goed voor het centrum, voor het ROC, en de buurt. Genoeg ruimte, zelfs voor studie en voor het volgen van cursussen. Helaas is het anders gelopen want het gebouw was al in gebruik.

Bodelo
16 september 2016 at 10:37
En dus hadden we school 7 moeten slopen?

Fred
16 september 2016 at 18:53
Ik antwoord je hier even Bodelo , daar ik dat niet kan in het stukje waar je mij beschuldigd van complot theorie. De gemeente hecht geen waarde aan het pand , daar het voor sloop bedoeld was . Het gaat de Gemeente alleen om de grond. Die is waardevol voor hun plannetjes die opeens niet meer doorgaan. Nu zitten ze met een pand in hun maag , dat zij door eigen schuld ( verwaarlozing) voor tonnen moeten opknappen. Ik denk , dat er bij de Gemeente niemand te vinden is , die er een traan om laat , als het gebouw tot de grond afbrand.

RB
15 september 2016 at 20:20
ach de goede oude tijd toen we nog een postkantoor en de postbank hadden……

strandloper
16 september 2016 at 01:14
“Het is belangrijk dat het Stadshart een frisse uitstraling heeft….”, aldus wethouder Kuipers. De frisse uitstraling wordt dan verkregen met enkele blikken donkerbruine buitenbeits. Het was een aanbieding bij Action en die kon je niet laten lopen. Ja lekkere frisse uitstraling met dat donkerbruin gesmeerd over loszittend asbest. De oplap werkzaamheden zijn inmiddels opgeschort vanwege dat loszittende asbest. De heer Kuipers stelde in een ander medium, dat hij gekke Henkie niet was. Dat is wel juist, want het moest leipe Lolke zijn. Leipe Lolke stelde ook, dat hij het negativisme over de gemeente meer dan zat is. Wat denkt leipe Lolke nou, dat de inwoners applaudiserend en juichend langs de Bijlweg staan voor de in zijn ogen geslaagde stadsvernieuwing? Op te veel zaken scoort u een dikke onvoldoende en dat u daarmee een te slecht rapport heeft om over te gaan. In een vorige “regering” bent u ook al blijven zitten en nu weer. Vertrekken dus en niet meer proberen terug te komen.

khs38
16 september 2016 at 10:43
Reactie HC 15-09-2016
t.a.v artikel “Ik ben gekke Henkie niet”
In aansluiting op de reactie van Wethouder Kuipers heb ik toch grote twijfels over deze uitspraak Volgens zijn zeggen is hij gekke Henkie niet , maar gaat hij voorbij aan dat enorme bord wat hij voor z’n kop heeft.
Hoe kan zo’n persoon wethouder zijn.
Hij doet mij denken aan een disfunctionerende Wethouder die gebruik maakt van zijn macht en
als het hem uitkomt gebruik maakt van leugens en bedrog.
En dan maar jammeren dat hij geen reacties krijgt van de Helderse burgers.
Hoe is dit nu mogelijk !

Jonathan
16 september 2016 at 11:52
Gewoon nooit meer op D66 of de VVD stemmen. Dan lost het probleem zichzelf op.

Henk
17 september 2016 at 08:48
School 7 is niet de meest voor de hand liggende locatie (zo aan de rand van de stad) voor een bibliotheek. Is gewoon niet logisch. Jammer dat het zo gelopen is. want er is wel genoeg geld maar je moet het wel goed besteden. Het is gewoon een virus, de behoefte om de horeca te plezieren.

http://denhelderactueel.nl/2016/09/opknapbeurt-oude-postkantoor-start-week/