Redactie DHA – Omring verhuist oudere naar winkelcentrum + Casper Duin – Oma vereenzaamde, nu woont ze in winkelcentrum + Marten Visser – Oma is actrice + Omring achter actie

Omring verhuist eenzame oudere naar etalage winkelcentrum

Den Helder – Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem. Om dit op confronterende manier onder de aandacht te brengen verhuisde zorgorganisatie Omring een oudere vrouw van haar eenzame etage op drie hoog naar een gezellige etalage in winkelcentrum De Kroonpassage.Zodat ze weer onder de mensen kan zijn”, aldus Omring.

Monica Anthonijsz, wijkverpleegkundige bij Omring: “Het is een tendens, dat ouderen steeds langer thuis wonen. En daarmee neemt de kans op eenzaamheid aanzienlijk toe. Ouderen voelen zich hierdoor soms onveilig. Het gaat niet alleen om de gezelligheid van een kopje koffie, maar ook om het gevoel, dat er iemand naar ze omkijkt. Daar hebben wij als wijkverpleegkundigen een rol in, maar zeker ook de samenleving als geheel.”

Aandacht voor eenzaamheid

Als zorgorganisatie voelt Omring zich verantwoordelijk voor de zorg en ondersteuning van ouderen in Noord Holland. “Met het in scene zetten van deze situatie willen we daarom aandacht vragen voor eenzaamheid onder ouderen en de impact, die het heeft op hun leven. In het bestrijden van eenzaamheid hebben we namelijk als gehele samenleving een rol. Daarom doen we een appel aan familie en vrienden uit de omgeving om ouderen ook wat vaker te bezoeken. Uiteraard voor een gezellig praatje. Maar óók om een vinger aan de pols te houden. Zodat – als het nodig is – op tijd professionele zorg kan worden aangehaakt. Ook gebruiken wij het verblijf van Oma Jo in Den Helder om te leren hoe wij als Omring nog beter kunnen bijdragen aan de bestrijding van eenzaamheid.

Oma Jo (zoals we haar noemden) is de afgelopen week een begrip geworden in Den Helder en omstreken. “Zij heeft het afgelopen week enorm naar haar zin gehad in haar etalagewoning. Tijdens haar verblijf heeft ze genoten van alle aandacht. En hoe het winkelend publiek verrast, verwelkomend, hartverwarmend maar soms ook afwijzend op haar aanwezigheid reageerde. Ondanks dat ze wist dat het tijdelijk was, had ze er graag nog een paar weken langer willen blijven.

Den Helder Actueel, 12 december 2019

https://denhelderactueel.nl/2019/12/omring-verhuist-eenzame-oudere-naar-etalage-winkelcentrum/

Oma Jo (74) vereenzaamde in haar serviceflat, kan mij het schelen, dacht ze, en nu woont ze in winkelcentrum in Den Helder

’Oma Jo' in haar Helderse ’winkelwoning' (foto Peter van Aalst)

Oma Jo‘ in haar Helderse ’winkelwoning‘ (foto Peter van Aalst)

Den Helder – Ze vereenzaamde in haar Hoornse serviceflat. Nou, dacht oma Jo (74), dan woon ik wel in een winkel voor wat aanloop.

Iedere voorbijganger in winkelcentrum Kroonpassage in Den Helder houdt deze dinsdagmiddag even halt om te kijken naar de wat ongewone binnenkant van de voorheen leegstaande winkel tussen een jeanszaak en opticien Pearle. Een winkel met gordijnen. “Sommigen denken, dat ik meubels verkoop“, lacht oma Jo, zoals ze het liefst genoemd wil worden.

Het zijn haar eigen meubels, tezamen met haar rollator, de goedgevulde boekenkast, het vloerkleed en fotolijstjes met foto’s van de kinderen en kleinkinderen op de plank. Op tafel ligt een woordzoeker en her en der staan haar eigen planten. Vanuit haar luie stoel ziet ze, al schrijvend en puzzelend, het winkelend publiek aan zich voorbij trekken.

Geen douche

Oma Jo woont sinds vrijdag in het overdekt winkelcentrum in Den Helder. Ze heeft een keukentje. Alleen een douche is er (nog) niet.

Een maand geleden trekt ze de stoute schoenen aan. Ze vereenzaamt ’op een etage’ in serviceflat De Boogerd in Hoorn. Oma Jo is weduwe. Kinderen en kleinkinderen wonen in Canada respectievelijk Noord-Brabant. Niet om de hoek dus. Ze ziet en spreekt elke dag nauwelijks mensen.

Om aandacht te vragen voor de almaar groeiende eenzaamheid onder ouderen van de babyboomgeneratie neemt ze zich voor in een winkel te gaan wonen. Waar veel aanloop en bekijks is. En ze haar verhaal kan doen. Het wordt het haar onbekende Den Helder, waar ze ’vast voor een prikkie’ haar intrek neemt in een van de talrijke lege panden in de Kroonpassage. De verhurende partij kent de reden van haar bijzondere verhuizing. “Hoe lang ik hier woon? Geen idee. Eerst maar eens kijken of het mij bevalt. Dit pand gaat op termijn gesloopt worden, ja. Dat weet ik.

Wie een praatje wil maken, is welkom. Van een vrije inloop is geen sprake. Dan kan het wel eens te druk worden voor oma Jo. Dus is de voordeur op slot. En als om 18 uur het winkelcentrum sluit, zit oma Jo moederziel alleen in het pikdonkere winkelcentrum. Met de achterdeur als uitgang, maar veel buiten komt ze niet tijdens de donkere, natte avonden. In een stad waar ze niemand kent.

Het gaat haar om de aandacht voor de vele eenzame ouderen. Die de komende dagen ongetwijfeld loskomt. Mochten er fotografen, camera’s en microfoons opduiken, dan graag wat oma Jo betreft.

Eenzaamheid

Eenzaamheid is een groot probleem. Ik neem mijn kinderen niks kwalijk, maar vind het wel jammer. dat ik ze weinig zie. Zo zijn er veel mensen. Die geen daginvulling hebben. Ouderen, die zichzelf slecht verzorgen daardoor. Lekker eten, drinken of roken, omdat ’het toch niks uitmaakt’. Ik hoop, dat ik mensen aan het denken zet. Dat ze eens tijd vrijmaken om iets te ondernemen met een bejaarde.”

Helderse Courant, 11 december 2019 om 07:00

Reacties:

Ingrid Meerwijk
Dus toch wel een stunt, maar wel begrijpelijk.

Nell DePree
Gelijk Dan zie je toch mensen. Haha.

Peter de Pagter
Dat deze publiciteit nodig is, is eigenlijk schandalig. Gemeente, zorgverzekeraar, snap je het nog steeds niet?

Joop Kampen
Gewoon kangoeroe wonen, of pre zorg wonen

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191210_71278879/oma-jo-74-vereenzaamde-in-haar-serviceflat-kan-mij-het-schelen-dacht-ze-en-nu-woont-ze-in-winkelcentrum-in-den-helder

Oma Jo, die in een winkelcentrum in Den Helder woont, is actrice, ze heet Carina, kan rappen en speelde in een film met Samuel L. Jackson, maar waarom ze in die winkel zit, dat blijft een mysterie

Oma Jo op castingbureau foto (foto NHD)

Oma Jo op castingbureau foto (foto NHD)

Den Helder – Ineens ’woont’ er een oude dame in een leegstaande winkel in overdekt winkelcentrum Kroonpassage in Den Helder. Oma Jo noemt ze zichzelf. Maar Oma Jo is actrice, ze heet Carina en komt uit Flevoland. Waarom ze in Den Helder zit wil ze niet zeggen.

Ze verpieterde in haar seniorenflatje in Hoorn. Beweert ze. Eenzaam, hooguit een babbeltje met de buurman. En dus nam ’Oma Jo’ een drastische maatregel: ze verhuisde naar een leegstaande winkel in overdekt winkelcentrum Kroonpassage in Den Helder.

Ze woont al enkele dagen tussen het winkelend publiek. Zit letterlijk in de etalage, door de glazen pui heeft iedereen zicht op haar spaarzaam ingerichte ’woonkamer’.

Dat is juist de bedoeling, vertelt ze in deze krant. Mensen kunnen bij haar binnenlopen. Een praatje met haar maken. Perfecte remedie tegen de eenzaamheid. Ze krijgt veel mensen op de koffie.

Te ver weg

Eigenlijk slaat ze twee vliegen in een klap, stelt Oma Jo. Ze bestrijdt haar eigen eenzaamheid en geeft tegelijkertijd een signaal af in deze tijden die draaien om gezelligheid. Dat er veel ouderen zijn die geen gezelligheid kennen.

Omdat ze nauwelijks mensen zien. Voor dat probleem moet veel meer aandacht zijn, vindt Oma Jo (74). Haar kinderen wonen in Brabant en Canada, vertelt ze. Te ver weg om vaak langs te komen. Daarom heeft ze deze stap gezet. Wonen in een winkelcentrum, echt? Echt, zegt ze. Het is officieel, inclusief huurcontract en toestemming van de gemeente, bezweert ze.

Sympathieke dame, leuk verhaal, maar klopt het ook? Het is allemaal wel erg vaag. Niet te checken. En die inrichting, die is bijeen gekocht in de kringloopwinkel. Geen persoonlijke spullen. Verdacht.

Castingbureau

Toch maar even googlen. Al snel hebben we beet. Op de website van een castingbureau zien we foto’s van ’Oma Jo’. Oma Jo heet in het echt Carina en komt uit Flevoland.

Carina - (Ref. 3872) (foto NHD) (1)

Carina – (Ref. 3872) (foto NHD) (1)

Ze is actrice en model en staat bij verschillende castingbureaus ingeschreven. Carina heeft schoenmaat 41, kledingmaat 42, kan rappen en speelde een rolletje als non in de film Hitman Bodyguard, met Samuel L. Jackson. Lezen we op de site van het modellenbureau Casting Connection.

Carina - (Ref. 3872) (foto NHD) (2)

Carina – (Ref. 3872) (foto NHD (2)

Nog maar even langs bij Oma Jo in de Kroonpassage. Hoe zit dat nou allemaal? Zullen we haar maar Carina noemen? Even schiet ze in de stress, haar gezicht vertrekt.

Hoe weet jij dat?“’ Dan herstelt ze zich. “Nee hoor, ik ben echt Oma Jo.” Als ze achter thee gaat zetten fluistert ze tegen een verhuizer, die daar bezig is: “Hij (de verslaggever, red.) weet mijn naam!” Dat hebben we verkeerd gehoord, zegt ze als we er later naar vragen. “Ik was vast wat in de war.” De verhuizer? Die is dan allang verdwenen, hij wil niks zeggen.

Huurcontract

Oma Jo blijft ondertussen stug in haar rol. We kunnen zeggen wat we willen: ze woont hier echt. Maar dat huurcontract, dat kunnen we niet inzien.

Heb ik niet bij me.” En als we vragen naar de naam van haar zoon in Brabant moet ze wel erg lang denken. “Arnoud.’’ Ze heeft vijf jaar in Hoorn gewoond, daarvoor in West-Graftdijk. In welke straat? “Dat weet ik niet meer.Ja ja.

Toch maar eens bellen met de gemeente Den Helder. Mag je zo maar wonen in een winkelpand in een overdekt winkelcentrum? Nee, meldt woordvoerster Florentine de Maar, dat mag niet. Oma Jo houdt vol: “Ik heb me officieel ingeschreven op het gemeentehuis.

Actie

We dringen aan. Waarom is ze hier nou echt? Om aandacht te vragen voor eenzame ouderen? Is het een actie van een ouderenbond? Een kunstproject? Het antwoord blijft het zelfde: ,,Ik ben Oma Jo. En ik woon hier.’’

De lokale Kunsthal 45 heeft diverse kunstzinnige projecten gedaan in leegstaande winkels en etalages in Den Helder. “Maar deze mevrouw zit daar niet voor een project van ons“, zegt Marja Lely van de Kunsthal. “Wel goed, dat ze aandacht vraagt voor eenzame ouderen, maar wij hebben er niks mee te maken.”

Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds dan. Voeren zij wellicht actie om eenzaamheid onder ouderen onder de aandacht te brengen? “Nee”’, meldt woordvoerster Lise Notenboom. “Als wij een actie doen dan maken we altijd een duidelijke link naar het ouderenfonds.

In haar winkelwoning blijft Oma Jo vriendelijk lachen en volharden in ontwijkende antwoorden. Waarom ze in de winkelunit zit? We komen er niet achter. Dan wordt ze het een beetje zat. “U weet wel genoeg nu toch? Ik ben echt Oma Jo en ik woon hier.

Ze gaf ons haar nummer, mochten we nog vragen hebben. Als we later bellen krijgen we de voicemail. Een vrouwenstem zegt: ’Dit is de voicemail van Carina, ik ben er even niet…

Helderse Courant, 11 december 2019 om 20:43

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191211_53863719/oma-jo-die-in-een-winkelcentrum-in-den-helder-woont-is-actrice-ze-heet-carina-kan-rappen-en-speelde-in-een-film-met-samuel-l-jackson-maar-waarom-ze-in

Zorgorganisatie Omring zat achter de opvallende actie van ’Oma Jo’, ze is nu vertrokken uit de etalage in de Kroonpassage in Den Helder

Den Helder – Daags na haar ontmaskering, heeft ’oma Jo’ donderdag de Kroonpassage in Den Helder verlaten. Zorgorganisatie Omring verhuisde de vrouw naar het winkelcentrum om eenzaamheid onder ouderen ’op confronterende manier onder de aandacht te brengen’.

Deze krant ontmaskerde de vrouw als actrice. Deze donderdagochtend zijn de gordijnen van het winkelpand annex woonhuis van oma Jo gesloten.

Op de ramen posters van Omring. ’Ik woon weer op mijn etagewoning, maar kom gerust langs!! Liefs, Oma Jo, XXX’, valt er te lezen naast een foto van de vriendelijk zwaaiende vrouw.

De opmerkelijke verhuizing van de bejaarde vrouw ’uit Hoorn’ blijkt een actie van zorgorganisatie Omring. Met medewerking van Rataplan Schagen, Verhuis Centrale Nederland en vastgoedeigenaar Orange Capital Partners (OCP).

Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem. Om dit op confronterende manier onder de aandacht te brengen verhuisde zorgorganisatie Omring een oudere vrouw van haar eenzame etage op drie hoog naar een gezellige etalage in winkelcentrum De Kroonpassage in Den Helder. Zodat ze weer onder de mensen kan zijn“, meldt communicatiemedewerker Josje Botman van Omring.

Als zorgorganisatie voelt Omring zich verantwoordelijk voor de zorg en ondersteuning van ouderen in Noord Holland. Met het in scene zetten van deze situatie willen we daarom aandacht vragen voor eenzaamheid onder ouderen, en de impact die het heeft op hun leven. In het bestrijden van eenzaamheid hebben we namelijk als gehele samenleving een rol. Daarom doen we een appel aan familie en vrienden uit de omgeving om ouderen ook wat vaker te bezoeken. Uiteraard voor een gezellig praatje. Maar óók om een vinger aan de pols te houden. Zodat – als het nodig is – op tijd professionele zorg kan worden aangehaakt. Ook gebruiken wij het verblijf van Oma Jo in Den Helder om te leren hoe wij als Omring nog beter kunnen bijdragen aan de bestrijding van eenzaamheid.

Oma Jo (zoals we haar noemden) is de afgelopen week een begrip geworden in Den Helder en omstreken“, vervolgt Botman. “Zij heeft het afgelopen week enorm naar haar zin gehad in haar etalagewoning. Tijdens haar verblijf heeft ze genoten van alle aandacht. En hoe het winkelend publiek verrast, verwelkomend, hartverwarmend maar soms ook afwijzend op haar aanwezigheid reageerde. Ondanks dat ze wist dat het tijdelijk was, had ze er graag nog een paar weken langer willen blijven.

Monica Anthonijsz, wijkverpleegkundige bij Omring: “Het is een tendens, dat ouderen steeds langer thuis wonen. En daarmee neemt de kans op eenzaamheid aanzienlijk toe. Ouderen voelen zich hierdoor soms onveilig. Het gaat niet alleen om de gezelligheid van een kopje koffie, maar ook om het gevoel, dat er iemand naar ze omkijkt. Daar hebben wij als wijkverpleegkundigen een rol in, maar zeker ook de samenleving als geheel.

Helderse Courant, 12 december 2019, 10:49

Reacties:

Christa Kamp
Ontzettend leuke idee.

Von Palmars
Prima idee. Werkt twee kanten op. Voor eenzame ouderen en lege winkels.

Marianna Ekkes
Belachelijk, ik ben 70 jaar en al jaren alleen, maar dit vind ik niet kunnen en had dit niet verwacht van De Omring.

Jeroen Bodewus
Want? Wat is uw bezwaar tegen deze actie?

Heidi Kater
Waarom zo negatief, vind het een pracht actie en goed gespeeld !!

Yvonne Verdonk
Wat een leuke actie, Josje Botman.

Hennie Frielink
Prima actie… Moet in heel Nederland gedaan worden!

Netty Zander
Wat een goeie, ludieke actie, jammer dat ze ontmaskerd is.

Henk van Kuijk
Dan ook de Kroonpassage laten staan, of – inderdaad – ombouwen tot één etage woningen, betaalbaar. Dan blijft het gezelliger in de binnenstad, en minder eenzaam, dan met blikken parkeerplaatsen.

Frans Koster
Ja, ja ,de krant kan weer een krachtige ontmaskering op zijn conto schrijven. Eigenlijk een leuk artikel, maar kinderachtig, dat de krant de negatieve kwalificatie ontmaskering gebruikt. Nou knap hoor!

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191212_54192668/zorgorganisatie-omring-zat-achter-de-opvallende-actie-van-oma-jo-ze-is-nu-vertrokken-uit-de-etalage-in-de-kroonpassage-in-den-helder

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Omring
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kroonpassage
https://robscholtemuseum.nl/?s=leegstand
https://robscholtemuseum.nl/?s=Monica+Anthonijsz
https://robscholtemuseum.nl/?s=eenzaamheid
https://robscholtemuseum.nl/?s=Samuel+L.+Jackson
https://robscholtemuseum.nl/?s=casting
https://robscholtemuseum.nl/?s=modellenbureau
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kunsthal+45
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marja+Lely
https://en.wikipedia.org/wiki/Crisis_actor